Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Znowu pieryljard wniosków grubosci książka bo podanie o podanie i wniosek do wniosku i latanie gmina agencja itp w dobie koronaswirusa. Agencja ma wszystkie dane. Można to zrobić z automatu i nie ciąć hektarów lasu na sterty wniosków to pomoc dla wszystkich producentów a nią modernizacja czy prow dla chętnych 

Opublikowano
3 godziny temu, czaro napisał:

Sprzedaje się do nich od x czasu, jeszcze od kiedy kupowali na żywą wagę i trzeba było jeździć ważyć do nich na bazę, i szły sztuki lepsze i gorsze i problemów jakiś nie było. Od innych w okolicy też nic nie słyszałem. Widocznie jak towar nadający się do kontenera to idzie do kontenera...

Od x lat to tej firmy tam nie ma bo kilka lat jest jak przejeła to ta firma stary właściel jeszcze ludziom nie wypłacił kasy... Spytak się Kentara który chyba mial z nimi doczynienie co tam się dzieje na ubojnie. Swego czasu tez im oddawałem ale wiecej moich sztuk tam nie zobacza....

Opublikowano (edytowane)

Z suszą ten wniosek nie ma nic wspólnego? 

Ostatnio złożyłem jakiś wniosek covid owy i dostalem decyzję cyt. SUSZA/COVID19 a tu widzę wnioski od chyba 6 września także będzie druga zapomoga?? 

Edytowane przez Patryk1222
Opublikowano

Jak ktoś  w marcu  miał byczki pow 12 mc to dostanie trochę. U mnie mamki w cyklu zamkniętym  to szału nie będzie ale z 13 koła może wpadnie przy 130 szt. Nie ma co narzekać bo nic by nie było i też by człowiek przeżył, ale jakaś motywacja przed likwidacją się przyda 

Opublikowano
21 godzin temu, JarekBazydlo napisał:

Od x lat to tej firmy tam nie ma bo kilka lat jest jak przejeła to ta firma stary właściel jeszcze ludziom nie wypłacił kasy... Spytak się Kentara który chyba mial z nimi doczynienie co tam się dzieje na ubojnie. Swego czasu tez im oddawałem ale wiecej moich sztuk tam nie zobacza....

Akurat zmian właścicielskich nie śledziłem. Jeżeli to prawda o tej kasie to troche lipa... Na tej bazie, co jeździłem, teraz trzymają cielaki którymi handlują. Kierowcy i pracownicy na moim terenie ci sami więc jakieś zaufanie jest. Póki co (odpukać) nie mam z nimi problemów...

Opublikowano
Dnia 2.09.2020 o 08:05, HF86 napisał:

Znowu pieryljard wniosków grubosci książka bo podanie o podanie i wniosek do wniosku i latanie gmina agencja itp w dobie koronaswirusa. Agencja ma wszystkie dane. Można to zrobić z automatu i nie ciąć hektarów lasu na sterty wniosków to pomoc dla wszystkich producentów a nią modernizacja czy prow dla chętnych 

o własnie ja tak samo uważam.bo czego w tej agencji nie wiedzą?mają wszystkie dane ale jakieś głupie wnioski wymyślają zamiast dać każdemu komu się należy

• Like 1
Opublikowano

Jak czytam o to narzekanie z tymi wnioskami to zastanawiam sie czy nie wiecie o co chodzi czy jak? Ktoś zapomni, ktoś nie bedzie potrafił, inny odpuści bo nie bedzie mu sie chciało latać i tak sie zaoszczędzi pare złotych.

• Like 2
Opublikowano

Kurcze, 2 strony wypełnić trzeba a ludzie psioczą jakby im mury stawiali. A nie boli was że o dopłaty wnioski trzeba składać? Albo o modernizację? Widocznie jeśli ktoś nie składa wniosku to kasy nie chce, a jak zostanie to niech idzie na tych którym potrzebna pomoc.

Jakie prognozy na przyszły tydzień? Już zaczną się obniżki czy jeszcze trochę poczekamy?

• Thanks 1
Opublikowano

Te wnioski to wg mnie cyrk na kołach. Prosta sprawa,w agencji wiedzą ile kto ma sztuk. A żeby nie było tak kolorowo to przed marcem zrobili sobie spis. Bo mam dwa byki którym brakuje miesiąca aby dostać tą kasę i pytaliśmy znajomego czy można coś zakombinować a on mówi że to już jest w systemie w agencji.

Opublikowano

U mnie jednego brakuje do większej stawki. nie ma co płakać, kombinować. dobrze, że i tyle pomogli. choć jeszcze nie pomogli. 😉

dzikidaniel napisał:

Kurcze, 2 strony wypełnić trzeba a ludzie psioczą jakby im mury stawiali.

O to to. U mnie wypełnienie wniosku sprowadza się do wypełnienia danych osobowych i postawienia jednego (1) krzyżyka. to się kurła można zmęczyć za 5000zł.

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, przemek28_28 napisał:

Jak czytam o to narzekanie z tymi wnioskami to zastanawiam sie czy nie wiecie o co chodzi czy jak? Ktoś zapomni, ktoś nie bedzie potrafił, inny odpuści bo nie bedzie mu sie chciało latać i tak sie zaoszczędzi pare złotych.

9 godzin temu, dzikidaniel napisał:

Kurcze, 2 strony wypełnić trzeba a ludzie psioczą jakby im mury stawiali. A nie boli was że o dopłaty wnioski trzeba składać? Albo o modernizację? Widocznie jeśli ktoś nie składa wniosku to kasy nie chce, a jak zostanie to niech idzie na tych którym potrzebna pomoc.

a wy trochę myślicie jak piszecie czy piszecie aby tylko coś napisać bez sensu?jak ktoś nie rozumie zasadniczej różnicy wniosku o dopłaty a wniosku na te bydło czy suszowego to spieszę z wyjaśnieniem.otóż we wniosku o dopłaty deklarujesz na jaką powierzchnie składasz wniosek, na jakie działki składasz wniosek i co na tych działkach rośnie,jednego roku możesz mieć więcej drugiego roku mniej działek albo odwrotnie, bo to dokupisz bądź sprzedasz, dzierżawę weźmiesz bądź zrezygnujesz z dzierżawy.w tym wniosku związanym z wirusem to co trzeba podać czego oni nie wiedzą?będziesz wpisywał ilość sztuk na dzień 1 marca to i tak polecisz do agencji żeby Ci podali ile było sztuk we wniosku który do nich złożysz.i tu nie chodzi o wypełnienie paru kratek na gotowym wniosku, tylko po co drukować te tony papieru, tak się boją wirusa że pozamykali się w tych agencjach, ale ludziom będą kazać teraz latać z wnioskami.podobna sytuacja z suszą jest, przecież wiedzą kto na co składał wniosek o dopłaty i jak było że na danym terenie jest susza to powinni wszystkim dawać a nie wymyślać bo może u jednego jest susza a u drugiego nie.a jak są ograniczone środki na to, to wtedy można te pieniądze podzielić na wszystkich, byłoby po sto zł mniej ale byłoby sprawiedliwie

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Od dłuższego czasu patrze co piszecie na forum i dochodzę do wniosku że jest tu dużo takich speców co będą zadawać glupkowate pytania na forum zamiast przeczytać w kilka minut ustawę czy rozporządzenie i wszystko wiedzieć. Płacz ile to trzeba wypełnić stron w tym wniosku a jeśli ktoś ma bydlo i swinie to wniosek sprowadza się praktycznie do wpisania swoich danych i podpis. Biurokrację mamy rozbudowaną maksymalnie to i na wszystko trzeba wniosek pisać.  Proste

Edytowane przez krzychrol
  • Like 1
Opublikowano

Dobra, to skoro przeczytałeś rozporządzenie, a mi się nie chce na to tracić czasu to uprzejmie pytam  czy zmieniło się coś w kwestii łączenia dwóch gałęzi produkcji? Tzn nie można wziąć na raz na byki i krowy?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, komizmo napisał:

Dobra, to skoro przeczytałeś rozporządzenie, a mi się nie chce na to tracić czasu to uprzejmie pytam  czy zmieniło się coś w kwestii łączenia dwóch gałęzi produkcji? Tzn nie można wziąć na raz na byki i krowy?

To jak Ci się nie chce tracić czasu to do czego Ci ta wiedza ? Jak masz czas pisać na forum i " tracic czas" to mozesz sobie przeczytac i bedziesz wiedział 

Edytowane przez krzychrol
Opublikowano
2 godziny temu, Gargamel160 napisał:

Sprzedane dwa byki Hf 610 i 760, o klasa po 12.6 netto 

Kto zabieral?

7 minut temu, farmer_89 napisał:

jezeli byczek urodzil sie 2 marca to kwalifikuje sie na wsparcie do covida?

Nie. Na dzzien 1 marca musza skończyć rok

Trzy sztuki po okolo 20 miesiecy. Balem sie spadku ceny i najstarsze poszly. 

IMG_20200904_122614.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Dodaj nową pozycję...
v