Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie na wsi jest około 20 gospodarstw od 10 do 100 średnia około 40ha i z tej 20 pracuje na etacie tylko ja i 2 kolesi. Reszta żyje z gospodarstw wiec Twoje przekonania co do 90% ludzi juz pracujących na etacie są urojone. Reszta ludzi sprzedała juz, oddała w dzierżawy bo maja renty/emerytury albo nigdy nie miała gospodarstw.

Opublikowano

a jeszcze pare miesiecy temu niejedni z forum  z tak zwanej elity najeżdzali na tvn i po  antypolska partią za afere leżakowa a chwalili  że pis jest jedyną partia promujaca polski przemysł i rolnictwo to teraz macie swoją polskość i przynależenie do państwa religijnego i głosowaliscie na pis a teraz was piłsudzki na kasztance wydymał w cztery litery bez wazeliny

• Like 2
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
48 minut temu, damianzbr napisał:

90% ludności z tych gospodarstw już teraz pracuje. Ale to nie o nią chodzi tylko o zarobki. Gdy te wzrosną do adekwatnego wysokiego poziomu to nikt ze wsi nie będzie chciał słyszeć o trzymaniu byka przez 2 lata za 500zł zarobku.

mi nie przeszkadzają, a nawet myślę że dla zdrowotności człowieka wynikającej z tego co je, takie gospodarstwa są nawet lepsze niż molochy wyspecjalizowane w intensywnej uprawie i hodowli gdzie idą hektolitry substancji chemicznych.

Ja tylko stwierdzam fakt co się dzieje, zresztą nie od dzisiaj to się zaczęło i tego nie zatrzymamy. Lament nic nie da, trzeba się z tym pogodzić i działać a nie siedzieć z założonymi rękoma i się użalać.

Ale właścicielom małych gospodarstw może to nawet wyjdzie na dobre, jak za 8 godzin dziennie będzie miał dużo więcej kasy i czasu dla siebie niż przy hodowaniu kilku byków czy oraniu paru ha.

I może właśnie to jest przyczyna takiej ścieżki która podąża ludzkość. Lud zrezygnuje z małych nierentownych gospodarstw na rzecz dobrze płatnej pracy to będzie miał więcej kasy i czasu, to z kolei zwiększy konsumpcję innych dóbr a zwiększenie konsumpcji nakręci produkcje, a to nakręci zapotrzebowanie na pracowników. Kosztem zdrowego odżywiania ale przynajmniej wszyscy będą mieli pracę i wszyscy będą żyli na dobrym poziomie.

No niewiem czy lepszej jeszcze jak ma wyższe to może dostanie się na jakiegoś sprzedawcę w sor albo jakiś zootechnik albo przedstawiciel handlowy. Jak ma średnie to pójdzie na produkcję i co będzie jebal za grosze jakieś 2.5 tys. Sąsiad ma 13 ha I nie pracuje a co roku jakiś sprzęt ciekawy sciagnie

Opublikowano
9 godzin temu, Gość napisał:

ludzie czego wy sie kłócicie??? Zaraz po wyborach w Toruniu było spotkanie  futerkowców i przedstawicieli ubojni  poszło szereg łapówek  dla Ojca derektora i posłów solidarnej polski porozumienia i części PIS z Ardanowskim na czele. Na poczatku 2020 r Kaczyński się o tym dowiedział bo miał dostać swoja dole ale  nie dostał wpadł we wsciekłość  i  akcja z 5 Kaczyńskiego miała się odbyć po wyborach prezydenckich w maju ale wybory sie przesuneły to jest to teraz.

Kto zorientowany wie ze już w kwietniu zakłady w czechach i niemczech przygotowywały się na przyjmowanie bydła z polski a wy tacy zaszkoczenieni jak dziewica w noc poślubna przyrodzenim męża. 

Następny wykończony bedzie sektor mleczny Kaczyński od amerykanów wzioł za to pieniadze i już działa na początek podatek od deszczówki od utwardzonych placów i zwrot dotacji z pomocy Hogana kolejne ustawy na krowiarzy są już szykowane. Za 3 lata wiekszośc krowiarzy zostanie wypatroszona jak swinia na świniobiciu

Kanalia wam to mówi wariat co bajki jakoby pisze. 

słuchajcie dalej klakierów z pod znaku staszka i bartka a daleko zajedziecie 

wkońcu ktoś madrze prawi na forum 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, przemek28_28 napisał:

U mnie na wsi jest około 20 gospodarstw od 10 do 100 średnia około 40ha i z tej 20 pracuje na etacie tylko ja i 2 kolesi. Reszta żyje z gospodarstw wiec Twoje przekonania co do 90% ludzi juz pracujących na etacie są urojone. Reszta ludzi sprzedała juz, oddała w dzierżawy bo maja renty/emerytury albo nigdy nie miała gospodarstw.

Weź nie pisz o ludziach mających mniejsze gospodarstwa, którzy nigdzie dodatkowo nie pracują, bo zaraz zacznie się jazgot, jak oni w ogóle mogą żyć.  Tylko czym się różni taki gospodarz od np. urzędnika z budżetówki? Takie bidule były zapracowane, a jak przyszła praca zdalna to się nagle okazało, że połowa załogi dawała radę wywiązać się z obowiązków. Na rolników jest od dawna prowadzona nagonka we wszystkich mediach i smutne jest to, że niektórzy mniejsi gospodarze zaczynają twierdzić, że pójście na etat jest czymś "normalnym". Owszem jest, ale tylko w przypadku takich chęci, a nie z przymusu, bo mimo normalnej produkcji zostaje coraz mniej w portfelu. Ośmieszyli wieś i zrobili z nas dziadów.

Edytowane przez JanKrzysztof
  • Like 2
Opublikowano

A po ile wy te byczki sprzedawaliscie w ostatnim czasie? Tak średnio przez ostatnie dwa lata. Pewnie koło 6 zł. To ile zysku z tego zostawało? I żadnego zakazu uboju rytualnego nie było. Jan Krzysztof ile sprzedajesz rocznie? 

To państwo ma wam dopłacić do byka, do hektara i do KRUS bo macie takie hobby hodowla byków. I to wszystko po to żeby ludzie mieli niby tanie żarcie. Ale te ludzie to w Izraelu mieszkają to z jakiej paki mamy się na ich tanie żarcie składać. I jeszcze na jakieś ich dziwne zwyczaje zaciachania byka. Zarobi na tym taki pan B, ale podatków to on wiele nie płaci, zatrudnia głównie Ukraińców, za byka płaci po dwóch miesiącach i jeszcze jakieś obory na tysiące byków chce wszędzie budować bo chce te wasze marne zyski przejąć. 

Więc wescie mi wytłumaczcie gdzie tu sens tego eksportu i kto na tym zarabia bo już chyba od dawna nie rolnik.

Opublikowano (edytowane)

Nie musi nam państwo dokładać. Wystarczy , że twoi zbawcy narodu nie będą się wp***dalać w coś o czym nie mają zielonego pojęcia. Ciekawe co ty produkujesz. Pewnie zboże. No to akurat zboże nie powinno być eksportowane bo przez to jest droga pasza. Powinien być zakaz wywozu z kraju bo nikt i tak na tym nie zarabia. Rozumiesz to? Rozumiesz swoje argumenty?

Edytowane przez komizmo
  • Like 3
Opublikowano

No to złóżcie postulat że hodowcy bydła na ubój rytualny zrzekają się wszelkich dopłat przechodzą na ZUS i robią interesy z zydkami madralo, bo ja w tym kraju place podatki i wolę żeby na 500 poszły niż na robienie dobrze żydom i panu B

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Po pierwszym wywodzie myślałem, że jesteś inteligencik, a ty jesteś kiep jak ch*j.

Dzięki takim jak ty po części właśnie tak wygląda rolnictwo. Zawiść, głupota i zaściankowość

Edytowane przez komizmo
  • Like 11
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, PawelWlkp napisał:

No to złóżcie postulat że hodowcy bydła na ubój rytualny zrzekają się wszelkich dopłat przechodzą na ZUS i robią interesy z zydkami madralo, bo ja w tym kraju place podatki i wolę żeby na 500 poszły niż na robienie dobrze żydom i panu B

A od kiedy to tak panstwo na krus nam doklada. Gowno placimy i gowno mamy. 

Zona jest na zusie to ma tyle swiadczen ze glowa mala. Platne urlopy, chorobowe. Na dzieciaki po urodzrniu kilka tys dostala. Na chorobowe na 3 miesiacu ciazy poszla to przez pol roku cala pensjie dostawala. Macierzyńskie 75% pensji przez rok.

A my co?  Matka na krus dostanie 1000zl tak jak  jakis emel z pod sklepu socjalnego maciezynskiego, a chorobowe 15 zl na dzien.

Jak ubuj wykonczy kury i byki, zamiast lak i qq na kiszonke zasieja zboza i buraki to te swoje zboza i buraczki bedziesz mogl sobie wsadzic i sam na etat polecisz bo zglodu bedziesz zdychal.

6 zl to byly chwile. I dzieki zydom i turkom mimo tych afer i pustych restauracji wolowina jakos szla. Teraz z odstrzelonymi zydami i turkami. Z odnowa zamykajaca sie europa przez korona swira to bedzie armagedon.

Pozatm twoja pszeniczka tez jest dofinasowana a wyzona do egiptu itp.

Edytowane przez Bugii
  • Like 9
Opublikowano
11 godzin temu, Michciubar napisał:

a jeszcze pare miesiecy temu niejedni z forum  z tak zwanej elity najeżdzali na tvn i po  antypolska partią za afere leżakowa a chwalili  że pis jest jedyną partia promujaca polski przemysł i rolnictwo to teraz macie swoją polskość i przynależenie do państwa religijnego i głosowaliscie na pis a teraz was piłsudzki na kasztance wydymał w cztery litery bez wazeliny

cIEKAWE CZY tvn TO NAGŁOŚNI  khttps://finanse.wp.pl/niemcy-afera-w-zakladzie-miesnym-skandaliczne-traktowanie-swin-6556127973717633a?fbclid=IwAR3Yp2NsFkrCA_VBM4Ch9bzzBp9I5oQxY2BT1nteARa2Jg1tFHmiKE36AbI

Opublikowano (edytowane)

Nie badzmy śmieszni że te składki które płacimy jako rolnicy starczają chociażby na tę marne zasiłki i opiekę lekarską.  Chorobowe to płaci pracodawca przez pierwsze 30 dni, zboże sprzedaje lokalnym hodowcą. 

Tak chwalicie ta konfederacje. Ciekawe jak te ich wolnościowe postulaty mają się do wszelkich dotacji, dopłat , pomocy no i KRUS. 

Jak jeszcze hodowałem trzodę i jakieś protesty się organizowały to hodowcy bydła też jakoś chętni nie byli do jednoczenia a wielu się śmiało prosto w twarz. I tu się komizo z tobą zgodzę. Jedności nie było i nie będzie. Jak się tobie albo mi podwinie noga to nikt nie zadzwoni czy pomoc, tylko czy ziemi nie chcemy sprzedać, albo chociaż w dzierżawę oddać albo jakiej maszyny za pół darmo sprzedać.

Edytowane przez PawelWlkp
  • Confused 1
Opublikowano

Ludzie spokojnie, jeszcze brakuje żebyśmy my sami byli sobie wrogami 

Opublikowano (edytowane)

A podatek rolny kto płaci. Na spółkę wodną idzie ponad 2tyś i nic nie robią. 

Rolnicy też napędzają gospodarke. Kupujecie nawozy,pasze itp. Dzięki temu ludzie mają prace, płacą zus i podatki. 

Edytowane przez leszek1000
Opublikowano

Staszek ty chyba z kosmosu jesteś. Nic nie rozumiesz ale pisze takie głupoty że chyba zostanę norką i pójdę się zagazować. 

Zapierniczam jak każdy z was. Przy zwierzętach nie ma wolnego. Ale byle świnia przy korycie może zniszczyć życie 🤣

• Like 2
Opublikowano

rOZUMIEM PISZESZ ŻE PŁACISZ NA SPÓŁKĘ I NIC NIE ROBIĄ JESTEŚ CZŁONKIEM CZYLI tY ODPOWIADASZ ZA PRACĘ SPÓŁKI WYBIERASZWŁADZE KTÓRE PLANUJĄZADANIA

Opublikowano

Paweł czapeczke poluzuj bo chyba w główkę uwiera. Sprzedajesz lokalnym hodowcom dziś.za rok przy braku hodowli będziesz mógł pszenicę dzikim golebiom sypać. Brak podatków od chodowcy i wpływu do budżetu 😁😂to może z twojego zboża 3 maszyny na krzyż i ewentualnie silosy 

Opublikowano
staszek131415 napisał:

rOZUMIEM PISZESZ ŻE PŁACISZ NA SPÓŁKĘ I NIC NIE ROBIĄ JESTEŚ CZŁONKIEM CZYLI tY ODPOWIADASZ ZA PRACĘ SPÓŁKI WYBIERASZWŁADZE KTÓRE PLANUJĄZADANIA

wyłącz CAPS LOCKA

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
18 minut temu, ab23 napisał:

Panowie jakieś podwyżki w tym tygodniu?

U mojego odbiorcy bez zmian 3ci tydzień. W tym tygodniu że 3 jajcuny pojadą. Będzie rozliczenie to wstawię 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v