Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, emil9828 napisał:

Potrzebna jałówka w U klasie 14,20 netto lub 14,70 - 200 prowizji z odbiorem jakby ktoś miał coś ciekawego proszę na priv

Dam po 14,7 bez prowizji :)

U klasa, 3+ otłuszczenie.

Opublikowano
2 godziny temu, komizmo napisał:

Też mi się wydaje, że chodzi o rekompensaty ubojniom. My możemy zdychać. I tak nikt nas nie lubi i do niczego nie jesteśmy potrzebni

Tak, na początku jak był jeszcze projekt to mówiło się o rekompensatach dla ubojni. Gdzieś to potem zginęło. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, ab23 napisał:

Nie ma sprawiedliwości na tym świecie.

Jak się bije jałówka  tak samo jak byk bo nie jestem zorientowany 

Trochę słabiej.

No i nie urośnie na taką wagę jak byk.

Edytowane przez AdamRo
Opublikowano

W polsacie bylo o tych rekompensatach za ubój rytuarny i norki. To mowa byla o 800 gospodarstw z norkami i 40 zakladach bijacych ba ryrualny. Norki to 5 mld zl. A bydlo 2.5 mld. 

Ale o rolnikach nawet wspomnienia.

• Like 1
Opublikowano
no już widzę jak w mleko pojda. Ci co mają opasy to głównie hobbyści mający kilka sztuk. niewielu jest hodowców powyżej 100 szt którzy tylko z tego żyją. albo ziemia pójdzie w dzierżawę albo zboże będą siać
  • Like 1
Opublikowano

Nadmuchana bańka pęknie. Zboże w dół użytki zielone na ugorowanie.pseudorolnicy biorący dopłaty i czynsz dzierzawny  się zdziwia bo chętnych na uprawę brak. To zaraz i grunty trafią na sprzedaż a popyt i sprzedaż się rozjedzie to i cena ziemi wróci do normy. A rekompensaty kolejny raz wzmocnią ubojnie.dla nich to tylko biznes. Zamkną drzwi i po sprawie, ale dla gospodarstw rodzinnym ciężko będzie patrzeć na puste budynki i krzaki na polu 

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie, ja zawsze mówiłem że kupować ziemię za miliony to głupota bo niewiadomo jaka będzie przyszłość. Jeszcze gadka że to dobra inwestycja. Będzie płacz jak się kupiło za 60 tys hektar i jeszcze spłacać trzeba a wartość spadnie do 20

49 minut temu, HF86 napisał:

Nadmuchana bańka pęknie. Zboże w dół użytki zielone na ugorowanie.pseudorolnicy biorący dopłaty i czynsz dzierzawny  się zdziwia bo chętnych na uprawę brak. To zaraz i grunty trafią na sprzedaż a popyt i sprzedaż się rozjedzie to i cena ziemi wróci do normy. A rekompensaty kolejny raz wzmocnią ubojnie.dla nich to tylko biznes. Zamkną drzwi i po sprawie, ale dla gospodarstw rodzinnym ciężko będzie patrzeć na puste budynki i krzaki na polu 

Edytowane przez krzysieek
  • Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, debrzyna napisał:

@BugiiTy policzyłes ile to jest 2,5mld podzielone przez 40 Cos ci sie z pomyliło z marszem radzieckim

Nie mi tu liczyc. Pisze tylko to co slyszalem w wiadomosciach polsatu w poludnie.

Wyraznie gadali ze mieso z uboju rytualnego jest warte 2.5 mld zl i exportuje go 40 zakladow.

2 godziny temu, FarmerDyzio napisał:

no już widzę jak w mleko pojda. Ci co mają opasy to głównie hobbyści mający kilka sztuk. niewielu jest hodowców powyżej 100 szt którzy tylko z tego żyją. albo ziemia pójdzie w dzierżawę albo zboże będą siać

No wielu mleczazy ma przy okazji opasy. Np ja. Dla mnie to nie problem skasowac te 50 sztuk rocznie. Kiedys bylo nawet 80 bo cielaki dokupywalem i dostawic w to miejsce z 15-20  krow. Gdy bedzie kasa tylko na mleku w rolnictwie.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v