Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Ulman napisał:

oczy od tego bolą . Miej litość

Ciesze się że ci się humor poprawił .

Cła to nie podatek  ?

Jak będą duże cła to kto będzie chciał sprowadzać . Gadanie a robienie to dwie różne sprawy . Myslę że bujasz w obłokach . Gdyby tak wszystko miało być dobrze jak piszesz to już by dawno tak zrobili .

Korwina w unii nie lubią przewrotowiec i ma cięty język to gdyby doszedł do władzy zaraz by go ustawili .

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jarecki napisał:

1.tesle .np.   apropo usług jak powiedział biedroń polska ma ładne kobiety i można zarobić na randkowaniu , a holandia własnie zmieniła nazwe i już nie jest holandią bo kojarzyła sie z prostytucją to co , do polski sciągnąć biznes z holandi ?  a jak banaś temat podłapał na biznes to też na nie go Narzekałeś . 

2. a propo butów o których wspominaliscie to Polska była potegą w tej branży a w latach 1990 całe wioski kleiły podobno  , i to nie podatki i płace zrujnowały biznes tylko konkurencja za miske ryży w chinach i wietnamie 

1.Tesla jest amerykańska a jedynie fabryka w Holandii. Na tej samej zasadzie my eksportujemy Ople Fiaty  i VW. Reszta jest nie na temat więc nie ma co komentować.

2. Wtedy nie było żadnego importu z Chin. Schodził wszelki syf bo na rynku nic nie było a po kilku latach rynek już ne chciał syfu i zamkneli biznes. 

Pewnie nie wiesz ale Gino Rossi , Wojas, Badura Ryłko  i kilku mniejszych nadal robia buty.  Wittchen też  polski.

2 godziny temu, jarecki napisał:

redystrybucja to np. 500 plus .

Ale co to ma wspólnego z tym że Holandia żyje głownie z handlu nie wiele co wytwarzjąc?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

gino rossi-slupsk

wojas-nowy targ

badura-wadowice

rylko-kalwaria zebrzydowska

conhpol-stanislaw dolny

w tamtym rejonie to powietrze az zolte jest od odpadow palonych w piecach co przez pracownikow

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, 12zbyszko napisał:

Ciesze się że ci się humor poprawił .

Cła to nie podatek  ?

Jak będą duże cła to kto będzie chciał sprowadzać . Gadanie a robienie to dwie różne sprawy . Myslę że bujasz w obłokach . Gdyby tak wszystko miało być dobrze jak piszesz to już by dawno tak zrobili .

Korwina w unii nie lubią przewrotowiec i ma cięty język to gdyby doszedł do władzy zaraz by go ustawili .

Cło to forma podatku. To oczywiste. Jednak dotyka on określoną grupe produktów i może być elastycznie dostosowywany do sytuacji. Podatki dotyczą wszystkich produktów w okreslonej kategorii a cło importowanych

Gdzie i kiedy napisałem że cła maja być duże?  Musisz sobie dopowiadać żeby mieć jakiekolwiek argumenty? 

Jak cła będa za wysokie i produkty za drogie to momentalnie będzie to bodziec dla lokalnych przedsiębiorców by zająć się tematem. Ty wyznajesz filozofie Jakiego mnie Boże stworzyłeś  - takiego mnie masz, ale są na świecie też ludzie  ambitni i operatywni. 

Korwina w UE nie lubią bo to paskudni socjaliści. Zresztą ty też go nie lubisz o zrozumieniu nie wspominając. 

Wybierajmy PIS mimo ze nic nie mogą bo dadzo pińcet i przywrucom nam godność.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Polska-rosnaca-gospodarka-przy-malejacym-zatrudnieniu-7784642.html

No chyba aż tak źle nie jest jak co niektórym się wydaje. Może czasem warto w świat troche wyruszyć a nie cały czas w klawiaturę pis to pis tamto a pisiory głupie. Chyba że jakaś teoria spiskowa, że to wszystko z rozdawnictwa choć deficyt wyraźnie kieruje się w stronę 0

Edytowane przez PawelWlkp
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Viva socjal! Wrzucili na rynek 10 mld z 13 emerytury i nastepne 10 mld z 500+ na pierwszego dzieciaka i jakoś się jeszcze kręci. Wskaźniki się trzymają poprzez sztucznie dorzucanie pieniędzy na rynek a nie z produkcji , inwestycji czy usług. Ciekawe czemu produkcja tak po tyłku dostała? https://businessinsider.com.pl/finanse/makroekonomia/produkcja-przemyslowa-w-sierpniu-2019-dane-gus/3ern3s1

Co ma do tego deficyt?

Fajnie teraz wyciągną kasę na socjal z Orlenu. 

Nie widomo po jaka cholerę państwowy Orlen kupuje państwową Energę , ale nie do końca. Biorąc dywidendę z Orlenu zagospodarowaliby tylko tyle zysku ile maja udziałów. A że jest to ok 25% to nie wiele by tego było. Tak więc zdecydowali się zakupić Energę bo wtedy moga nawet cały zysk tak ulokować nie płacąc akconariuszom ani grosza. Tak więc 25% kasy naleznej skarbowi państwa i 75% kasy innych inwestorów zostało przeznaczone na zakup przedsiębiorstwa państwowego . W ten sposób kasa akcjonariuszy trafiła do budzetu i już mamy na wyborcze łapówki. 

Oczywiście rynki podeszły do tej informacji ze zrozumieniem i kurs Orlenu spadł o 6%

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)

no widzisz ogłosili te bardzo optymistyczne dla opozycji i Ciebie dane i podumali co to będzie dalej za katastrofa a tu taka wpadka https://businessinsider.com.pl/finanse/makroekonomia/produkcja-przemyslowa-budowlano-montazowa-dane-gus-za-pazdziernik-2019/l5ebckv

Teraz będą dalej swoje prognozy które 4 rok się nie sprawdzają tworzyć i straszyć ludzi.

Edytowane przez PawelWlkp
Opublikowano

Kto ma troche pojęcia umie liczyć  i prowadzi biznes tego straszyć nie trzeba bo widzi co jest. Najbardziej zachwyceni sa nieswiadomi, lenie i gołodupce.

Masz tam napisane w pierwszym akapicie że przemysł słabnie a budowlanka ciągnie wszystko w dół. Zaczekajmy na odczyt całego kwartału i wtedy będzie można coś powiedzieć. 

Jak się coś spieprzy to i tak będzie wina Tuska i postkomuny albo Putina ale zanim to nastąpi to jeszcze wydrenuja co się da żeby lud miał pieniendze.

Opublikowano

no tak jak cyferki nie pasuja i to z tego samego portalu co Ty wklejałeś to zawsze można rzucić parę epitetów o gołodupcach i innych i jakiś wielkich mądrych bezimiennych biznesmenach którzy wiedzą co się dzieje. 4 rok się dzieje i się nie wydarzyło. I przez następne 4 pewnie też się nie wydarzy.  Widocznie ja prowadzę biznes ale nie umiem liczyć i nie mam pojęcia.

W pierwszym akapicie napisane jest ile produkcja wzrosła, ale że autor wiadomo na kogo głosował więc dorzucił że słabnie. No to ile powinna rosnąć żeby nie słabła? I kto ma niby produkować jak bezrobocie praktycznie nie istnieje

Opublikowano

Paweł - idąc za prawdą życia i ekranu rząd nic nie produkuje i nie wymyśla. Jedyną możliwością rządu jest regulacja rzek, budowanie dróg, tworzenie atmosfery i "dawanie" socjalu z czego to ostatnie jest najprostsze i ostatnio najpowszechniejsze. Kolejny raz zapytam co zrobił rząd "Zjednoczenia"? Ulman ma swój styl i odstaw jaskrawości jego wypowiedzi na bok. Jest bardzo możliwe, że w przypadku tego lotu nagły kurs w dół pozwoli mu zarobić jakiś pieniądz bo zainwestował np: w surowce. Fakt, jest marzycielem. Dał jednak dobry przykład uwolnienia swobody w decydowaniu przy elektromobilności. Niestety jest tak, że PIS to, PiS tamto, PiS tu i to na równi pochyłej. To, że się nic nie wydarzyło i cztery lata nie wydarzy będzie zasługą nie PIS jednak a ludzi co ten wózek pchają.

Opublikowano
5 godzin temu, PawelWlkp napisał:

no tak jak cyferki nie pasuja i to z tego samego portalu co Ty wklejałeś to zawsze można rzucić parę epitetów o gołodupcach i innych i jakiś wielkich mądrych bezimiennych biznesmenach którzy wiedzą co się dzieje. 4 rok się dzieje i się nie wydarzyło. I przez następne 4 pewnie też się nie wydarzy.  Widocznie ja prowadzę biznes ale nie umiem liczyć i nie mam pojęcia.

W pierwszym akapicie napisane jest ile produkcja wzrosła, ale że autor wiadomo na kogo głosował więc dorzucił że słabnie. No to ile powinna rosnąć żeby nie słabła? I kto ma niby produkować jak bezrobocie praktycznie nie istnieje

Jaki masz obrót roczny firmy? I jak to wypada w stosunku do obciążeń w ostatnim okresie?

Opublikowano

i tu jest pies pogrzebany , produkcja taniego produktu zawsze bedzie skutkowała dużymi obciązeniami po stronie kosztów w stosunku do przychodów .                         holandi nie doceniamy jako obywatele a tymczasem to holandia jest jednym z najwiekszych inwestorów  w polsce  a wiec firmy musi mieć skoro inwestują za granicą .                 rolą rządu jest dawanie stabilnosci i to w miare daje , gdyby było inaczej to zarówno giełda papierów jak i wycena złotego była by podatna  na wszelkie wiadomosci z gospodarki a jest w miare stabilne kursy walut ,giełda i wycena długu polski .

Opublikowano

nawet pójdę dalej bo wydaje mi sie że w razie kryzysu ludzie odczują bardziej niż poprzednie kryzysy , rynek usług jest bardziej powiązany ze sobą i w razie wyłamania jednej cegiełki cała budowla staje sie ruiną a to około 30-40 % zatrudnionych a to już daje wpływ na fabryki ,  transport . automatyzacja sprawia że w fabrykach jest mało zatrudnionych osób a praca jest w usługach głownie .

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Ulman napisał:

Cło to forma podatku. To oczywiste. Jednak dotyka on określoną grupe produktów i może być elastycznie dostosowywany do sytuacji. Podatki dotyczą wszystkich produktów w okreslonej kategorii a cło importowanych

Gdzie i kiedy napisałem że cła maja być duże?  Musisz sobie dopowiadać żeby mieć jakiekolwiek argumenty? 

Jak cła będa za wysokie i produkty za drogie to momentalnie będzie to bodziec dla lokalnych przedsiębiorców by zająć się tematem. Ty wyznajesz filozofie Jakiego mnie Boże stworzyłeś  - takiego mnie masz, ale są na świecie też ludzie  ambitni i operatywni. 

Korwina w UE nie lubią bo to paskudni socjaliści. Zresztą ty też go nie lubisz o zrozumieniu nie wspominając. 

Wybierajmy PIS mimo ze nic nie mogą bo dadzo pińcet i przywrucom nam 

Cło i podatki idą do budżetu . Skoro obniżyłsz podatki musisz podnieść cło . No chyba że zwolnisz 30% ludzi w biurze . 

Nieświadome lenie i gołodupce ?

A Rostowskiego jak byś nazwał ?😁😁😁  

Edytowane przez 12zbyszko
Opublikowano

Czemu zakładasz ze budżet musi mieć tyle samo wpływów?  Zwolnić jakie  30% i z jakiego biura? 
Czy według ciebie jest możliwe żeby cokolwiek zmienić czy jak zawsze się nie da?

Opublikowano

Nawet myślę że wiecej musi być wpływu do budżetu . Przecież ty pisałeś że za dużo biurokracji . 

A Rostowskiego jak bys nazwał bo zwykłych ludzi to już wiem ? 

Opublikowano

zbyszko - on już go nazwał. Ciekawym jakie to ma znaczenie .

jarecki - na co Ci wycena złotego? Wycena euro raczej potrzebna... Ulman trochę zapomina, że w przypadku zmniejszenia podatków pewne sprawy zacznie finansować sam w ramach często co prawda powiększania majątku ale jednak sam. Jak zwykle konieczny jest kompromis i np możliwość decydowania możliwości dopłacania do procedur.

zbyszko - on już go nazwał. Ciekawym jakie to ma znaczenie .

Opublikowano

Jakie znaczenie ? Zwykły człowiek moze sie nie znać ale ekonomista brytyjski i polski .

Tak jak sedzia Juszczyszyn przegrał prosta sprawę o 500+ z byłą żoną a orzekał w sprawach trudnych . Jeszcze się odwołuje . Jak tacy sędziowie będą nas sadzić to więcej ludzi nie doczeka sprawiedliwości . 

Opublikowano

Holandia jako kraj jest inwestorem? Jest napewno siedzibą wielu firm z racji portów lotniczych i morskich. No pieniążki się przelewają...

zbyszko - co to znaczy prostą? Jak przegrał? Wiesz coś więcej niż podają w "republice"?

Opublikowano

Dla sędziego taka sprawa powinna być prostą czyli powinien przewidzieć jak może proces się potoczyć , przeanalizować . Prosty człowiek kożysta z adwokatów ale sedzia przegrał . Poczytaj w internecie wszystkie media piszą podobnie .

Opublikowano (edytowane)

jeśli dla Ciebie rozsądzenie w sprawach gdzie przepisy nie są jednoznaczne  jest proste to masz odpowiedź dlaczego nie jesteś sędzią. 

Wydajesz wyroki nie starając się wyszukać wszystkich możliwych za i przeciw, ja w temacie tego sędziego zwyczajnie nie wiem  a nikt mi nie udostępni wszystkich danych bo i po co? a to co jedna gazeta czy inna wypisuje nie jest , nie ma prawa być brane pod uwagę w sądzie czyli o czym my tu dyskutujemy?

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v