Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli dobrze zs asf postepuje. To sie nazywa rozwoj. Swinie sprowadzimy z usa. I nikt nie bedzie w polsce meczyl swinek na niewygodnych rusztach.

A co mamy kupywac? Rozklekotane ursusy ktore do niczego sie nie nadaja.

Opublikowano
12 minut temu, Bugii napisał:

Czyli dobrze zs asf postepuje. To sie nazywa rozwoj. Swinie sprowadzimy z usa. I nikt nie bedzie w polsce meczyl swinek na niewygodnych rusztach.

Dobrze ze poszedłem na studia ekonomiczne a nie rolnicze bo wszystkie branże w rolnictwie upadna. Chociaż mój kierunek to tez jest badziew. Trudno najwyżej wszyscy pójdziemy na kasę do biedronki. Podejrzewam że te ustawy są po to aby upadły małe gospodarki i poszli ludzie do roboty. Niestety w naszym kraju doplaty i inne prow nie pomogły aby zlikwidować małe gospodarstwa. Przecież prow jest po to aby były gospodarstwa dwóch prędkości.

Opublikowano

Masz rację dobrze że poszedłeś bo z Twoim podejściem kariery na gospodarstwie byś nie zrobił rolnictwo poradzi sobie bez takich ludzi jak Ty

Najwięcej o opłacalności to wiedzą Ci co nic z rolnitwem wspólnego nie maja

1 godzinę temu, Bugii napisał:

ASF jest w niemczech to pewnie też wina PiS? śWIŃ U NAS NIE BRAKUJE Z ASF MUSIMY ŻYĆ TAK JAK Z KORONAWIRUSEM A WSZELKI SZUM JAKI OPOZYCJA ROBI WOKÓŁ TEGO SŁUŻY TYLKO ODWRÓCENIU UWAGI OD SZAMBA W WARSZAWIE

Opublikowano
Staszek świń u nas nie brakuje? Chyba nie wiesz co piszesz przecież my nawet nie jesteśmy w stanie ludziom zapewnić wieprzowiny w naszym kraju i musimy importowac. Coś koło 18 mln by musiało być świń na stanie zeby wyżywić nasz kraj, a jest 10 mln
Staszek świń u nas nie brakuje? Chyba nie wiesz co piszesz przecież my nawet nie jesteśmy w stanie ludziom zapewnić wieprzowiny w naszym kraju i musimy importowac. Coś koło 18 mln by musiało być świń na stanie zeby wyżywić nasz kraj, a jest 10 mln
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, turtojs napisał:

Co najlepsze z tych ok 11 mln szt obecnie importujemy ok 6mln szt warchlaka , czyli  faktycznie typowo polskich mamy ok 5mln szt wobec ok 20mln szt na początku tego wieku!!!!!

@galan99 Zachód do pewnego momentu będzie ładować w promocji na Polskę , jak wyczują że wykończyli lokalną hodowlę to sobie odbiją,podobnie zagrali ostatnio z Chińczykami [ unia pchała coś ok 18zł kg żywca] tylko w tym przypadku to się wszyscy przeliczyli[ Chińczycy ponoć mieli rezerwę budżetową ok 600 mld $] trochę kupili po wysokich cenach, później wystarczyło że na chwilę wstrzymali zakupy i już cena poleciała  a teraz pomimo dalszych braków to Oni dyktują cenę zakupu i jeszcze robią łaskę że  w ogóle raczą kupić[np ostatnio cyrki  z Holandią] no ale do takiej polityki trzeba mieć rządzących dla których przede wszystkim liczy się własny kraj

Edytowane przez ws71
  • Like 2
Opublikowano
22 godziny temu, staszek131415 napisał:

Masz rację dobrze że poszedłeś bo z Twoim podejściem kariery na gospodarstwie byś nie zrobił rolnictwo poradzi sobie bez takich ludzi jak Ty

Najwięcej o opłacalności to wiedzą Ci co nic z rolnitwem wspólnego nie maja

ASF jest w niemczech to pewnie też wina PiS? śWIŃ U NAS NIE BRAKUJE Z ASF MUSIMY ŻYĆ TAK JAK Z KORONAWIRUSEM A WSZELKI SZUM JAKI OPOZYCJA ROBI WOKÓŁ TEGO SŁUŻY TYLKO ODWRÓCENIU UWAGI OD SZAMBA W WARSZAWIE

Stasiek Ty pijany byłeś jak to pisałeś?

Opublikowano

Trzeba budować świadomość konsumentów by wybierali Polska wieprzowinę jeśli wolą kupować zachodnią to nie możemy mieć o to pretensji

Tak jak Wy wybiercie zachodnie maszyny

Opublikowano

Globalizacja to się nazywa a my temu ulegamy kto z nas robi zakupy w lokalnym sklepie?......ano nikt

Opublikowano

Ano ja robię zakupy.... 

21 minut temu, galan99 napisał:

Zachodnie sklepy zachodnie mięso tylko Polski konsument kupi to co tańsze a nie droższe .

Pomału to wszystko będzie z zachodu bo u nas wykończą zakazami .

Do tego to  wszystko dozy..... Polska ma być rynkiem zbytu...... I pomału do tego dochodzi.. Polak ma być pracownikiem dla zachodnich firm.... 

30 minut temu, staszek131415 napisał:

Tak jak Wy wybiercie zachodnie maszyny

Akurat wszystkie maszyny co kupuje są nasze polskie....... Nie wrzucaj zaraz wszystkich do jednego worka z tym kupowaniem, u mnie w okolicy wielu kupuje polskie maszyny..... 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, staszek131415 napisał:

To jaki to Polski ciągnik kupiłeś przez ostatnie 15 lat?

Ciagnika nie muszę kupować... Wiekszosc maszyn mam kupione nowe polskie..... Teraz polskiego ciagnika już nie ma pozostała tylko marka.... 

Edytowane przez PRZMAS19821982
Opublikowano
6 godzin temu, staszek131415 napisał:

Globalizacja to się nazywa a my temu ulegamy kto z nas robi zakupy w lokalnym sklepie?......ano nikt

Ja kupuję w lokalnym sklepie[środki do produkcji,żywność,przybory do szkoły] a  odzież bezpośrednio w Chinach

Opublikowano

Teraz wystarczy to nagłośnić w mediach i żadna niemiecka świnia nie  trafi do polski prezes na pewno to poprze

Opublikowano

Ruszają kontrolę świn a u mnie nie ma ogrodzenia i mat widzę ze niszczenie polskiego rolnictwa dopiero się zaczyna

Opublikowano
24 minuty temu, sabuliga napisał:

Ruszają kontrolę świn a u mnie nie ma ogrodzenia i mat widzę ze niszczenie polskiego rolnictwa dopiero się zaczyna

Ja kontrole miałem już 2 miesiące temu 

Opublikowano
2 godziny temu, sabuliga napisał:

Ja pierwszą kontrolę odnośnie bioasekuracji miałem w czerwcu 2019r.  W zeszłym tygodniu miałem ponownie i za tydzień będę miał znów.  Więc nie pisz że dopiero ruszają. 

Opublikowano
18 minut temu, 6465 napisał:

Ja pierwszą kontrolę odnośnie bioasekuracji miałem w czerwcu 2019r.  W zeszłym tygodniu miałem ponownie i za tydzień będę miał znów.  Więc nie pisz że dopiero ruszają. 

U mnie pierwsza była 2 lata temu. Ale miałem na myśli ze ruszyły po wyborach

A może ktoś coś powie więcej o drugiej kontroli

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v