Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Myślę, że to celowy zabieg którego będą się mocno trzymać. Piękna sprawa. Mniej do płacenia, a może nawet duże ograniczenie pogłowia. 

Po prostu będę musiał się zastanowić. Co się bardziej opłaca. W połączeniu z takim samym ograniczeniem w eko schematach do 1.5 djp, bo takie jest też założenie to gdzieś odpadnie mi 30% jeszcze dopłat do hektara. 

Albo w cholerę mniej dopłat i zintensyfikowanie produkcji jeszcze bardziej,albo kasacja pogłowia i ekoschematy

Opublikowano
komizmo przyjmij trzecią opcję-obligatoryjnie max 1,5djp na ha w dopłatach ,kontrola zagospodarowania odchodów i nawożenia,opłaty metanowe i Bóg wie co, obowiązkowy zwiększony dobrostan i obowiązkowe ekoschematy....do tego to dąży....a każdym nowym projektem dokręcą śrubkę
Opublikowano (edytowane)

Grzesiu coś już wcześniej wiedział bo o tych budujących oborach wyskoczył. Ktoś kto buduje obora na starcie ma 17 - 19 gr w kieszeni. Wiadomo że parametrów nie będzie bo krowy w nowych oborach robią litry A nie tłuszcz 4.7. Białko to jakość pasz A w tym duże gospodarstwa są lepsze. A cennik jest taki że ten mały przy max parametrach bez dopłaty ilościowej będzie miał cena taka sama jak ten z maksymalną ilością że słabszymi parametrami. 

Edytowane przez realny
Opublikowano

Ciekawe jak na tych nowych oborach ekoschematy się sprawdzą. Myślę, że masz rację Daniel. Ciężkie czasy przed nami

Całe to pierdolonto komisarza, jak to polscy rolnicy zyskaja na nowej WPR można puścić w kibel

Opublikowano

Sprawdza się szybciej niż myślisz. Samo to że masz 580 zł do krowy bo jest wolna i ma odpowiednią powierzchnie do chodzenia. 580 ×100 krów masz 58 tyś razy 10 lat? A jeśli liczba krów razy 2 ? Nowe obory będą spłacać nawet tylko z takich dopłat 

• Haha 2
  • Confused 1
Opublikowano

Chyba cię po świętach jeszcze trzyma😄. Wierzyć w ich dopłaty to wiesz... A druga rzecz ciekawe ile z tych obór budowana jest pod te wymogi zwiększonego dobrostanu z nastawieniem na wypas?

Jednak nie ryzykowalbym opierania się na dopłatach w kalkulacji takiej inwestycji.  Raz dwa tych dopłat do dobrostanu nie będzie a zostaną tylko wymogi

Opublikowano (edytowane)

Może i trzyma czemu nie hehe wypas to swoją drogą. Czareczek jest na etapie budowy Ciekawe czy on stawia pod jakieś specjalne wymogi. 

Edytowane przez realny
Opublikowano
27 minut temu, realny napisał:

Sprawdza się szybciej niż myślisz. Samo to że masz 580 zł do krowy bo jest wolna i ma odpowiednią powierzchnie do chodzenia. 580 ×100 krów masz 58 tyś razy 10 lat? A jeśli liczba krów razy 2 ? Nowe obory będą spłacać nawet tylko z takich dopłat 

Tylko pytanie z tych danych od Kaczora dopłat na jaki czas będą rok może dwa ale nie stale i co w tedy ? .

Opublikowano
24 minuty temu, komizmo napisał:

Chyba cię po świętach jeszcze trzyma😄. Wierzyć w ich dopłaty to wiesz... A druga rzecz ciekawe ile z tych obór budowana jest pod te wymogi zwiększonego dobrostanu z nastawieniem na wypas?

Jednak nie ryzykowalbym opierania się na dopłatach w kalkulacji takiej inwestycji.  Raz dwa tych dopłat do dobrostanu nie będzie a zostaną tylko wymogi

Przecież spełnić ten dobrostan na wolnostanowiskowej to proste jak jebanie, jak tylko krów nie napchane więcej niż legowisk i korytarze zrobione po ludzku to tej powierzchni jest aż nadto 

• Like 1
Opublikowano

Podeslecie link do tych wymogów ? Chętnie poczytam bo powiem szczerze nie interesowałem się tym jeszcze. Ale jak ma być tak jak piszecie że będą dopłaty za dobrostan czy np przyoranie gnojowicy czy obornika w ciągu określonego czasu to mi to pasuje. Lepiej wziasc dopłaty jak dają niż zwiększać na siłę i mieć więcej problemów na głowie 

Opublikowano
30 minut temu, realny napisał:

Może i trzyma czemu nie hehe wypas to swoją drogą. Czareczek jest na etapie budowy Ciekawe czy on stawia pod jakieś specjalne wymogi. 

Robimy oborę pod dobrostan żeby kasę z unii ciągnąć

• Like 1
Opublikowano
Dnia 25.12.2020 o 16:28, massey235 napisał:

ciekawe co lider za grudzien zarzuci,z sms cena bez zmian tylko jak to rozumieć?

pod koniec listopada byl sms ze premia nadal 15 gr wiec cena w listopadzie i grudniu bedzie taka sama

Opublikowano
7 godzin temu, realny napisał:

Tylko ciekawo do ilu sztuk będzie dopłata, zrobią do 20 czy 30 sztuk dopłatę, reszta stada bez i zapomnij o spłacie z dopłaty.

Opublikowano

Narazie jest bez ograniczeń ale już coś planują do 100 ograniczyć 

Opublikowano
Dnia 26.12.2020 o 13:28, alfa napisał:

Wyższa dużo jak w Piątnicy tyle że premi nie ma 

Haha nie mogę już cb słuchać na tym forum. Oddaję mleko do Piątnicy i zawsze jak "obliczasz" te ceny ile to by mniej w Piątnicy wyszło to zawsze jest sporo(10-20 gr) mniej od realnej ceny. W Piątnicy za grudzień miałem z premią i udziałem 2,10 netto z udziałem przy parametrach białko 3,34 i tłuszcz 4,22 klasa premium. No ale przecież radny z mlekpolu lepiej zna ceny skupu w Piątnicy niż rolnik oddający tam mleko. NIE MOŻESZ SIĘ POGODZIĆ Z CENĄ MLEKA W PIĄTNICY I TAKA JEST PRAWDA. Jak nie wiezysz to niech czarka i niech potwierdzi że ta cena jest możliwa przy tych parametrach i tej ilości. 

Opublikowano

O ile dobrze myślę to za grudzień jeszcze nie było faktury 🤔

Opublikowano
19 godzin temu, realny napisał:

To ja wole zamiast tych 580zl i dodadkowych kontroli jak mam miejsce w budynku trzymac te 20% wiecej bydlakow. Zamiast jałmużnę brac.

Opublikowano

I te wymogi nie są wcale przesadzone nawet niedoszacowane trochę. A wiem że na cały powiat było 120 wniosków o dobrostan a było 9 kontrolowanych i to tylko tacy co składali i na dobrostan świń i na dobrostan krów 

Opublikowano

te wymogi i kontrole to o kant dup.. potrzeć. sam znam 3 przykłady jak na szybko podzielili stada. tak żeby te podstawowe mieściło się w dobrostanie a reszta na synka córkę. tylko że jak wszystko było tak jest dalej w jednej oborze ale na papierze się zgadza🤔

Opublikowano

Tylko od nowego roku ma wejść przepis że jak są 2 numery gospodarstwa albo więcej na jednym adresie to czeszą wszystkich niezależnie od tego jaka to kontrola 

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, dominik1703 napisał:

Haha nie mogę już cb słuchać na tym forum. Oddaję mleko do Piątnicy i zawsze jak "obliczasz" te ceny ile to by mniej w Piątnicy wyszło to zawsze jest sporo(10-20 gr) mniej od realnej ceny. W Piątnicy za grudzień miałem z premią i udziałem 2,10 netto z udziałem przy parametrach białko 3,34 i tłuszcz 4,22 klasa premium. No ale przecież radny z mlekpolu lepiej zna ceny skupu w Piątnicy niż rolnik oddający tam mleko. NIE MOŻESZ SIĘ POGODZIĆ Z CENĄ MLEKA W PIĄTNICY I TAKA JEST PRAWDA. Jak nie wiezysz to niech czarka i niech potwierdzi że ta cena jest możliwa przy tych parametrach i tej ilości. 

Tak wychodzi co 2.065 netto z tego minus 10 gr minus premia i masz w normalnym miesiącu 1.565 netto na rękę czyż nie tak? A cennik Piątnicy mam jak trzeba to ci wyrysuje na czole bo może sam nie znasz że płacą Ci 20 gr 8 za premium 0.2 białko i 0.17 tłuszcz od tego zabierają 10. I niemowie zetam nie ma ceny tylko jest pełno takich co krzyczą że 1.8 netto na rękę w normalnym miesiącu maja. 

Edytowane przez alfa
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v