Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mi dojenie trochę pasuje bo nie muszę jeździć na imprezy rodzinne. 

A nie z jednej strony ciotka z drugiej ciotka. No, Lesiu kiedy sobie dziewczynę poszukasz, a może my ci poszukamy. 

Taki żarcik 😮

• Haha 5
Opublikowano

Ciekawe czy ma kogoś do pomocy, u mnie póki rodzice będą chcieli robić to będę im pomagał ale sam bawić się w to nie zamierzam. W sumie jakbym miał 50 ha to pewnie i już by tego nie było no ale cóż przy 17 ha to można sobie poszaleć. Co do mleka , hmmm liczy się zysk niż to ile nadoi.

• Like 1
Opublikowano

Nie rozumiem. Macie, dajmy na to 40 krów i 30 tys l miesięcznie od nich. 50 groszy zysku z litra daje 20 000 zysku miesięcznie. Nie możecie dać pracownikowi 5000 miesięcznie żeby doi za was chociaż połowę udojow a wy w tym czasie moglibyście dumać młodą żonę? Czy wolicie tą kasę przepieprzyc na kolejny kredyt na nowy traktor?

• Haha 5
Opublikowano
20 minut temu, Mateusz1q napisał:

Nie rozumiem. Macie, dajmy na to 40 krów i 30 tys l miesięcznie od nich. 50 groszy zysku z litra daje 20 000 zysku miesięcznie. Nie możecie dać pracownikowi 5000 miesięcznie żeby doi za was chociaż połowę udojow a wy w tym czasie moglibyście dumać młodą żonę? Czy wolicie tą kasę przepieprzyc na kolejny kredyt na nowy traktor?

Kurna nie wierzę w to co czytam a i jeszcze 30tys×50gr=20000 no minister finansów jprdl

• Thanks 1
  • Haha 3
Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, ThePerkins napisał:

Ciekawe czy ma kogoś do pomocy, u mnie póki rodzice będą chcieli robić to będę im pomagał ale sam bawić się w to nie zamierzam. W sumie jakbym miał 50 ha to pewnie i już by tego nie było no ale cóż przy 17 ha to można sobie poszaleć. Co do mleka , hmmm liczy się zysk niż to ile nadoi.

U mnie identyczna sytuacja tylko trochę więcej ha i mleka dobijamy do 30000 litrów miesiecznie

Ja tylko nie rozumiem jak mozna doić simentale to tak samo jak ciągnikiem jeździć do kościoła zamiast na pole.na 33 dojne mam 1 simentala to wolę wydoić 3 hf-y

Edytowane przez SerafinKot
Bo tak
Opublikowano (edytowane)

Chyba kolego za wiele nie rozumiesz. Akurat tu ma rację Baltazar gąbka. Siementale czy montebeliarde są tańsze w utrzymaniu, nie skończą w piecu jak gorzej są karmione. Dadzą mniej mleka. Ale to już trzeba sobie samemu policzyć czy lepiej nadoic 20 litrów bez kukurydzy i dodatków,czy 50 z nadskakiwaniem i wyciskaniem ile popadnie. Mogę się tylko wypowiedzieć o MO bo większość mojego stada teraz to krzyżówki ho-mo, że to jest możliwe, osiąganie 20 litrów na samej dobrej jakości trawie. Ja mam sztuki które doją po 45-50 litrów, ale nie z trawy. Cudów nie ma, jak ma być mleko to musi skądś się wziąć. W dalszym ciągu ludzie nie rozumieją, że miarą zysku i sukcesu w produkcji mleka nie jest ilość nadojonego mleka tylko zysk netto na koncie.

Edytowane przez komizmo
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

A myslisz ze znajdziesz kogos kto za 5 tys wydoi krowy jak sie należy. Nie bedzie zapalen, odpowiednua higiena doju itp. I bedzie 2 razy dziennie 365 dni w roku.

Znam takich co maja 100 krow i 2 pracownikow do dojenia ,ale ich mleko nie idzie do sierpca bo tam 3 miesiace byli. Za wyniki ich wywalili. Odaja do polmleka raciaz obecnie za jakies grosze.

Procownika znajdziesz ale na traktor a a nie do dojenia krow

Edytowane przez Bugii
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, leszek1000 napisał:

Mi dojenie trochę pasuje bo nie muszę jeździć na imprezy rodzinne. 

A nie z jednej strony ciotka z drugiej ciotka. No, Lesiu kiedy sobie dziewczynę poszukasz, a może my ci poszukamy. 

Taki żarcik 😮

To zrób jak Jasiu. Ciotki do Jasia na każdym weselu klepały go po ramieniu i mówiły będziesz następny , Jasia to wkurzało,ale wpadł na pomysł i ciotkom to samo mówił na pogrzebach .

• Haha 7
Opublikowano
1 godzinę temu, Mateusz1q napisał:

Kolego to ktoś kto ma 30000 litrów według ciebie odlozy 250000 w rok a ktoś kto 60000 0.5 mln? Jak by nie liczyć 10 lat dojenia masz 5 baniek i po dojeniu bo po co mając 5 mln 

Opublikowano
19 minut temu, Mateusz1q napisał:

Doskonale wie ile o co chodzi a się czepiacie czeskiego błędu. Widać w tym waszą zachłanność. Niech i będzie 15 tys. Wybór jest wasz

O jakiej zachlannosci ty człowieku mówisz ale po tym co napisałeś to naprawdę masz o chodowli krow niewielkie pojecie 

Opublikowano
16 minut temu, alfa napisał:

Kolego to ktoś kto ma 30000 litrów według ciebie odlozy 250000 w rok a ktoś kto 60000 0.5 mln? Jak by nie liczyć 10 lat dojenia masz 5 baniek i po dojeniu bo po co mając 5 mln 

Nie odłożą ludzie bo mają chorobe "ciongle mao" i zwiększają procukcje, koszty sprawiając że towaru jest za dużo obniżają tym samym cene.

Opublikowano
28 minut temu, alfa napisał:

Chyba że kupuje się mieszkania w wielkim mieście po każdej cenie z myślą o wynajmie i wielkich pieniądzach z tego. Wtedy nie masz gotówki i zwrot z inwestycji nie tęgi. 

Opublikowano
1 godzinę temu, grzesiu napisał:

Chyba że kupuje się mieszkania w wielkim mieście po każdej cenie z myślą o wynajmie i wielkich pieniądzach z tego. Wtedy nie masz gotówki i zwrot z inwestycji nie tęgi. 

Kolego Grzesiu ja właśnie w wynajmie widzę opłacalność i zwrot inwestycji i zysk bez pracy.  

Opublikowano
2 godziny temu, komizmo napisał:

Chyba kolego za wiele nie rozumiesz. Akurat tu ma rację Baltazar gąbka. Siementale czy montebeliarde są tańsze w utrzymaniu, nie skończą w piecu jak gorzej są karmione. Dadzą mniej mleka. Ale to już trzeba sobie samemu policzyć czy lepiej nadoic 20 litrów bez kukurydzy i dodatków,czy 50 z nadskakiwaniem i wyciskaniem ile popadnie. Mogę się tylko wypowiedzieć o MO bo większość mojego stada teraz to krzyżówki ho-mo, że to jest możliwe, osiąganie 20 litrów na samej dobrej jakości trawie. Ja mam sztuki które doją po 45-50 litrów, ale nie z trawy. Cudów nie ma, jak ma być mleko to musi skądś się wziąć. W dalszym ciągu ludzie nie rozumieją, że miarą zysku i sukcesu w produkcji mleka nie jest ilość nadojonego mleka tylko zysk netto na koncie.

Dokładnie o tym samym napisałem wcześniej a sedno tego ,, miarą zysku i sukcesu w produkcji mleka nie jest ilość nadojonego mleka tylko zysk netto na koncie '' . Ja dodam jeszcze że jak najmniej się nazapieprzac. Wolę poleżeć na hamaku a krowy niech żrą trawę niż podgarniac im w oborze co chwila. I tak można się odnieść do wielu prac w gospodarstwie. Niektórzy sami się zapędzają w kołchoz zapatrzeni w rankingi i statuetki. A te ,,pomocniki'' bez których nie dali by sobie rady tylko ich podjudzają aby wycisnąć większa średnia za następny rok tylko zazwyczaj to się wiąże z dużo większą pracą a zysk nie zawsze jest większy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v