Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, vodz napisał:

Otworzyłem na początku wrzesnia pryzme z trawą (pierwszy raz robiona) to mi białko podskoczylo o 0.4-0.5 a tluszcz o 0.6-0.7

Wczesniej trawy wcale nie bylo czy szla ta sama ilosc tylko z balota?

Opublikowano

Tylko tu na forum narzekają. Prawda jest taka że większość chwali sobie współpracę z Mlekpolem. Przykład powyżej 1.65zl netto na konto to chyba nie jest zła cena.  

Czytam najnowszy TPR OSM Koło: 

*średnia cena mleka za 2019r = 1.31zl netto 

* skup 349mln litrów 

* zysk 6mln zł 

Porównując do Mlekpolu gdzie średnia cena netto wyszła 1.44zl  zrobiło by się 39mln zł straty na koncie OSM KOŁO!!! 

Sami oceńcie czy prawda jest że Mlekpol jest źle zarządzany.  Cyfry mówią same za siebie. 

Opublikowano
5 godzin temu, grzesiu napisał:

Tylko tu na forum narzekają. Prawda jest taka że większość chwali sobie współpracę z Mlekpolem. Przykład powyżej 1.65zl netto na konto to chyba nie jest zła cena.  

Czytam najnowszy TPR OSM Koło: 

*średnia cena mleka za 2019r = 1.31zl netto 

* skup 349mln litrów 

* zysk 6mln zł 

Porównując do Mlekpolu gdzie średnia cena netto wyszła 1.44zl  zrobiło by się 39mln zł straty na koncie OSM KOŁO!!! 

Sami oceńcie czy prawda jest że Mlekpol jest źle zarządzany.  Cyfry mówią same za siebie. 

Dobrze zarządzasz masz się czym pochwalić,tylko tylko że 1,62 to mam w Sierpcu przy 12 tys.

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, asus921 napisał:

Wczesniej trawy wcale nie bylo czy szla ta sama ilosc tylko z balota?

Mniej więcej taka sama ilość, tylko z balota zeszłorocznej drugiej trawy. W sumie jak dawałem w zeszłym roku pierwsza trawę to tez miałem słabsze parametry. Dobry rok miałem niższe parametry i białka i tłuszczu bez znaczenia czy krowy po wycieleniu czy przed zasuszeniem.

Gdyby wszystkie mleczarnie były dobrze zarządzane, to by placily jak piatnica, ale wtedy ceny ziemi chyba lepiej nieznac. Panie Grzesiu nie sztuką jest płacić dobrze kiedy inne mleczarnie tez dobrze płacą. Poza tym napisane jest 1.65 brutto nie netto

Edytowane przez vodz
Opublikowano

Ja tam żałuję, że ani mlekpol, ani mlekovita nie zapuszcza się na południe, może Włoszczowa coś by podniosła, gdyby mieli konkurencję. @grzesiu, przejmijcie taką OSM Pszczyna, mają fajne wyroby, a wszystko wskazuje na to, że spółdzielnia pierdyknie. 

Opublikowano
1 godzinę temu, vodz napisał:

Mniej więcej taka sama ilość, tylko z balota zeszłorocznej drugiej trawy. W sumie jak dawałem w zeszłym roku pierwsza trawę to tez miałem słabsze parametry. Dobry rok miałem niższe parametry i białka i tłuszczu bez znaczenia czy krowy po wycieleniu czy przed zasuszeniem.

Generalnie pije do tego czy ten skok o 0.5% byl spowodowany przejsciem z balota na pryzme czy po prostu lepsza trawa?

Ale to chyba temat na Luzne rozmowy.

Opublikowano
11 godzin temu, lusjan napisał:

Ja tam żałuję, że ani mlekpol, ani mlekovita nie zapuszcza się na południe, może Włoszczowa coś by podniosła, gdyby mieli konkurencję. @grzesiu, przejmijcie taką OSM Pszczyna, mają fajne wyroby, a wszystko wskazuje na to, że spółdzielnia pierdyknie. 

Jakie to fajne wyroby? Mleko masło twaróg? Przecież to każdy produkuje? Kwestia umiejętności sprzedaży z marżą.  Jeśli jest zadłużona to po co dziś komu topielec? Czasy konsolidacji dłużników moim zdaniem się skończyły i bardzo dobrze. Dziś tym największym potrzeba dużo dobrego surowca a nie gigantycznych długów na starcie.  Konsolidacja tak ale z przyczyn rozwojowych obu podmiotów.  

Opublikowano

Nie dosc że podstawowa cena za mleko jest wyzsza o 10-15 groszy od ,, liderów'' polskiego mleczarstwa to praktycznie miesiąc w miesiąc 20-30 groszy premi. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez kowal1108
      Jak w temacie. Jakie są u Was ceny żyta? 
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez Matey
      Jakie będą ceny słomy w sezonie 2020? W jakich cenach jesteście w stanie sprzedać słomę w Waszych regionach Polski? Czy warto sprzedać słomę z pola? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Temat dotyczący cen słomy w roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273040-ceny-slomy-2019/

• Dodaj nową pozycję...
v