Skocz do zawartości

Ardanowski: Masz zwierzęta, dostajesz dopłaty do TUZ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Super to zamiast sprzedawać bele kiszonki ludzie będą chodowac kozy albo owce i na to samo wyjdzie co by oddali w dzierżawę  bo dostaną dopłaty do hodowli . I nie będą mieć żalu że komuś  oddali swoją ojcowizne 😁

Opublikowano

To nie przejdzie. Nie ma szans. Zniknęłoby wiele łąk a przecież jest teraz nacisk na zazielenienie, ekologię itp. A co do tego że ktoś nie obrabia pola a bierze dopłaty to nie widzę nic złego. Jest jego ziemia i może robić co tylko z nią zechce. W Stanach jak ktoś ma ziemię to może z nią zrobić wszystko. A u nas co. Uprawiamy tylko i kupujemy za grube pieniądze a tak naprawdę państwo może nas wyrzucić bo znajdzie coś cennego pod nią. Jak nie zrobisz papierów to nic nie wybudujesz. W Stanach tak nie ma. A u nas jeszcze tego brakuje żeby zabraniali pole w dzierżawę dawać. Co do dopłat to zawsze jest kwestia dogadania sie. Chcesz brać dopłaty na siebie to zapłać dzierżawę i i tak na jedno wyjdzie. 

Opublikowano

Dla ekologii to na + . Zdziczałe łąki będą świetnym siedliskiem dla wszelakiej zwierzyny . Toż Ona jest najważniejsza , a rolnik jej jedynie przeszkadza . Vivat PiS I DOBRA ZMIANA .

Opublikowano
1 godzinę temu, Bananek napisał:

lepiej nam będzie jak znikną doplatowcy i koperta przeznaczona na Polskę będzie podzielona między PRAWDZIWYCH rolników.

Aaaa to chyba trzeba by zacząć od definicji rolnika, gospodarstwa i płacenia podatku dochodowego. Ja z niecierpliwością czekam na taki ruch rządzących  i na to co będzie działo się "day after". Ten dzień zapisze się trwało w historii polskiego rolnictwa.

Opublikowano
16 minut temu, zetorki12 napisał:

Dla ekologii to na + . Zdziczałe łąki będą świetnym siedliskiem dla wszelakiej zwierzyny . Toż Ona jest najważniejsza , a rolnik jej jedynie przeszkadza . Vivat PiS I DOBRA ZMIANA .

@zetorki12 podejdź no ino do płota i chuchnij.

13 minut temu, Bananek napisał:

chłopaki, nie krytykujcie tylko podrzuccie swoje pomysły. Może ktoś podpatrzy jak pozbyć się doplatowcow dwuetatowcow.

A co tu reformować dobrze jest jak było👍🏻

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

E tam . Wiesz że jaja .

Nie pamiętasz jak dużo osób pisało , że trzeba dawać dopłaty do produkcji , bo warszawiaki tylko korzystają ? Nagle płacz , bo sami po d*pie mogą dostać . I tak ci co za darmo biorą obejdą przepis , a zwykły rolnik po tyłku dostanie . Ważne że coś robią .

5 minut temu, Rolnik1973 napisał:

@zetorki12 podejdź no ino do płota i chuchnij.

A chucha mógł byś nie przeżyć . :D

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano (edytowane)

Taaa . Po dwóch lampkach z pewnością . :D

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano
4 minuty temu, zetorki12 napisał:

Taaa . Po dwóch lampkach z pewnością . :D

Co do ilości już nie wnikam :P jednemu potrzeba pół litra innemu dwie kolejki aby padł no ale jeszcze pytanie w czym to było pite :) 

Opublikowano

No mam nadzieję że nie z wiaderka ?

Jak to mawia mój sąsiad czasami trzeba się odrobaczyć . ;)

Opublikowano
niezlygagatek napisał:

Proponuję żeby zabrać dopłaty tym co sieją zboża a nie mają hodowli, tym co sądzą ziemniaki i sami ich nie zjadają, tak samo z sadownikami. 

Ze zbożem to akurat dałeś słaby przykład czy ziemniakami

• Like 1
Opublikowano
niezlygagatek napisał:

Dlaczego zły? Zboze sprzedaje bo nie mam hodowli, siano tak samo, kosze zbieram żeby sprzedac.

Skoro sprzedajesz to weź fakturę i to udokumentuj, poza tym zboże to nie tylko hodowla ktoś może mieć kurki kaczki i co ma im gazetę dać. A jak ktoś nie ma żadnej hodowli to do tuz nie powinien dostawać dopłat bo skoro sprzedaje to i tak zarabia

Opublikowano

Ja proponuję by zabrać całkowicie wszystkie dopłaty, ba proponuje, jak nie pasuje takie rozwiązanie, by wszyscy przeszli na VAT i rozliczani byli z każdej wyprodukowanej tony zboża. Zniknęli by pseudo rolnicy itd. itp. 

Kolego Bananek nie wiem czy wiesz, lecz te pieniądze, które dostają "Warszawiacy" są inwestowane w polską gospodarkę, nie są wyprowadzane do Niemiec. Myślisz, że zabiorą "Warszawiaką" a dadzą rolnikom ? Jesteś w błędzie, Unia na to nie pozwoli, po prostu ta pula pieniędzy przepadnie, przepadną pieniądze, które napędzają polską gospodarkę, a jaki w tym interes rządzących ? Prosty... do każdego euro z UE Polska musi dopłacić swoje kilka zł, mniej kasy dla rolnictwa, to mniej wydatków Państwa na dopłaty. Czy ktoś wie o tym ile dostajemy dopłat? Bodajże coś koło 15 mld złotych, a wiecie ile jest rocznie kar ściąganych ? Na farmerze był artykuł , że ponad 1 mld, nie wiem czy nie coś ok 1,5 mld ;) Jak mają zabierać to niech zabierają wszystkim i pisze Ci to dwuetatowiec, który od tego roku żyje tylko z gospodarstwa, lecz widzę, że jest naprawdę ciężko i nie wiem, czy nie będę zmuszony wrócić do branży informatycznej, pomimo 100 ha gruntów, a tylko przez to , że Polska to taki dziki kraj, gdzie sobie zrobisz biznesplan i kalkulacje na kilka lat do przodu, podpiszesz Modernizacje itd. nabierzesz kredytów, a tu nagle Państwo Ci powie halt i odcina źródła dochodu byś zbankrutował.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, micgal39533 napisał:

Skoro sprzedajesz to weź fakturę i to udokumentuj, poza tym zboże to nie tylko hodowla ktoś może mieć kurki kaczki i co ma im gazetę dać. A jak ktoś nie ma żadnej hodowli to do tuz nie powinien dostawać dopłat bo skoro sprzedaje to i tak zarabia

Nie cytuj poprzedniego posta. Kury i kaczki też się chyba hoduje, ale mogę się mylić. Mam wziąć fakturę od Zenka czy Franka co ma 4 cielaki? I życiu w urzędzie skarbowym nie był? Głupie gadanie, bo pieniądze za siano dostaje? A inni oddają za darmo pszenicę. Tak samo mówili ze asf na wschodzie niech sobie będzie bo ich nie dotyczyło a teraz płacz bo do nich doszedł. 

Edytowane przez niezlygagatek
Literowka