Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
56 minut temu, gomez181 napisał:

Wiem ze znów nie w temacie, ale tu będzie odpowiedź natychmiastowa, prawda to ze od stosowania oleju w paszy świnie o niebo lepiej rosną wręcz puchną? Tak mi kolega ostatnio gadał, ze chłopie stosuj takie dobre efekty..

Stosowanie oleju w paszy jak kolega napisał powoduje brak pylenia na tuczarni,po drugie ma znaczenie przy prosiakach i warchlakach podnosi wartość energetyczną paszy i dzięki temu zwiększają się przyrosty,w przypadku stosowania pow 60kg nie ma większego znaczenia,chyba że jakaś rasa wymaga wysokiej koncentracji energii w kg paszy,tylko w takim przypadku trzeba znacznie zwiększyć poziom białka w kg paszy,zamiast oleju można stosować suche ziarno kuku daje podobny efekt jak olej

Opublikowano

Hmm Belgia, kraj z pogłowiem niecałych 6 mln świń, to ile tam też jest tych macior? Miliony? 😂😂

Swoją drogą ciekawe czemu aż takie spadki u Ciebie, ja mieszkam w powiecie oleskim i tu cena nic nie poszła, może sami sobie panikę robicie i zakłady to wykorzystują?

Czy będą spadki takie mocne jak u Ciebie to się okaże jutro na giełdzie, jak będzie podobnie jak w piątek to nic się nie stanie

Opublikowano

No właśnie mało sprzedanych choć licytowali się w miarę normalnie ale albo nie chcieli sprzedawac po tej cenie albo kupować, ale jak kupować to po co licytowało po kilka osób? Suma sumarum poszły tylko 3 transakcjie a 12 się nie sprzedało i spadło o 1 cent faktycznie, no ogólnie dziwna licytacja, bo jakby miało mocniej spaść to by wywoławczą cenę obniżyli a ta została bez zmian. Mi się wydaje że mocnego spadku nie będzie może maks 4 centy

Opublikowano
Rol31 napisał:

A gdzie tak dobrze maciory sprzedajecie ? U nas wołają cenę 2,20

No jaj se nie rób, u mnie w lokalnej ubojni od 30 lat maciory są kupowane 1 zł mniej jak tuczniki z poziomu najniższej ceny, czyli np teraz ta ubojnia najmniej płaci 5,4 to maciore można sprzedać po 4,4 netto. Wszystko zależy co gdzie i jak widzę te ceny, albo może co gdzie i jak ludzie dają sie jebać na cenie 🤔

Opublikowano
turtojs napisał:

Rol31 napisał:

A gdzie tak dobrze maciory sprzedajecie ? U nas wołają cenę 2,20

No jaj se nie rób, u mnie w lokalnej ubojni od 30 lat maciory są kupowane 1 zł mniej jak tuczniki z poziomu najniższej ceny, czyli np teraz ta ubojnia najmniej płaci 5,4 to maciore można sprzedać po 4,4 netto. Wszystko zależy co gdzie i jak widzę te ceny, albo może co gdzie i jak ludzie dają sie jebać na cenie 🤔

To od ciebie skupuje swiniaki?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Dodaj nową pozycję...
v