Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, MariuszDe napisał:

6-8 tys na laktację? Cóż to jest poczytajcie sobie jest artykuł z lutego na agropolska jak to niby za 50 lat krowy mają dawać od 100 do 200 litrów dziennie mleka😁 to dopiero mieszczuchy nie przeżyją jakie to bambry kasiorę będą mieć hihi. Kuźwa 100-200l mleka! mają ludzie wyobraźnię przecież ta dojarka to musiałaby być całą dobę pod nią podpieta

Za 30 lat to albo wcale krów nie będzie,albo cofniemy się w rozwoju o 50 wstecz. Pacz: WPR wg Wojciechowskiego.

A propos sianokiszonki i kukurydzy, sam mocno się zastanawiam czy nie lepiej by było zamiast kukurydzy obsiać wszystko mieszanką traw z lucerną. Może mleka mniej,ale koszty duuuuuzo niższe. Sieczkarnia i w pryzmy. Tegoroczny pierwszy pokos wyszedł tak zacnie, że po zakończeniu skarmiania kk zeszłorocznej, tak się złożyło że miesiąc jechały na samej sianokiszonce, dodałem tylko śruty kukurydzianej zamiast, a spadek mleka był niewielki. Myślę o tym coraz częściej, tym bardziej że większość stada mam w krzyżówce z MO. Gdyby jeszcze nie te cykliczne susze...

Opublikowano
leszek1000 napisał:

Przecież jednemu krowa dała 80l ale tłuszczu było tylko 1,5%. 

Albo ilość albo skład. 

widziałem taką co dała 100 u mnie rekord 68 obliczcie ile dają sztuki co doją 15-20tys rocznie a są takie

Opublikowano
7 minut temu, komizmo napisał:

Za 30 lat to albo wcale krów nie będzie,albo cofniemy się w rozwoju o 50 wstecz. Pacz: WPR wg Wojciechowskiego.

A propos sianokiszonki i kukurydzy, sam mocno się zastanawiam czy nie lepiej by było zamiast kukurydzy obsiać wszystko mieszanką traw z lucerną. Może mleka mniej,ale koszty duuuuuzo niższe. Sieczkarnia i w pryzmy. Tegoroczny pierwszy pokos wyszedł tak zacnie, że po zakończeniu skarmiania kk zeszłorocznej, tak się złożyło że miesiąc jechały na samej sianokiszonce, dodałem tylko śruty kukurydzianej zamiast, a spadek mleka był niewielki. Myślę o tym coraz częściej, tym bardziej że większość stada mam w krzyżówce z MO. Gdyby jeszcze nie te cykliczne susze...

Pomysł dobry ale dla ludzi z dobrymi, wilgotnymi polami

A tak wgl to tematy chyba się wszystkimi pomyliły

Opublikowano
2 godziny temu, Ursus932 napisał:

Oficjalnie rekord to chyba 127 litrów na dobę 

To jak są 3 dojenia  to naraz daje 43 litry , jeśli 2 dojenia 63 ,5 litra to aż nie możliwe .

Opublikowano
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

https://wiescirolnicze.pl/hodowla/nowy-rekord-guinnessa-w-prodkcji-mleka/           

Pomyliłem tylko bo nie litry a kg ,dała ponad 127 kg 😉

Waga mleka

Przyjmuje się, że 1 l mleka waży 1,03 kg. Niewielka różnica w stosunku do wody. Nieznaczny wpływ znów ma temperatura, ale też skład mleka, czyli zawartość tłuszczu, białek i innych substancji. W każdym razie różnice są niewielkie, a większość osób kieruje się przelicznikiem 1:1

To tez nie możliwe ? .

Opublikowano

Moja rekordzistka dala 2litry na dwa doje rano 1.1l i wieczorem dla kotów skromnie 0.9l ico można można  😂 a wy tu podnieta 120vzy tam 130

Opublikowano
Dnia 1.12.2020 o 21:25, ThePerkins napisał:

Mi mielona w BB pleśnieje , gnieciona bez odpadu więc gniotę. Z ziarnem w kiszonce z qq też krzyczą , żeby nie było w kale. Pokosili wcześnie , żeby ziarno było miekkie , teraz w kale nie ma , bo rurą wyleciało w postaci płynnej :D 

Jo ja wolę jak nawet trochę w kale czasami wyrzuci niż ściąć żeby na gniotowniku kałuża stała :D

Opublikowano
23 godziny temu, zkordalski napisał:

Moja rekordzistka dala 2litry na dwa doje rano 1.1l i wieczorem dla kotów skromnie 0.9l ico można można  😂 a wy tu podnieta 120vzy tam 130

To chyba wode jej zakręciłeś

Opublikowano

No tak, to zasługa mlekpolu. A gdyby pan Leśniewski nie miał głowy na karku i chęci do pracy to wypadałoby napisać, że na współpracy z tą spółdzielnią można tylko stracić. Powiedz, że mleczarnia udzieliła im niskooprocentowanego kredytu, to będzie jakaś zasługa...

Opublikowano (edytowane)

Bez stabilnego, dobrze zarządzanego, dobrze płacącego podmiotu możesz mieć i dwie głowy i nic nie wyczarujesz.  Oczywistym jest to, że dziś OSM Zambrów bez połączenia nie byłaby na obecnym poziomie rrozwou, nie byłoby jej stać przeprowadzic i kontynuować kolejnych inwestycji za grube dziesiątki jak nie setki mln zł a co najważniejsze płacić za surowiec na tak wysokim poziomie.  Pojeździj po kraju to zauważysz jak razem ze spółdzielnią rozwija się wieś.  Na samym Podlasiu w zależności od powiatu będziesz miał dwa skrajne obrazy.  

Edytowane przez grzesiu
  • Like 1
Opublikowano
grzesiu napisał:

Bez stabilnego, dobrze zarządzanego, dobrze płacącego podmiotu możesz mieć i dwie głowy i nic nie wyczarujesz.  Oczywistym jest to, że dziś OSM Zambrów bez połączenia nie byłaby na obecnym poziomie rrozwou, nie byłoby jej stać przeprowadzic i kontynuować kolejnych inwestycji za grube dziesiątki jak nie setki mln zł a co najważniejsze płacić za surowiec na tak wysokim poziomie.  Pojeździj po kraju to zauważysz jak razem ze spółdzielnią rozwija się wieś.  Na samym Podlasiu w zależności od powiatu będziesz miał dwa skrajne obrazy.  

Kolega musiał odbyć cykl szkoleń w rządowym centrum propagandy 🤦

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano

Przed wyborami Pis też wybierał co ładniejsze gminy i pokazywał, jak to dobrze się wiedzie pod ich rządami. A później trzeba było się tłumaczyć. 

Opublikowano
11 godzin temu, macius11157 napisał:

witam hoduje bydło opasowe czy warto przechodzic na bydło mleczne w ilosci około 20-25 sztuk ? budynek jest nie ma dojarki i zbiornika

Nie nie nie nie nie, no chyba ,że masz darmową siłę roboczą w domu ,,( czyt. Młodzi rodzice)

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v