Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W przypadku trzody na duńskim warchlaku znowu po 500 zł, a dziś mi wpadła w oko taka wiadomość

Obecna notowania żywca wieprzowego wahają się między 100 a 110 rubli za kg (1,36 do 1,50 dolarów), co w przeliczeniu na polską walutę daje około 4,94- 5,44 zł.

Jednocześnie średnie koszty produkcji wynoszą 92 ruble (1,26 dolarów), czyli około 4,55 zł.

Wzrost eksportu wieprzowiny jest ograniczony w wyniku afrykańskiego pomoru świń (ASF), który rozprzestrzenia się na terenie tego kraju. W związku z tym ruszyła kampania zachęcająca do spożycia wieprzowiny, która może być kluczem do uniknięcia katastrofy w tym sektorze. 

Tak to się przysłużyło embargo nałożone w 2014 roku na Rosję dla ich rolnictwa, za chwilę się okaże że będą exportować nie tylko pszenicę ale jeszcze trzodę chlewną, wczoraj miały być sprzedane  tuczniki po 3,7 netto , skup odwołano i przełożono  na bliżej nieokreśloną przyszłość😁
Opublikowano
13 godzin temu, sabuliga napisał:

Słuchaj nie po to się uczyli 16 lat żeby teraz z jakimiś tlukami pracować. 

A żebyś do końca życia sam se kitę trzepał, gburze ty.

12 godzin temu, zycietoniejebajka1 napisał:

Za takie obrażanie ludzi to w pysk powinieneś dostać.  

Lepiej godnie zarabiać na budowie, niż po 16 latach nauki za 2200 

Kurde, żeby szło to bym dał 10 lajków, no ale da się tylko jeden, 100% racji i żeby sabuliga sobie tego racjonalizował to dodam, że mam wykształcenie wyższe, robiłem w tartaku, na budowach  i dla mnie podstawą jest szacunek do drugiego pracownika, nauczyłem się że nikogo nie można z góry osądzać, no może poza nygusami co całymi dniami pod sklepem siedzą😉

W temacie świń w poniedziałek przyjeżdżają po świnie, cena dalej słaba, no ale przynajmniej przyjadą😐

• Like 4
  • Thanks 1
Opublikowano
42 minuty temu, ws71 napisał:

bliżej nieokreśloną przyszłość😁

U mnie pośrednik szuka świń. Po kilka sztuk w pon. przyjeżdża. U innego nawet w niedzielę odbierał będzie. 

@misio3p zwłaszcza, że napisał to ktoś, kto pojęcia o robocie niema, bo raczej jeszcze nigdy nie pracował.  Ja tylko ciekawy jestem jak on sobie na tej koparce poradzi, do obsługi wszelakich  maszyn trzeba mieć "dryg", nie papierek. 

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, misio3p napisał:

A żebyś do końca życia sam se kitę trzepał, gburze ty.

Kurde, żeby szło to bym dał 10 lajków, no ale da się tylko jeden, 100% racji i żeby sabuliga sobie tego racjonalizował to dodam, że mam wykształcenie wyższe, robiłem w tartaku, na budowach  i dla mnie podstawą jest szacunek do drugiego pracownika, nauczyłem się że nikogo nie można z góry osądzać, no może poza nygusami co całymi dniami pod sklepem siedzą😉

W temacie świń w poniedziałek przyjeżdżają po świnie, cena dalej słaba, no ale przynajmniej przyjadą😐

No i ja szanuje innych. Ale jak inaczej kogoś nazwać kto zakończył edukację na podstawowe nie umie dobrze czytać. Pracowałeś w małych miejscowościach i dlatego ale też pewnie skonczylem gowno studia jak ekonomia czy rolnictwo czy administracja. Gdzie robota jest po tym ale w dużych miastach i z angielskim. A rolnicze to wp chacie dziadostwo typu jak przedstawiciel handlowy.

Wyższe wykształcenie o niczym nie świadczy. Ale powiedz mi ludzie tam nie robią nic ze swoim😃 życiem poza paroma wyjątkami. Jak kończysz wcześnie edukację to należy nauczyć się jakichś przydatnych umiejętności

Opublikowano

to należy nauczyć się jakichś przydatnych umiejętności 

To dobrze powiedziane wcisnąć gówno warty produkt aby zarobić i o szukać kogo się to nowa metoda myślenia nic studia nie wnoszą w przetrwaniu .

Opublikowano (edytowane)

od dawna obserwuje wasze dyskusje w tym temacie.  I muszę stwierdzić ze dużo mądrych osób się tutaj wypowiada (no chyba ze jakiś pisowiec się odezwie 😄).  To jest mój pierwszy post także chciałem się przywitać i przy okazji złożyć życzenia wszystkiego najlepszego.  Żeby nasza sytuacja była bardziej stabilna a ceny zadowalające. 

Co do aktualnej ceny? W piatek  30 sztuk.  Cena chyba 3.75 netto.  Lokalna masarnia.  Następny odbiór dopiero w połowie stycznia

Edytowane przez kampl
Opublikowano

Ktoś wie coś więcej na temat dofinansowania na zapobieganie asf? Ma ruszyć z końcem roku i płot mnie nie interesuje tylko silos paszowy, magazyn słomy i to że top agrar kiedyś pisał że paszociag można zrobić na ten zwrot 80%

Opublikowano
11 minut temu, migacz napisał:

Ktoś wie coś więcej na temat dofinansowania na zapobieganie asf? Ma ruszyć z końcem roku i płot mnie nie interesuje tylko silos paszowy, magazyn słomy i to że top agrar kiedyś pisał że paszociag można zrobić na ten zwrot 80%

Wiatę na słomę można postawić. 

Najgorsze że na pięć lat się trzeba wiazac. Ale i to ponoć można obejść, nowy płot by się przydał a i kawał dachu nie zaszkodzi. 😏

Opublikowano

Mam ogrodzona cała działkę. Słomę cała pod dachem. Tylko 1 ściany mi brak u tej wiaty ale to by jaka tania siatka obleciał bez ich dofinansowania. Bardziej by mi podszedł silos na pasze , paszociag, dobra myjka

Opublikowano
Sadek napisał:

Masz płot że cię nie interesuje?

Dużo jest informacji na stronie ARiMR.

Tylko inwestycja do 100 000 złotych.

inwestycja może być za 125 000, zwrotu masz 80% czyli 100 000

Ba inwestycja może być nawet za 200 000 czy 300 000 ale dostaniesz tylko 100 000 zwrotu

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, migacz napisał:

Mam ogrodzona cała działkę. Słomę cała pod dachem. Tylko 1 ściany mi brak u tej wiaty ale to by jaka tania siatka obleciał bez ich dofinansowania. Bardziej by mi podszedł silos na pasze , paszociag, dobra myjka

Myjki nie można ale można przyrząd do dezynfekcji, więc można myjkę.

Opublikowano
Dnia 24.12.2020 o 10:33, galan99 napisał:

wcisnąć gówno warty produkt aby zarobić i o szukać kogo się to nowa metoda myślenia

to dotyczy dziś wszystkich producentów wszelakiej maści produktów, ale solidniejsze nikt lepiej nie dopłaci bo każdy liczy grosz 

Dnia 24.12.2020 o 10:26, sabuliga napisał:

Ale jak inaczej kogoś nazwać kto zakończył edukację na podstawowe nie umie dobrze czytać.

to każdego indywidualna sprawa jak swoje życie i edukację zorganizuje, to są również indywidualne predyspozycje umysłu/charakteru danej osoby do zdobywania podstawowych życiowych umiejętności już nie mówiąc o jakichś konkretnych , sprecyzowanych wynikających z wyższych szczebli edukacji

dopóki ktoś z takich współpracowników nie wyśmiewa się tego że ktoś kto ukończył edukację trochę dalej niż oni a robi to samo co oni to tam nie widzę problemu

Dnia 23.12.2020 o 22:37, zycietoniejebajka1 napisał:

do obsługi wszelakich  maszyn trzeba mieć "dryg",

dlatego nigdy nie chciałem się uczyć na operatora jakich bardziej skomplikowanych maszyn , czy to stacjonarnych czy to ruchomych , za dużo pierdzielenia , zapamiętywania informacji i zdobywania umiejętności które wykorzystujesz i potrzebujesz tylko przez mały fragment czasu a po wyjściu z roboty nie potrzebujesz i często zapominasz, do tego najlepiej uczyć się na swoim

Dnia 24.12.2020 o 10:26, sabuliga napisał:

Wyższe wykształcenie o niczym nie świadczy.

w moim przypadku co najwyżej o zmarnowaniu czasu który można było wykorzystać i przeznaczyć na osiągnięcie w życiu jakichś ważniejszych celów 

Opublikowano
28 minut temu, damianos95 napisał:

O super postawiłbym wiate i silos kupił na zboze a jest jakis limit sztuk od jakiego mozna sie ubiegac czy niezaleznie czy ktos ma 50szt czy 1000 i  tak moze sie starac ?

Trzeba mieć min 50 sztuk. 

24 minuty temu, damianos95 napisał:

mozesz dac jakis link ? trzeba byc w strefie czy nie zeby dostac ta kase ?

Nie trzeba chyba. 

Opublikowano

https://www.arimr.gov.pl/aktualnosci/artykuly/dofinansowanie-inwestycji-chroniacych-przed-asf-lub-powodzia.html

w pliku wniosek jest arkusz który oblicza kubaturę magazynu ja słomę, wniosek do ogarnięcia, szkoda tylko że u mnie trzoda jest jeszcze na ojca 😢

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v