Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, 12zbyszko napisał:

Czemu mam nie być za podwyżką podatków skoro mam z tego tytułu więcej pieniedzy ?

No cóż chyba cię to przerasta że nie możesz zrozumieć .

oj to akurat jest bardzo zrozumiałe, znaczy w redystrybucji wiadomo po której jesteś stronie. przynajmniej tak sądzisz
tylko nie wypada komentować ani nawet oceny pełnej takiej postawy... chociaż nie, teraz to modne bo jest to właśnie miara "nowoczesnego poczucia godności odzyskanej"
na koszt tych którzy jeszcze więcej płacą do budżetu niż z niego wyciągają.
Poniekąd przysłowie - dają to bierz...

Podatki nie po to są wymyślone aby je rozdawać komukolwiek. Rolą wspólnego kotła jakim jest budżet państwa jest opłacanie (wynajmowanie) pracowników do zadań z natury niedochodowych a potrzebnych PRZYNAJMNIEJ WIĘKSZOŚCI. 
Politycy jednak wykorzystują do ... z resztą ten mechanizm opisałem w tym poscie

Dnia 28.11.2019 o 13:17, dysydent napisał:

Po to jest całe to socjalne uzależnianie abyście się nie zjednoczyli i znów czego nie rozpieprzyli. Macie z osobna każdy coś tam do stracenia i dobrze.
No ale obecni u władzy aby nie zdurnieli za bardzo i tego mechanizmu nie przenieśli w sfery gdzie ma być walka bezpardonowa. Upada koncern prywatny? a niech upada, pewnie niepotrzebny lub tam jacyś partacze. z głodu nie zginą bo socjal nie pozwoli. a na ten socjal tylko silni gospodarczo są w stanie cokolwiek wyłożyć

tak fajnie nas ud..ili że chodzimy na sznureczku jak posłuszne pieski bo większość ma poczucie że wiele straci jak budżet państwa upadnie. Prawie każdy ma coś do stracenia, a to zasiłek 500+, a to emeryta kogoś bliskiego czy on sam... a tutaj na tym portalu przynajmniej teoretycznie wszyscy mają do stracenia dopłaty. Jeszcze darmowa coraz bardziej pozorna służba zdrowia, czesnego w szkołach nie musowo płacić ... późna pora (właściwie już ranek) bo pewnie niejedno bym jeszcze przypomniał.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
9 godzin temu, Ulman napisał:

A wolisz kupować za 100 czy za 150? Twoi klienci wolą kupować u ciebie za 150 a nie to samo za 100 u sąsiada?

A dlaczego to samo ?😁 Niżej piszesz o prówkach że to różne produkty . 

Jeżeli u mnie stoi kolejka a sąsiad kręci się na pięcie i mówi że licho idzie choć ceny ma niższe o 20 % .

To klient wybiera czy towar droższy kupuje czy tańszy .

Ja jak kupuje buty to wybieram droższe bo na tańsze mnie nie stać . 

Opublikowano

Gdzie napisałem że parówki są różne?

Co do butów - jak będziesz miał dwie jednakowe pary - ten sam producent , rozmiar, , itd .  W sklepie A kosztują 300 pln a w drugim 250. Które kupisz? 

Opublikowano

parówki - niewiem czy rzeźnik robi parówki. Musiałby tego dość sporo przerabiać a to już nie taki on lokalny. Nie mniej w parówkach to bałbym się bardziej tej reszty procentów a to już żadna zależność od ilości pozostałości albowiem te 6% może być gorsze niż 20. W sprawie cen i psucia rynku to mam tyle do napisania, że to producenci się na łby pozamieniali. Ale cóż, idąc za głosem z góry - niema miejsca na przedsiębiorców, których nie stać na płacenie podatków.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, zetorki12 napisał:

Wstajesz czy spać idziesz o takiej godzinie?

całą noc w stodole bo zamówienie o tydzień przyspieszyli , no i miał być o ósmej a Bogu dzięki już dziesiąta i nikogo... 
Do południa jak nie przyjedzie to dzwonię i cenę o 10% w górę za dyspozycyjność właściwą dla detalu. 
Jeszcze spore zasoby pokomunistycznego partactwa we współdziałaniu w tym narodzie. :) 
Znam jednego gościa który nawet jak minutę po czasie nie wyrabia to dzwoni że się spóźni i ile. U Niego normą jest 5 min przed umówionym czasem i raz tylko się zdarzyło jak nie zadzwonił, Miał wypadek ale i tak jeszcze przeprosił za dwie godziny jak Go już policjanty poprzesłuchiwali. Coraz więcej solidności jednak widać i wyznających zasadę - jak masz zrobić coś źle, nie rób tego wcale.
Ostatnio jakby ten trend niestety ustawał bo i zatory płatności powoli wracają i wiele z cech tego dziadostwa jakie tylko komuna była zdolna wykreować.  

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Co do butów - jak będziesz miał dwie jednakowe pary - ten sam producent , rozmiar, , itd .  W sklepie A kosztują 300 pln a w drugim 250. Które kupisz? 

no jak jeden sklep polski a drugi nie? w chorym układzie gdzie ideologia ważniejsza nie zawsze 2+2 to 4. ;) 
i nie zawsze 300 powinno być więcej od 250 ... jak nie ma o co oskarżyć tego co taniej sprzedaje to się powie że złodziej i okrada producenta .
Bardzo krucha granica między Wiedzą a Wiarą bo po takiej propagandzie niewielu zada sobie trud aby sprawdzić czy to prawda.

Handlarz na ryneczku będzie parówki z Biedronki po wyższej cenie sprzedawał i uwierzą że od niego lepsze na co ta wcześniejsza Wasza dyskusja aż nazbyt jaskrawym dowodem.

nno. chyba "karnej marży" u mnie nie będzie bo coś zajeżdża.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Ulman - handel polega na tym aby tanio kupić i drogo sprzedać. Rynek teraz musi być na etapie zakupu. Jasne, że to samo chcesz mieć taniej. Otoczkę tajemnicy różnicy w cenie rozwiązują często teorie spiskowe. W ten sposób do prostej matematyki dorabiamy komplikacje.

Opublikowano

Mnie się zdaje że zbyszek chce mieszkać w normalnym kraju, nie w takim z opowieści JKM bo to nie realne  a jak tego nie rozumiesz to masz troche za ciasno w głowie. A te opowieści o kraju bez podatków. Powiedz to iluś tam mln emerytów że teraz będzie panstwo jkm i każdy żyje z tego co wypracował a wy nie dostaniecie nic. Powiedz matce z dzieckiem że zapłaci za szkołe, a pijakowi że wódka bedzie po dwa zł.

Opublikowano

W normalnym kraju? W socjalizmie znaczy się? 
jak to dla ciebie norma to współczuje . 
jak komuś się nie mieści w głowie ze podatki mogą być niskie to jak to nazwiesz ? 
kiedy Korwin powiedział ze nie ma być jakichkolwiek podatków? 
kiedy powiedział ze emeryci nie dostaliby nic

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Ulman napisał:

Wyszły z tej samej fabryki,.Są identyczne. Wolisz te za 300 czy za 250?

Ale buty ze skóry czy z innego materiału ?

Ulman pisał że państwo powinno czerpać pieniądze z cła . Jak wódka ma kosztować 2 zł to pewnie drugie tyle bedzie cła 😁 tylko kto będzie chciał do nas przysyłać . 

Edytowane przez 12zbyszko
Opublikowano
12 godzin temu, Ulman napisał:

Jesteś nienormalny? Przecież są takie same

jestem normalny podatki to nie jedzenie nie ma gorszych lepszych są tylko nisze i wysokie 

9 minut temu, Ulman napisał:

Takie same buty z takiej samej skory za 300 czy za 250? Umiesz rozwikłać ten wielce zlozony problem?  Mam nadzieje ze pytanie rozumiesz

ulman głupie przykłady dajesz buty chińskie polskie czy płacisz za markę czy za modne itp 

daj lepszy przykład przyczepa gomar 9t tadem 34 tyś neto grubsza blacha niż w pronarze lepsze wyposażenie  ... pronar 50 tyś neto to jest przykład co wybierasz ?? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v