Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, SerafinKot napisał:

Zastrzyk gotowki w Piątnicy jest co msc po ile wam teraz wychodzi?

Około 1. 55 przy normalnych parametrach i z tego chyba na udział 

Opublikowano (edytowane)

Średnia cena za kwiecień to 1,72zł. brutto. Średnia za cztery miesiące to 1,75 brutto.

6 godzin temu, kr9292 napisał:

@czareczek85To nie w piatnickim stylu 😁 ok 60 dojnychy mógłbys dostawić 🤔

Tak właśnie planuję że trzeba zejść z opasu byków a w te miejsce krowy i zamiast żyta to trawy i kukurydza

Edytowane przez czareczek85
  • Like 1
Opublikowano
58 minut temu, alfa napisał:

Około 1. 55 przy normalnych parametrach i z tego chyba na udział 

Alfa nie bądź taki do przodu.  Czareczek oddaje do Piątnicy to wie lepiej .Sam jestem z okolic Piątnicy  i oddaje do Mlekpolu więc nie zanizaj ceny jak nie oddajesz tam . Fajna cena tam  jest ale i wymogi mają.  Szkoda bo już mam stabilną somatyke i sam bym  radę tam oddawać  bez problemu  . Znam przynajmniej  (1) który kombinuje z mlekiem w Piątnicy ale jak sam mówi bez maszyny rusz  😊 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, greg1985 napisał:

Alfa nie bądź taki do przodu.  Czareczek oddaje do Piątnicy to wie lepiej .Sam jestem z okolic Piątnicy  i oddaje do Mlekpolu więc nie zanizaj ceny jak nie oddajesz tam . Fajna cena tam  jest ale i wymogi mają.  Szkoda bo już mam stabilną somatyke i sam bym  radę tam oddawać  bez problemu  . Znam przynajmniej  (1) który kombinuje z mlekiem w Piątnicy ale jak sam mówi bez maszyny rusz  😊 

Ja mówię na podstawie gazety 

IMG_20200517_185339.jpg

Kolego czareczek jakie masz parametry? To wychodzi 1.64 netto od tego udział to 1.55 dobrze mówię? Z jednej strony to ten duży udział super sprawa sam chyba bym chciał 10 gr udziału 

Opublikowano

Alfa szukasz dziury wszędzie.  Ja przy 28 tyś l  mam 1.48  brutto.  Tł 4.4 bi.3.3. . Z d*py  nie zabierzesz.  W Piątnicy 20 gr  więcej mają musisz pogodzić  się z tym. Płaci logo Piątnica szacun dla  nich.  Mlekpol robi  co może ale tu dostawców 10 razy tyle i asortyment to samo. A jakością  na pewno nie ustępuje Piątnicy tak mI się wydaje po sobie 😉

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, komizmo napisał:

@alfa, jeżeli udział 10 groszy na litrze jest super to chyba tylko dla członków rady, jak diety z tego idą...

Nie rozumiesz mnie chodzi mi o to e jak ktoś w Piątnicy ma 50000 litrów miesięcznie produkuje 20 lat i stwierdza ze rzuca otrzymuje 1.2 mln przy 100 tys 2.5 mln kasy to jak wygranie w lotka albo po 10 latach odpowiednio 600 i 1.2 mln dzieci mieszkania za to mają? Mają lub pod wynajem a te 7 gr które dostajemy co miesiąc rozejdą się i nie poczujesz tego jak jak skończę to ucieszyłbym się z takiej niespodzianki. Znajomy dostawca Piątnicy zdaje 120 miesięcznie ciągnie tak już kupę lat może z 15 pociągnie jeszcze 10 zgarnie prawie 4 mln udziału i będzie skakał w górę ten duży udział to ustawianie sobie przyszłości po zakończeniu produkcji 

• Haha 2
  • Confused 2
Opublikowano

@alfa nie potrafisz zagospodarować swoimi pieniędzmi tylko musisz oddać je komus innemu, aby przechował je dla ciebie? Później odda ci je - oczywiście mnius inflacja.

Opublikowano
11 minut temu, vat napisał:

@alfa nie potrafisz zagospodarować swoimi pieniędzmi tylko musisz oddać je komus innemu, aby przechował je dla ciebie? Później odda ci je - oczywiście mnius inflacja.

Umiem ale uwierz że dla większości to. Byłoby jak manna z nieba przedoi taki całe życie i nic nie ma a dzieci mają go w d 

Opublikowano

Z tego co czytam jesteś radnym w Mlekpolu, niby stanowisko żadne, a już włączyła sie u ciebie ta lewacka troska o innych. Jak tu pomóc tym biednym, niezaradnym krowiarzom co jak napisałeś: przedoi taki całe życie i nic nie ma a dzieci mają go w d 

Wiec trzeba mu pomóc... niech odda część swoich zarobków wtedy my elyta zaopiekujemy się nim, a raczej jego pieniędzmi i starość będzie miał spokojną...

Opublikowano

Dla Was jak ktoś jest np radnym ma swoje zdanie odmienne od waszego tzn że jest zły, głupi, lewy itp. Kolega @alfa w pewnym sensie dobrze pisze. Wiadomo punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Bo może być tak że  te 10 gr do litra dziś komuś ratuje życie bo ledwo wiąże koniec z końcem a  innym może myśleć jak @alfa. Te 10gr to mógłby być nie głupi pomysł ale przed jego wprowadzeniem trzeba się zastanowić nad strukturą udziałowców danej spółdzielni.  Jeżeli większość z nich na chwilę obecną ma stabilną sytuację i jest w stanie zainwestować te 10gr w biznes i nie zaburzy to ich stabilności to czemu nie. Mechanizm ten mógłby okazać się super dźwignia dla Waszego biznesu. 

Opublikowano

Tak jak ktoś tu wcześniej pisał kolega vat że nie potrafi ktoś gospodarować pieniędzmi swoimi ja mam zdanie że akurat większość nie potrafi bo tylko kręcą kółka kredytów w końcu załóżmy syn przejmie synową hu.. Wa i się oddzielają z czym zostaje były rolnik? Z niczym pokaż mi kolego ilu rolników z mleczarni ma jakąś inwestycje poza krowami albo przeleć się po wiosce lub gminie niech ktoś Ci pożyczy 100000 dopiero zobaczysz ilu ludzi ma m jakiekolwiek myślenie poza krowiarskie kto z tych rolników zostanie z czymś podczas jakiegoś kryzysu i załóżmy ceny 80 gr. Sam mam kupę znajomych i żaden nie ma nic poza krowami i kredytami i nie mów że nie chciałbyś oddać gospodarstwa dla syna a samemu ogarnąć potężna sumę pieniędzy i albo sobie zainwesowac albo mu oddać bo wtedy twoja decyzja ja np nie wyobrażam sobie nie mieć nic poza bydłem 

Opublikowano

Dla Was... dla nas.. już od pewnego czasu chodzą plotki, że prezio forsuje pomysł aby podnieść wysokość pobieranych udziału. Niby, że nie ma za co spłacać tych którzy odchodzą z mleczarni ;) Pytanie kto spłaci tych którzy będą odprowadzać 10gr - pewnie ci którzy będą płacic 15gr

Wiekszość moich znajomych, tych większych krowiarzy, ma przynajmniej jedno mieszkanie kupione w większym mieście.

Jeżeli tak podoba się Wam pomysł Piątnicy odnośnie wys. udziałów to może warto by zacząć płacić tak jak Piątnica.

• Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, Łolek napisał:

Co ty alfa chcesz 100k na wsi pożyczać 🤔jak masz nadwyżki i odkladasz to po co ci 100k😉

Hehe ja nie daje taki przykład 😁

Opublikowano
12 godzin temu, alfa napisał:

Ja mówię na podstawie gazety 

IMG_20200517_185339.jpg

Kolego czareczek jakie masz parametry? To wychodzi 1.64 netto od tego udział to 1.55 dobrze mówię? Z jednej strony to ten duży udział super sprawa sam chyba bym chciał 10 gr udziału 

Zasada jest prosta placimy za tluszcz i białko. Masz wysokie parametry otrzymujesz wysoką cenę, masz niskie parametry dostajesz cenę niższą. Żeby dołożyć waszą dopłatę ilościową to ten rolnik na którego się powołujesz dostał by heszcze ze 20gr więcej.

Opublikowano

od wielu lat w krajach cywilizowanych  istnieją mechanizmy  takie niby dodatkowe ubezpieczenie  jak nasz drugi filar był , i to z udziałem w piątnicy nie jest złe samo w sobie wszyscy płacą ZUS TAK SAMO MOŻNA by powiedzieć niech ludzie sami o siebie na starość zadbają  . A jak to jest jak nastepca przejmuje gospodarstwo czy ten udział mozna wypłacić czy automatycznie przechodzi na nastepce ? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v