Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, ws71 napisał:

@soltys48Najwięcej idzie do Marcinkowskich, ok 800szt tyg , do innych też ale do Pini raczej nie, jego dewiza mniejsza kasa ale pewna

Pomoc z tytułu korona będzie się liczył stan na 1.03.2020

Ale stan swin na 1.03 czy urodzonych od 1.03 do konca czerwca?

Opublikowano
58 minut temu, damianos95 napisał:

Ale stan swin na 1.03 czy urodzonych od 1.03 do konca czerwca?

Stan minimalny 21szt. urodzonych w gospodarstwie, jak kupujesz to się nie liczą, a na jaki dzień to się okaże jeszcze i minimalna stawka to 4500zł, jak więcej to więcej kasy, ale nie może przekroczyć 7000euro, czyli gdzieś 30000zł na gospodarstwo.

Opublikowano
32 minuty temu, Sean napisał:

Stan minimalny 21szt. urodzonych w gospodarstwie, jak kupujesz to się nie liczą, a na jaki dzień to się okaże jeszcze i minimalna stawka to 4500zł, jak więcej to więcej kasy, ale nie może przekroczyć 7000euro, czyli gdzieś 30000zł na gospodarstwo.

Ja nie kupuje warchlakow ani prosiakow mam swoje maciory i to co sie urodzi tucze do tucznika 

Czyli jesli ostatnie urodzenie mam na 1luty 2020 i wtedy stan swin wynosil wszystkiego 59szt to to tylu dostane ? Sa w tym maciory no i swinie urodzone przed 1.03.2020 ale te prosiaki sie rodzily np w grudniu listopadzie to dostane kase czy znowu jakies problemy itd ?? 

Opublikowano

Stan wszystkich ma być minimum 21, na jaki dzień to nie wiem, ale urodzonych w gospodarstwie, nie kupowanych, jak więcej to będzie więcej kasy, przynajmniej tak mówią.

Opublikowano

Stan na 1.03.2020 czyli jak Masz 60szt to do 60szt,ciekawe jak rozwiążą przypadek zakupu loszek i knurków hodowlanych i które w stadzie znajdują się od 2019 roku

Opublikowano
9 godzin temu, damianos95 napisał:

No wlasnie tez jestem ciekaw na jaki dzien moze by sie udalo dostac jakas kase 

Co do ceny dzis lodzkie po 4.1 + vat 8szt jako staly dostawca 

Ile 4,1 + vat to faktycznie 30 lat temu była taka cena wedle kosztów dzisiejszych a z tamtych lat to się ma 2 zł taka cena .

Opublikowano
10 godzin temu, kopin napisał:

a po co ,już jeden drugiego by w łyżce wody utopił

Masz rację samo wejście do ue już skłóciło rolnikow  jeden dostał dofinansowanie drugi nie i ....poszło dziś tylko nienawiść nikt z nikim nie rozmawia

54 minuty temu, ws71 napisał:

Stan na 1.03.2020 czyli jak Masz 60szt to do 60szt,ciekawe jak rozwiążą przypadek zakupu loszek i knurków hodowlanych i które w stadzie znajdują się od 2019 roku

PŁATNOŚĆ NIE BĘDZIE DO SZTUKU TYLKO OD 21

9 godzin temu, Sean napisał:

Stan wszystkich ma być minimum 21, na jaki dzień to nie wiem, ale urodzonych w gospodarstwie, nie kupowanych, jak więcej to będzie więcej kasy, przynajmniej tak mówią.

mINIMUM 4500 a potem pewnie 10 zł zq każą sztukę🤔

Coś mi sięwydaje że najlepiej na tych dopłatach wyjdzie ten co ma 2 lochy z prosiętami i 3 byczki dla większych tak kolorowo już nie będzie

https://www.agrofoto.pl/komentarze/artykuly,97216.html

Poczytajcie kom

en

t

ar

ze jak więs je

t zjednoczona

Opublikowano

Tak wiem ze od 21 szt to minimum by dostac 4500zl ale jesli masz np 70szt to moim zdaniem powinni podzielic 4500 przez 21 i do sztuki wychodzi 214 zl wiec za kazda powyzej 21 szt powinno byc+ 214zl do tych 4500zl ale ciekawe jak to wymysla 

Opublikowano

nie do sztuki tylko zryczałtowana stawka równie dobrzemoże być po 100 zł za każde nastęone 21 sztuk

Opublikowano

świnie urodzone w gospodarstwie rolnika – co najmniej 21 świń urodzonych w gospodarstwie rolnika – od 4,5 tys. zł

Kwoty wsparcia będą uzależnione od minimalnej produkcji w gospodarstwie, a w przypadku większej produkcji będą „odpowiednio wyższe”, jak to określono. Pomoc ma przysługiwać jako suma kwot z poszczególnych sektorów, do 7 tys. euro na rolnika

Jak dowiadujemy się w MRiRW, „Zgodnie z założeniami projektu rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania oraz wypłaty pomocy finansowej na operacje typu „Pomoc dla rolników szczególnie dotkniętych kryzysem COVID-19” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, zakłada się że zwierzęta będą liczone, według stanu na dzień 1 marca 2020 r. tzn., że rolnik według systemu był posiadaczem, oznakowanych zgodnie z przepisami o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt oraz zarejestrowanych w rejestrze zwierząt gospodarskich oznakowanych i siedzib stad tych zwierząt, o którym mowa w przepisach o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt.”

Na tą chwilę co wiadomo to wiadomo tylko o stawkach wyjściowych

Opublikowano

po wyborach 3,50 za żywiec a pomoc tym którzy ponieśli straty udokumentowane , kwiaciarze tunelarze agroturystyka po części kurniki i bydło  itd

z tego co pamiętam to dzięki koronawirusowi świnie podrożały 😀 po co łapy wyciągacie ???

właśnie dlatego że podrożały teraz będą po 3 zł. bo większośći rozum odebrało i za warchlaka płacili po 500 hahaha

nie byłem na wyborach kilka lat , ale za to że ten piiis w .. uja wali teraz pójdę

Opublikowano

@stach12 ćwicz pamieć bo ewidentnie Ciebie  zawodzi,górka była ok 4 grudnia, później spadły ok 10 stycznia o 2zł na klasie, pod koniec maja na tydzień wzrosły ok 1,20 na klasie żeby spaść obecnie ok 2 zł na klasie,czyli w sumie spadły od początku roku ok 2,8 na klasie, czyli spadły względem stycznia o 35% ,mam nadzieje że czytanie ze zrozumieniem tekstu jeszcze nie szwankuje .

Opublikowano

No i co z tego? My teraz mamy sprzedawać świnie po 3zł i plajtować bo Niemcy sterują giełdą? Jeszcze tydzień temu słyszałem że Niemcy nie będą nam prezydenta wybierać a cenę nam dyktować to już mogą? Gdzie jest minister który, gdy doszedł do nas koronawirus tak krzyczał, że teraz widać jak ważne jest krajowe rolnictwo bo dzięki temu Polakom nie zabraknie jedzenia? Bo pamiętam jak jeszcze w 2019 roku na spotkaniu z rolnikami mówił że nikt nas nie zmusza do chowu trzody, nie podobają się ceny to przestawić się na coś innego - tak wówczas twierdził. Gdzie jest ten plan dla wsi?

• Like 6
Opublikowano
3 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Jakby wam to powiedzieć

Germańskiej świni na giełdzie nikt nie kupił

Naszych za chwilę też nikt nie będzie chciał bo Niemcy wszystko pchają do Polski poniżej kosztów byle towaru się pozbyć 

Marcikowscy od poniedziałku obniżka o 60 groszy

Opublikowano (edytowane)

Przeczytajcie sobie na niemieckich stronach jaki tam młyn się robi na chlewniach. Szacują że 500.000 kabanów jest przyblokowanych

Edytowane przez Unexpected
Opublikowano
29 minut temu, piotreku1 napisał:

Naszych za chwilę też nikt nie będzie chciał bo Niemcy wszystko pchają do Polski poniżej kosztów byle towaru się pozbyć 

Marcikowscy od poniedziałku obniżka o 60 groszy

Jest też już ograniczenie ilościowe  , tylko od stalych dostawców

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v