Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, hobbysta82 napisał:

Mam pytanie. Orientuje się ktoś ile kosztuje ubój usługowy byka ok. 800 kg i ile bierze rzeźnik za rozbiór półtuszy?

Zależy od rzeźni. Jedne mają stałą stawkę inne od kg odpadu liczą. Skóry już nie chcą brać u mnie bo sami nie mają odbiorcy. Przy 800 kg to 400 zł lekko wezmą. Rozebranie półtuszy 200-300 zł w zależności od wielkości tuszy, jak bardzo wyczyszczone ma być mięso  i rzeźnika który to robi 

• Thanks 1
Opublikowano

Dlatego podoba mi się francuski model pozyskiwania najlepszej wołowiny. Bydła praktycznie ubite na pastewniku.ciezarowka ubojowa wszystko robią w obrębie gospodarstwa pultusze widzisz na miejscu i albo wysyłasz na chłodnie albo zabierasz. Wszystkie odpady zabrane. Ale to do nas raczej nie dojdzie nigdy. Tu musi dorobić handlarz i zagramaniczne koncerny mięsne. A jak wozisz sam to też nie potrzebny stres bydła w transporcie.a potem rolnika co się z jego towarem dzieje za zamkniętymi drzwiami .ktoś z wołowiną z Was wszedł w rhd czy dalej jest to fikcja?

Opublikowano

Ja mam rhd na wołowinę. Co do uboju mobilnego. Kup auto, zrób kurs, załóż działalność. Jak zrobisz to za podobne pieniądze co moja ubojnia będziesz miał stałego klienta co miesiąc.

Opublikowano

Jedną działalność już mam poza rolnictwem i starczy. Czas na życie też potrzebny. A nie skacze po branżach i nie zmieniam co chwilę profilu produkcji i działalności. Bardziej interesuje mnie też usługa a nie wykonywanie 

Opublikowano
3 godziny temu, przemek28_28 napisał:

Kuzyna gęsi tez nie przeszkadzały sąsiadom poki kupował od nich małe gospodarstwa czy działki po 0,5-1 ja których nik nie chciał. Ale po kilku latach i po tym jak sie posprowadzali ,,miastowi” ma kontrole za kontrola. Weterynaria, agencja, sanepid, ochrona środowiska.

Nie martw sie miastowi też są już od 10lat i im też nie przeszkadza. 

Opublikowano

10 lat temu chcialem kupic ziemie od faceta, ale sprzedal innemu bo bede mu obornik i gnojowice wozil i bedzie smierdziec. W czercu koles ktory kupil ta ziemie przechodzil na emeruture i sprzedal mi ta ziemie. Sobota wieczor pelno gosci, grilek a ja zadowolony zajezdzam z gnojowica i leje przy samej chalupie. Az czlowiekowi lzej na sercu.

• Like 1
  • Haha 6
Opublikowano
3 godziny temu, HF86 napisał:

Dlatego podoba mi się francuski model pozyskiwania najlepszej wołowiny. Bydła praktycznie ubite na pastewniku.ciezarowka ubojowa wszystko robią w obrębie gospodarstwa pultusze widzisz na miejscu i albo wysyłasz na chłodnie albo zabierasz. Wszystkie odpady zabrane. Ale to do nas raczej nie dojdzie nigdy. Tu musi dorobić handlarz i zagramaniczne koncerny mięsne. A jak wozisz sam to też nie potrzebny stres bydła w transporcie.a potem rolnika co się z jego towarem dzieje za zamkniętymi drzwiami .ktoś z wołowiną z Was wszedł w rhd czy dalej jest to fikcja?

U niemca i innego germańca tez tak robią. Tylko ze taka ciężarówka kosztuje 200 euro netto W Max wypasie. Jak uczciwa rzeźnia to Cię nie oszukają. Dużo zależy od lekarza który bada tusze.

Opublikowano
1 godzinę temu, Bugii napisał:

10 lat temu chcialem kupic ziemie od faceta, ale sprzedal innemu bo bede mu obornik i gnojowice wozil i bedzie smierdziec. W czercu koles ktory kupil ta ziemie przechodzil na emeruture i sprzedal mi ta ziemie. Sobota wieczor pelno gosci, grilek a ja zadowolony zajezdzam z gnojowica i leje przy samej chalupie. Az czlowiekowi lzej na sercu.

idiotyzm i buractwo pokazałeś mu tym że miał racje żeby Tobie nie sprzedawać tej ziemi, teraz mam nadzieje że nikt Ci nie sprzeda skoro taki zawistny jesteś. Trzeba było poczekać i najlepiej z rana to robić jak większośc ludzi w pracy lub szkole. Im mniej osób to czuje tym mniej narzekań. Przez takich ludzi jak Ty polska wieś ma złą opinie, a wystarczy iść i poinformować

Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, Unexpected napisał:

No to już jesteśmy pozamiatani.. No ale teraz odpowiedzcie sobie sami na pytanie na kogo głosowaliscie w wyborach.. Bo to było do przewidzenia już lata temu 👋 PiS rolników zrobił w bambuko aż miło.. Jedynie w Konfederacji jakaś nadzieja.. Ciekawe czym znowu PiS przed wyborami nas zaskoczy że znowu rolnicy ich wybiorą.. 

Edytowane przez tomaszmab
Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, mat22889 napisał:

idiotyzm i buractwo pokazałeś mu tym że miał racje żeby Tobie nie sprzedawać tej ziemi, teraz mam nadzieje że nikt Ci nie sprzeda skoro taki zawistny jesteś. Trzeba było poczekać i najlepiej z rana to robić jak większośc ludzi w pracy lub szkole. Im mniej osób to czuje tym mniej narzekań. Przez takich ludzi jak Ty polska wieś ma złą opinie, a wystarczy iść i poinformować

Akurat z tym nie ma problemu ziemi pod dostatkiem bo rolnikow coraz mniej i mlodzi gospodarst nie przejmuja. Do warszawy sie wyprowadzaja. Zwykle zaraz za obornikiem lub gnojowica leci drugi traktor z plugiem lub gruberem aby azot nie uciekal ale to wyjatek byl. Bo sam sie prosil. Jak ktos nie stwarza problemow to i ja nie robie. 

Edytowane przez Bugii
Opublikowano (edytowane)

Ale spokojna glowa jak ta ustawa wejdzie to nie bedzie od czego wozic obornika. Bo byki beda po 6zl. Kurczaki po 2 zl. Swinie asf odstrzelil. A na krowy cos wymysla.

Edytowane przez Bugii
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Bugii napisał:

Ale spokojna glowa jak ta ustawa wejdzie to nie bedzie od czego wozic obornika. Bo byki beda po 6zl. Kurczaki po 2 zl. Swinie asf odstrzelil. A na krowy cos wymysla.

po 6 złoty za dwa kilo chyba.....

Opublikowano

Witam Panowie! Śledzę temat od dawna choć nie dodawałem postów. Powoli trzeba się chyba żegnać z tym biznesem, bo co zaczynamy wychodzić na prostą to znowu coś nowego. Najpierw leżaki, potem covid, a teraz władza postanowiła nas wykończyć. Ręce opadają...

Opublikowano
3 godziny temu, Bugii napisał:

Krów nie ruszą. Zachód wie ze krowy to niewolnictwo i masa roboty przy tym a sami nie dostawia miliona czy dwóch krów żeby zapewnić nabiał, a kto przy tył bedzie robił?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v