Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, marijusz napisał:

a poco 39,3 zbijac ? zmierz dla zdrowego i bedzie miał 38, +

mupilem kiedyś jałowke ok 200kg i po jakims czasie zauwazylem ze robi bokami mierze temp 40 stopni ladowalem leki i jak przestały dzialac to od nowa te same objawy z tym ze caly czas jadla i zachowywala się jak zdrowa sztuka,odpuscilem podawanie lekow i zyla z ta podwyzszona temp i stwierdziłem ze to było powikłanie po ostym zapaleniu jak była mlodsza,nie może być zaduchu w oborze bo potem choroby drog oddechowych 

2 godziny temu, marijusz napisał:

a poco 39,3 zbijac ? zmierz dla zdrowego i bedzie miał 38, +

mupilem kiedyś jałowke ok 200kg i po jakims czasie zauwazylem ze robi bokami mierze temp 40 stopni ladowalem leki i jak przestały dzialac to od nowa te same objawy z tym ze caly czas jadla i zachowywala się jak zdrowa sztuka,odpuscilem podawanie lekow i zyla z ta podwyzszona temp i stwierdziłem ze to było powikłanie po ostym zapaleniu jak była mlodsza,nie może być zaduchu w oborze bo potem choroby drog oddechowych 

Opublikowano
26 minut temu, kazik6 napisał:

Równie dobrze takie objawy to nicieni które w tym czasie atakują płuca . jest i kaszel i trudne oddychanie i podwyższona temperatura 

Opublikowano
8 godzin temu, marijusz napisał:

zacząłem od floronu  i po nim było chyba 10 dni dobrze potem engemycin bez efektu ,borgyl bez efektu Teraz dostaje tiamefenikol co 12 godzin ale chyba tylko modlitwa może mu pomóc

Dwa lata temu mieliśmy wysyp cielaków z zapaleniem płuc spowodowanym Bordetella wrażliwym na kolistynę. Pomogło 5-krotne podanie Potencilu co 24 godziny 1 cm na 10 kg. Do zmniejszenia obrzęku płuc i temperatury Vetaprofen 1cm na 40 kg. U cieląt za temperaturę normalną przyjmuje się 37,7-39,5 stopnia.

Opublikowano

Daj namiar na krowy do tego pośrednika mam 3 ładne sztuki :D aby czekają na ostatnia wycieczkę 

Opublikowano

najgorsze co można zrobić w oborze to pozamykać szczelnie, u nas okna otwarte drzwi od góry otwarte połówki i tylko jak kupimy to jakiś tam będzie chory a tak to spokój, 

chyba bydła u na s w okolicy brakło bo duży ruch się zrobił 

Opublikowano
3 godziny temu, wojak1986 napisał:

Dajcie później znać ile te cielaki po plucach kg lapią w 2 lata?

U nas byly takie dwa przypadki ze po zapaleniu płuc po 2latach waga 450-460kg 😱

Opublikowano
40 minut temu, Karollorak93 napisał:

O w d*pę to ci napłacili nie ma co... Chyba ze nie w pełni sił była

W łódzkim tylko można jeszcze pewnym dać to milx

Opublikowano
48 minut temu, sylwekbarca2 napisał:

jak ważyły ?

Nie wiem nic,miał dzwonić kierowca jeżeli miałby z kim zważyć na ubojni. Ale wg mojej oceny to dwie około 600kg a jedna 580kg. Jedna w marcu 2 lata, a dwie w maju by miały.

• Haha 2
Opublikowano
11 minut temu, Belaruss820 napisał:

Nie wiem nic,miał dzwonić kierowca jeżeli miałby z kim zważyć na ubojni. Ale wg mojej oceny to dwie około 600kg a jedna 580kg. Jedna w marcu 2 lata, a dwie w maju by miały.

to czasem nie przeliczaj sobie jak Ci wyszły na żywo...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v