Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Produkty mleczne są wyłączone od podatku cukrowego chyba... OSM Włoszczowa, premia 5 groszy także za mleko oddane w marcu. W środę zebranie, pewno o odwołaniu przewodniczącego nie wspomną, za to wysłucham któryś rok z rzędu naczelnego lizidu.ę, z jego standardowym zachwalaniem prezesa. On chyba nawet nie zauważył, że była zmiana, bo gdyby nagrać te jego peany na cześć zarządu, to oszczędziłby sobie co rok gardła, a byłoby kropka w kropkę to samo... 

Edytowane przez lusjan
Literówka
Opublikowano

Wiem że to nie ten temat ale czy ma ktoś z was prasę John deere 590 z rotorem?. Jak ten rotor się sprawuje, czy warto ją kupić? Mam 590 bez rotor już 10 lat i jestem zadowolony.

Opublikowano
kokoman0 napisał:

gosciu506 nie wiem czy czytałeś co pisze @alfa który jest radnym. Jak masz nieciekawą sytuację w gospodarstwie to zaciągasz kolejny kredyt? 

jak by była zła kondycja mleczarni to nikt by im kredytu nie dał. a żeby się utrzymać na rynku przy takiej dużej skali muszą ciągle inwestować. a to co zrobił prezes B. do mlekpolu to mu powinni pomnik za żywa postawic w Grajewie. zreszta jak prezesowi S. w Wysokim maz

• Haha 1
Opublikowano

To mlekpol co ma jakieś problemy finansowe czy jak ? Tak tu czytam i nie dowierzam waszym postom

Opublikowano

Ostatnio analizowałem rynek wtórny  i pierwotny mieszkań w woj podlaskim. Wnioskuje że chyba wielu hodowców krów mlecznych wzięło sobie do serca to co pisał na forum @alfa że to inwestycja z taka super stopa zwrotu. Dziś w tym województwie siłą napędową tego rynku jesteście Wy i Wasi koledzy. Ziemia w wielu gminach przekracza 100tys zł/ha i więcej! (W gminach gdzie skup prowadzi Piątnica, mlekovita, mlekpol) buduje się ogrom nowych budynków inwentarskich, jak nie modernizacja to kolejne. Wnioskuje, że chyba te ceny za surowiec nie są takie złe skoro dzieje się powyższe. 

Działania Mlekpolu uważam za zasadne!!!

Opublikowano
gosciu506 napisał:

kokoman0 napisał:

gosciu506 nie wiem czy czytałeś co pisze @alfa który jest radnym. Jak masz nieciekawą sytuację w gospodarstwie to zaciągasz kolejny kredyt? 

jak by była zła kondycja mleczarni to nikt by im kredytu nie dał. a żeby się utrzymać na rynku przy takiej dużej skali muszą ciągle inwestować. a to co zrobił prezes B. do mlekpolu to mu powinni pomnik za żywa postawic w Grajewie. zreszta jak prezesowi S. w Wysokim maz

to za darmo robi żeby mu pomnik stawiać ?

Opublikowano

Dokładnie ja żeby wyżyć musze co rok dostawić kilka ogonów .... wszystko zdrożało ale nasze produkty nawet nie drgną mleko mieso .... Nie wiem jak długo pociagne  mam już max obsadę u siebie w budynkach i na ziemi blokuje mnie brak gruntów i pod uprawy i pod budowe . A jak sie jest takim mikro jak ja to zakup ziemi czy budowa to już kolosalne obciązenie  . Teraz pojawiło sie kilka ofert sprzedaży ziemi uwaga 2 hektary za 170 tysi  fakt w tym jedna działka budowlana albo promocja na łąki już po 50 za hektar torfowe .... 

Opublikowano

Nie rozumiem trochę , że rolnicy mają dużo kredytu i muszą dostawiać , żeby wyżyć. To po kiego grzyba brać te kredyty ? ... Dostawiając i kupując cokolwiek rosną koszty, i na końcu zostaje tyle samo, tylko więcej garba od pracy. W tych czasach trzeba minimalizować koszty a nie je tworzyć...

Opublikowano

@ThePerkins uporałeś się już z problemami w stadzie? I jak tam idzie współpraca z Mlekovitą, masz już jakieś opinie wyrobione?

Opublikowano

Ja jestem w Mlekovicie Kalisz od ponad roku. I jak tak dalej będą lecieć w uja  to w marcu składam wypowiedzenie. 

Opublikowano

byłem dziś w banku w drobnej sprawie,Pani akurat miała na tapecie finansowanie dużej inwestycji u dostawcy Piątnicy.Nie wiem kto,nie wiem ile mleka i parametrów,wiem tylko tyle że w biznesplanie ma za poprzedni miesiąc 1,78brutto a za ostatnie 12msc razem z premiami chyba 1,76...szach mat.Jestesmy dziadami przy nich.... wszyscy...

• Like 1
Opublikowano

ja krów już nie hoduję, ale czytając was widzę, że płacą najlepiej i dlatego wszystkie produkty mleczne kupuję z piątnicy (mimo że są trochę droższe), trzeba popierać najlepszych

• Like 1
Opublikowano

a przejedź się do sklepu firmowego w piątnicy. ja akurat mam bliżej niż do mlekpolu i po drodze czasem wpadne. ceny to 1/3 sklepowej. a zeby kupic co sie chce to do 10 rano zakupy trzeba zrobic bo potem nie ma. mozna tez tam kupic pojemniki do badania mleka 10zl za torbe ok 40szt. w mlekpolu niestety tylko smsy wysylają ze szkła juz dawac nie można. a produkty w grajewie cenowo to tylko te z krótkim terminem mozna taniej kupic

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Adamqq3 napisał:

Ja jestem w Mlekovicie Kalisz od ponad roku. I jak tak dalej będą lecieć w uja  to w marcu składam wypowiedzenie. 

kroją na prametrach? gdzie chcesz iść?

Edytowane przez Takisobierolnik
Opublikowano
34 minuty temu, Takisobierolnik napisał:

kroją na prametrach? gdzie chcesz iść?

Ja A na DZIADÓW robił nie będę. Moje krowy u nich niedługo woda będą doic A mianowicie u nich to 3.73 I bi 3.23 A mleko pobrane od tych samych krów ale badane w innej mleczarni to tl 4.68 i bi 3.42 więc co mi na tym 1 gr podwyżki do tl jak i tak z 7 gr jestem do tylu A w moim przypadku to 60 tyś l x 7 gr= 4200 zl. A kierunków parę już mam na oku. Może w innych oddziałach jest lepiej Ale Kalisz to .... niebede sie wypowiadal bo szkoda mi sliny ...

Opublikowano
16 godzin temu, gosciu506 napisał:

W bielmleku bylo kiepsko i kredyty im udzielano wiec to nie argument.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v