Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Te szopy, budynki czy maszyny nie sa za zarobione pieniadze z rolnictwa tylko z banku kredyty. Beda pozniej 10-20 lat za***rdalac na bank za miskie ryzu chyba ze zbankrutuja wczesniej. 

3 miesiace temu kupywalem rozrzutnik od jednego bambra. W 2017 r nowa obora na 200 krow roboty itp. 

Teraz lata i paszy szuka bo 2 lata szuszy go wykonczolo. Mowil ze teraz zaluje decyzji. Drugi raz w krowy by nie szedl. za***rdala po 16 godzin a jezdzi corsa za 3 tys zl bo wszystko bank za***rdala.

Oddaje mleko do mlekowity ale jak spadnie  mleko na 1.3 zl to straci plynnosc.

Opublikowano (edytowane)

A tutaj wrzutka o zielonych żniwach w Holandii. Tak się to robi drodzy państwo.

I jak tu się sprzeciwiać że polscy rolnicy bogaci i podatek dochodowy im się należy jak psu buda 😆

Edytowane przez komizmo
Opublikowano
1 godzinę temu, czaro napisał:

Jakieś opinie o Bestmilku można prosić? :) Był u mnie przedstawiciel, źle nie gadał ale jak jest na prawdę? :)

Sąsiedzi oddają po upadku ozo i narazie sobie chwalą płacą w terminie i próby bez stresu 

Opublikowano
2 godziny temu, Łolek napisał:

Sąsiedzi oddają po upadku ozo i narazie sobie chwalą płacą w terminie i próby bez stresu 

4 raz zmieniają nazwę a w okolicach starozreb pewnie by się znalazł ktoś  z co 2008r nie ma wypłaty. 

Opublikowano
8 godzin temu, komizmo napisał:

Grzesiu może i wie co dzieje się w jego spółdzielni i jest rozeznany w sytuacji na rynku mleka, ale jeżeli chodzi i sytuację w rolnictwie to już nie bardzo. Wyznacznikiem dla niego tego jak jest dobrze w tej branży jest budowa kilku obór za grube melony w okolicach Grajewa. Powiem tak. Gdy zaczynałem "przygodę" z mlekiem za litr otrzymywałem mniej więcej tyle co dziś. Pokażcie jakiś inny produkt czy surowiec który kosztuje dziś tyle ile 15 lat temu

Trzoda chlewna w skupie, kosztuje tyle co 25 lat temu.

Opublikowano
5 minut temu, Łolek napisał:

Mocno sie czepiali?

Chyba spoko bo u mnie jest sporo do czepiania a tylko parę pierdół na tapetę: Obora nie odświeżona(muszę powapnować w ciągu miesiąca), nie miałem aktualnych badań(zrobić do tygodnia), nie miałem badań wody(dostarczyć do tygodnia). Załatwiłem tego samego dnia. Wygląda na to że przez najbliższe 5 lat dalej mogę doić swoje mucie. Tylko nie wiem czy się z tego powodu cieszyć.

W porównaniu do wcześniejszych kontroli to taki minus że bez zapowiedzi.

Opublikowano

osm koło zaczyna robić problemy. Dzisiaj dostałem kartkę o tym, że mam wodę w mleku, co jest kompletną bzdurą. Punk zamarzania 0,4904 stopni, a powinno być 0,520. "Dalsze dostawy o parametrach nie odpowiadających normie mogą spowodować rezygnację z odbioru surowca".

co o tym myślicie, co robić? Boję się ze mogą mi znów taką świnię podłożyć przy kolejnym odbiorze i będę miał wtedy duże kłopoty

Opublikowano

Ja za pośrednika do koła oddaje. Też milion bakterii było. Przyjechał pośrednik zawiózł do innego lab 60tyś. Dzień później kierowca dzwoni 40tyś. 

Zawieś mleko do innego labolatorium i będziesz miał kwitek. 

Inaczej nic nie zrobisz. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v