Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, dysydent napisał:

takie bzdury wymyślają właśnie ci którzy w Twoją wersję ekonomii uwierzyli.

czyli wszyscy co na giełdzie się bawią 

Strategia byka – Spekulacja –  i banki banka spekulacyjna 

ekonomiom to ty sobie możesz w gospodarstwo bawić zeby nie dopłacać albo więcej nie wydawać niż zarabiasz ...

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, jarecki napisał:

nadążam , ale w ekonomi zmiennych dokładnie nie przewidzisz a w matematyce x ,y ,z wyliczysz .

jest i w matematyce opcja - "to równanie nie ma rozwiązania"
Nie dyskutujemy tu o niewiadomych w ekonomii a o ej podstawach które są łamane na każdym kroku politycznymi względami. Dla tego u władzy są nie najmądrzejsi a wypadkowa przekroju społecznego i tu jest wada demokracji której chyba nie da się obejść albo jestem zbyt głupi aby wymyślić jak.

12 minut temu, Roman176 napisał:

ekonomiom to ty sobie możesz w gospodarstwo bawić

to już było nieco niegrzeczne i złośliwe a na pewno nie argument merytoryczny 
sam sobie odpowiedz dlaczego przechodzisz od merytoryki do ideologii tylko się publicznie nie przyznawaj co Ci wyszło bo istnieje nadzieja że odpowiesz sobie szczerze.

co do giełdy to jest poligon gdzie scierają się propagatorzy  Ekonomii z ekonomią i jeszcze ideologie z wierzeniami w znaki na niebie.
Rozgrywającymi bywają cwane bestie ale i czasem moda tłumu. To jest nieprzewidywalne z racji właśnie zbyt dużej skali komplikacji i nawet optuję za określeniem giełdy jako niepożądany ale nieuchronny nowotwór wolnego rynku co w cale nie zwala odpowiedzialności za wszelkie niepowodzenia bo socjaliści giełdy prawdziwej nie używali a zdechli z głodu. Giełdy są tylko elementem większej calości i dla mnie nawet nie zbyt istotnym a co najwyżej takim wskaźnikiem w miarę wiarygodnym stanu gospodarki "z daleka widocznym". i ta ich funkcja ułatwia tylko jakieś tam rozpoznanie stanu gospodarki bez zbędnych i dogłębnych analiz statystycznych.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
3 minuty temu, dysydent napisał:

to już było nieco niegrzeczne i złośliwe

a miało być niestety prawdziwe i realne a nie złośliwe ..

5 minut temu, dysydent napisał:

a na pewno nie argument merytoryczny 
sam sobie odpowiedz dlaczego przechodzisz od merytoryki do ideologii tylko się publicznie nie przyznawaj co Ci wyszło bo istnieje nadzieja że odpowiesz sobie szczerze.

proponował bym ci film zobaczyć kto wywołał kryzys dlaczego my za paru głupków musiał zapłacić cały świat , 

Opublikowano
13 minut temu, Roman176 napisał:

czyli wszyscy co na giełdzie się bawią 

Strategia byka – Spekulacja –  i banki banka spekulacyjna 

ekonomiom to ty sobie możesz w gospodarstwo bawić zeby nie dopłacać albo więcej nie wydawać niż zarabiasz ...

Tak , na giełdzie wszyscy się bawią z tendencją do wyniku kto-kogo wyr,,cha.

Widzisz Roman bo tu Dysydent prezentuje zagadnienia i podejście z zakresu czystej ekonomii. Nie ekonomii Kaczyńskiego,Tuska czy Patryka Jakiego. Takiej gdzie widzi się wynik działań a nie wiwatujące tłumy. Przyroda nie zna innej i jest nieczuła na chciejstwo. Przyjdzie czas i granica zostanie przekroczona. 

Opublikowano (edytowane)

ostatnio rozmawiałem z gosciem z korporacji który był przeciwny programowi 500 plus , a że gosc piastuje wysokie stanowisko  to w sposób łatwy w tamtym czasie  mi wytłomaczył  co budzi jego kontrowersje , ale ostatnio przyznał ze się mylił bo sprzedaz produktów z fabryk którymi zażądza na terenie polski a sa 2 lub 3 wzrosła ,  wyliczenia tej firmy po zapowiedzi wprowadzenia 500 plus były negatywne a tymczasem okazało sie że firma generuje wieksze zyski niż się spodziewali . i spowolnienie oczekiwane nie zostało potwierdzone w wynikach firmy          to z dziedziny ekonomi              a firma jest z branzy budowlanej .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Roman176 napisał:

proponował bym ci film zobaczyć kto wywołał kryzys dlaczego my za paru głupków musiał zapłacić cały świat

czyli jeśli jeden wywołał kłopoty wielu bo nie potrafili temu zapobiec to kto tu jest głupkiem/ami większymi?
Przecież już w Testamencie (ale dopiero Nowym) napisali coś o barankach w dużych stadach a pod jednym pasterzem.
Bywa że pasterz zdarzy się kanalia.

a witaj Mirro
jak chcesz to Ty się z nimi dalej obżeraj bo ja szybko piszę stąd dużo wychodzi w stosunkowo krótkim czasie ale coraz mniej mieć będę go na takie fora
a są one dla mnie właśnie swoistym rozpoznaniem w jakim środowisku muszę się..

32 minuty temu, Roman176 napisał:

ekonomiom

trochę jednak pozajmować praktycznie ;) 

Jarecki
w kwestii 500+ to chyba ustaliliśmy dawno temu że się zgadzamy czyli do kogo ten argument?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, mirro napisał:

Widzisz Roman bo tu Dysydent prezentuje zagadnienia i podejście z zakresu czystej ekonomii. Nie ekonomii Kaczyńskiego,Tuska czy Patryka Jakiego. Takiej gdzie widzi się wynik działań a nie wiwatujące tłumy. Przyroda nie zna innej i jest nieczuła na chciejstwo. Przyjdzie czas i granica zostanie przekroczona. 

wiem tylko ja znowu się wbiłem miedzy wiersze 🙄

tatusiowi z jedną rekom jest ciężko .. dziecko płacze ....  zostaje mi tylko smoczek ... i wołać mamusie 😕

Edytowane przez Roman176
Opublikowano

Pogoda ładna to sobie latam z talerzówką po wapnie. A jak człowiek wpadnie na kawę to i wpisów poczyta. Jednak w kabinie czytać z tableta ciężko. Jeszcze  piźnię nie w ten przycisk i nieszczęście gotowe.🤣

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, mirro napisał:

Tak , na giełdzie wszyscy się bawią z tendencją do wyniku kto-kogo wyr,,cha.

a tak serio czy Uważsz że 500 plus lub inne swiadczenie socjalne które wprowadził kaczynski przyczyniło sie pozytwnie lub negatywnie do firmy którą Prowadzisz ? czy miało odzwierciedlenie np .w obrotach firmy ?                       DYSYDENT NIE nie to nie argument tylko ci ekonomisci w firmie wyliczyli dane a rynek zaaregował inaczej niż  sie spodziewali .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

A niby jak miałoby wpłynąć? Na Polskę obroty nie wzrastają, bo tu każdy rzeźbi cenę. Reszta i tak leci poza granice, więc tam jeszcze dobrodziejstwo Pana Kaczyńskiego znane nie jest. Już lepiej sprzedać nawet na Pakistan niż na kraj. Przynajmniej pieniążki wpływają w dniu wysyłki albo wcześniej. Jakie są zatory płatnicze w branży to widać na każdym kroku. A jaszcze nasi chcieliby żeby im bezpłatnie towar trzymać a będą odbierać po palecie do usranej śmierci.

Opublikowano
8 minut temu, mirro napisał:

Pogoda ładna to sobie latam z talerzówką po wapnie. A jak człowiek wpadnie na kawę to i wpisów poczyta. Jednak w kabinie czytać z tableta ciężko. Jeszcze  piźnię nie w ten przycisk i nieszczęście gotowe.🤣

eee tam boby nie masz ani przycisku samo dekonstrukcyjny    a gdyby zima była od października dałbyś radę obrobić wszystko według planu ??

Opublikowano (edytowane)

talerzowanie wapna to już ponad plan
A pod co dajesz wapno w zmianowaniu Mirro jeśli Ty warzywa...?
z tego co pamiętam; uprawiasz to groch lub szpinak by się nadawały bo na fasoli u siebie jednak dostrzegałem niepożądany efekt świeżego wapnowania a marchew lubiała parszywieć. Mniej niż ziemniaki ale jednak.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Roman, to ja się dostosowuję do pogody. Myślałem że zima będzie wcześniej więc goniłem z marchewką żeby skończyć przed mrozami. Jak się jeszcze da to rozrzucę sól potasową i zaorzę te kawałki co mają być na groszek i marchewkę. Wiosną przelecę agregatem bezorkowym i siew.

Dysydent - mogłem nie dawać jeszcze rok  ale była chwila czasu to walnąłem  tym roku, rozsiałem na wszystkim, akurat była ciężarówka i naczepa wolna to woziła.

Co do upraw to w najbliższym sezonie dojdzie Brukselka i ten zrąbany szpinak co go nie ma czym od chwastu opryskać. Ale zapotrzebowanie jest to czemu mam się bronić.

Opublikowano (edytowane)

z tą solą jaka urzędnicza mamra się nie przypieprzy? wiesz czego.
oni tam w tych swoich przepi-sidłach jeszcze nie przewidzieli ze orka zimą może być możliwa.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

ulman - taki cytat: "ja akurat nikogo nie zatrudniam" i kropka. Montownie... Produkty składają się z drożejących surowców i pracy ludzi. Na czym oszczędzić? Wszystkiego Claas nie robi w Rosji a jest to zapewne jakiś offset. Praca na zachodzie jest, są jeszcze firmy, są centra logistyczne. Ale numer... Dopiero teraz. Pal licho. W matematyce jest jeszcze rachunek prawdopodobieństwa, który zamyka czynnik ludzki. Ekonomia nie jest nauką ścisłą gdyż wynik i tak humanista obrabia zatem o co chodzi? Branża budowlana źle oceniała pincet? Pierwsi lecieli aby banki przyjęły to jako dochód... Ci od mieszkań. Bo Ci od dróg przewidzieli inny scenariusz i ten także się sprawdził 🤭

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, jarecki napisał:

DYSYDENT NIE nie to nie argument tylko ci ekonomisci w firmie wyliczyli dane a rynek zaaregował inaczej niż  sie spodziewali .

jest prawdopodobne że jednak wyliczyli dobrze tylko Mirro nam tutaj pośrednio uzmysłowił że jest coś takiego jak czas reakcji najpewniej Rynek JESZCZE nie zareagował

(dlaczego  rynek się mi napisało z dużej? chm.)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
17 minut temu, dysydent napisał:

talerzowanie wapna to już ponad plan
A pod co dajesz wapno w zmianowaniu Mirro jeśli Ty warzywa...?
z tego co pamiętam; uprawiasz to groch lub szpinak by się nadawały bo na fasoli u siebie jednak dostrzegałem niepożądany efekt świeżego wapnowania a marchew lubiała parszywieć. Mniej niż ziemniaki ale jednak.

To zależy jak głęboko przewraca się glebę. Przy marchewce i formowaniu redlin masz dobrze wymieszane z glebą. nie ma szans kumulację wapna. Fasola gorzej jednak znosi kwaśne gleby, a wręcz szkoda jej tam siać. Poza tym strączkowe jednak potrzebują wapnia a tego ubywa z tempie zastraszającym.

Opublikowano (edytowane)

przy tym tempie wzrostu cen nośników energii jednak trzeba będzie się uczyć i bezorkowo co się da.
Tutaj akurat lżejsze gleby górą.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

niezupełnie bo przerywa podsiąkanie i jeśli rośliny zdołają uciec korzeniami pod dno bruzdy to... kwestia tylko aby powschodziły 
W tym roku i też ubiegłym fasole lepiej rosły po wiosennej nie zbyt głębokiej orce niż po zimowej, oczywiście na zlewniejszych glebach bo lekkie z zasady nie lubią babrania wiosennego zbyt głębokiego 
Maj byl mokry i dwie ulewy tak utłukly glebę że ta wiosną orana miała jakąś warstwę luźniejszą nad bruzdą a po zimowej było suszej w całej strefie korzeni. Oj dużo tłumaczenia ale kto wie coś o uprawie roli ten zrozumie :) 

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v