Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 godzin temu, Roman176 napisał:

własnie widać mistrza wpierdalania ... w posty prostak i burak  ...   żebyś w realu się tak nie wpierdolił bo w ryja dostaniesz ...

Słuchaj skoro wszyscy wiemy że masz  zespół niedorozwoju i możesz co najwyżej napierdziec w  pampersa to może się nie sil na nic więcej... OK.... 😁😁😁😁

Opublikowano
6 minut temu, dysydent napisał:

Gdyby teraz zrobił badania społeczne popularności to pewnie akcje pana Banasia rosną i PiS działa pod wielką presją czasu.
Taki stan tylko nerwicą grozi i może być jak ruskie powiadają - i śmieszno ... 

I tak trzymać, sami sobie stworzyli "punishera" i mają takiego na jakiego zasługują.  Tzn teraz to będzie wina TVN bo przecież to oni wyemitowali materiał o Panu Banasiu.

Opublikowano (edytowane)

Jest jeszcze kolejny pozytywny "rykoszet" tego wszystkiego ale po edycji bo jeszcze kto wskoczy a nie lubię cytowania

Otóż powodem do zwolnienia prezesa NIK może być złapanie na gorącym uczynku w czymkolwiek czego można by się było czepić.
Czyli mamy teraz najuczciwszy zarząd tą instytucją jaki tylko możliwy. Czy tam jakie przekręty były czy nie to teraz nie będzie na pewno.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

w razie jak w kogo "przydzwonią" to zgodnie z nazwą?

Kończy mi się sprawdzanie ostatniego już dysku Victorią jakiś czas (pewnie do świąt) nawet na czytanie af nie będę miał możliwości technicznych a szkoda bo tu całkiem wesoło

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

W 2017 r. gwałtownie wzrosła liczba wypadków pojazdów BOR/SOP. Nie osiągnęła rekordowego poziomu z okresu rPO.ządów Platformy Obywatelskiej, ale zdaniem ekspertów, jest powodem do niepokoju. Zwłaszcza, że liczba wypadków, gdy w samochodzie był VIP, w ciągu trzech lat rządów PiS co najmniej zbliżyła się do tej z dwóch kadencji PO       ZRUDŁO TVN                         ODQ3OTQ1YCUwUTlnfkptMHMJbT04E2NmJBF1dn5-YHJjBjdnZwBgLX9EP3ohXWAlflVgPiFUKGtiBHtgYB4kKz1aLD40bnl2ZB0lJDRWbTk= 

Edytowane przez jarecki
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

nie zbrzydło wam już to porównywanie wszystkiego do "okresu rządów PO/PSL? 

Przecież niedługo PO/PSL będzie podawane jako przyczyna wyginięcia dinozaurów

co zły przykład? już było coś o dinozaurach
no to może jeszcze ... no patrz, trudno o coś, czego by nie zdołano już jakoś tam powiązać z tym "fenomenem" 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Noooo w trzy lata dogonić wynik dwu kadencji to faktycznie wynik wymagający uwiecznienia. Pewnie idą na rekord. 

Ale jak dużo jeżdżą to choć może na miejscu głupizny nie będą szerzyć. Grunt to znaleźć pozytywne strony tej historii.

Opublikowano

Turbina tylko wtedy jak by miał co z ciepłem robić a zależność jest taka, jak na przykładzie EC ZG Moc elektryczna z turbiny gazowej to 138 MWe dodatkowe 59 MWe z kotła odzyskowego i turbiny parowej plus 135 MWt produkcji ciepła systemowego - czynnik 130 stopni. Przy tych 20 kW prądnicy musiałby narobić tyle ciepła że ze dwadzieścia chałup by ogrzał..

To nie jest tak, że jak co rozbiją to wymieniają na nowe, najlepiej amerykańskie? Z tego co wiem to są raczej Audi, Bmw...

Opublikowano (edytowane)

wbrew pozorom nasze tu rozmowy o energetyce niekonwencjonalnej nie są takie abstrakcyjne.

Kwestie techniczne może na innych forach/tematach ale nawet władza jest bardziej skłonna łamać powoli lobby "starej energetyki" i jeśli kto nie wie jakie hobby bodaj wybrać to kierunek jest interesujący bo technologie już jakieś tam są i może to być pomysł na przyszłość całkiem całkiem.

Minielektrocieplownie? no na razie to mi w c.o. wodę wczoraj zagotowali bo jeden pompkę wyłączył i mam strych do dziś tu i ówdzie zalany ale trend w ciepłownictwie raczej utrudni budowę takowych bo i piece kondensacyjne i walka z wysokoemisyjnymi na paliwa stałe no i ... te biogazownie jakie mają stale zaplecze surowcowe? wszak bazują na biomasie a tej roczna produkcja z określonego obszaru jest jak na potrzeby energetyczne obecne zbyt mała (liczylem) nawet jak by ściółkę z lasów wygrabiał i wszystkie nieużytki z chwastów ogołocił a gazu ziemnego to tyle nie nakupimy jeśli swego... cenami nas obcy uzależnią i tyle.

Tak na prawdę to w Polsce nie ma pomysłu na samowystarczalność energetyczną zwłaszcza w atmosferze nagonki na węgiel kamienny i jawnie widocznej bezsilności/nieudolności w energetyce jądrowej.

Jest nad czym dumać na przyszłość, jest i kto pierwszy coś sensownego wymyśli i wdroży ....
LG już ma fabryki ogniw w Polsce i nie tylko LG
poniższy link do nie zbyt profesjonalnego artykułu ale lepszego nie znalazłem
https://forsal.pl/artykuly/1432261,impact-eksport-akumulatorow-litowo-jonowych-polska-european-battery-alliance-lg-chem.html
czy opłaci nam się amerykańska wojna handlowa z Chińczykami? a no jeszcze nie wiadomo jaki wpływ na środowisko mają takie fabryki i ile w tych inwestycjach udziału kapitału własnego bo jeszcze się okaże że i montownią dla Azjatów się stajemy. 

dysk skończył testy i  macie mnie z głowy :D 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

Ale jak dużo jeżdżą to choć może na miejscu głupizny nie będą szerzyć. Grunt to znaleźć pozytywne strony tej historii.

Głupizne bedą szerzyć , pytanie powinno być co skłoniło gowina do tak szybkiego przemieszczenia się , czy zle ułożony grafik ? oglądając film z jazdy tego samochodu przed wypadkiem moja opinnia  jest taka ze  w czasie pokoju kierowca nie powinien tak jechac a plan zajeć tak nie sobie układają że się wyrobią .

1 godzinę temu, dysydent napisał:

nie zbrzydło wam już to porównywanie wszystkiego do "okresu rządów PO/PSL? 

z narracji stworzonej przez niektóre media wynika że obecni kierowcy SOP w porównaniu do dawnej BOR to degeneraci , a słuchając radia w czasie jazdy  taki tok   rozumowania próbowano mi narzucić . wiec wyjasniłem tabelką i cytatem z tvn 

• Thanks 1
Opublikowano

jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniadze ,tymczasem produkując prąd  z wegla emitujemy miej dwutlenku wegla niż tą sama ilośc kwh wyprodukować z gazu , z wegla są emitowane równiez pyły zawiesinowe ale to dobrymi filtrami można opanować , reasumując likwidacja produkcji energi z wegla bardziej zaszkodzi niż sie nam wydaje . natomiast co  do bateri być  może w niedalekiej przyszłosci i obnizce cen bedzie możliwe stworzenie segmentów na potrzeby przedrzymania energi z  chwilowej nadwyżki .

Opublikowano
3 godziny temu, ogarek napisał:

Słuchaj skoro wszyscy wiemy że masz  zespół niedorozwoju i możesz co najwyżej napierdziec w  pampersa to może się nie sil na nic więcej... OK.... 😁😁😁😁

a powiedz mi ile twoja stara wpierdoliła śniegu zeby urodzić takiego bałwana jak ty .... ?  musiało być dawno bo śniegu u nas brakuje 

• Haha 1
Opublikowano

Romanek co ty znowu te same dowcipy powtarzasz ? Rusz tym pustym łbem i napisz co nowego... 😁😁😁

Opublikowano
2 godziny temu, thor1984 napisał:

dzisiaj w jakimś radiu mówili, żeby zmienić nazwę SOP na DZWON czyli Drogowy Zespól Wożenia Osób Najważniejszych :D

SOP ma ponoć zmienić nazwę naDrogowy Zespół Wożenia Osób Nadzorowanych.W skrócie DZWON –

jak już takie rzeczy słyszysz do zgłoś się do odpowiedniej poradni ....   na stronach koD i innych twoich wielbicieli i hejterów na fb jest tego pełno 

1 minutę temu, ogarek napisał:

Romanek co ty znowu te same dowcipy powtarzasz ? Rusz tym pustym łbem i napisz co nowego... 😁😁😁

a dostałem odp ? czekam 😎

Opublikowano

Toć pisałeś o sobie i o swojej starej to co ja mam, wiedzieć... 😁😁😁

Opublikowano
56 minut temu, jarecki napisał:

z narracji stworzonej przez niektóre media wynika że obecni kierowcy SOP w porównaniu do dawnej BOR to degeneraci , a słuchając radia w czasie jazdy  taki tok   rozumowania próbowano mi narzucić . wiec wyjasniłem tabelką i cytatem z tvn 

Obecni kierujący SOP to nominanci obecnego sytemu. Nie degeneraci tylko goście którzy nigdy nie powinni kierować tak dużym zespołem ludzkim. Co prawda bliżej tam do dowodzenia niż kierowania ale wtedy stawia to ich w jeszcze gorszym świetle. Jednak, tak do końca, to nie ich wina. Doprowadzono do stanu kiedy zaburzono naturalny cykl szkolenia ( starzy przekazują wiedzę, umiejętności i wyrabiają nawyki młodym, bo są instruktorami). Doprowadzono do sytuacji kiedy "uczy Marcin Marcina a sam.....", ewentualnie Marcin uczy się sam i albo utrzyma się na wodzie albo utonie. W takich służbach to prosta recepta na degenerację szkolenia, chodzenie na skróty i butę zamiast profesjonalizmu. To co się dzieje to już owoce, a po owocach mieliśmy ich oceniać.

Opublikowano

Zapytaj swojej matki co zrobiła żeś taki bałwan.. 😁😁😁😁

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v