Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
HF86 napisał:

Dudek jak jest ssanie to nic nie patrzą albo 20 gr na wbcu a od dzisiejszych cen mam nadzieję że gorzej  być nie może 

no ale ssania nie ma i własnie chce przeczekac troche az bedzie moze troche kepszy czas za poł roku?

Opublikowano
1 godzinę temu, grey6 napisał:

Co tam ktoś pisze o terminach 24 30 m-cy. To nie jest aktualne żeby za to obniżali cene. Pewnie nikt nie uwierzy ale 4.03 sprzedałem byka który w lipcu 2019 miał dwa lata. Cena to 13 netto wbc 405 kg. To i tak cienko kasy 7400 dało rekordowo kiedyś brutto za sztuke ale wiekszy był.

Ludzie z tymi miesiącami to są bzdety Nie dajcie się nabierać Oczywiście są wybiórczo jakieś rzeźnie które wysyłają na zagranicę i mają określone wymogi ale to tylko jakieś mały procent reszta handlarzy i rzeźni robi rolnika wiemy co A co powiecie nikt o tym nie mówi na przykład odnośnie jałówek większości rzeźniach dopłacają Do 50 g r jeżeli jałówka ma do 24 miesięcy

Opublikowano
1 godzinę temu, dudek998 napisał:

marijusz napisał: termin kończył ? czyli 24 czy 30 mieś? no i tak sie teraz zastanawiam bo mam 5 na sprz i konczą 24. Ile faktycznie jest obniżki za do30 mcy?

pow. 24 miesiecy to tylko pretekst aby ciebie skubnać na 20-40 groszy A niektóre zakłady chćą mniejsze tusze aby w markietach ładnie wyglądały części składowe tuszy Jak brał turek na kebaby to nikt nie wnikał w limity wystarczyło aby tusza ważyła 220 kg i było oki

Opublikowano

Ci z ABP biorą do 30 m-cy, ale wolałem sprzedać już, bo kasa będzie potrzebna mi trochę. A i paszy mniej pójdzie. (na pewno to odczuje przy jednej sztuce😀)

następny rzut to 6szt na czerwiec/lipiec

Opublikowano

Koledzy tyle razy była o tym mowa 24 miesiące czy 30 miesięcy to tak samo uregulowane jest jak tzw skita. To widzi misie zakładów. Kiedyś 30 miesięcy to była granica obowiązkowych badań na BSE  potem przesunięto na sztuki powyżej 36 miesięcy a teraz chyba jest 48 miesięcy, ale magiczna data 30 miesięcy została aby walić rolnika po kieszeni. Tak jak kolega pisał niektóre zakłady  co eksportuja wysokiej klasy wołowine  faktycznie  patrzą na wiek zwierzaka bo kontrahent powyżej danego wieku nie chce, ale 80% zakładów sprzedaje mieso żydowi czy turkowi za tą samą cenę czy zwierzak miał 24 miesiące czy 44 miesiące, tylko rolnik jest bity po kieszeni.  

Opublikowano

mistrzu kanalio- wiek do badania bse od 2016 r to powyżej 108 miesiąca jesli zwierze nie należało do grupy podwyższonego ryzyka(unas juz nawet krowy tyle nie żyją ) ale całe te badanie od dawna robione w Polsce i kosztuje około 30zł 

Opublikowano (edytowane)

ok. dziękuje za informacje, nawet nie wiedziałem ile teraz jest miesięcy.

Ale właśnie wiele lat temu obowiazkowe badania były powyżej 30 miesiąca i kosztowały 500 zł i się czekało jeszcze za wynikami. I miało to znaczenie dla ubojni  ile miesięcy ma zwierzak , potem tą granice przesuwano ( teraz już 108 miesięcy jak twierdzi mariusz) a magiczny wiek 30 miesięcy w ubojniach pozostał do dymania rolników na cenie

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

krowy o klasa 10 złotych. Jestem pewny co będzie się działo z cenami skupu w przyszłości. Otóż ceny na jałówki, byki i krowy będą takie jakie w danym momencie będą i jestem pewny tego, że inne nie będą.  Innych wróżbitów nie słuchajcie. To co napisałem traktujcie półserio półżartem, choć wiadomo, że prawdę napisałem. Hodowla, gdzie jesteśmy na łasce innych(eksport) jest zawsze ryzykowne. W Polsce nie ma zwyczaju jedzenia wołowiny, raz że ciężko o dobrą jakościowo wołowinę w sklepach, a po drugie chyba ważniejsze to kogo stać kupić wołowinę. Raz widziałem w swoim życiu w sklepie polędwicę wołową limousine w cenie coś około 100 zł za kilogram. W takim wypadku większość wybierze drób, taniej i szybciej coś z tego można zrobić do jedzenia... U nas wołowiny się nie jadło i jeść się nie będzie. A najlepsze jest to, że hodujemy opasy a potem nie stać nas na mięso z tychże byków w sklepie. Śmiech...

Edytowane przez Gość
Opublikowano

nigdy nie było 30 mies (chyba że w grupie wysokiego ryzyka ) A badanie nawet jak robili je nam niemcy około 2002 roku kosztowało 300 zł (pisałem i uświadamiałem rolników jak ty kanalia byłeś jeszcze małym kanalikiem)wszystko więcej to już było dymanie przez handlarzy 

zaraz ktoś beknie za drugie konto 😂

• Haha 1
Opublikowano

Ja jutro jadę po wołowinę tzw 2 do kiełbasy  do zakładu który dziś proponował za hf 5,5 netto  to wam powiem ile zapłaciłem w sklepie

Opublikowano
4 minuty temu, kanalia36 napisał:

Ja jutro jadę po wołowinę tzw 2 do kiełbasy  do zakładu który dziś proponował za hf 5,5 netto  to wam powiem ile zapłaciłem w sklepie

Kiedyś kupiłem wołowinę zmieloną do kiełbas, a na etykiecie przeczytałem, że kupiłem mięso wołowe na poziomie 51%. Takie to mięso wołowe...

Opublikowano (edytowane)

heheh  mariusz Ty jak Jarek widzisz do okoła 2 moje konto a potem sam założył jakiegoś bazyla88. Proponuje Ci skorzystać z opcji zgłóś post, zobaczysz ze  ze to nie moje 2 konto

Zrozum to wreście  kanalia jest jedyny i nie powtarzalny))))))  

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Panowi nie dajecie sie oszukiwać głupim pismaką to to poematu teraz walą żeby nas uspokoić, ceny frachtów na Włochy są te same co były albo ciut większe ale to delikatnie a takie głupie gadanie że już nawet po 5eur za km i kierowcy masowo biorą zwolnienia i odmawiają wyjazdu, tak tak, każdy jeździ bo chce mieć robotę, ale jak znajdziesz się ktoś kto jest w gtupie ryzyka to pewno nie pojedzie ale każdy na zobowiązani i kredyty a kierowcy są na najniższej jak jeździ to ma 6-7 ale jak widać domu to 2 więc każdy grzeje, ja mam dostęp od kolegi z giełdy to info potwierdzone. Oni nam tylko oczy mydlą.

• Like 1
Opublikowano

A co ze słynnym przeliczeniu euro? Kiedyś było euro spadek 5 gr jeb obniżać teraz euro 35 gr do góry zero podwyżki 

Opublikowano

HF86 - musimy wszyscy teraz zrozumieć że te wszystkie pierdolenie i powody do obniżki to pić na wodę, robienie nas w uja. Każdy powód żeby obniżyć jest dobry ale żeby a górę to już nie ma. Tak samo jak ceny paliw teraz tłumaczenie że stacje mają stare zapasy i dlatego nie obniżają cen ale jak idzie podwyżka to zaraz maja nowe dostawy i jeb cena w górę.

Opublikowano

Byłem w sklepie lokalnej ubojni, wołowina tzw 2 cena 19 zł za kg. ceny w skupie w tej ubojni do 5,6zł hf , do 6 zł mieszaniec do 6,4 zł  byki typowo mięsne.

Opublikowano

Mam nadzieję że to nie jest szczyt możliwości na ten rok😉ciekawe jak mój wejdzie na auto w poniedziałek z uszkodzoną kostką.kolejne w plecy .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v