Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, FarmerDyzio napisał:

A Ty się pogodz z tą ciągle za niską ceną mleka. Przeciez jakbyś chciał więcej zarabiać to zawsze mógłbyś zwiększyć ilość krów. I albo się z tym godzisz albo idziesz na etat, takie zycie. Może wykupilby Cię ktoś komu obecna opłacalność odpowiada?

O tym właśnie mówię. Nie jesteś taki głupi jak myślałem 👍

• Haha 1
Opublikowano
46 minut temu, damianzetor9540 napisał:

Te 700-800 litrów na miesiąc do mleczarni średnio od 1 krowy to takie minimum

Dzięki, moje simy dadzą troszke mniej

48 minut temu, Unexpected napisał:

Obornik taczką wywozisz, krów 12 sztuk, zero zmechanizowania i masz chęć jeszcze rano wstawać i je doić?

Jest rok 2020 a nie lata 80 szok, jeszcze za takie pieniądze.

Jakie masz plany? Nie możesz tego rozwinąć do odpowiedniej ilości stada? Czy do zamknięcia produkcja niedługo?

Być uwiązanym maksymalnie za tak słabe pieniądze? Jaki to ma sens?

A co to za wielki wysiłek ogarnąć 12 krów ręcznie?, dlaczego mam nie wstawać, moja praca na tym polega, ludzie na budowie robią ręcznie i nikt i nie zarzuca że pracują fizycznie. 

Mam tylko 14 stanowisk i nie zamierzam zwiększać, będą do póki ma kto doić.  I jaka to odpowiednia wielkość stada?? 

Bez sensu to jest siedzieć i nic nie robić 

Opublikowano

My ogarniamy bez pracowników 120 krów i tyle młodzieży i dajemy radę. A pole to już inna sprawa 2 lata tenu uprawialiśmy 60 ha pojawiła się wizja nowej obory i zaczęliśmy szukać dzierżaw i dokupować. Jak zaczęliśmy budować to Już sami ludzie przychodzili i namawiali bo nam się przyda . Dziś jest 110 ha i już z tego areału idzie to wyżywić i można spać spokojnie. Mleka w roku 2019 sprzedaliśmy 470 tys a. W tym. Roku zakręci się koło miliona litrów. Trzeba tylko mieć. Plan i go sukcesywnie realizować 

Opublikowano

To jeszcze powiedz ile razy do roku jedziesz na wczasy przy takim kolchozie  albo chociaż na kolacje do dobrej restauracji z żoną 

Opublikowano

Akurat jeszcze nie mam żony tylko narzeczona. Wszyscy w tym roku byli na 4 dniowym odpoczynku tylko wiadomo że nie wszyscy w jednym czasie. Dobry podział obowiązków i idzie wszystko ogarnąć.pracy jest tyle samo co kiedyś przy 50 krowach w stanowiskach 

Opublikowano

wszystko pięknie tylko jak zauważyliście muszą być dwie albo trzy "rodziny" żeby taka ilość sztuk ogarnąć. I to ma sens bo każdy może wyjechać na jakiś kilkudniowy odpoczynek gdy nie ma nawału prac polowych. Ale nie każdy ma tak fajną sytuację w domu i wtedy mniejsze stado jest akurat. Niech tylko będzie opłacalność to każdy da radę z tego żyć, mały i duży baor😉

• Like 1
Opublikowano
Farmer6820 napisał:

My ogarniamy bez pracowników 120 krów i tyle młodzieży i dajemy radę. A pole to już inna sprawa 2 lata tenu uprawialiśmy 60 ha pojawiła się wizja nowej obory i zaczęliśmy szukać dzierżaw i dokupować. Jak zaczęliśmy budować to Już sami ludzie przychodzili i namawiali bo nam się przyda . Dziś jest 110 ha i już z tego areału idzie to wyżywić i można spać spokojnie. Mleka w roku 2019 sprzedaliśmy 470 tys a. W tym. Roku zakręci się koło miliona litrów. Trzeba tylko mieć. Plan i go sukcesywnie realizować 

Ty masz 26 co Ty tam zdążyłeś się narobić i naplanować? Trochę pokory. Jak zacząłeś liczyć to powiedz jeszcze ile kredytu w banku.

Opublikowano
11 minut temu, RusiL napisał:

wszystko pięknie tylko jak zauważyliście muszą być dwie albo trzy "rodziny" żeby taka ilość sztuk ogarnąć. I to ma sens bo każdy może wyjechać na jakiś kilkudniowy odpoczynek gdy nie ma nawału prac polowych. Ale nie każdy ma tak fajną sytuację w domu i wtedy mniejsze stado jest akurat. Niech tylko będzie opłacalność to każdy da radę z tego żyć, mały i duży baor😉

Dokładnie kolego, tu nie jest problemem ilość tylko cena mleka, ja dostaje prawie 1/3 mniej😕 niż taki sam mały dostawca w innym zakątku kraju 

Opublikowano (edytowane)

Akurat trochę zdążyłem. A pracuje tu od małego i to my z bratem głównie byliśmy za nowa oborą. Jednego miesiąca skończyłem studia i tego samego miesiąca ruszyła budowa obory. Od tego czasu dostałem młodego rolnika i aktualnie jestem przy poprawkach wniosku prow. Senior też przy budowie skorzystał z prow i Ci powiem ze kredytu jest wcale nie tak dużo przeliczając to procentowo z wypłaty za mleko.

Ale lepiej tu napisać że nic się nie opłaca i siedzieć w miejscu 😉

Edytowane przez Farmer6820
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Ty masz 26 co Ty tam zdążyłeś się narobić i naplanować? Trochę pokory. Jak zacząłeś liczyć to powiedz jeszcze ile kredytu w banku.

Cały czas o tym mówię że każdy jest na innym etapie życia to i priorytety inne.

Ciekawe jaki byłbyś kozak jak bys startował z10ha i z10szt

Edytowane przez Łolek
Opublikowano

Albo z hektara i rowerem nawóz woził...

Nie każdy może się rozwijać. Brak ziemi następców lub pomocy. Jak za***prza cała rodzina jak w obozie to można. Ale z czasem siądą na d*pie i nie masz pewności, ze będzie komu robić. Cóż. Ryzyko

• Like 3
Opublikowano

Czy ja wiem czy tu taka praca jak w obozie. Rano od 6 do 9 i wieczorem od 16 do 20 w południe pójść zobaczyć co się dzieje i jak nie ma pracy w polu to można się byczyć. 

Dzierżawy na naszym rejonie są od ludzi którzy kiedyś coś hodowali a zrezygnowali z powodu wieku i chodzą i się cieszą ze na polu ładnie rośnie a oni coś jeszcze z tego mają w kieszeni bez żadnego wysiłku 

Opublikowano
3 minuty temu, Farmer6820 napisał:

Czy ja wiem czy tu taka praca jak w obozie. Rano od 6 do 9 i wieczorem od 16 do 20 w południe pójść zobaczyć co się dzieje i jak nie ma pracy w polu to można się byczyć. 

Dzierżawy na naszym rejonie są od ludzi którzy kiedyś coś hodowali a zrezygnowali z powodu wieku i chodzą i się cieszą ze na polu ładnie rośnie a oni coś jeszcze z tego mają w kieszeni bez żadnego wysiłku 

Ile osób chodzi na te 7 godzin do obory? Ja pier**le jeden etat to sama obora 🙃 

I tylko po to żeby przyjemność w życiu dostarczał kolejny zakupu nowej maszyny 

Opublikowano (edytowane)

4 osoby. Tylko ten etat to już z nakarmieniem stada i pracami typu ścielenie. 

Tak bo każdy cała kasę poświęca tylko na maszyny 😉

Edytowane przez Farmer6820
Opublikowano
FarmerDyzio napisał:

chyba że się pojawi kilku takich jak Ty i oni też będą chcieli uprawiać te ziemie. A wcześniejc zy później tak będzie. Wtedy dostanie ten który najwięcej czynszu zapłaci 🙂

a myślisz że gdzie on mieszka ? znam bardzo dobrze sytuacjię nasza gmina jest jedną z najbardziej ''mlecznych'' w lubelskim

Opublikowano
22 minuty temu, Farmer6820 napisał:

Ja pierdykam do 20 w oborze.  Rzuciłbym to w cholere toż to w zimie pół nocy. A nie bez tego że jak piszesz do 20 to i niekiedy pod 21 się zagonisz 

Opublikowano
Marcin133 napisał:

Farmer to ma Cię kto zastąpić i teoretycznie nie musisz wyjść codziennie a to zmienia postac rzeczy. Ale nie jeden się zdziwi jak rodzice się pokoncza i zostanie sam ze wszystkim...

Dokładnie i wtedy zwijają gospodarstwa. Znam takich ura bura, dopuki doputy rodziece zapierdalali i krowy doili. Jak rodzice obsiedli to od razu było po biznesie.

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, alfa napisał:

Ja pierdykam do 20 w oborze.  Rzuciłbym to w cholere toż to w zimie pół nocy. A nie bez tego że jak piszesz do 20 to i niekiedy pod 21 się zagonisz 

Nie wiem alfa, ale z opowiadań wynika że zamożny z ciebie gość. Mieszkania, akcje, obligacje. A zapierdalasz za te śmieszne groszaki przy krowach. Coś się kupy tu nie trzyma

• Like 1
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v