Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, motorader18 napisał:

98 obrabiam z czego połowa to druga klasa a reszta trzecia i jakiś hektar czwartej.  

Przy takim areale i jakosci gleb w zyciu bym nie babrał w ten dupny interes jakim sa swinie. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

98 obrabiam z czego połowa to druga klasa a reszta trzecia i jakiś hektar czwartej.  

To spoko masz gospodarkę też bym chciał tyle mieć. Niestety mam 12 ha i poszedłem na gówno stuida zwane ekonomią. Po studiach może zrobię kurs na koparkę teraz po licencjacie. Raczej z 12 ha mało będzie na życie to trzeba będzie dorobić. My mamy 100 świnek ale trzeba wszystko ręcznie robić nawet młynek to stary bąk.

Edytowane przez sabuliga
Opublikowano
motorader18 napisał:

2 godziny temu, sabuliga napisał:

dużo masz hektarów

Chłopie mieć takie ziemie i jeszcze cokolwiek że zwierząt trzymać? Miałem że za bardziej ogarnietego gościa i mądrzejszego 😳 znam ludzi co z 40 ha takiej ziemi nowy dom wybudowali, nie umiem tego ogarnąć jak mając takie ziemie i tak jej dużo, bawisz się w hodowlę, za przeproszeniem nie umiesz kasą zarządzać czy co?

Opublikowano
1 godzinę temu, sabuliga napisał:

To spoko masz gospodarkę też bym chciał tyle mieć. Niestety mam 12 ha i poszedłem na gówno stuida zwane ekonomią. Po studiach może zrobię kurs na koparkę teraz po licencjacie. Raczej z 12 ha mało będzie na życie to trzeba będzie dorobić. My mamy 100 świnek ale trzeba wszystko ręcznie robić nawet młynek to stary bąk.

Po jaki czort świnie trzymać to przeżytek już z takim areałem to uprawa owocowych będzie kasa tylko z 5 upraw .

Opublikowano

Tak te świnie kasujecie a pomyślał który z Was co z tym zbożem zrobicie jak świń nie będzie, drob wszystkiego nie przerobi tym bardziej że dziś jest za bezcen.  Sam mysle o kasacji ale co dalej ??

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Po jaki czort świnie trzymać to przeżytek już z takim areałem to uprawa owocowych będzie kasa tylko z 5 upraw .

mysle ze byc moze oprocz koparki zaloze sady wiśniowe

Opublikowano

Rodzice w latach 90 wybudowali tuczarnie i porodówkę wszystko prawie na ruszcie i szkoda mi było tym wszystkim jebnac. Cały czas to jakoś funkcjonowało ale teraz to przesadzają z tą cena . Decyzja zapadła maciory ostatnie wyproszenia i jadą na wakacje . 

Opublikowano

Rodzice w latach 90 wybudowali tuczarnie i porodówkę wszystko prawie na ruszcie i szkoda mi było tym wszystkim jebnac. Cały czas to jakoś funkcjonowało ale teraz to przesadzają z tą cena . Decyzja zapadła maciory ostatnie wyproszenia i jadą na wakacje . 

Tak z ciekawosci, bez kredytu wybudowali? 

Opublikowano
motorader18 napisał:

Szkoda takiej hodowli zamykać, sam mam lochy ale gdzie sens trzymać świnie za takie grosze.....

Opublikowano

Właśnie ze w dzisiejszych czasach trzeba podejmować konkretne decyzje, przez tyle lat właśnie zakładamy żerowały na tym, że rolnik z sentymentu trzymał dalej świnie mimo niskich cen, młodzi już bardziej odważni i pokazują środkowy palec wszystkim pośrednikom i zakładom

Opublikowano

A wiecie gdzie zakłady mają ten wasz środkowy palec?Prawda jest taka że przesrane mamy tylko jako rolnicy na początku łańcucha,jak sami widzicie mięsa jest na rynku pod dostatkiem  i będzie ,najwyżej będzie droższe.Ale to nic nie zmieni,kupią Hiszpańskie półtusze i przerobią  a najwyżej klient zapłaci więcej,bo to zakłady ustalają cenę jako sprzedający towar.My jesteśmy w dziwnej sytuacji,bo chyba jako jedyni to nam kupujący wycenia towar

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, turtojs napisał:

Właśnie ze w dzisiejszych czasach trzeba podejmować konkretne decyzje, przez tyle lat właśnie zakładamy żerowały na tym, że rolnik z sentymentu trzymał dalej świnie mimo niskich cen, młodzi już bardziej odważni i pokazują środkowy palec wszystkim pośrednikom i zakładom

U nas jak były braki trzody to lokalne zakłady wlekły z całej Europy byle nie dać rynkowej ceny za tuczniki, podejrzewam że obecnie na pewno już 50% miesa na polskim rynku pochodzi z tuczu nakładczego i %  będzie sie zwiększać , a za 5-10 lat to i w nakładczym będą robić za przysłowiową  miskę ryżu .

Opublikowano

Piszę wszędzie że ta Unia wykończy Polskie Rolnictwo wszelkimi sposobami to co u nas w kraju czy to w hodowli czy niektórych uprawach co mniej w kraju  daną lukę wypełnia zachodnie Gospodarki . ŚWIŃ  w Polsce coraz mniej a mięsa coraz więcej w Niemczech w Dani i typ . zwiększą hodowlę i będą mieli lepszy zysk a dane zakłady mięsne w Polsce  przetworzą pół tusze . Takie działania są celowe .

Opublikowano (edytowane)

takie same głupoty wypisują pewno Czesi ,Słowacy ,Niemcy i kilka innych krajów zalewanych polskim drobiem 

problem nie leży w Uni tylko w pazerności  zakładów i głupiej polityce rządzących 

Edytowane przez kopin
  • Like 1
Opublikowano
Dnia 29.11.2020 o 11:39, staszek131415 napisał:

a niby w jakim celu mają niemieckąwieprzowinę kupować ? Prawda jest taka że rolnicy płacą dziś cenę za naszą członkostwo w UE nie ma dziś mechanizmu do blokady importu

Weterynaria na granicy i po problemie kolego bo ten syf ciągną nasi rodacy .Zawrócić kilka chłodni  na granicy to by się 2 razy jak nie 3 zastanowili co wiozą do kraju. Tylko realia są takie  ze za nim kto kolwiek się za to by wzioł to już ten syf jest w chłodniach w kraju i przerobiony w kiełbasach w sklepie .Kupujesz i już jest niezjadliwe,  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v