Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Z tego co obserwuję to właśnie znajdujemy się w okresie najwyższej ilości nowych zarażeń koroną. Z tego co wiadomo z oficjalnych nawet informacji zachorowania (faza objawowa zakażenia) dopiero zaczyna się ujawniać u pierwszych zarażonych którzy zanim zachorowali nazarażali dość aby ci następni zanim  itd... 
Akurat brak paniki w tym przypadku działa na korzyść wirusa i nawet celowo nieco warto ją wywołać.
https://www.fakt.pl/wydarzenia/swiat/bergamo-tak-umieraja-chorzy-z-koronawirusem-lekarz-ujawnia-prawde/6xkjrzv?utm_source=_viasg_fakt&utm_medium=direct&utm_campaign=leo_automatic&srcc=ucs&utm_v=2
Jeszcze okres przedświątecznych rekolekcji a obrazu całości może dopełnić migracja świąteczna. Odnoszę wrażenie że tego nikt nie kontroluje ani nie wie jaka skala już jest zarażeń bo te zanim objawy są niewykrywalne, bo działania zdecydowane dopiero gdy wystąpią objawy i tym bardziej zdecydowane będą te działania im więcej objawów wystąpi.
W najbliższych dwu trzech tygodniach zadecyduje się skala epidemii w Polsce ale mam złe przeczucia że jednak trzeba będzie sporo gospodarki zatrzymać zważywszy czas w jakim to dziadostwo do nas dotarło.

Nie wiem czy szczyt zachorowań przypadnie na święta wielkanocne czy nie ale właśnie decyduje się poziom strat i kościoła wizerunkowych  bo zanosi się na okres najwyższej statystyki zarażeń tych najwrażliwszych czyli najstarszych właśnie na nabożeństwach i teraz właśnie się to dzieje bo z czasem zostaną powiązane fakty i wyciągnięte wnioski ale na razie jeszcze ich nie dostrzegam.

to nie proroctwo, apokalipsa czy podobne idiotyzmy a zwykła wyobraźnia i doświadczenie w tym u mnie i z rolnictwa (patogeny w uprawach i hodowli) wystarczą do takich przewidywań

kto to nad moim? @galan99 inaczej działa psychologia rynku w czasach - nazwijmy- normalnych a inaczej w czasach kryzysowych dla "kryzysów żywiołowych" i niekoniecznie musi akurat epidemia wywołać krach gospodarczy wręcz przeciwnie. po oswojeniu już jakimś tego następuje odreagowanie i impuls do odbudowy po klęsce żywiołowej co jest wystarczającym impulsem aby nawet w najidiotyczniejszych systemach gospodarczych był wzrost. Socjologia za przykład pokazuje choćby wzrost i u najciemniejszych gospodarczo komunistów po wojnach czy katastrofach choćby i przez samych tych ciemniaków wywołanych. 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

1 godzinę temu, galan99 napisał:

Zanosi się klęskę gospodarczą w Polsce Korona szaleje na zachodniej stronie jak staną zakłady będzie upadłości wiele .

Nie szalej tak, spokojnie wszystko będzie dobrze 👍

Ostatnio 2 tyg temu  brat przyleciał z rodzinką na kilka dni ze Skandynawii, siostra z rodzinką przyjeżdża jak zwykle na majówkę z Niderlandów, może zapoznam wirusa w końcu .

Opublikowano (edytowane)

warto przyjrzeć się giełdom bo to dobry czas na zakupy
oczywiście dobrze jest wiedzieć czego no i kiedy. gdzie jest dno ...
ocena ryzyka powinna uwzględniać - jaka dla mnie różnica? stracę na inflacji czy na giełdzie? jaka rzecz, tylko nie wiem na czym więcej

1 godzinę temu, Ywa napisał:

może zapoznam wirusa w końcu .

nic prostszego i to ze stuprocentową pewnością
https://www.geekweek.pl/news/2020-03-09/brytyjska-firma-zaplaci-wam-3500-funtow-za-mozliwosc-zarazenia-koronawirusem/

sądzę że surrealizm porady nie przekracza poziomu takowego w przewrotnej nadziei...

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Wiem jak działa psychologia , wiesz ile ludzi prowadzi małe działalności gospodarcze przez tą koronę mogą zwinąć biznes swój nie kiedy oparty na kredycie kto im da kasę na spłatę .

Opublikowano (edytowane)

biznesu nikt nie prowadzi dla samego biznesu a pod określone potrzeby rynku a czy epidemia te potrzeby zmieni to już zależy od danego biznesu. Wiele działalności wręcz na epidemii skorzysta. Epidemia o względnie niskiej śmiertelności jak ta na ile może chłonność rynku zweryfikować?
Właśnie wiele tu zależy od skuteczności opanowania epidemii w zarodku nie mniej i renegocjacje  kredytów na pewno można oprzeć na wyjątkowości sytuacji.
tak że za Ywą powtórzę

1 godzinę temu, Ywa napisał:

Nie szalej tak, spokojnie wszystko będzie dobrze 

może trochę inaczej będzie ale nie musi być apokalipsy a w/g mnie nawet zostanie wyeliminowanych wiele z czynników degeneracji rynku które  właśnie same w sobie do apokalipsy mogły doprowadzić.
Nieracjonalne marzenia socjalne wielu bezpośrednie zagrożenie na pewno wybije z głowy. Już nawet to widać. 
slogan - nie pytaj ile państwo da tobie, zapytaj siebie ile dasz dla ... innych - nawet to nabierze "rzeczywistszego" ponad slogan wymiaru a wszystko co zagania do roboty poprawia koniunkturę

właśnie mi się przypomniało
znajomy czosnek towarowo uprawia. Trzeba Mu podpowiedzieć aby za bezcen jakiemu handlarzowi nie sprzedał ;) 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

przeczytał mojego posta? ;) :P 

"Dziadokaust"  ; do wyszukania na yt na ile państwo cokolwiek potrafi skutecznie i "sprawiedliwie"

bez linka bo adresuję to tylko do tych którzy potrafią samodzielnie bodaj w necie skutecznie cokolwiek...

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Andrzej Duda zwołuje posiedzenie Rady Bezpieczeństwa Narodowego .

Stopy procentowe w dół ? . 

A po kiego grzyba, teraz zwołuje RBN? Co chce ustalać z opozycją?  

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, jarecki napisał:

już rozebrali koncesje na poszukiwania razem z wydobyciem ,a ten kurna a kiedys niebyło jakiś swiadectw udziałowych dla każdego obywatela ? jakieś akcje czy coś ?        dopiskiem  Straciłeś mordke pod postem bo to już poważna sprawa .

Spróbuje podsumować. W kwestii złóż mamy następujące opcje:
1) Nic nie wydobywać, bo jak będziemy wydobyć teraz to nas okradną, więc lepiej poczekac na lepsze czasy.
2) Wydawać koncesje temu kto da najlepsze warunki, nieważne czy kapitał krajowy czy zagraniczny.
3) Wydawać koncesje z preferencją dla kapitału polskiego (nie sprecyzowano jak miałby te preferencje wyglądać).
4) Wydawać koncesje tylko polskim firmom (nie wiadomo czy to nie pogwałci jakichś przepisów unijnych).
5) Zorganizować państwowe firmy wydobywcze (czy potem możnaby odsprzedać część udziałów tak jak wp rzypadku KGHM?). Musiałaby zostać sfinansowania albo z podatków albo z kredytu (emisja obligacji rządowych).
6) Zorganizować narodową spółkę wydobywczą. Czyli każdy obywatel dostaje jedną niezbywalna akcję i będzie otrzymywał corocznie dywidendę. Nie sprecyzowano źródeł finansowania. Była mowa o OFE, ale o OFE za chwilę zniknie, więc pozostaje celowy podatek. Nie sprecyzowano również jak ta firma miałaby być zarządzana.
7) Pozostawienie złóż w dyspozycji państwa, ale wynajęcie komercyjnej firmy do ich wydobycia (za opłatą, tak jak się wynajmuje murarza do budowy domu). Nie wiem czy takie rozwiązanie jest gdziekolwiek praktykowane, ale można sobie je wyborazić.
Konfederacja, z tego co rozumiem opowiada się za rozwiązaniem 3). Postuluje przeznaczenie zysków na fundusz emerytalny.

Edytowane przez many12
Opublikowano

To ja postuluję żeby wydawać koncesje tylko firmom Made in USA, dopasować szybko przepisy do ich potrzeb i przeprosić że tak długo zwlekaliśmy.😂

Opublikowano

Czy jest ktoś  w stanie policzyć ile osób będzie musiało przejść KWARANTANNĘ jeśli wynik testu marszałka Grockiego będzie dodatni ????????????????????? 

Dobrze wiedział gdzie był i z czym to się wiąże i grasuje po parlamencie . 

Czy można być jeszcze bardziej nieodpowiedzialnym ????????????

Opublikowano

nie biadol miruś wiruski badają. jedno więcej lub mniej nie robi różnicy

Opublikowano
9 minut temu, many12 napisał:

akurat tu tusk wprowadził podatek od wydobycia , natomiast czy firmy panstwowe czy prywatne ale z kapitałem poczatkowym polskim i udokumentowanym pochodzeniem pieniedzy były by lepszą opcją od zagranicznych inwestorów ?  

Opublikowano
3 minuty temu, racyl napisał:

nie biadol miruś wiruski badają. jedno więcej lub mniej nie robi różnicy

Szkoda bo powstało z kasy za pomoc w Iraku. Zbyt wielu o takim statusie nie było w Europie. 

A druga sprawa to fakt że teraz wojsko będzie bulić kasę komercyjnym laboratoriom, za to co robiło samo. Ale widać to nikomu nie przeszkadza. A Racylowi na pewno.🤣

Opublikowano

Kim ten Grodzki jest z wykształcenia  że po wizycie w najbardziej zakażonym  kraju w Europie  biega po parlamencie  i ukrywa  że był tam gdzie wirus szaleje ???????? Czy to cieśla że nie wie czym to się może skończyć ???? 

Oczywiście że  Kaczora totalni będą chcieli obciążyć zakażeniem całej Wiejskiej , wszystkich reporterów , straż Marszałkowską i wiele wiele więcej osób przez wektora Grodzkiego . 

• Haha 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v