Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Dominiik napisał:

Średnia cena za rok 2019 w spolmeku wyszła mi 1,46 brutto, więc to nie jest jakoś źle, zabierają na fundusz i udziały zgadza się a która mleczarnia nie zabiera, może fundusz jest nie potrzebny ale ja osobiście uważam że to super pomysł bo jak przyjdzie susza to dołożą 10gr bo będą mieli z czego a taki polmlek czy mlekpol nie interesuje czy susza czy nie.

Kolego. Np mlekovita. Godzisz się i jeszcze chwalisz to że obracają za darmo Twoimi pieniędzmi, niech dadzą przyzwoitą cenę to rolnik sam zdecyduje czy ma odłożyć na gorsze dni lub jeszcze obróci tą kasą i nie będzie musiał korzystać z kredytów

Mówisz jak byś był w radzie :) mi niestety takiej ceny nie udało się uzyskać, szacunek dla Ciebie za parametry ale przy takich parametrach zawsze będziesz z tyłu te 10 czy 15 groszy w porównaniu do konkurencyjnych mleczarni.

No i jeśli jesteś na vacie to cena netto a w zasadzie ile zostanie Ci po potrąceniach

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Dominiik napisał:

Średnia cena za rok 2019 w spolmeku wyszła mi 1,46 brutto, więc to nie jest jakoś źle, zabierają na fundusz i udziały zgadza się a która mleczarnia nie zabiera, może fundusz jest nie potrzebny ale ja osobiście uważam że to super pomysł bo jak przyjdzie susza to dołożą 10gr bo będą mieli z czego a taki polmlek czy mlekpol nie interesuje czy susza czy 

Może ten fundusz nie jest zły, ale np masz okazję kupić jakaś maszynę, a nie masz kasy, a chcesz pobrać z kasę z funduszu niestety nie dadzą. Np może ci siąść komornik na konto z powodu jakiś długów czy coś i chcesz wziąść każe z funduszu na spłatę to też ci nie dadzą tych pieniędzy , dopiero wtedy jak już będziesz miał konto przez komornika zajęte. A te 10gr ze względu na susze czy coś to jest zwykły pic na wodę.. mleczarnie podnoszą cenę za mleko, a nam dopłatę 10gr z Funduszu... fundusz sprawdził się jedynie wtedy jak na Chojnicach przeszła nawalnica i rolnicy ktorzy ponieśli szkody dostali pieniądze z funduszu 

A poza tym do maja 2019roku do chwili obecnej ser serenada podrożał o 3zl, a my dostalismy podwyżkę ceny o 5gr 

Edytowane przez xpaxpa
Opublikowano

Aktualnie biorą jeden grosz ale brali też więcej, a kasę z funduszu możesz wyciągnąć jak masz faktycznie potrzebę to piszesz podanie uzasadnienie i dostaniesz kasę, w Chojnicach po tej wichurze w 2018 (jak dobrze pamiętam) wypłacili tym co potrzebowali, chyba łącznie coś koło miliona.

PrzemekSokolow napisał:

2 godziny temu, Dominiik napisał:

Średnia cena za rok 2019 w spolmeku wyszła mi 1,46 brutto, więc to nie jest jakoś źle, zabierają na fundusz i udziały zgadza się a która mleczarnia nie zabiera, może fundusz jest nie potrzebny ale ja osobiście uważam że to super pomysł bo jak przyjdzie susza to dołożą 10gr bo będą mieli z czego a taki polmlek czy mlekpol nie interesuje czy susza czy nie.

Kolego. Np mlekovita. Godzisz się i jeszcze chwalisz to że obracają za darmo Twoimi pieniędzmi, niech dadzą przyzwoitą cenę to rolnik sam zdecyduje czy ma odłożyć na gorsze dni lub jeszcze obróci tą kasą i nie będzie musiał korzystać z kredytów

Mówisz jak byś był w radzie :) mi niestety takiej ceny nie udało się uzyskać, szacunek dla Ciebie za parametry ale przy takich parametrach zawsze będziesz z tyłu te 10 czy 15 groszy w porównaniu do konkurencyjnych mleczarni.

No i jeśli jesteś na vacie to cena netto a w zasadzie ile zostanie Ci po potrąceniach

W radzie nie jestem, masz rację że do liderów będzie brakowało, ale lepsze to niż oddawać do pośredników czy małych mleczarni których w woj. łódzkim nie brakuje to taki spomlek to wyższa półka.

Opublikowano

W ubiegłym roku, akurat środek sianokosow miałem awarie silnika w największym ciągniku, miałem też kredyt do spłaty i miałem doła z kasą. Chciałem wyciągnąć pieniądze z funduszu, ale nie pozwolili bo to w nagłych i losowych przypadkach czy jakoś tak... może Teraz coś się zmieniło, nie wiem 

Opublikowano
1 godzinę temu, Kierownik napisał:

Z tego co wiem to na fundusz biora 1gr?

1 grosz na udziały plus 3%ceny na udział.. Czy się mylę? W grudniu tak było. Zmieniłem mleczarnie mam udział do zwrotu a oni mi mówią że dopiero za rób w czerwcu będzie rada i wtedy zaczną wypłacać w ratach 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, PrzemekSokolow napisał:

1 grosz na udziały plus 3%ceny na udział.. Czy się mylę? W grudniu tak było. Zmieniłem mleczarnie mam udział do zwrotu a oni mi mówią że dopiero za rób w czerwcu będzie rada i wtedy zaczną wypłacać w ratach 

Kolego jeżeli jechałeś na paszy i od lat Co mówili że trzeba zmieniać stado na bardziej kazeinowe czyli np. bombeliardy cztp. A ty oszczedzales na nasieniu  a teraz efekty zbierasz swojego postępowania to proszę nie rób czarnego piaru bo jesteś bardzo poszkodowany i biedny będziesz czekał rok na udzialy to pewnie uciekłeś do lydera i ciekawy jestem ile tam poczekasz pewnie 7 lat więc życzę ci specjalnie z małej litery powodzenia i wielkiego rozwoju z duzo wyższa cena niż u tego jak że hu... Spomleku. Tylko że my rodowici Spomlekowcy takich jak wy w powiatach sokolowskich, węgrowskich i Bóg wie jeszcze ilu z dna wyciągnęliśmy Joanna dużą kasę wjeba... W was a wy jak cena nizsza to się wypieliscie wiec... Poscalujcie nas w du... I powodzenia

Edek oczywiście niewypał ale jeszcze dwa lata i emerytura chyba że CBA wkroczy i zrobi porządek

Pozdrawiam wszystkich dostawców Spomleku i głową do góry wszędzie dobrze gdzie nie nas niema.

A Tych byłych bankrutów gdzie im Spomleku d*pę uratował to prosze o trochę refleksji i zastanowienia się że jak by nie oni to co by było pewnie ptaszki na łąkach i jaSokółki by zostały w oborach...

Pozdraw i czekam na słowa krytyki....

Edytowane przez Skubis69
  • Like 1
Opublikowano

Miłość aż po Grób 😂😂

Edek, Joanna i wszyscy inni byli i nie dośli byliby dumni 😁

Nie wiem czy jest sens komentowac nawet to bo chłop w szoku jest po przeczytaniu 😂 Spomlek nie potrafił dobrze zapłacić rolnikom. Gdyby było inaczej nie musieliby jeździć tam gdzie Ty to wymieniasz. Teraz ratują się 5 groszami za luty i 5 za marzec bo liczą ze to przerwie fale odejścia. 

12 lat temu oddawaliśmy do spomleku. Teraz mogę sobie przeliczyć jedynie zyski 

12 lat *12 miesięcy razy 0.10 groszy które średnio zawsze jest więcej jak w spomleku i razy skromne 20 tys litrów miesięcznie jako średnia z tych 12 lat 

=== 288 tys jesteśmy na plusie za tą samą pracę 

Opublikowano

Podobno W rzeczywistości ten kredyt jest na wypłaty zalegających udziałów 

Opublikowano

Tak jak ostatnio słyszałem że zakład w Zambrowie mają wykupić "danonki" 🤣🤣🤣 wcześniej pisaliscie plotki o jakimś holendrze🤣🤣🤣

Spytam tylko czy jak bierzecie kredyt na budowę obory to możecie wydać ta kasę na nowego mercedesa? Bank nie kontroluje co robicie z ich kasą? 

Nie wydaje mi się żeby powyższe plotki miały zastosowanie. 

Opublikowano

Oczywiście że masz rację, tym bardziej że wzięli kasę z funduszy europejskiego czyli muszą wydawać na inwestycje, po drugie co to dla mlekpolu 200 mln zł

Co to dla mlekpolu 200 mln zł

Opublikowano
grzesiu napisał:

Tak jak ostatnio słyszałem że zakład w Zambrowie mają wykupić "danonki" 🤣🤣🤣 wcześniej pisaliscie plotki o jakimś holendrze🤣🤣🤣

Spytam tylko czy jak bierzecie kredyt na budowę obory to możecie wydać ta kasę na nowego mercedesa? Bank nie kontroluje co robicie z ich kasą? 

Nie wydaje mi się żeby powyższe plotki miały zastosowanie. 

Nie danonki tylko Hochland. więc zmiana na lepsze by była

Opublikowano

@kierownik my oddajemy do Ryk. Cennika aktualnego nie mam. Ale to i tak oni nowych nie przyjmują. Za luty wyjdzie około 1.7 brutto

Opublikowano

Farmer 6820 spasuj trochę!! Przywędrowałeś razem ze swoim tatusiem z Łukowa przez SPOMLEK do wspaniałych RYK. I co wypisujesz, pół roku temu rozpisujesz się medialnie o groźnej bakterii w serze, w niedzielę wieczorem nie śpisz, tylko na innym forum razem z kolegami rozpisujesz się o wielkiej skali mleka .. .... wjeżdżającego wieloma cysternami na zakład twojej mleczarni. Tu raptem chwalisz, jak ci teraz dobrze. A w poprzednich mleczarniach tak było wam źle. Zadałem Tobie i dwóm kolegom, czy te wpisy podnoszą rangę mleczarni i co? Komentarze jacy WY skrzywdzeni, bo mędrcy zabraniają wam  pisać- o CZYM? O tym co trapi hodowców: żywieniu, genetyce, problemach zdrowotnych krów,rozwoju gospodarstw, wymianie doświadczeń i tym podobnie-- pisz ile wlezie, chętnie poczytamy.                             Tymczasem temat mleka, który poruszyliście nie mając żadnych źródłowych informacji, chluby nikomu nie przynosi, jest tematem tabu. ,Fakt jest niezaprzeczalny, że Spółdzielnia jest doinwestowana w nowe technologie do przerobu mleka.                                    Największy Boom i przeobrażenie, z mleczarni Grajdołka, w taki zakład nastąpiło wówczas jak ty byłeś w Spomleku. Jako młody rolnik musisz wiedzieć, że nic nie powstało z niczego, to ówcześni dostawcy mleka i członkowie wyrazili zgodę na zaciągnięcie dużego kredytu, aby zacząć unowocześnianie zakładu mleczarskiego. Sami członkowie musieli mocno zacisnąć pasa, brali za mleko wówczas 2/3 ceny, co wy wtedy w Spomleku. Tu przyszliście na gotowe nie ponosząc kosztów tej wielkiej inwestycji. Ciekawy jestem czy tobie by to wtedy odpowiadało, czytając twoje nastawienie do spółddzielczości, na pewno nie.     Zgadzam się w pełni z wypowiedzią Skubisza, a ty bierz przykład, logicznie myśl i nie pisz zgorzchniałych komentarzy obrażających innych.                         PS.   Każdy podmiot, czy to gospodarstwo rolne, czy Spółdzielnia Mleczarska, aby nie wypaść z rynku i podążać za duchem czasu, musi inwestować w nowe technologie. Tu potrzebny jest daleko idący kompromis, Zarządu, Rady Nadzorczej i członków spółdzielni w podziale zysku, ile na wypłatę za mleko, a ile na inwestycję w nowoczesną infrastrukturę zakładu, jeśli zaniecha się unowocześnienia zakładu, to zostanie się w tyle za innymi.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Dodaj nową pozycję...
v