Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Przecież media nie kłamią 😁tylko publiczne kłamią .

Desydent w każdej bajce jest trochę prawdy . Nie uważasz że trochę za dużo przy tym sędzi jest zamieszania .

Wydanie gospodarstwa za wadium to też nie pełne dane ?

Opublikowano (edytowane)

Bo ma być zamieszanie wokół wszystkich którzy się władzy stawiają.
Jestem pewien że wielu wynalazł by gorszych ale nikt ich nie szuka jeśli sami nie zwracają na siebie uwagi.

Opozycja stara się zrobić z kolei zamieszanie wokół tych którzy władzę wspierają i nawet nie chce mi się szukać przykładów.

Piszesz że nie chciał byś przez takiego partacza być sądzonym. A kto by chciał? DTaras nawet by od pożyczki na adwokatów zaczynał :D 
Problemem jest nie mniejszym skomplikowane prawo i tutaj jakie zastali takie jest nadal czyli nic nowego.

Właśnie siedzę nad ZUSowskimi zawiłościami i po dziesięciu minutach już zaczynam kląć bo się kilkugodzinna lektura zanosi dla tego nawet nie zacznę czego szukam i na jaki przypadek z realu bo pisania ... ee tam.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
6 godzin temu, mirro napisał:

Jaki masz obrót roczny firmy? I jak to wypada w stosunku do obciążeń w ostatnim okresie?

Ale jakich obciążeń? Procentowo zus ten sam, vat i dochodowy też. Pensję wzrosły ale jaki to ma związek z rządem? Może faktycznie jakby było bezrobocie 20% to bym miał więcej pracowników za mniejszą stawkę, ale to tego domagacie się od rządu?

Opublikowano (edytowane)

Pięć lat temu (w pierwszej kampanii) obiecywali rewolucyjne zmiany jak np odryczałtowanie ZUS-u zmniejszenie liczby podatków (nie oczekuję nawet spadku fiskalnych obciążeń ale uproszczenia przepisów) i wiele innych rzeczy o których nie warto nawet było pamiętać bo zmiany jakie dostrzegam to bardziej kosmetyczne i ja akurat większej różnicy nie widzę między poprzednikami a obecnymi w kwestiach gospodarczych włącznie z utrzymaniem koniunktury tylko nawet tamci potrafili w kryzysie 2008-ego takową utrzymać z czym obecni sami obiecują że mogą być problemy gdyby ponownie....
Do obecnych co najwyżej można nie mieć pretensji że wiele popsuli pewnie w obawie ryzyka takowego nie podjęli i ja tu tylko dostrzegam "nic nowego" po za propagandowymi posunięciami w kwestiach uproszczenia działalności gospodarczej. 
Socjalne osłony dla rodzin z dziećmi tylko należy uznać za sukces bo rzeczywiście mieli odwagę pójść trochę dalej niż wcześniej PO pomimo i tamtych deklaracji to obecni dopiero to zrobili ale to wynika z konieczności a nie kreatywności władzy. 
Czy uszczelnienie systemu fiskalnego będzie skuteczne to okaże się dopiero jak "swoi" nieco obrosną w piórka i czy wobec nich będzie taka konsekwencja jak wobec .... i ta kadencja to dopiero pokaże.

Mirro; pytanie Twoje przedwczesne i jeśli ponowisz je dajmy na to w lutym marcu odpowiedzi będą zupełnie inne niż ta która nad moim wpisem.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Swoi to już piórka zmieniają ... Paweł - o BDO tu wrzucam coraz a Ty tylko o obciążeniach podatkowych. Pracownik jest nieVATowskim obciążeniem tak, że musisz wykazać dochód aby miał wpływ na wynik podatkowy. Jest tylko Twoim kosztem zatem z obrotu go odłącz. Z kolei nie możesz jechać bez rezerw i musisz dla ciągłości przewidzieć jego absencję... a nie chce mi się. Wracając do obciążeń. Kupując farbę do pomalowania drzwi w kiblu musisz wprowadzić ją do ewidencji i dopiero jak wykażesz, że nie zawiera LZO możesz nie naliczać za nią opłaty. Kupując paliwo do kosiarki musisz walić w ewidencję, baterie, tonery... Raz na pół roku rozliczasz i gdy przekraczasz 400 zł płacisz nie gdzie indziej niż do marszałka. To jest element, który od nowego roku uzupełnia BDO ze swoimi opłatami rocznymi i wpisowymi. Masz klimę bo zachciało Ci się centralki i przekroczyłeś kilogram czynnika w urządzeniu - musisz mieć speca i wykaz czynnika. Sprzedajesz jednorazówki? Płacisz od sztuki i jeszcze VAT. etc. O te koszty pyta mirro. W śmieci poszedłem. Jest np. jeszcze akcyza w energii i na miejscu mirro bym pomyślał nad kontraktem z jakiejś farmy bezpośrednio. Słonecznej lub wiatrowej bo całkiem nieźle zużywa... A czy to sędzia - partacz? Sądzę, że miał wątpliwości i niema innej drogi jak założyć sprawę i uzyskać orzeczenie w jej kierunku, na którym inni sędziowie będą musieli bazować. Zrobił to na własnym organiźmiebi własny pieniądz gdyż pomimo byćmoże podejrzeń wykładni nie było. Tak ja to rozumiem dysydencie. To źle? Gospodarstwo z tego co wykazano nie poszło za wadium tylko przejął je dłużnik za dług i wypłacił różnicę. Sędzia faktycznie podjął złą decyzję na jakieś 30 tyś ale wydał wyrok. Nie może go cofnąć sam. Dopiero procedura mu nakazała i się zreflektował. Procedurę jednak trzeba podjąć. Nie widzę tu partactwa innego jak pomyłka. Gdyby nie było pomyłek chłopaki to nie byłoby wypadków samochodowych...

Opublikowano

No więc powiem ci że wydatkami rzędu paru stów na rok nie zawracam sobie gitary. A jak firma może nie mieć dochodów i funkcjonować na dłuższą metę?

O bdo jutro będe gadał z księgowym, ale nie taki diabeł straszny. A jednorazówki to powinny z 5 zł kosztować to może by się przestały wszędzie walać. Na początku jak wprowadzili opłaty to ludzie troche zmiarkowali a teraz się przyzwyczaili i jest to samo prawie. Wiesz ile w dani zużywa się jednorazówek rocznie, na osobe czy na gospodarstwo domowe. 4, słownie cztery sztuki. u nas koło 200. Jakimś przesadnym ekologiem to ja nie jestem, ale wolność w każdej dziedzinie życia nie sprawdza się.

Opublikowano (edytowane)

jeszcze do Zbyszka bo mi się napatoczył przy okazji innych poszukiwań ten materiał
https://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/1443567,maciej-nawacki-sedzia-juszczyszyn-olsztyn-sr.html
nie powiem abym go uważnie przeczytał ale tam w tym sądzie do ewentualnego osądzania czegokolwiek chyba się trzeba w kolejkę zapisać bo Cię tak szybko nie osądzą nawet jeśli byś chciał xD
Oni tam się żrą a że to ludek potrafiący pisać to i owo to jeszcze niejeden artykuł się tu i tam pojawi.
A olać ich przepychanki z jedną konkluzją - miała byc reforma porządkująca sądownictwo a jest zwykły bajzel i nikt nam nie zaplaci jeśli zechcemy szukać w tym ładu

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

sprawa sedziego juszczyna była prosta i nawet senator staroń zajmowała sie tą sprawą kilka ładnych lat temu  , a temu nawet nagany niedali .  jak w polsce funkcjonują sądy pokazuje rabunek traktora przez urzednika podległego sądom czyli komornika prosta sprawa była pomyłka , sprzedał traktor to powinien poczuć się do winy i sprawe załatwić polubownie a myslał że  rozejdzie siępo kosciach i tak by było gdyby nie media .

Opublikowano

Jeżeli jest pokojowo obalony komunizm to doszło do konsensusu . Jak się zakorzenili to ciężko ich ruszyć . 

To miałem na myśli ,bez krwawe ,

Żaden komunista nie poniósł kary i do tej pory mają się dobrze .

Opublikowano

jakich komunistow ??? gdzie ty ich widziales ??? prawdziwi komunisci to byli przed  IIwojna ale wtedy to byla droga do wiezienia albo smierci, a nie do wladzy, prawdziwi komunisci to zgineli w gettcie, obozie lub w lagrze, te resztki co pozostaly to nawet na kc[komitet centralny] by nie wystarczyly,ci niby komunisci to byli "misiewicze"

a propos miska i jego kolegow

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/koalicja-obywatelska-reaguje-na-material-onetu-chca-informacji-od-glinskiego-i/tds20dw

z tym ciagnikiem to tez byla dziwna sprawa- facet kupil sobie nowy ciagnik[nie wazne ze mtz] na 1,5 ha a jego szagier ktory mial spora gospodarke nie mial sprzetu- wedlug przepisow komornik majac podejrzenie o ukrywaniu majatku mogl zabrac ten ciagnik!!! oczywiscie sprzedaz w sposob jaki sie odbyla tez byla podejrzana- ale prokuratura dobrej zmiany powinna doglebnie sprawe zbadac ??

kto byl ministrem sprawiedliwosci gdy sedzia juszczyszyn nie dopelnil swoich obowiazkow-poczatek 2007 r ??

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, 12zbyszko napisał:

Nawet myślę że wiecej musi być wpływu do budżetu . Przecież ty pisałeś że za dużo biurokracji . 

A Rostowskiego jak bys nazwał bo zwykłych ludzi to już wiem ? 

Wiecej wpływu bo większe podatki? Jakim cudem wzrosną wpływy gdy będzie mniej urzędników?

Rostowski to polityk i kłamie jak wszyscy jego koledzy po fachu. Zwykli ludzie ,jeśli myslą,  są  normalnymi obywatelami. Jesli nie myśla  i nie rozumieja rzeczywistości to są gamoniami. Oczywiście masz jeszce leni i ciemnotę która zawsze ma swój udzxiał w populacji. Niestety jesli jest jej dużo i , o zgrozo, ma prawo głosu i nie daj Boże jeszcze głosuje , to mamy co mamy. 

6 godzin temu, 12zbyszko napisał:

Dla sędziego taka sprawa powinna być prostą czyli powinien przewidzieć jak może proces się potoczyć , przeanalizować . Prosty człowiek kożysta z adwokatów ale sedzia przegrał . Poczytaj w internecie wszystkie media piszą podobnie 

Sady ludowe powołaj jak za komuny i ciemnota po uważaniu będzie wyroki wydawać.

Te błędy robisz złośliwie ?

6 godzin temu, PawelWlkp napisał:

Ale jakich obciążeń? Procentowo zus ten sam, vat i dochodowy też. Pensję wzrosły ale jaki to ma związek z rządem? Może faktycznie jakby było bezrobocie 20% to bym miał więcej pracowników za mniejszą stawkę, ale to tego domagacie się od rządu?

Podatków płacisz więcej mimo ze tego nie wyłapałeś. 

1 godzinę temu, mirro napisał:

Taaa jasne, trzeba było zrobić krwawe obalenie. Ciekawe co masz na myśli. 

Krweawe obalenie to możesz sobie zrobić jak się przy flaszce z kimś pobijesz

1 godzinę temu, 12zbyszko napisał:

Jeżeli jest pokojowo obalony komunizm to doszło do konsensusu . Jak się zakorzenili to ciężko ich ruszyć . 

To miałem na myśli ,bez krwawe ,

Żaden komunista nie poniósł kary i do tej pory mają się dobrze .

Wszystkiemu winni komunisci, podstkomunisci, opozycja Tusk układ, sedziowie,  tajne słuzby, Niemcy, Rosja, żydzi masoni i ekolodzy. Do tego część aktorów i artystów , różnej maści, samorządowców, lekarzy , fundacje, banki obcy kapitał i korporacje. Każdy gamoń musi mieć wytłumaczenie czemu klepie biedę i nigdy nie jest to z jego winy.  

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
18 godzin temu, Ulman napisał:

Kto ma troche pojęcia umie liczyć  i prowadzi biznes tego straszyć nie trzeba bo widzi co jest. Najbardziej zachwyceni sa nieswiadomi, lenie i gołodupce.

zobacz który kraj  jest najbardziej pracowity na świecie a ty baranie masz leni i kombinator 

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2018-01-26/polacy-wsrod-najbardziej-zapracowanych-narodow-swiata-ale-wiecej-nie-oznacza-lepiej/

https://www.pb.pl/10-najbardziej-pracowitych-krajow-609228

Pracujemy prawie raz dłużej niż Niemcy. Zarabiając cztery razy mniej Czyli jesteśmy od nich 5x=biedniejsi

ty byś zaganiał ludzi do pracy obudź się sam zacznij pracować  bo lepiej nie będzie 

https://wawalove.wp.pl/biora-miliony-z-ratusza-i-promuja-chemsex-wymaga-to-bardzo-wnikliwej-kontroli-6454450038945409a

Znalezione obrazy dla zapytania: biorą miliony z ratusza i promują chemsex"

Opublikowano

I to właśnie swiadczy o tym ile jest gamoni. Nie sztuka się narobić a sztuka zarobić.  Popatrz na siebie -napieprzasz tym młotem za 5 tys  zamiast jechać do Czech i robić to samo za 15 tys. Ty po prostu nie chcesz i nie umiesz zarobić a potem płaczesz żeś biedniejszy od niemca.

Jest u nas taki etos robola - jak sie na za***prza jak głupi i za pół darmo to znaczy że uczciwy i prawdziwy Polak i patriota. Jak mu tylko łatwo pieniądze przychodzą bo trochę wiecej głową pracuje to już jest kombinator. 

Opublikowano

roman - jedni pisza a jannigerze to drudzy o promocji lgbt- a w sumie to jedno i to samo😛, jesli w tvp-info od rana jest tluczony jeden temat to przelaczam  na tvn 24 i juz wiem czemu B|

na jednym kanale marszalek senatu a na drugim prezes nik-u -to sie nazywa symetryzm-my oszukujemy bo i oni oszukiwali................

ten kirk to w sumie nasz rodak-rodzina pochodzi z oszmianskiego powiatu-pan tadeusz sie klania

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Te błędy robisz złośliwie

Tak długo cię nie było . Myślałem że ci coś się stało . Może jakaś bieda umysłowa ci się przyśniła  i depresji dostałeś

. Jak zobaczyłem że gdzieś tam czatujesz  to żuciłem zanęte i udało się .

Co ty tak cały czas bieda umysłowa ciemnota ? Żeby nie ta bieda umysłowa to kto by na biznes robił albo to badziewie kupował .

To ze Korwin nie został prezydentem to winni Wszystkiemu winni komunisci, podstkomunisci, opozycja Tusk układ, sedziowie,  tajne słuzby, Niemcy, Rosja, żydzi masoni i ekolodzy. Do tego część aktorów i artystów , różnej maści, samorządowców, lekarzy , fundacje, banki obcy kapitał i bieda umysłowa 😁😁😁już mądrzejszej teorii nie mogłeś wymyślić .

Opublikowano

zapominacie o kosmitach.........

ogladam wlasnie nie-warto rozmawiac i kurna chyba musze sie szybko rozwiesc,bo niedlugo zabronia... gdy wypowiada sie taka specjalistka od moralnosci jak figurska to strach sie bac.

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, 12zbyszko napisał:

Tak długo cię nie było . Myślałem że ci coś się stało . Może jakaś bieda umysłowa ci się przyśniła  i depresji dostałeś

. Jak zobaczyłem że gdzieś tam czatujesz  to żuciłem zanęte i udało się .

Co ty tak cały czas bieda umysłowa ciemnota ? Żeby nie ta bieda umysłowa to kto by na biznes robił albo to badziewie kupował .

To ze Korwin nie został prezydentem to winni Wszystkiemu winni komunisci, podstkomunisci, opozycja Tusk układ, sedziowie,  tajne słuzby, Niemcy, Rosja, żydzi masoni i ekolodzy. Do tego część aktorów i artystów , różnej maści, samorządowców, lekarzy , fundacje, banki obcy kapitał i bieda umysłowa 😁😁😁już mądrzejszej teorii nie mogłeś wymyślić .

Chciałbyś żebym biadolił jak PISowskie masy😘

Jesli mussz kopiować to co napisałem to nie dziw sę że piszę o biedzie umysłowej

Dopowiadaj sobie, dopowiadaj. Jakieś radości musisz w życiu mieć👍

Edytowane przez Ulman
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v