Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
43 minuty temu, Ywa napisał:

Śmieszny jesteś po prostu. Fałsz, zakłamanie wiernych określa  kościół przede wszystkim. Nie da się przebywać w jednym pomieszczeniu z takimi ludźmi. Kapłaństwo to wybór profesji życiowej, nic więcej.   

Ty nie rozumiesz idei kościoła.

jakby tak było że wszyscy należący do kościoła są idealni to nie potrzebne byłaby spowiedź, rekolekcje i jakaś tam aktywność

na tym polega wiara że człowiek grzeszy, podnosi się i tak w kółko

Nie ma takich miejsc gdzie wszystko jest idealne

Opublikowano

Taki  jest sens dla jednych a dla innych bez sensu, skoro Ci pierwsi niczego nie nie nauczyli... świadczy to o ich słabości czy sile?

Jestem niegodna skoro w kółko  grzeszę, ile można?

Opublikowano
2 minuty temu, Ywa napisał:

Taki  jest sens dla jednych a dla innych bez sensu, skoro Ci pierwsi niczego nie nie nauczyli... świadczy to o ich słabości czy sile?

Jestem niegodna skoro w kółko  grzeszę, ile można?

popatrz na to z realistycznego punktu widzenia, co roku masz prawie dokładnie te same święta, te same okresy, to ty oczekujesz że kosciół jest nastawiony na że jak ktoś należy do niego x lat to jest już idealny

każdy z nas grzeszy jedni więcej drudzy  mniej. wszyscy starają się wraz z wiekiem mniej grzeszyć 😁 jednym to przychodzi łatwiej drugim trudniej

to ktoś cie z tego powodu odrzuca że grzeszysz ?

Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

"na tym polega wiara że człowiek grzeszy, podnosi się i tak w kółko" Noo racyl, polega, głównie żydowska 😁

I na taką okazję mają bardzo dużo zapisów w prawie pozwalających im wyciszyć głos sumienia. 😂U nich raczej odbywa się to na zasadzie sprostaniu zapisom prawa ( czyli korzystaniu również z jego kruczków), niż powiedzeniu sobie stop.

1 godzinę temu, Ywa napisał:

W wieku około 20 lat też czułam powołanie.............marzyło mi się mieszkać na misji w Afryce i dlatego poszłam na medycynę lab....

Kumpel z roku dowodził w 2008 w Czadzie. Zaprawdę powiadam Ci porzuć te myśli, albo marzenia.

Opublikowano

konferencja w pilę Kidawy w PN pis da na propagandę 2 mld ja bym nie dała ...   ok 80 tyś kobiet choruje na raka rocznie musi kupować leki za 6 tyś miesięcznie ..... 

ktoś z tłumu krzyczy o jakiś mld za rządów PO ... nie było słychać bo nie miał mikrofonu  ... kidawa podziękowała za konferencje i uciekła 🤣

Opublikowano

Sędzia Zwierzyńska skazująca Natalię Nitek-Płażyńską na równi z pozwanym powinna przejść do historii. Wstydu

autor: PAP/Marcin Gadomski

Czy zdaniem sędzi trzeba było poprosić pozwanego Hansa G., żeby zechciał sobie pobluzgać na piśmie albo samemu się nagrać i obciążyć?

Wyrok sędzi Sądu Apelacyjnego w Gdańsku Małgorzaty Zwierzyńskiej powinien być przedmiotem analiz i nauczania studentów prawa. Choćby z tego powodu, że sędzia Zwierzyńska zajęła się badaniem „szczerej i efektywnej komunikacji” służącej „budowaniu wspólnoty”. W efekcie tego badania pani sędzia uznała, że potajemne nagrywanie pracodawcy Hansa G. mówiącego, iż „nienawidzi Polaków”, gdyż „oni wszyscy są cwelami i idiotami” wyklucza „szczerą i efektywną komunikację” oraz nie buduje „jakiejkolwiek wspólnoty”. Wykluczają to też zadane samemu sobie pytania: „to co, powinienem ich zabić?” bądź „powinienem postawić ich pod ścianą?”, na które Hans G. odpowiadał: „tak, zabiłbym wszystkich Polaków”, „jestem hitlerowcem”, „to wina tego kraju [Polski], że taki jestem”. Nagrywanie wyklucza na równi z obelgami oraz „poniżającymi i pogardliwymi” wypowiedziami nagrywanego.

CZYTAJ RÓWNIEŻ: Skandaliczny wyrok! Sąd w Gdańsku nakazał Nitek-Płażyńskiej przeproszenie Niemca, który mówił, że „zabiłby wszystkich Polaków”

Symetryzm

Gdyby ktoś nie wiedział, co to symetryzm, to z ustnego uzasadnienia wyroku sędzi Zwierzyńskiej by się dowiedział. Oto bowiem „obie strony postąpiły w sposób niegodny, który podważa podstawowe wartości, na których opiera się demokratyczne społeczeństwo: pozwany nie umiejąc zapanować nad swoimi emocjami wielokrotnie dawał im upust odwołując się do wyjątkowo negatywnych i szkodliwych stereotypów na temat osób narodowości polskiej, wypowiadając się o nich poniżająco i pogardliwie, nie bacząc, że są to osoby, z którymi na co dzień współpracuje”. Z kolei powódka [Natalia Nitek-Płażyńska] „przez kilka miesięcy, w sposób zaplanowany nadużywała naturalnego zachowania, jakim każdy człowiek obdarza swojego rozmówcę i zaufania, jakie żywi przełożony względem swojego pracownika”. W efekcie „aprobata takiego postępowania, zarówno powódki, jak i pozwanego wyklucza szczerą i efektywną komunikację, a z kolei bez takiej komunikacji trudno budować jakąkolwiek wspólnotę”.

CZYTAJ RÓWNIEŻ: Nitek-Płażyńska odpowiada na skandaliczny wyrok sądu: „Niegodny, niesprawiedliwy”. Internauci: „To się nie mieści w głowie”

Wbrew postawionym sobie celom badawczym z zakresu komunikacji, socjologii czy lingwistyki na temat „szczerej i efektywnej komunikacji” sędzia Zwierzyńska miała w procesie cywilnym z powództwa Natalii Nitek-Płażyńskiej rozsądzić, czy Hans G., Niemiec prowadzący na Pomorzu firmę POS System, obrażał, poniżał i godził w dobra osobiste i narodowe powódki oraz innych pracowników, a nawet stosował wobec nich groźby karalne, skoro mówił, że „zabiłby wszystkich Polaków”. W tej sprawie toczyły się dwa postępowania: karne i cywilne. W grudniu 2019 r. w sprawie karnej sąd w Wejherowie skazał Hansa G. na 8 miesięcy pozbawienia wolności w zawieszeniu na 2 lata, nałożył także grzywnę w wysokości 20 tys. zł i orzekł nawiązkę na rzecz pokrzywdzonych - 10 tys. zł. Niemiec odwołał się od tego wyroku, więc sprawa jest w toku.

Gdy chodzi o postępowanie cywilne, w lutym 2019 r. Sąd Okręgowy w Gdańsku uznał Hansa G. winnym stosowania mowy nienawiści oraz obrażania Polaków, w tym powódki. Hans G. miał za to przeprosić i wpłacić 50 tys. zł (powódka domagała się 150 tys. zł) na rzecz Muzeum Piaśnickiego w Wejherowie. Ten podmiot nie został wybrany przypadkowo, gdyż  w lesie w okolicach Piaśnicy między październikiem 1939 r. a kwietniem 1940 r. Niemcy rozstrzelali ponad 12-14 tys. przedstawicieli inteligencji z Pomorza oraz Polaków, Czechów i Niemców zwiezionych tam z terytorium Rzeszy. Firma Hansa G. ma siedzibę kilkanaście kilometrów od miejsca zbrodni. Od wyroku w sprawie cywilnej Hans G. też się odwołał i 4 marca 2020 r. sędzia Zwierzyńska zakomunikowała treść zmienionego orzeczenia.

Przeprosiny

Po zbadaniu warunków funkcjonowania „szczerej i efektywnej komunikacji” sędzia Zwierzyńska postanowiła, że Hans G. ma zapłacić tylko 10 tys. zł (pięć razy mniej niż orzekł sąd pierwszej instancji) oraz przeprosić listownie:

Ja, Hans G., przepraszam Natalię N.-P. za naruszenie jej dóbr osobistych w postaci godności i poczucia tożsamości narodowej, wyrażam żal z tego powodu oraz oświadczam, że wypowiedziane przeze mnie słowa poniżające Naród Polski w okresie zatrudnienia powódki w POS S. spółce z ograniczoną odpowiedzialnością w D. nie odzwierciedlają moich poglądów.

Przeprosiny Hansa G. to pikuś, gdyż w dalszej części orzeczenia sędzia Sądu Apelacyjnego w Gdańsku Małgorzata Zwierzyńska nakazała powódce Natalii Nitek-Płażyńskiej przeproszenie Hansa G. i wpłatę 10 tys. zł na Fundację WOŚP. Przeprosiny następującej treści powinny się ukazać w mediach społecznościowych: „Ja, Natalia N.-P. przepraszam Hansa G. za naruszenie jego dóbr osobistych w postaci prawa do prywatności poprzez nagrywanie i upublicznienie rozmów bez jego zgody”. Okazało się, że winnych jest dwoje, choć Sąd Okręgowy w Gdańsku (pierwszej instancji) oddalił tzw. pozew wzajemny Hansa G., domagającego się, by Natalię Nitek-Płażyńską uznać winną nagrywania go bez zgody, nakazać przeprosiny i zapłatę 10 tys. zł na Fundację WOŚP.

Ewenementem jest nie tylko badanie przez sąd apelacyjny warunków funkcjonowania „szczerej i efektywnej komunikacji” oraz wyjaśnienia, na czym polega symetryzm w sądach, ale kompletne nieliczenie się ze stanem sprawy karnej. Jeśli sprawa karna jest w toku, a jest, sąd właściwie rutynowo zawiesza wydanie wyroku w sprawie cywilnej dotyczącej tego samego do czasu wydania wyroku karnego. I znowu niemal rutynowo wyrok karny jest brany pod uwagę w orzeczeniu w sprawie cywilnej. W tym wypadku tak się nie stało. Widocznie sędzia Zwierzyńska była zbyt zajęta badaniami z zakresu komunikacji, socjologii czy lingwistyki. Ale ważniejsze jest to, co tym wyrokiem mówi nam sędzia Zwierzyńska. Otóż mówi ona, że zebranie dowodów wbrew sprawcy jest wstrętne. Widocznie trzeba było poprosić Hansa G., żeby zechciał sobie pobluzgać na piśmie albo samemu się nagrać i obciążyć. Albo trzeba było zaufać jego honorowi, gdyż bez nagrania na pewno przyznałby się do wszystkiego. Jeśli to nie jest kpina ze sprawiedliwości, to co nią jest?

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, tracker napisał:

"Wbrew postawionym sobie celom badawczym z zakresu komunikacji, socjologii czy lingwistyki na temat „szczerej i efektywnej komunikacji” sędzia Zwierzyńska miała w procesie cywilnym z powództwa Natalii Nitek-Płażyńskiej rozsądzić, czy Hans G., Niemiec prowadzący na Pomorzu firmę POS System, obrażał, poniżał i godził w dobra osobiste i narodowe powódki oraz innych pracowników, a nawet stosował wobec nich groźby karalne, skoro mówił, że „zabiłby wszystkich Polaków”

Dobra narodowe powódki- a to ciekawe. Jakież to dobra czcigodny autor ma na myśli? :modli: Inna sprawa że jak ktoś mówi że "zabiłby wszystkich  - wstawić sobie wedle własnych preferencji", to chyba trzeba bardziej do psychiatry niż sądu. Choć faktycznie Pan Stefan z Gdańska miał żal do PO a zabił Pana Adamowicza.

Opublikowano

ten co zabił członka pis i chciał zabić kaczynskiegoteż miał żąl do pis a zabił ....            nie brnijmy w to .                    spowiedz to też z punktu psychologi dobre działanie pozwalające wydusić z  siębie  złe uczynki a nie trzymać  to w sobie w srodku ksiadz raczej naszych tajemnic nie zdradzi a niektórym taka spowierdz dobrze zrobi

3 godziny temu, Ywa napisał:

W wieku około 20 lat też czułam powołanie.............marzyło mi się mieszkać na misji w Afryce i dlatego poszłam na medycynę lab......

tak serio Zastanawiałas sie nad wyjazdem , czy może także Robiłaś coś w tym kierunku tzn zbierałaś  informacje jak można to ,,powołanie '' zrealizować ?

Opublikowano
2 godziny temu, tracker napisał:

Sędzia Zwierzyńska skazująca Natalię Nitek-Płażyńską na równi z pozwanym powinna przejść do historii. Wstydu.

Gdy chodzi o postępowanie cywilne, w lutym 2019 r. Sąd Okręgowy w Gdańsku uznał Hansa G. winnym stosowania mowy nienawiści oraz obrażania Polaków, w tym powódki. Hans G. miał za to przeprosić i wpłacić 50 tys. zł (powódka domagała się 150 tys. zł) na rzecz Muzeum Piaśnickiego w W

Przeprosiny następującej treści powinny się ukazać w mediach społecznościowych: „Ja, Natalia N.-P. przepraszam Hansa G. za naruszenie jego dóbr osobistych w postaci prawa do prywatności poprzez nagrywanie i upublicznienie rozmów bez jego zgody”. Okazało się, że winnych jest dwoje,

Czy któraś stacja telewizyjna podjęła temat ?

Odnośnie drugiego pogrubienia. Tu jest sedno sprawy. Możemy nagrywać ale musimy informować o tym i nie możemy upubliczniać nagrania. Nagranie może służyć jako dowód w sprawie ale społeczeństwo nie pozna jego treści, bo sąd je może utajnić. Także gdyby nagranie nie zostało upublicznione, to wiedzielibyśmy tylko, że Hans coś tam mówił i to wszystko.

2 godziny temu, Roman176 napisał:

konferencja w pilę Kidawy w PN pis da na propagandę 2 mld ja bym nie dała ...   ok 80 tyś kobiet choruje na raka rocznie musi kupować leki za 6 tyś miesięcznie ..... 

ktoś z tłumu krzyczy o jakiś mld za rządów PO ... nie było słychać bo nie miał mikrofonu  ... kidawa podziękowała za konferencje i uciekła

O Arłukowicza chodziło ?  8 lat rządów PO, ponad 4 Pis i takiej prostej sprawy jak abonament RTV nie mogą rozwiązać ? Te 2 mld to jest rekompensata za 2 lata, czyli wychodzi po 1 mld na rok. Kurski już zapowiada zwolnienia ale jeżeli już do tego dojdzie, to prędzej dotknie to ośrodki regionalne czy radio niż główne stacje.

Opublikowano
9 minut temu, dsbh napisał:

O Arłukowicza chodziło ?  8 lat rządów PO, ponad 4 Pis i takiej prostej sprawy jak abonament RTV nie mogą rozwiązać ? Te 2 mld to jest rekompensata za 2 lata, czyli wychodzi po 1 mld na rok. Kurski już zapowiada zwolnienia ale jeżeli już do tego dojdzie, to prędzej dotknie to ośrodki regionalne czy radio niż główne stacje.

NIE WIEM BO GOŚĆ CO KRZYCZAŁ To nie miał mikrofonu a ona stchórzyła i uciekła zamiast odp ... podziękowała i uciekła 

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, dsbh napisał:

Czy któraś stacja telewizyjna podjęła temat ?

Odnośnie drugiego pogrubienia. Tu jest sedno sprawy. Możemy nagrywać ale musimy informować o tym i nie możemy upubliczniać nagrania. Nagranie może służyć jako dowód w sprawie ale społeczeństwo nie pozna jego treści, bo sąd je może utajnić. Także gdyby nagranie nie zostało upublicznione, to wiedzielibyśmy tylko, że Hans coś tam mówił i to wszystko.

tak stacja podjeła temat , a może informacja o hansie była podyktowana checią poinformowania innych osób że hans jest niebezpieczny ? osoba która wypowiada takie słowa jak hans powinna zostać skierowana na badania psychiatryczne lub zatrzymana do wyjasnienia a nic takiego nie miało miejsca , czy najpierw został powiadomiony prokurator czy opinnia publiczna ?   polskie sądy wielokrotnie dowiodły że nieraz sprawca ma wieksze prawa pokrzywdzony , dlatego  reforma sadownictwa powinna trfać dalej a giersdorf niech dalej otrzymuje nagrody od niemieckich sadów .                       a co do telewizji to niewiem czy pamietacie jak koncesje na kanał sportowy w telewizji naziemnej otrzymał polsat  i co zrezygnował ja mam 4 kanały sportowe 3 niemieckie polsko jezyczne i tvp sport i bardzo mie cieszy że moge oglądac np boks na najlepszym poziomie w tvp sport oraz mecze piłki nożnej na żywo z najlepszych lig jakpuchar niemiec czy puchar włoch , hiszpanni jest za finansowaniem tvp  ,to także stacje lokalne tvp warszawa , rzeszów ..i wiele innych a o co tu chodzi to napisze kiedy indziej 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

u Was też pada? bo widzę spory ruch w temacie

Piszecie o religii spowiedzi przykazaniach
 przypomniał mi się suchar z jakiejś starej gazety
"pacjent do lekarza
- jak kaszlę to boli mnie tutaj poniżej przepony
w zaleceniach oprócz leku przeciwbólowego lekarz zalecił 
- nie kasłać

Pojęcie grzechu jest czymś podobnym w katolicyźmie  stąd konieczność i nieuchronność spowiedzi jakoby sam kaszel był winą i grzechem

czytam sobie neta i nawet można samym kaszlem narazić się na atak "załogi G"
https://wiadomosci.wp.pl/koronawirus-w-polsce-policjanci-w-strojach-ochronnych-zatrzymali-samochod-6485933088430209a

Pojęcie grzechu w katolicyzmie jest bliskie a w/g mnie tożsame uznania zarażonych za grzeszników tylko za to że są zarażeni.  
Mesjanizm i pomoc chorym ma takie samo źródło powołania w naturze człowieka i stąd sukces akurat takiej religii która daje instrument na grzech zamiany części z natury innego człowieka dla usankcjonowania nad tym człowiekiem kontroli.

kiedy temu pacjentowi lek się skończy wróci do lekarza po nową receptę z pokornym wyznaniem że jednak kasłał a "lekarz" raczej nie zapyta czy rzucił pacjent palenie bo od każdej wizyty sobie liczy prowizję. nawet jeśli wizyta za darmo to dla wielu wystarczającą prowizją jest poczucie władzy.
tu jest odpowiedź dlaczego religie raczej nie lubią prawdziwej Wiedzy.

co na to Bóg? pewnie ma duże poczucie humoru jeśli na to pozwala.

czytam wiadomości dalej i pamiętając z wczoraj chyba że u Papieża Franciszka pojawiły się objawy grypowe a dzisiaj coś takiego i nie znajduję w artykule info kto zacz? Watykan nie podal czy RMF tendencyjnie nie dopisało? 
https://www.rmf24.pl/raporty/raport-koronawirus-z-chin/najnowsze-fakty/news-pierwszy-przypadek-koronawirusa-w-watykanie,nId,4365993

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Jarecki serio; a wskazywałam na idealizm 20 latka. 

Jeśli chodzi o ten temat Hansa G. winnym stosowania mowy nienawiści oraz obrażania Polaków nie jest to jakiś odosobniony przykład. U nas podczas wesela pols-niem., kiedy zjechało się towarzystwo Niemców i Polaków pracujących razem w Niemczech(z 2-3 lata  temu), to określenie Polki do znajomego jej Niemca typu "Ty esesmańska świ...o" było pieszczotliwe i raczej na porządku dziennym. Inny przykład, kiedy znajomy po wojsku pojechał do Niemca do pracy w 2000 roku, i raz wkurzył się i powiedział mu co myśli, ze względu na ogrom oraz nadmiar godzin pracy, "że nie przyjechał do obozu koncentracyjnego", to Helmut potrafił za frak wynieść oraz wyciągnąć spluwę. Takie tam opowieści 😉

Edytowane przez Gość
Opublikowano

lubisz ciupciać na prawo i lewo i powiesz że to delikatny temat

Opublikowano (edytowane)

z których co najmniej pięć to opis cech warunkujących przeżycie/dominację w środowisku naturalnym

w katolicyzmie ósmego; próżności brakuje a to filar totalitaryzmu, kultu jednostki

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

cyt z art onetu - "– Podczas kazania ksiądz bardzo żywiołowo dowodził, że maseczki i żele antybakteryjne nie pomogą nam w walce z koronawirusem, bo tylko modlitwa może ochronić ludzi. Tłumaczył, że epidemia to kara boska za życie w grzechu: za homoseksualizm, za pary, które mieszkają razem bez ślubu i za tych, którzy „mordują nienarodzone dzieci” – opowiadała w rozmowie z „GW” Patrycja, która uczestniczyła we mszy."

cały komentarz do tego w kilku poprzednich postach.
Politeizm nie nadążył za cywilizacją, był barbarzyństwem wobec monoteizmu, ale teraz monoteizm swoimi odłamami interpretacyjnymi nie nadąża tylko jeszcze nie określiło się za czym.

cytat z komentarza pod artykułem o domniemanej na przyszłość możliwości wiązania dopłat rolniczych z płaceniem składek ubezpiecz.

- "Polska jest rajem dla instytucji finansowych, bo to one trzymają kraj za mordę, tylko bankstera na premiera wsadzili to zaraz prognozy wystrzeliły, polska tygrysem europy, hłe hłe, a w skarbcu pusto, zamiast rezerwy to jest linia kredytowa na kupowanie głosów i propagandę, to zarząd polski musi im w tyłek wchodzić. Zaraz gotówka będzie be, bo wirusy na banknotach, a bank w razie upadku może sobie pieniądze zwinąć powyżej jakiejś tam kwoty i nic mu nie zrobisz bo jest taka ustawa, a jak będzie kryzys to premier Mateo zmniejszy kwotę np. do 40tyś albo 20 . Kataster też dowalą, pod płaszczykiem złych prywaciarzy co mają po kilka mieszkań na wynajem, tak nie może być , i oczywiście od ziemi co jej nie uprawiasz osobiście, bo na ziemi to tylko BUROKI można siać, a jak przemysł to tylko zagraniczny. A i oczywiście nowych podatków samorządy nie zobaczą bo trzeba je zniszczyć.NIECH ŻYJE PARTIA I GOSPODARKA CENTRALNIE STEROWANA, HAA TFU I JEGO MAĆ."
- napisał "Mirosław"

sam urok formy tego komentarza chyba upoważnia do przeklejenia tutaj, jeśli sądzicie inaczej? usunę 
pochodzi z konkurencyjnego portalu to i hashtaga nie podrzucę i wydedukujcie sobie sami :P  choć nie wiem czy warto bo sam artykuł oceniam jako clickbait.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
30 minut temu, dysydent napisał:

- napisał "Mirosław"

To nie ja. Ja na Farmerze się nie udzielam.:oops1:

58 minut temu, DTaras napisał:

Kto to tego Narutowicza zastrzelił pisaliście?

Nie było pisane ale raczej miało to zachęcić do zapoznania się z korzeniami gremium nacjonalistycznego, czyli zmusić do przeczytania czegoś więcej. Ale w tym kontekście to zapomniałem dodać że co bardziej zdeterminowani wyrażali uznanie dla faszysty Mussoliniego.

• Haha 1
Opublikowano
19 godzin temu, racyl napisał:

Mróz był okrutny i śniegiem wiało, 
Mama mu niosła ciepłe kakao, 
On w szafie siedział, bibułę czytał, 
Na generała zębami zgrzytał. 

„Dwie ojczyzny” – Antoni Słonimski

W twojej ojczyźnie karki się zgina
Przed każdą władzą,
Dla zwyciężonych – wzgarda i ślina,
Gdy ich na rzeź prowadzą.
W twojej ojczyźnie, gdyś hołdy składał –
Przed obce trony.
W ojczyźnie mojej, jeśli kto padał,
To krwią zbroczony
W twojej ojczyźnie do obcych w wierze
Bóg się nie zniża.
Moja ojczyzna świat cały bierze
W ramiona krzyża.
W twojej ojczyźnie sławnych portrety –
Tom w etażerce.
W mojej ojczyźnie słowa poety
Oprawne w serce.
Chociaż ci sprzyja ten wieczór mglisty
I noc bezgwiezdna,
Jakże mnie wygnasz z ziemi ojczystej,
Jeśli jej nie znasz?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...
v