Skocz do zawartości

[30 ha] Jaki kombajn?

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Też stawiam na Bizona Z-056... tanie części i tani kombajn..

Części to może i tanie ale zależy od jakości wykonania.. A co do taniego kombajnu to chyba Z-040 albo Z-050. Z-056 są drogimi kombajnami, wystarczy poszukać na allegro.pl i zorientować się w cenach..

Swoją drogą ja bym Ci polecił Fortschritta. Nie wiem czy u Ciebie, ale u mnie dostęp do części jest. Za 20 tyś. możesz kupić super kombajn. Miałem okazje brać 512 za 19 tys. z sieczkarnia, kabina 88r. i naklepane 2 tys. mtg. Sprzedawca miał go trzymać ale go sprzedał. Za 30 tys. to możesz znaleźć nawet dobrego Fortschnitta e 514. Rozmawiałem z kombajnistami którzy się przesiadli z bizona na forszaja, ponoć dzień do nocy.

Opublikowano

Właściwie jeżeli Bizona to raczej eksportówkę albo takiego sprowadzonego. U nas mało, który jest zadbany. Mnie jednak kusi JD 975 albo Mercator.

Opublikowano
Właściwie jeżeli Bizona to raczej eksportówkę albo takiego sprowadzonego. U nas mało, który jest zadbany. Mnie jednak kusi JD 975 albo Mercator.

Jeżeli chodzi o Bizona to zależy jeszcze od właściciela jak dbał... A poza tym Bizon wersja export tania nie jest, ja osobiście jakbym takiego kupił to już na większe areały...

Opublikowano

do claas-ików jest dużo części wszędzie i bódłbyś pomyśleć o mercatorze 75 z kabiną coś około 80 roku chyba że jakiegoś dominatora ale za tą cenę to tylko starszego znajdziesz i na pewno do małego remontu :rolleyes: czyli lepiej mercatora75 a dobrego, <_< jak wolisz jd to bierz ale z tego co wiem to części są trochę droższe i jest ich mniej przynajmniej w mojej okolicy bo ja jestem z zachodniopomorskiego :)

Opublikowano

Tylko ile on kosztuje... A poza tym taki areał u nas niektore Bizoniki i Mercatory obskakują, więc myślę, że problemu z wyrobieniem się nie będzie.

Opublikowano
Tylko ile on kosztuje... A poza tym taki areał u nas niektore Bizoniki i Mercatory obskakują, więc myślę, że problemu z wyrobieniem się nie będzie.

jak tak mówisz to nie ma na co czekać tylko szukać porządnego mercatora 75 , z sieczkarnią i kabiną właśnie w tej cenie którą dysponujesz znajdziesz bardzo dobrego :rolleyes:

Opublikowano

cześć chcemy kupić kombajn na 20 ha+ uslugi

rozważamy nad bizonkiem z056 a claasem dominatorem 76/86

mamy do wykorzystania ok.65 tys

co byście radzili kupić podajcie swoje sugestie i wrażenia z pracy tymi maszynkami

jak z awaryjnoscią tych claasów do sklepów z czesciami niedaleko ok 30-40 km

Opublikowano

Na te hektary w zupełności wystarczy Dominator 76. Cztery sezony młóciliśmy nim około 70 ha rocznie. Jedyna awaria to było pęknięcie pasu jezdnego (koszt wymiany to 1300 pln - kilka lat temu). Ogółem kombajnem się dobrze pracuje jest długi i dość wysoki.

A tych usług ile możesz mieć?

Opublikowano

Ile będzie usług? Myślę, że w tej kasie która dysponujesz nie warto ładowac się w supra. Rozumiem, że wybierasz tylko z tych dwóch kombajnów, innych nie bierzesz pod uwagę?

Opublikowano

Bizona nie kupuj, bedzie Ci sie psuł co dzień. Ja bym proponował coś z NH, moim zdaniem najlepsze kombajny, ewentualnie Claas. Seria NH 1520-S 1550 jest bardzo podobna do bizona.

Opublikowano

a skąd wezmę części do nh bo w mojej okolicy chyba ich nie ma? jestem z woj.mazowieckiego ok.Sochaczewa i Łowicza

jeżeli pasują od bizona to nie chce po po 10 latach będzie sie psuł jak bizon B)

sklepy z czesciami do claasa mam niedaleko bo w Sannikach(Korbanek) i w Płońsku(GRENE).

Opublikowano

na 20 ha i usługi to radził bym odpuścić sobie klasa bo sklepy z częściami są ale większość części na zamówienie :D a przy tym areale to swoje kosisz dwa dni bizonem w porywach do trzech a trzeba się liczyć że utrzymanie claasa będzie większe, a po co robić sobie dodatkowe koszty?

tylko po to żeby sąsiad miał na co popatrzeć :D