Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
36 minut temu, Rrolniik napisał:

Od nowego roku minimalna o 200zł do góry, ciekawo kiedy nam zaczną podnosić wszystko razem z minimalną (dopłaty,ceny mleka, mięsa, zbóż itp)

Wiesz po co podnosi się płacę minimalną? Nie po to żeby ludzie więcej zarabiali bo 99% w małych i średnich firmach ma właśnie umowę na minimalną resztę dostają do ręki a od minimalnej pracodawca płaci składki - więc w życiu tych ludzi NIC SIĘ NIE ZMIANIA ich płaca nie wzrośnie nawet o 1gr. Płacę minimalną podnosi się bo: 

- trzeba z czegoś wypłacać emerytury

- trzeba pokazać statystykę jak to dobrze się żyje 

- trzeba podnieść kolejny podatek dla firm którym to właśnie  są składki od wynagrodzeń.  

- trzeba zaspokoić ciemny lud któremu wydaje się że po wzroście minimalnej oni będą więcej zarabiać.  

• Like 1
Opublikowano
13 minut temu, grzesiu napisał:

Wiesz po co podnosi się płacę minimalną? Nie po to żeby ludzie więcej zarabiali bo 99% w małych i średnich firmach ma właśnie umowę na minimalną resztę dostają do ręki a od minimalnej pracodawca płaci składki - więc w życiu tych ludzi NIC SIĘ NIE ZMIANIA ich płaca nie wzrośnie nawet o 1gr. Płacę minimalną podnosi się bo: 

- trzeba podnieść kolejny podatek dla firm którym to właśnie  są składki od wynagrodzeń.  

- trzeba zaspokoić ciemny lud któremu wydaje się że po wzroście minimalnej oni będą więcej zarabiać.  

Czyżby prezes Mlekpolu nie zadowolony że będzie musiał płacić do budżetu A nie do kieszeni 😂.  Kierowcy narzekają że dostają najniższą krajową A coś tam do kieszeni. A emerytura licha  będzie jak się płaci najniższą krajową.  Więc kto zyska na pewno szary Kowalski. 

Opublikowano
1 godzinę temu, grzesiu napisał:

Zapomniałeś dodać że wzrosną kary, mandaty, towary i usługi podrożeją, a przede wszystkim wzrosną wpływy do budżetu.

• Thanks 1
Opublikowano

Mówiliście o tych młodych bałerach dziś się dowiedziałem że 12km odemnie powstała nowa obora na 100dojnych na robota na maxa gość miał wcześniej 22ha i 20sztuk ale co tam jebnoł 80 Niemek w  tym 40pierwiastek po wycielenii oczywiście 32letni kawaler brawo😂🤭🤦👬

Opublikowano
59 minut temu, slawek74 napisał:

greg1985 nie sądzę by w takich zakładach jak mlekpol płacono ''pod stołem'' pracownikom jeżeli już to podwykonawca prywaciaż np. kierowcom

No może nie w Mlekpolu ale u większości tzw prywaciarzy. Z resztą pośrednio dotknie to wszystkie firmy

42 minuty temu, grzesiu napisał:

Dokładnie tak jak Sławek piszesz.

Zanim ci kierowcy dożyją emerytury to nie będzie komu na nie pracować. 

Najlepiej tak powiedzieć.  Ale ci właściciele tych firm okradają własne państwo nie płacąc  całych składek tym samym i pracownika 

Opublikowano

U nas też taki jest 13 krów i tyle samo hektarów zrobił razy 10, ciągnie tylko dlatego że firmy sprzedają mu wszystko po kosztach bez marż. 

Drugi as ze wsi kupił superb nową, jeszcze za nawóz nie zapłacone z tego sezonu ale co tam dali to wziął, kobita już 3 dzień krowy sama doi bo gospodarz opija nabytek. 

Chlopy z rodzinami, więc może kawaler mądrzejszy bo nie ciągnie rodziny na dno. 

Opublikowano
12 minut temu, zkordalski napisał:

Mówiliście o tych młodych bałerach dziś się dowiedziałem że 12km odemnie powstała nowa obora na 100dojnych na robota na maxa gość miał wcześniej 22ha i 20sztuk ale co tam jebnoł 80 Niemek w  tym 40pierwiastek po wycielenii oczywiście 32letni kawaler brawo😂🤭🤦👬

Mają rozmach skur.....ny 😂

• Haha 2
Opublikowano
karol6130 napisał:

U nas też taki jest 13 krów i tyle samo hektarów zrobił razy 10, ciągnie tylko dlatego że firmy sprzedają mu wszystko po kosztach bez marż. 

Drugi as ze wsi kupił superb nową, jeszcze za nawóz nie zapłacone z tego sezonu ale co tam dali to wziął, kobita już 3 dzień krowy sama doi bo gospodarz opija nabytek. 

Chlopy z rodzinami, więc może kawaler mądrzejszy bo nie ciągnie rodziny na dno. 

a skad Ty możesz wiedzieć czy bez marz ?😂 może mu jeszcze dokładają ?😂 a z tym nawozem nie będę komentował. Czuć zawiść na kilometr 😂

• Like 1
Opublikowano

Są asy. Nabiorą pasz czy innych środków produkcji na dziesiątki tysięcy i nie płacą. Przychodzi komornik to wpłacają po kila stówek i już jest jako  chęć spłaty i na jakiś czas komornik się odczepia. I tak w kółko. 

Opublikowano

Czy ja wiem czy zawiść? Rozmawiałem ze znajomym który prowadzi sprzedaż nawozów i sam mi mówił że Ci którzy zalegają w większości to bauerzy... I nie raz musieli do domów jeździć i o swoje się dopominać. Jak brali to płacz a na podwórkach nowe sprzęty 

Opublikowano

Jaka zawiść chłopie. 

Firmy same mówią jak jest, dokładać nie dokładają, minie parę lat i może się uda spłacić i wyjść i wtedy na nim zarobią, jakąś reklama dla firmy też jest, nie zostawi cię w potrzebie jak chwilowo nie masz kasy. 

Ten drugi to lekkoduch, brał do tej pory jałówki za dopłaty i tak co roku, w tym roku całkiem mu się nie szykowały. 

Już był moment że zrozumiał że za dużo za szybko, teraz widać znowu idzie do przodu. 

Trzy sklepy paszowe co jeżdżą to żaden do niego nie zajeżdża, zootechnik ma go dość, czeka nieraz godzinę aż pan gospodarz się obudzi i kawę wypije. 

Do tamtego roku sąsiad mu przychodził krowy cielić, chłop 30 lat i ręki w krowę nie wsadzi, jak coś z krowa było nie tak pytał lekarza czy sąsiad czegoś nie spieprzył, miarka się przebrała jak gospodarz nie zszedł w nocy do porodu i sąsiad z jego ojcem nie dali rady ocielić i dzwonił po swojego syna, teraz albo się same cięlą albo wet porody odbiera. 

Kreskę u weta kobita odrabia, Wujo za koszenie zboża i kukurydzy na pole chciał wejść bo dwa lata za uslugi wisiał i co się okazało? że pole już siostry. 

Chłop co mu zbierał sianokiszonkę przyczepą jeździ co miesiąc po kasę.

W tamtym roku jeden zbanknkrutował i ratował co się dało, by mieszkanie w wawie kupić, ale był świadom tego co się dzieje i co robi a nie że nabrać i czekać żeby ktoś się ulitował a krowy same wyzdrowieją. 

Wieś obok też jest bankrut, właściwie nie wiadomo czego tak się stało, nic takiego nie brał a nie wyszło pewnie przez alkohol. Policja go szuka i znaleźć nie może a gość na tirach jeździ. 

Dwa lub 3 lata temu gminę dalej gospodarstwo i transport upadły, że nawet meble komornik wyniósł. 

Kolega z forum się go pożałował i pojechał mu kukurydzę na ziarno skosił, miał oddać pieniądze jak sprzeda, usługa była kombajnem i przyczepą bo nie było czym zwieźć, do dziś pieniędzy nie ma. 

Wet co nutreną handluje nieraz mówił że ma dość tych co najgłośniej krzyczą, góra każe na krechę dać, albo sama da, a później każe pieniądze odzyskać. 

@FarmerDyzio ja po prostu piszę jak jest, i czy ktoś jeździ nowym autem czy też starym za 1000, jest dla mnie takim samym czlowiekiem jeśli nie jest "mądrzejszy od innych". 

Tak samo z krowami, nie ważne ile kto ma i z jaką wydajnością, najważniejsze aby byly zdrowe. 

Na razie w okolicy nie zazdrościmy sobie niczego po za tym że nie mieszkamy na suchym piachu tylko na glinach, lub mokrym piachu, na piachu mieszkają ci co przestali gospodarzyć, ale tak chyba jest wszedzie. 

I żeby nie było że tylko duzi to źli, mali też nie są lepsi znajomy ma takiego co płaci za koszenie kukurydzy jak ma kosić następną a usługa na drugi dzień ma być bo on zapłacił i tak mu pasuje termin. 

Wszędzie są tacy ludzie, ale powiedzieć o nich coś to zaraz jest że zawiść, zazdrość.

Opublikowano (edytowane)

Ale esej kolego. Chyba gazetę prowadzisz lokalną. Ale może dobrze tak siedzieć komuś z nosem w talerzu. Ja mam wszystko w d*pie i się nie interesuje czy ktoś zapłacił wetowi i czy ma na ratę na farmtraca a potem wszystkie dzierżawy w okolicy mnie omijają bo nie wiem kiedy się rzucić na ofiarę jak reszta sępów. Ciekawscy są zawsze pięć kroków przede mną 😞

Edytowane przez komizmo
  • Like 1
Opublikowano

Komizmo mój zootechnik mówił ze nie jest ciekawy ale lubi wiedzieć ,wyznawal też zasede wiem ale nie powiem 

Ale ogólnie się z Tobą zgadzam jakby ludzie  zajęli sie swoimi problemami to pewnie bylo by najlepiej 

• Haha 1
Opublikowano

Trzeba się z raz czaić na łajze koledze przecieli pryzmę kukurydzy na górze po długości i rozlali olej przepalony dziady jeba....

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v