Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dnia 19.10.2020 o 10:40, damianzetor9540 napisał:

A Ty wątpię że masz coś zmechanizowane. Pewnie gnój taczka idzie, kiszonka noszona wiadrami i się taplasz w błocie pod pryzma bo na silosy nie masz, choć w sumie jak pieszo nosisz od pryzmy to i może błota nie masz. Na studiach tylu ludzi poznałem że jak tylko mają głowę i mądrze robią to oni mają więcej czasu przy 200 sztukach niż drugi co ma 30 i wszystko łapami robi

Widzę prawda w oczy kole, a kto ma chujowe to już nie chce mi się dyskutować bo znam Radomsko i wiem co skupują i jak biorą próby.

Co tu sie dzieje .... jechanie po innych  itp dawno tu nie zaglądałem i chyba nie żałuje 

Edytowane przez zkordalski
Opublikowano

Może bedzie okres karencji,a jak już to zaczną od największych.   Wiecie wy o tym że są tacy rolnicy  i [rolnicy],że od 2004 r nie mieli absolutnie żadnej kontroli z arimr,weterynarii,piorinu........,młynki stoją w stodole przy gromadzie zboża,żadnych pomieszczeń na pasze,płyt gnojowych,pomieszczeń na nawozy,opryski,cielęta przy prosiakach,ani planów nawozowych....... . On to olewa i może w tym metoda? Może jak krowę na łańcuchu zobaczą przy drodze   to będą węszyć czyja ?a po oborach [ale tu to przy okazji wyłapią] nie będą łazić ?     Ale w sumie jak powstanie nowe ,,ministerstwo nawiedzonych'' pracujących na liśc sałaty [za sałatę],to i za te moje  Mlekpolowe 1,50 zł za litr trza będzie roboty szukać,bo nie każdy ma możliwości,miejsce i chęci by to przerabiać w hole.. , a za rok opłata za odgazowanie bydlaki ,sex krowy tylko z bykiem,zakaz antybiotyków,a to np.7 kg zużytej folii na krowę rocznie,badanie powietrza przed wypuszczeniem bydlątka,tak samo w czasie ,noclegu,obowiązkowe badanie pasz tylko przez wyspecjalizowane organy.  Żeby upierd.... jest tyle możliwośći... Wystarczy że który niedośpi i dostanie natchnienia i wymyśli,a następnych kilku po kotlecie sojowym to poprze i wtedy dopiero pomyślimy jakie to były lajtowe czasy kiedy poprosili nas o spuszczenie z łańcucha.   Może to przez deszcz tak we łbie się ....[melancholia]? ... Pamiętam za komuny sprawdzali kominy i porządek raz w roku w wyznaczonym terminie, i żadna kur.. ci d*py nie zawracała więcej , teraz wparuje ci na podwórko,i aby cię dorwał,a jak nie ma cię to dzwoni i masz natychmiast   być ,bo mu dzisiaj termin się kończy [ miałem tak ,2 dni po pogrzebie ,kupa dopinanych spraw na już ,ja za domem dziesiąt kilometrów,a tu kontrol]

Opublikowano (edytowane)

Byście byli młodsi,byście widzieli tamte realia i głupot byście nie pisali.   zacznij  od 7 krów i najlepiej rybia ość.

Edytowane przez kizak
  • Like 1
Opublikowano
Ursus932 napisał:

Kuźwa farmerzy a kto wam kazał wtedy uwięziówki stawiać 🤔 

w 2000 roku nie było ani jednej obory na luza dla krów w mojej gminie w 2002 powstały dwie i skąd było czerpać wiedzę ? a wymiary stanowisk jakie były zalecane o kant du.y potłuc

inne czasy inne rozwiązania

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

@slawek74 dopiero krzyczałeś że trza się rozwijać!!! to teraz będziesz miał okazję, następna obora albo remont tej 👍 a nie tylko kase w poduche pchać 🙃

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano
FarmerDyzio napisał:

do kogo pretensje ? wolnostanowiskowych wtedy zakazywali?😂

wolnostanowiskową to stawiali na minimum 60 dojnych do tego hala udojwa ruszta lub zgarniacze stacjia paszowa i kosztowała trzy razy tyle co uwięziowa ....

Ursus932 napisał:

@slawek74 dopiero krzyczałeś że trza się rozwijać!!! to teraz będziesz miał okazję, następna obora albo remont tej 👍 a nie tylko kase w poduche pchać 🙃

jak trzeba będzie to napewno coś zmienie nie tak jak Ty taczką gówna nie wożę kilkanaście lat ......

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

U Sławka to norma... że gdyby zakazali, żebym ja  miał itp.... 😂 

Może najpierw zacznij od kupienia ziemi... Bo stawianie obory na 60 szt bez zaplecza to padaczka umysłowa i tyle... I nie dla psa kiełbasa małorolny chłopku 😋Ile tam masz tych ha razem z podwórkiem że takiego rozwojowego zgrywasz? 

Edytowane przez ogarek
Opublikowano

Widzę że ty żyjesz marzeniami a nie młody już jesteś.... 😋

Chłopie z czym ty chcesz brykac jak ty podwórka na taką obore ni masz z tego co pisałeś 

Opublikowano

Ludzie co wy powiadacie rozwijać się i rozwijać ile można powtarzać takie głupoty mając 100 krów mało trzeba więcej 500 krów mało bo trzeba 1000 szt dokąd to wszystko zmierza do niczego robią czy to mleczarnie czy inne podmioty skupowe durni z rolników . To tak samo jak z zaciskaniem pasa co roku ile można trwa to już ponad 20 lat to samo . Mając 20 krów powinno wystarczyć na przeżycie .

• Like 5
  • Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, slawek74 napisał:

ha i tu Cię zaskocze ponad 3ha 50m szerokości

No faktycznie można ebnac że śmiechu... 🤣

Opublikowano
13 minut temu, slawek74 napisał:

wolnostanowiskową to stawiali na minimum 60 dojnych do tego hala udojwa ruszta lub zgarniacze stacjia paszowa i kosztowała trzy razy tyle co uwięziowa ....

jak trzeba będzie to napewno coś zmienie nie tak jak Ty taczką gówna nie wożę kilkanaście lat ......

Ja bym mógł turem wypychac , obora przejazdowa, ale pier**le dwa razy dnia hałasowac i koszty zwiększać 

4 minuty temu, slawek74 napisał:

ha i tu Cię zaskocze ponad 3ha 50m szerokości

Uuu wąsko, ja mam co prawda 4 ha w placu ale  200 m szeroko 😊

Opublikowano

Powiem to co widzę ze swojej okolicy zapierdalają ludzie co mają w przedziale od 40 lat do 55 bo następców już nie będzie są nie liczni młodzi co się porywają ale puki stary za***rdala od rana do nocy z tych przedziałów wiekowych co podałem .

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
slawek74 napisał:

Ursus932 napisał:

Kuźwa farmerzy a kto wam kazał wtedy uwięziówki stawiać 🤔 

w 2000 roku nie było ani jednej obory na luza dla krów w mojej gminie w 2002 powstały dwie i skąd było czerpać wiedzę ? a wymiary stanowisk jakie były zalecane o kant du.y potłuc

inne czasy inne rozwiązania

a tych dwóch skąd czerpało wiedzę jak budować ? Z Twoim myśleniem to zawsze będziesz w ogonie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v