Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bo to guzik prawda. Co ci grozi za taką informacje jeśli sam tego nie robisz? Jak doradców podatkowych nie zamykają do paki to i tobie nic nie grozi. Po prostu nie wiesz.

Opublikowano

Pisze pewnie o taksówkarzach co ledwie dysza tera.... 🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Na tym swoim" gospodarstwie "... 😂😂😂😂

Opublikowano
4 minuty temu, hubertb napisał:

Nie do końca, a już na pewno nie jest to uczciwe. 

Uczciwość nie ma znaczenia bo jest subiektywna szczególnie   dla socjalisty. Jeśli jest zgodne z prawem to twoje widzimisię nie ma żadnego znaczenia.

Jak ja odliczam vat od czego tylko mogę to też według Romana nie jestem uczciwy bo za mało do budżetu na socjalne głupoty płace. 

Wiesz jak to robią czy  nie? Jak olbrzymia jest ta skala patologii w rolnictwie na skutek braku dochodowego?

Opublikowano

Odliczenia vat ok, drenaż już nie. Skala nie mam pojęcia jaka może być, wiem że furtka istnieje. Jednak nie popieram likwidacji w całości tego podatku, życie się poprawi jedynie grupie z progu powyżej 100tys rocznie nikomu więcej.

Opublikowano
17 minut temu, hubertb napisał:

Odliczenia vat ok, drenaż już nie. Skala nie mam pojęcia jaka może być, wiem że furtka istnieje. Jednak nie popieram likwidacji w całości tego podatku, życie się poprawi jedynie grupie z progu powyżej 100tys rocznie nikomu więcej.

Mozliwość masz jeśli jesteś producentem i przetwórcą. Możesz trochę naginac rzeczywistość sprzedając produkty z gospodarstwa nieco drożej a na przetwórstwie wykazując mniejszy zysk. Niestety jak przesadzisz to ci skarbowy zakwestionuje i dopierniczy wyrównanie 

Jak zmniejszysz lub zlikwidujesz podatki to czemu poprawi się tylko zarabiającym powyżej 100 tys? Jakaś kalkulacja?

Opublikowano
40 minut temu, hubertb napisał:

Korzystają z braku podatku dochodowego. W skrócie transferują pieniądze i wykazują że są "rolnikami" w ten sposób omijają płacenie podatku dochodowego z innej działalności. 

W Niemczech nie ogłosili jeszcze kryzysu. 

Dawniej wystarczył kawałek ziemi, wizyta w Krusie i już zostawało się "rolnikiem".  I to nie tylko taksówkarze tak robili. Teraz chyba coś zaostrzyli przepisy.

@Generał pisałem Ci abyś nie promował pana U i nabijał mu oglądalności.

Trochę się na nią uwziąłeś ale zobacz jaka piękna kobieta.

1 godzinę temu, Generał napisał:

Opublikowano

on ma na myśli, że jak się nie będzie chciało podatku zapłacić to trzeba będzie iść do pracy 😉

Nie może niebyć podatku pit całkowicie. Tzn. może niebyć ale wówczas likwidujemy inne obciążenia zależne od wysokości zarobków.

@racyl czy Ty prywatne czytasz?

Opublikowano
10 minut temu, dsbh napisał:

Dawniej wystarczył kawałek ziemi, wizyta w Krusie i już zostawało się "rolnikiem".  I to nie tylko taksówkarze tak robili. Teraz chyba coś zaostrzyli przepisy.

@Generał pisałem Ci abyś nie promował pana U i nabijał mu oglądalności.

Trochę się na nią uwziąłeś ale zobacz jaka piękna kobieta.

No i piękna piosenka 

Opublikowano

No to popatrz w program jest mowa wyraźnie tylko o likwidacji dochodowego nie wiadomo jakiego i od kogo. Zyska tylko najbogatszy bo on zwykle ma tego podatku dużo do zapłaty. Nie jest również tak że zaradny = bogaty i na odwrót. Możesz mieć zawód syn lub zięć być bogaty z pochodzenia. 

Opublikowano

Przedstawiciel Komisji Europejskiej: scenariusz rozpadu Unii jest naprawdę wyobrażalny .

- Obecnie przeżywamy okres akcentowania sprawności państw narodowych, które - co oczywiste – dysponują większą pulą narzędzi do gaszenia tego pożaru. Ale potem przyjdzie czas na remont, czas dla instytucji międzynarodowych – mówi w rozmowie z Business Insider Polska Marek Prawda, dyrektor Przedstawicielstwa Komisji Europejskiej w Polsce. - Liczę na to, że obywatele po tym dramacie, zamiast do znachorów politycznych, będą chodzić do politycznych lekarzy - dodaje.

Marek Prawda wyjaśnia, na jaką pomoc państwa członkowskie mogą liczyć ze strony Unii Europejskiej

Mówi również jak, jego zdaniem, koronawirus zmieni Unię Europejską. Komentuje też przeforsowane przez PiS zmiany w Kodeksie wyborczym

Podkreśla, że ryzyko podziału UE jest bardzo realne .

https://businessinsider.com.pl/polityka/koronawirus-a-ue-marek-prawda-o-konsekwencjach-koronawirusa-dla-ue/qms2vv8

Opublikowano

Unia się rozpadnie  czas tej wierzy Babel dobiega końca 🤣🤣🤣🤣🤣

Opublikowano

UNIA nie miała w planie korony a tu bach i jest , gospodarka każdego kraju członkowskiego się wali .

A to ostatni rok starego budżetu , NA nowy budżet żaden kraj się nie zgodzi jaki był w planach i na wyrównanie dopłat .

Opublikowano
12 minut temu, Generał napisał:

Unia się rozpadnie  czas tej wierzy Babel dobiega końca 🤣🤣🤣🤣🤣

W końcu z Białorusią się połączysz . :D

Opublikowano
14 minut temu, galan99 napisał:

UNIA nie miała w planie korony a tu bach i jest , gospodarka każdego kraju członkowskiego się wali .

A to ostatni rok starego budżetu , NA nowy budżet żaden kraj się nie zgodzi jaki był w planach i na wyrównanie dopłat .

Warto zburzyć  w większości przypadków stary budynek i postawić nowy. Więc korona i rozpad UE jak i gospodarek. Będzie początkiem do budowy wszystkiego od nowa  na silniejszych fundamentach bo UE budowała maszty  bez fundamentów dlatego runie z hukiem  oby tylko hukiem ekonomicznym a nie militarnym 

Opublikowano

rolnik płaci podatek  rolne  ,podatek PIT  jest rozdzielany na  województwo ,powiat i gmine, . jak ide do fryzjera i bedzie mie strzygła praktykantka to jej dam 3 zł tylko , bo ma mało płatne i podatku pit pewno nie płaci za siebie .             jestesmy tu w Polsce zarówno ceny usług ,towarów mają wliczony koszt podatku i tak samo pracownik musi zarobić na siebie , jak bedą niższe podatki to konkurencja zrobi towar tanszy i także my z ceny zejśc musimy wtedy ,nie mają znaczenia podatki jeżeli obejmują wszystkich ,natomiast jak sąsiad niezapłaci to jest nieuczciwa konkurencja . gminy mają drogi na utrzymaniu , oswietlenie i wiele innych rzeczy . gminy mają obowiązek poinformować co rok jakie mają dochody . wystarczy sprawdzić sprawozdanie na stronie www swojej gminy ,.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, hubertb napisał:

No to popatrz w program jest mowa wyraźnie tylko o likwidacji dochodowego nie wiadomo jakiego i od kogo. Zyska tylko najbogatszy bo on zwykle ma tego podatku dużo do zapłaty. Nie jest również tak że zaradny = bogaty i na odwrót. Możesz mieć zawód syn lub zięć być bogaty z pochodzenia. 

Jak nie wiadomo jakiego i od kogo? Jak likwidacja to likwidacja.

Jeśli każdy zapłaci o 20% mniej podatku to każdy zyska tyle samo. A że ktoś się nie uczył i guzik co zarabia to i guzik zyska. Coś ty taki jesteś cięty i zazdosny żeby nie powiedzieć zawistny w stosunku do bogatych. Żal ci że skoro zarabiają więcej to zyskają więcej (kwotowo)? To typowa komuna jest. A może niech rząd ustanowi takie pdatki by każdemu zostało tyle samo na zycie. Skoro jeden może zyć za tyle to czemu drugi nie? Obecny system podatkowy tez jest przecież strasznie niesprawiedliwy bo jednemu po opodatkowaniu zostanie 50 tys a drugiemu 250 tys. a to nie moralne. Czemu jeden na systemie podatkowym zyskuje więcej jak drugi? Gdzie tu srawiedliwość  społeczna?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Absolutnie nie jestem na nikogo cięty, zauważyłem tylko która grupa zyska więcej a która mniej. 

Podatek dochodowy to jest proszę pana ogólnik, od kogo w sensie od osoby fizycznej i prawnej czy tylko fizycznej. 

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, hubertb napisał:

Nie wierzę w całkowity szybki rozpad UE

Miesiąc temu terz bym nie uwierzył że  zamiast na mszę do kościoła będę  oglądał w tv bo będzie limit wiernych mogących   uczestniczyć w Eucharystii.  Ja obstawiam że za rok będzie już po UE  🤣😂

Nie wierzę w całkowity szybki rozpad UE

🤣😂

Nie wierzę w całkowity szybki rozpa

Edytowane przez Generał
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v