Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ciekawe dane podaje GUS. W porównaniu do analogicznego okresu w poprzednim roku zanotowano spadek pogłowia cieląt do 12msc życia na poziomie 4.3%. Obstawiam, to w zasadzie same byczki i podbijam do ponad 5% z uwagi na niewielki wzrost pogłowia krów i co za tym idzie możliwy niewielki wzrost urodzeń. Także mam nadzieję że w biurach naszych ubojni wkrótce ufajdają się ściany od sraczki. Wrażenia spotęguje ponad 30% spadek importu cielaków. Trzymam kciuki

Edytowane przez komizmo
  • Thanks 1
Opublikowano
8 godzin temu, komizmo napisał:

Cytując klasyka: "platforma was tak nie wyruchała jak was PiS wyrucha". Prorok czy jak? 😁 

Platforma ruchała wszystkich po cichu,  a PiS dyma Rolników na stojąco. 

Jak ta ustawa przejdzie,  to byle paździoch wlezie do obory i będzie się pultał że krowa ma za krótki łańcuch. 

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

Ale nie każdy jest takim wybitnym hodowca i potrafi zarobić 

6 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Ja tam dziś zakupiłem 3 sztuki do tego kolejna jałówka się ocieliła i cała na przód 😉

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano

Już miałem kontrolę z weterynarii,  to się przyibali że cielaki nie są w grupie tylko osobno.  Musiałem przy nich przeganiać. A weź potem wejdź i JE napój mlekiem. 

Opublikowano

Ustawa nie przejdzie, przykrywaja inne na  przyklad ta z bezkarnoscia, po to zeby przykryc 70 milioniw sasina oraz respiratory, prawo teoretycznie nie dziala wstecz ale w praktyce juz wiadomo

Opublikowano
45 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Wystarczy mniej narzekać i lamentować a więcej robić i inwestować

Jak myślisz w jakim wieku powinno sie przestać i zacząć żyć z tych inwestycji ? Czy może jest to biznes do deski grobowej 

• Like 5
  • Thanks 2
  • Haha 3
Opublikowano
59 minut temu, 6465 napisał:

Już miałem kontrolę z weterynarii,  to się przyibali że cielaki nie są w grupie tylko osobno.  Musiałem przy nich przeganiać. A weź potem wejdź i JE napój mlekiem. 

A co za problem od lat utrzymuje cielaki luzem w grupach 4-6 sztuk i problemu z pojeniem nie ma pierwsze 2-3 dni trochę trzeba nauczyć potem już spoko 

Opublikowano

To ja Ci podpowiem W tym biznesie to robota do końca życia Sukces finansowy marny , poużywać można co najwyżej raz w roku leząc gdzieś nad woda w piachu albo pospacerować po deptaku , pod warunkiem ze tatuś albo inny członek rodziny popilnuje przez tydzień ogonów Myślę że to biznes dla hobbystów i takich jak ja co już maja prawie sto lat i co mieli użyć to juz dawno użyli a teraz robią to z nudów 

• Like 7
  • Thanks 4
Opublikowano
1 minutę temu, debrzyna napisał:

To ja Ci podpowiem W tym biznesie to robota do końca życia Sukces finansowy marny , poużywać można co najwyżej raz w roku leząc gdzieś nad woda w piachu albo pospacerować po deptaku , pod warunkiem ze tatuś albo inny członek rodziny popilnuje przez tydzień ogonów Myślę że to biznes dla hobbystów i takich jak ja co już maja prawie sto lat i co mieli użyć to juz dawno użyli a teraz robią to z nudów 

nie wiem czemu, ale jakoś tak od razu mi się skojarzył taki wierszyk. może znasz? Gadał dziad do obrazu, a ..... :ph34r:

Opublikowano

Jarek nie pier... nicz. Było coraz lepiej do póki wściekli hodowcy kotów nie dobrali nam się do d... Obór znaczy. Czas pokaże jak będzie, jeśli się nie zreflektuja i pójdą na ostro widzę to w ciemnych barwach. Ale młody Hardy optymista jest jeszcze pełen entuzjazmu... Ja też inwestuje - podejrzewam że kilka razy więcej jak ty ( wszystko w necie widać), wiem że muszę, ale hura-optymizm mi się powoli kończy... 

Opublikowano
19 minut temu, debrzyna napisał:

A on do dziada  ani razu ,jakoś tak to szło

21 minut temu, pafnucy napisał:

nie wiem czemu, ale jakoś tak od razu mi się skojarzył taki wierszyk. może znasz? Gadał dziad do obrazu, a ..... :ph34r:

U nas mówią tak.  Gadał chłop do słupa a słup stoi jak d*pa. 

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, JarekBazydlo napisał:

Nie będziesz inwestował to będziesz się cofał w dzisiejszych czasach

I to po mojemu to złe założenie Dobrze byłoby zainwestować za młodu i potem spokojnie żyć Ale poprzeczka życiowa musi byc zawieszona na wysokości którą można łatwo pokonać a nie pod sufitem  bo będziemy podskakiwać i nigdy nie przeskoczymy

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v