Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tym bardziej, że odiemnasty rok był trzecim rokiem władzy gdzie trend jednak się piął czy tam ustabilizował w siedemnastym. Artykuł o samorządach a nic o administracji od poziomu Urzędów Marszałkowskich.

Opublikowano
10 godzin temu, jacus napisał:

od razu widac ze wyborca pis-u -on jak kazdy taki jest waginosceptykiem😛

zbyszko- ten kiezun to co za gosciu ?? zyje jeszcze? wez go jako wspolnika i kupcie "ursusa" niebywala okazja,zaden glupi nie chcial w latach 90 wiec wy pokazcie na wlasnym przykladzie jak wygladala ta zlodziejska prywatyzacja-jak mozna na takiej firmie-ktora jest w takim samym stanie jak jej poprzedniczka zrobic biznes wyprodukowac ciagniki kotre zaleja europe i swiat- tanie,wytrzymale, zaawansowane technologicznie itd.itp

co nie masz kasy ?? wiesz ze ursus to trup ktory przegra nawet z zetorem czy inny turko-chinczykiem-wyobraz sobie ze tak samo bylo za czasow balcerowicza ... i przestan razem z romanem wstawiac glodne kawalki

A gdzie ja pisałem o ursusie . To dotyczy wszystkich zakładów . Jak pracownicy chcieli przejąć to im nie pozwolono bo mieli takie myślenie jak ty . Jak chodzi o ursusa to nadal mam i jest dużo w Polsce i za granicą i jeszcze długo będą . 

Może nie wszystkie zakłady by dzisiaj stały jak kombinat Kietrz ale nawet niektórym nie dano szansy więc nie bulwersuj się .

Opublikowano

polskie firmy przespały swoje okresy , liczyły że jak jest sprzedaż teraz to bedzie za 10 lat ,  zabrakło inwestycji w nowe technologie a to co było to w sporej czesci oparte było na licencjach , w dalszym ciągu uważam że polska za mało inwestuje w projekty związane z nowymi technologiami .  Nawet teraz  wielki bom na ekologie ale wszystko praktycznie musimy importować technologie czy  biogazownie , czy solary , nawet oczyszczalnie scieków 

Opublikowano

Z oczyszczalniami toś przesadził moim zdaniem ale doświadczenia w budowaniu brak gdyż bardzo długo syf szedł wprost do wód... Owszem, jest ciasno. To jest problem. Najłatwiej mieli programiści co widać. Coś jest nie tak w ośrodkach naukowych skoro potrafią tylko kształcić kadry i brak im osiągnięć kreatywnych. To jest początek wszystkiego. Nawet jak w inkubatorach coś się wykluje to zostawiane jest do wychowywania albo na ulicy albo obcym oddawane.

Opublikowano
44 minuty temu, 12zbyszko napisał:

A gdzie ja pisałem o ursusie . To dotyczy wszystkich zakładów . Jak pracownicy chcieli przejąć to im nie pozwolono bo mieli takie myślenie jak ty . Jak chodzi o ursusa to nadal mam i jest dużo w Polsce i za granicą i jeszcze długo będą . 

Może nie wszystkie zakłady by dzisiaj stały jak kombinat Kietrz ale nawet niektórym nie dano szansy więc nie bulwersuj się .

Weźcież nie porównujcie Kietrza do zakładu z produkcją, potrzebami prac badawczych, nowych rozwiązań. projektowania, wdrażania. Wszyscy mieli szansę tylko dla załogi najważniejsze było zachowanie stanu gry, A stan miał być taki aby zawsze była wypłata. Co się produkuje to niezbyt ważne, ale się produkuje. 

Opublikowano (edytowane)

chodziło mi o oczyszczalnie takie troche wieksze jak warszawa  , gdansk ,poznań  gdzie wartosc jest miliardowa zł  .natomiast Ketrz ,  chyba bardziej bym sie skupił znowu na obcym kapitale jak top farms  , która produkuje nasiona i z tego ma wiekszy zysk jak ketrz z bydlaków czy rzepaku ,  czy innych roslin . dalej Sano ze swoją oborą testową w polsce gdzie wprowadza swoje dodatki testowane w sekocinie chyba .  sorki pomyliłem firmy top farms z agro farms 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Jarecki - takich oczyszczalni niema na półkach. Projektują je naukowcy w oparciu o posiadaną wiedzę i możliwą technologię. Jest to eksperyment zawsze. Produkty oczyszczalni zanieczyszczają powietrze i w Warszawie np kombinują ze spalarnią jak tu spalać na własnym gazie najlepiej bez udziału ziemnego. Była burza o Czajce to z ciekawości sobie to poczytałem. Dla mnie ciekawe.

Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

Weźcież nie porównujcie Kietrza do zakładu z produkcją, potrzebami prac badawczych, nowych rozwiązań. projektowania, wdrażania. Wszyscy mieli szansę tylko dla załogi najważniejsze było zachowanie stanu gry, A stan miał być taki aby zawsze była wypłata. Co się produkuje to niezbyt ważne, ale się produkuje. 

Nie chodzi mi co Kietrz robi tylko o zarządzanie i osiągi . Chyba w każdej firmie jest podobnie .

Opublikowano

" Trzeba zdać sobie sprawę z tego, że istnieje państwo, że istnieją inni, to wszystko trzeba brać pod uwagę. Jeśli ktoś nie jest w stanie prowadzić działalności gospodarczej w takich warunkach, to znaczy, że się do niej po prostu nie nadaje – mówił Jarosław Kaczyński podczas wystąpienia wygłoszonego w Wyższej Szkole Kultury Społecznej i Medialnej w trakcie konferencji gospodarczej zatytułowanej "Odpowiedzialność przedsiębiorców za Polskę"

Opublikowano
1 godzinę temu, 12zbyszko napisał:

Nie chodzi mi co Kietrz robi tylko o zarządzanie i osiągi . Chyba w każdej firmie jest podobnie .

gdyby nie związki i ludzie to Kietrz byłby już niemiecki ...   u nas Niemiec kocha złady takie 

Opublikowano
24 minuty temu, mikad napisał:

" Trzeba zdać sobie sprawę z tego, że istnieje państwo, że istnieją inni, to wszystko trzeba brać pod uwagę. Jeśli ktoś nie jest w stanie prowadzić działalności gospodarczej w takich warunkach, to znaczy, że się do niej po prostu nie nadaje – mówił Jarosław Kaczyński podczas wystąpienia wygłoszonego w Wyższej Szkole Kultury Społecznej i Medialnej w trakcie konferencji gospodarczej zatytułowanej "Odpowiedzialność przedsiębiorców za Polskę"

akurat Kaczyński o samodzielnej działalności gospodarczej to jak ksiądz o codzienności życia w małżeństwie

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

można to z drugiej strony bo "prawo do pracy" jest przywilejem niemal konstytucyjnym czyli tylko do 100lat jest ograniczeniem praw jakby komu zdarzyło się pożyć dłużej

s
łucham radia i tam Stoltenberg  (sekretarz generalny NATO) się obraził na Macrona za stwierdzenie "śmierci mózgowej NATO.
Nic nie mówił ten Stoltenberg czy był u jakiego neurologa czy nie co by stwierdził że jednak mózg ma żywy.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

ten macrone to sobie wczesniej nagrabił za mówienie   -- prawdy o NATO - ?   A samo nato przestało być paktem obronnym a stało sie paktem interesów według mie i to wykorzystała turcja   .              Natomiast ze słowami kaczynskiego się zgadzam z tym że jest kwestia równej konkurencji na rynku , jak  jeden niezapłaci podatków czy od pracownika czy choćby wszelakie zwolnienia to nie ma szans na konkurowanie na równi .wezmy np. markety jak by musiały odprowadzić 30 % od dochodu realnego to marże by podniesli i byli by miej konkurencyjni .

Opublikowano

jarecki - Kaczyński mówi o Polsce a markety to jest w skali kraju drobny wycinek. Nie usprawiedliwiaj. Jak dla mnie znaczy to w rezultacie dobranie się do dupów każdemu co cokolwiek wytwarza w tym i rolnikom.

Opublikowano
3 godziny temu, dysydent napisał:

akurat Kaczyński o samodzielnej działalności gospodarczej to jak ksiądz o codzienności życia w małżeństwie

Ty to wiesz i ja to wiem, mimo wszystko i tak większość społeczeństwa wierzy bezgranicznie zarówno umiłowanemu prezesowi jak i facetom w czarnych kieckach.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, DTaras napisał:

jarecki - Kaczyński mówi o Polsce a markety to jest w skali kraju drobny wycinek. Nie usprawiedliwiaj. Jak dla mnie znaczy to w rezultacie dobranie się do dupów każdemu co cokolwiek wytwarza w tym i rolnikom.

niestety ale sie nie zgodze i wróce do porównań z moim fryzjerem za 20 zł wystawi mi paragon i zapłaci podatek a za 15 zł nie da paragonu który bedzie miał wiecej ludzi i wiekszy dochód ? na dłuższą mete ten za 20 zł zbankrutuje , trzeba opłacić dodatkowo zus , wynajem lokalu , jak by ten za 15 zł dał legalnie paragon to też by zbankrutował bo za mały dochód by miał . jak bedzie równa konkurencja to tylko z korzyscią dla wszystkich , bo jak ten za 20 zł zbankrutuje  to ten drugi bedzie miał monopol i cene podniesie i tak . To jest jeden zakład  z 1-2 pracownikami a np. w tartaku to już bedą  grube pieniadze przy zatrudnieniu 20 -30 pracowników 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
38 minut temu, mikad napisał:

Ty to wiesz i ja to wiem, mimo wszystko i tak większość społeczeństwa wierzy bezgranicznie zarówno umiłowanemu prezesowi jak i facetom w czarnych kieckach.

bo zaufali kiedyś rudemu szatniarzowi i co wszystkie inicjatywy obywatelskie poszły do niszczarki ... stoczniowce też uwierzyli ze tusk ich ratuje zjeździł cały świat ma inwestora skoczyły się eurowybory i okazało się ze nikogo niema ... grad napisał ustawę ...  Nitras otworzył centrum  szkoleniowe do stoczniowców i mamy w całe polsce tyś florystów tipsarzy  .. i kosmetyków  rozsianych po całej Polsce  dlatego polska teraz pięknieje spawacz makijaż uje  panie ślusarz ukręci ci ładne  bukiety elektryk podłoczy tipsy i jest fajnie 

Opublikowano (edytowane)

w sasiedniej wiosce jest tartak co zatrudnia około 30-40 osób i 70 % załogi to procownicy ubespieczeni w KRUS  , jest też zakład w  miejscowosci gminnej ale i w miasteczku sąsiednim  oni niemogli zkorzystać z taniej siły roboczej i działają ale w miejszej skali po 10 -15  zatrudnionych i deski czy inny towar na wykonczenie  dachu mają droższy , budują domki letniskowe i też rożnice są 10- 30 tys  w cenie finalnej  zalezy od metrażu . ja jako konsument ciesze się ze jest taniej ale konkurencja  jest nierówna .                               Po za płacowy koszt pracy pracownika to około 100 zł dziennie -podatek , ubespieczenie ,ZUS 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
31 minut temu, Roman176 napisał:

odp na głupie pytania  wyznawca równości muzułmańskie 

Jak wygląda taka równość , bo mnie zaciekawiło ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v