Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, Ywa napisał:

Natura ma wiele sposobów żeby poradzić sobie z wrogiem.

jednym z nich jest Jej ostatni wynalazek - rozum
Oczywiście musiała i musi nadal używać selekcji no ale właśnie rozum ma być w tej selekcji też czynnikiem uodparniającym.

tak nie mogą ustalić co dyskryminuje większą wrażliwość u niektórych na wirusa
może Natura sobie wymyśliła żeby lepiej mu się namnażało u osobników pobudzonych emocjonalnie np w panice? ;) 

nie mogę zacytować ale ta ktoś pytał o temat o wirusie gdzie jest?
a no tam i sam Jacek Admin sobie pisywać w nim zaczął https://www.agrofoto.pl/forum/topic/280895-koronawirus/page/33/?tab=comments#comment-2855966

Opublikowano

jednoosobowe na samozatrudnieniu pierwsze padną

no tak @dysydent masz racje że rozum bo ludzie np w chinach nauczyli się myć ręce bo inaczej przez 3 miesiące to większy procent ludności by zachorował

Opublikowano

dajcie spokój z tymi galeriami, towar co mają kupiony to sobie sprzedadzą w necie. fakt długów narobią ale łatwiej póżniej będzie im sprzedawać ciuchy niż ludziom owoce czy warzywa

Opublikowano
9 minut temu, racyl napisał:

sporo ludzi pójdzie z torbami a pracownicy zostana też bez środków do życia

Co się dziwić jak już Maryla Rodowicz narzeka na problem z opłatą rachunków, no to jak żyć.

8 minut temu, dysydent napisał:

W temacie zbóż wylądował o.O.

Opublikowano

te k**wa całe celebryty całe życie trzepią kasę małe skąładki na emeryturę płacą , na bieżaco przepuszczają kasę a potem jęczą że za niskie emerytury dostają

ja nie rozumie jak można dobrze zarabiać i nic nie odkładac

Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

taka mała sugestia że ta kasa z UE te 7 mld .euro to mają być przeznaczone na pomoc dla firm które ucierpiały z powodu epidemi koronowirusa  ,a znając  życie duża czesc tej kasy trafi do zagranicznych podmiotów , takich jak własciciele galeri handlowych . itd    nie to żebym miał coś przeciw tylko dla wyjasnienia bo nawet jest zapis odnosnie na co są przeznaczone pieniądze 

Mówiłem o tym gdzie trafi ta kasa, już przed weekendem. Tzn. niczego nie przeczytałem, sam się domyśliłem do kogo trafi ta pomoc. Do zagranicznych kołchozów pracy pobudowanych na Polskiej ziemi zatrudniających Polaków za miskę ryży najczęściej w systemie zmianowym, ,,świątek piątek czy niedziela zapier....dalaj PL wywłoko na swego pana okupanta i właściciela,,

kiedy za granicą jest nie do pomyślenia aby jakieś magazyny sklepy, fabryczki i inne montownie pracowały 24h/7dni. Tylko w Polsce takie cuda, nabijanie kabzy zagranicznym koncernom po przez wyzysk ludu Polskiego.

2 godziny temu, racyl napisał:

@jarecki  A gdzie jest to powiedziane że ta pomoc tylko dla dużych firm ?

to już nie ma w polsce innych firm po za galeriami i gastronomią ? 😁

Ja tam nie wiem gdzie jest tak powiedziane ale możemy się założyć że pomoc trafi do nich.

A owszem, są w PL inne frmy niż galerie i gastronomia która akurat należy do PL przedsiębiorców po za sieciówkami.

Ale za to przemysłówki zdaje się że należy do zagranicznego kapitału. Dlatego trzeba jak najszybciej podnieść minimalną. Bo PL przedsiębiorcy już teraz płacą wyższe pensje mimo że pod stołem, a kołchozy zatrudniają za najniższą faktycznie. Trzeba to ukróci, nie możemy pozwolić na ten wyzysk. Ustawowa minimalna jak najszybciej powinna przekroczyć 4 tys.

Opublikowano
Przed chwilą, dsbh napisał:

W temacie zbóż wylądował o.O.

o temat koronawirus chodzi; wyjaśnię

od razu ze żniwami mi się skojarzyło, 
podprogowy przekaz jaki czy co na tym af?

• Haha 1
Opublikowano

myślalem że może z innego łoża 😁

dobra dobra fejki w waszej lokalnej gazecie 😁

Opublikowano (edytowane)

Nie wszyscy rozumieją statystyki a przy wyselekcjonowanych negatywnych danych przez media i nawet samych lekarzy przy jednoczesnej niemożności wyselekcjonowania danych pozytywnych bo nikt nie wie ile przechodzi bezobjawowo robi się poczucie zagrożnia niewspółmierne z samym zagrożeniem.
Gdyby zestawić to większość z zarażonych ma większą statystyczną szansę zginąć w wypadku samochodowym niż umrzeć chorując na covid stąd spokój @Ywa u rozumiejących tę statystykę a panika u niedokształconych matematycznie na poziomie podstawówki 
Oczywiście że państwo islamskie będzie panikować bo kim trzeba być aby takie coś tworzyć. Człowiek rozumny  by walczył z państwami wyznaniowymi ani je tworzył.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
10 godzin temu, dysydent napisał:

czy się boję czego? zdrowie mi problemy stwarza już od dawna i takie coś jak ten wirusina? heh. próbowałem zażartować no ale niech Ci będzie. zaspanemu nie wyszło za błyskotliwie i tyle

ty już masz swoje lata inaczej to odbierasz ...

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Roman176 napisał:

ty już masz swoje lata inaczej to odbierasz ...

ja mam swoje doświadczenie od młodych lat bo orzekałem śmierć członka rodziny i to bliskiej bo siojtka z pogotowiem przysłali i nie wiedział czy mam przestać sztucznego oddychania jak żrenice otwarte były gdy świeciłem nań latarką i zero tętna czy reakcji żrenic od niemal godziny.
z resztą rodzina moja ma z medycyną wspólnego więcej niż statystyczny obywatel i wprawdzie nie ja ale tematy medyczne miewałem przez spory czas na codzień nawet i teraz gdy się już te związki nieco rozluźniły (mojej rodziny z medycyną a nie moje z rodziną xD)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

nigdy nie były tak dobre jak jeszcze jakiś miesiąc temu. oczywiście nigdy nie ma idealnie i zawsze są jakieś zagrożenia że się pogorszą no i teraz poziom głupoty wokół mnie pokazał że i te groźne bo fatalnym rozwiązaniem na przyszłość się mogą skończyć. Groźba wielka nie jest ale zawsze
niektórych "czasów" nie warto dożyć tak że ja się nie martwię czy przeżyję a tym co by było gdybym jednak przeżył 

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v