Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
10 godzin temu, HF86 napisał:

Rolnictwo zostało samo sobie.taka sierotka co to bez wyrzutów sumienia można wykorzystać . się nikt nie upomni . kupić najtaniej jak się da.dopompowac na maxa jakimś szambem doklejic metkę dobre bo polskie i puścić za miliony monet 

ogólnie polityka europejska poszła w kierunku dopłat  , na tą chwile dopłata do bydlaka wynosi 700 zł [2 razy 350 zł ] ,dalej dopłaty 500 plus bydło  skuszą kolejną grupe emerytów  którzy pozostaną zostać z hodowlą ,tylko bez tych dopłat z otwartymi granicami  cieżko było by konkurować wiec nie ma dobrego wyjscia .

Opublikowano
10 godzin temu, kris148a napisał:

Tak jest, jakiś Lepper był mnie nie oceniać, ale zjednoczyć umiał rolników, myślę że już takich protestów nie będzie, to pokolenie jest robione miękkim Ch....,. wtedy to ja z ojcem na blokady jeździłem bo też było źle, wszyscy chcieli zmiany. Teraz nie wiem czy my damy radę się zjednoczyć? Druga spraw że nas jest terez mniej, na mojej wsi zostało z 20 rolników którzy mają zwierzęta a kiedy każdy dom to było gospodarstwo i tylko z tego żyli i dla nich były te strajki być albo nie być, terez co drugi pracuje na etacie (ja też) ale nie chce być dymany i chce coś w końcu zrobić, mam jescze parę lat do 40 to jeśli nie terez to kiedy?

Można się zjednoczyć ale nie po to by wychodzić nA  ulicę tylko zająć się przetwórswem i wtedy będziemy mieli te kokosy  dla siebie no ale każdy woli dżondyra pod dom postawić niż zrobić zrzutę po 300 tysi i zająć się przetwórstwem

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, johny1991 napisał:

co do agrounii i Tolwinskiego to według mnie oni raczej chcą się wybić politycznie na barkach rolników a nie zrobić coś konkretnego...

A kanalia czemu tak negujesz hodowle bydla( a jednak sam w to wszedles)

A wciąż chwalisz hodowle swinek gdzie mimo że sami jemy to ceny i tak są uzależnione od giełdy niemieckiej i jeszcze niedawno świnki były poniżej 4 u handlarzy...wie wszędzie jest tak samo..a w swiniach górka też nie bedzie wieczna

Ja nie chwale świnek!!!!  to tez mało opłacalny interes na przestrzeni lat . Ja tylko pisze ze trzeba produkowac to co zje polski konsument a nie zeby twój dochód zalezał od żyda czy muzułmanina, a niestety bydło to produkcja dla nich. Po za tym neguje bydło bo w tej branzy jak żadnej innej  siedzi tyle złodziei , oszustów i kłamców  ze głowa mała  to działa jak mafia, a żeby mafie zwalczyć trzeba zlikwidować mafijne źródło finansowania.  A wszedłem w to czemu??? bo byłem młody i głupi i dałem się nabrać ze na tym jest dochód.

P.s nie wierzysz spytaj się sumka666 pod środą jest jeden rolnik co ma ponad 200 opasów kupił od Biernackiego odsadku za 2500 zł kazdy. Teraz się okazało ze odsadki mają zmienione paszporty i gruźlice. PIW w Środzie zamknoł rolnikowi całe gospodarstwo ma zakaz sprzedaży czego kolwiek przez 6 miesięcy i ma na właszny koszt zwalczyc gruźlice  ( przy tym stadzie ok 30 tys same leki) jak nie zwalczy to za 6 miesiecy ponad 200 bydlaków do kontenera. Tak Biernacki dyma rolnika nie tylko cena ale padliną które im wozi jako wysokiej klasy odsadki.  Mówie to mafia nie rynek

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Johny może i politycznie.ale mając do dyspozycji zawodników co poprzednie lata strzelają tylko samoboje na własną bramkę to wolę przyjąć nowych zawodników 

Opublikowano

Najpierw trzeba wyjść na ulicę (a to niewielki wysiłek tylko zjednoczenie) a jeśli do tego nie może być zgody to co wy byście chcieli robić, zająć się przetwórstwem? Jak do prostego strajku każdy ma inne zdanie

Opublikowano

szczerze mowiąc to ja sam nie wiem o com w tym wszystkim chodzi -W sklepach drożyzna ,u nas za pół darmo A co miesiąc jakaś ubojnia,masarnia ,zakład mięsny bankrutuje! Chyba kluczem do rozwiązania tego węzła by było żebyśmy sami zaczeli spożywać wołowinę ,zachęcać do tego znajomych Żeby powstało jak najwięcej ubojni ,masarni rodzinnych ze sprzedażą bezpośrednią przy gospodarstwach ,które beda przerabiały w tygodniu kilka sztuk Ja takiej ubojni nie otworzę ,ale deklaruje ,że jeśli powstanie coś takiego w promieniu 20 km to będę tam kupował 

• Like 1
Opublikowano

wychodzenie na ulicę to żadne rozwiązanie bo w ustroju który panuje rząd nie ma żadnych mechanizmów które mogły by przynieść poprawę A próba ingerencji by tylko zaszkodziła Tu rządzi prawo popytu i podaży i ono reguluje cenę (za dużo produkujemy ,za mało spożywamy)

Opublikowano

Panowie to po ile teraz byk hf w wadze 700+  na żywo brutto? 

Opublikowano

A z kim ty wyjdziesz na ulice? Jak jeden ma ojców na emeryturze 13 biorą jakiś Fendt na podwórku i się śmieją z tych co nie mają nic, tylko ursusa z lat 80

Opublikowano

Kiedyś staszono za stary to w cenie krowy wbc pójdzie . teraz to już nie groźba 😉

Opublikowano

Do kolegi od pultusz wołowych się zgłoś.moze po 11 u klasowego byka dowiezie 

To do drugiego wieprzowego dodasz taniego dodatku

Opublikowano (edytowane)

heheh Kentar i AdamRo boją się uboju rytualnego w stylu jaki pisałem i siedza cicho na forum za to intensywnie pomagają rolnikom , hehehehe 

Karolr2 ktos tu miał połamańca LM 750 kg kup sobie i po problemie

ps. jak nie cena to złodziejstwo https://www.agrofoto.pl/fakty/polska/opasy-sprzedane-ale-pieniedzy-nie-widac,92744.html

Edytowane przez Gość
Opublikowano
21 godzin temu, kanalia36 napisał:

kolego w jakim świecie żyjesz????? skąd ta cena????  co najwyżej wróci do cen styczniowych i tak dziadowskich. 

a na mój nos rynek jest załatwiony na minimum 6 miesięcy. Teraz połowa ludzi wstrzyma sprzedaż ale druga połowa jest na musiku i sprzeda nawet za 3 zł za kg. Ubojnie napchają magazyny tanim mięsem. A za 2-3 miesiące ta druga połowa zacznie sprzedawać przetrzymywane bydło bo bedzie 30 miesięcy się zbliżać i znowu ubojnie będą miec tani towar. dopiero za 6 miesięcy bedzie cykanie po 20 gr na WBC co tydzień. A w miedzy czasie jakaś wojna na bliskim wschodzie jakiś zamach stanu w arabskich krajach, potem susza w Polsce i brak karmy, etc.etc. i reszcze raz etc  

Pedro wejdz sobie na nasze forum z roku 2009 ceny takie same jak teraz te same płonne nadzieje na podwyżki, ludzie z tamtego czasu juz są po hodowli a cen jak nie było tak niema i nie będzie

Po pierwsze nie kolego. Po drugie pierniczysz jak potłuczony jak zwykle handlarzyno, nie było cię jakiś czas to i można było cokolwiek sensownego znaleźć w temacie. Skończ swoje wywody, które każdy zna na pamięć. Ja mam swoją wersję i się jej trzymam. Mam kilka jałówek do wyjazdu, ostatnio nie oddałem bo słabo wycenił i muszą trochę się podpaść, 30msc w grudniu więc nie mam ciśnienia, kasy nie brakuje, paszy full. Kto jedzie na granicy finansowo i paszowo niech oddaje po 3zl  czas najwyższy pójść po rozum do głowy i hodować z głową, nie aby więcej niż somasiad. Tak jak oglądam na YT kanał gra o plon. Co chłop daje tym bykom jakieś odpady, sierściuchy latają, kredytów od uja, maszyny się psują, wszechobecny syf i burdel, masa paszy zmarnowana, wszystko dokupuje, a gdzie do nowego. Ale ważne, że wszystkiego ma dużo, dużo roboty i duży burdel 😉

• Like 3
  • Confused 2
Opublikowano

Jutro biorę 2 stoperany, siadam w głębokim fotelu, by nie wypaść i dzwonię do handlarza, by spytać o cenę byków. Tak wkur.... nie byłem od afery leżakowej. Muszę sprzedać z wielu powodów, m.in zbliża się 30 m-cy itd. 

Opublikowano

Wiesław to może lepiej to potrzymaj jeszcze wtedy -20gr powyżej 30msc ale przecież chyba cena wróci do normy za nie długo jak ustanie trochę sytuacja wirusa

Wogóle kupi ktoś dziś bydło? Bo u mnie handlarze nie skupują bo nie ma co z tym robić 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v