Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
7 godzin temu, Cybulek17 napisał:

Case magnum 200 konny. 

Jak widać coś robisz źle a ból chcesz przelać na innych. 

Lepiej ubierz pampersa bo się posikasz jak ci powiem,  że najwięcej z byka zostało na czysto 3 tysiące.  Każdy kto już jakiś czas trzyma opasy wie , że jeszcze parę lat temu 6tyś za ciężkiego hfa to była norma.  Dodając do tego cielaka po 500zł i dużo niższe koszta utrzymania niż dziś sprawiają ,  że 1.5 tysiąca na czysto to nie był żaden wyczyn. 

Jakbyś to poparł jakimiś obliczeniami to by było bardziej wiarygodne A tak to ja tez napiszę mi na czysto 3,5 tysiąca z byka zostaje 

Opublikowano
9 godzin temu, Cybulek17 napisał:

Case magnum 200 konny. 

Lepiej ubierz pampersa bo się posikasz jak ci powiem,  że najwięcej z byka zostało na czysto 3 tysiące.  Każdy kto już jakiś czas trzyma opasy wie , że jeszcze parę lat temu 6tyś za ciężkiego hfa to była norma.  Dodając do tego cielaka po 500zł i dużo niższe koszta utrzymania niż dziś sprawiają ,  że 1.5 tysiąca na czysto to nie był żaden wyczyn. 

No żarty sobie robisz 200 konny stary ciągnik to zadna inwestycja przy 200 ha a bykinpewnie powietrzem karmisz

Opublikowano
2 minuty temu, staszek131415 napisał:

No żarty sobie robisz 200 konny stary ciągnik to zadna inwestycja przy 200 ha a bykinpewnie powietrzem karmisz

15 lat temu ten stary ciągnik to był  nowy fendt teraz, a ha była 1/3

1 godzinę temu, pit17 napisał:

Jakbyś to poparł jakimiś obliczeniami to by było bardziej wiarygodne A tak to ja tez napiszę mi na czysto 3,5 tysiąca z byka zostaje 

Żaden problem 

Byczek 50% Ch , dobra genetyka 

Pierwszy etap:

Cielak  1000zł

Profilaktyka 100zł

Mleko od swojej krowy i starter 700zł 

Suma 1800 zł

Drugi etap: 

630 dni opasu × każdy dzień u nas w gospo to 5.5 brutto = 3465 zł 

Suma : 3465 + 1800 = !!!! 5265 zł !!! kosztów 

Byk ważył  1050kg w dwa lata 

1050 - 6% = 987

987 x 8 netto = 8449 zł 

8449 - 5265 = 3184 zł na czysto 

Tadaaam 

received_1895369047376022.jpeg

• Like 5
Opublikowano (edytowane)

Wyliczenia spoko ale jak dla mnie za optymistycznie jest brać że każdy byk urośnie tone 

Widzę że z  Jarusiem  dyskusja jest oparta na emotikonach

Edytowane przez pit17
Jaruś
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Nie no same bambry hahaha gość ma 200hektarów i musi dodatkowo byka trzymać a kupuje starego magnuma brawo ty😁👍 w moich stronach jak ktoś ma 100ha to żyje jak hrabia a o starym trupie nikt nie myśli a co dopiero babrać się w opasy. I jeszcze bym hf 1000kg w 24mc a rejestrowany jak ile miał pół roku . Jakoś nie widzę tych milionerów którzy mają opasy widzę milionerów mlecznych drobiarzy trzodziaży badylarzy ale ani jednego hodowcę bydła na opas.

Opublikowano
37 minut temu, pit17 napisał:

Wyliczenia spoko ale jak dla mnie za optymistycznie jest brać że każdy byk urośnie tone 

Widzę że z  Jarusiem  dyskusja jest oparta na emotikonach

Nie lepiej narzekać i żalić się na AF jak to się nie opłaca trzymać opasów a wieczorem iść od nich wybierać obornik.

Opublikowano (edytowane)

Ja tam tego byka bym na 1200 podkrecil i stawka żywieniowa 4.5.w końcu to af. I podkreślić że to średnia 

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Może  trzeba załóżyc temat opłacalność  chowu bydła i tam się  wyżalac. Wracając  do tematu cen, chyba coś  drgneło bo teściowi za angusa oferowali w tym tygodniu 8,30 brutto. I handlarze ( kupcy) sami zaczynają  wydzwaniac czy mam bydło  na sprzedaż. 

Edytowane przez malorolny121
Opublikowano
5 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Nie lepiej narzekać i żalić się na AF jak to się nie opłaca trzymać opasów a wieczorem iść od nich wybierać obornik.

Jak Ci kiedyś ojciec byki przepisze to będziesz mógł się wypowiadać co do opłacalności 

Opublikowano

3 minuty temu, malorolny121 napisał:

Może  trzeba załóżyc temat opłacalność  chowu bydła i tam się  wyżalac. Wracając  do tematu cen, chyba coś  drgneło bo teściowi za angusa oferowali w tym tygodniu 8,30 brutto.

Jaki rejon ?

Opublikowano
34 minuty temu, zkordalski napisał:

Nie no same bambry hahaha gość ma 200hektarów i musi dodatkowo byka trzymać a kupuje starego magnuma brawo ty😁👍 w moich stronach jak ktoś ma 100ha to żyje jak hrabia a o starym trupie nikt nie myśli a co dopiero babrać się w opasy. I jeszcze bym hf 1000kg w 24mc a rejestrowany jak ile miał pół roku . Jakoś nie widzę tych milionerów którzy mają opasy widzę milionerów mlecznych drobiarzy trzodziaży badylarzy ale ani jednego hodowcę bydła na opas.

Uuu widzę problemy z czytaniem,  czas się cofnąć do podstawówki 

• Haha 1
Opublikowano

Pisałem wcześniej,  że to jeden taki przypadek na tysiące sztuk 

Opublikowano

Jak Ci kiedyś ojciec byki przepisze to będziesz mógł się wypowiadać co do opłacalności 

Wymysl coś mądrzejszego bo jesteś młodszy ode mnie chłopcze. 

Powracając do tematu słyszałem właśnie że cena coś zaczyna ruszać do góry. Trzeba wykonać kilka telefonów i dopytać dokłaniej jak sytuacja na froncie wygląda.

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, malorolny121 napisał:

Może  trzeba załóżyc temat opłacalność  chowu bydła i tam się  wyżalac. Wracając  do tematu cen, chyba coś  drgneło bo teściowi za angusa oferowali w tym tygodniu 8,30 brutto. I handlarze ( kupcy) sami zaczynają  wydzwaniac czy mam bydło  na sprzedaż. 

Sprzedałeś? Bo dzisiaj do mnie ma przyjechać oglądać prawdopodobnie ten co od Ciebie ma brać 

45 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Wymysl coś mądrzejszego bo jesteś młodszy ode mnie chłopcze. 

Powracając do tematu słyszałem właśnie że cena coś zaczyna ruszać do góry. Trzeba wykonać kilka telefonów i dopytać dokłaniej jak sytuacja na froncie wygląda.

Musisz co dziennie wszystkich obdzwaniać po dwa razy na dzień Tak z samego rana i później po południu to na pewno cena skoczy 

Opublikowano
2 godziny temu, malorolny121 napisał:

Ta u trzodziazy to chyba że  na minusie ten milion. Wlasnie kolega chodzi wkur....y bo dołożył po 70zl do szt na duńczyku×1500szt.

To i tak mało dołożył. 

Jak na poprzednich dwóch rzutach zarobił po 150zl.  To MA Z czego dołożyć. Tanio sprzedał to teraz i taniej warchlaka kupi. 

Opublikowano
3 godziny temu, zkordalski napisał:

widzę milionerów mlecznych drobiarzy trzodziaży badylarzy ale ani jednego hodowcę bydła na opas.

Ja też ich widziałem  rok  temu  jak  awantury  robili    bo  wszędzie  po 70%-80% strat powinni  mieć  suszowych   mimo  dobrych  gleb  największe  awantury  kręcą  te ,,milionery bankowe,,  a ten bidny  rolnik  z piachów  przyjdzie podpisze  i  idzie  dalej   . Z  wnioskiem  po Kredyt  suszowy to  samo     ,,milionery,, pierwsze  stoją,   dyrektor  jednego  z  czołowych  banków  w Polsce  mówił  że  już ok 40%  tych  ,,milionerów,,  ma odrzucane  wnioski  o  kredyt.  Znajomy  co  ma hurt  paliw  to   też  same  zaległości  to  od tych  ,,milionerów,,  ma.

HF  na dziś  od 6zł  netto  porażka 

Opublikowano

To sprzedawać czy czekać? Mam samotnika już pewno 900kg przekroczył, 2 msc temu był trochę zbyt kościsty i został. Poprawił się, dzisiaj mają zajechać chłopaki

Opublikowano
1 godzinę temu, 6465 napisał:

Za jałuwke  czysty LM,  w sierpniu kończy 24miesiace około 650kg.  Ile można wołać od lokalnego handlarza? 

8maka powinieneś wyrwać jak luks towar 

Opublikowano
15 godzin temu, Cybulek17 napisał:

Case magnum 200 konny. 

30 hf starczyło zysku na magnum?😂

Opublikowano

Się dziwisz teraz też starcza.nawet na dwa i to Premium gorzka czekolada z orzechami 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v