Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, jacus napisał:

kasjerka w lidlu niedlugo zarobi wiecej niz gornik😛

można powiedzieć ze już zarabia .. np w ppg 

3 minuty temu, jacus napisał:

wolne niedziele-twoj mozg ma nie tylko wolne niedziele ale i pozostale dni😛 

oj tam oj tam bo jestem mądrzejszy i szybciej myślę a ty jak Windows 95 mielesz bez efektu i ciągle 

Opublikowano

umie dino płaci lepiej jak biedronka ,a z biedronki uciekają pracownicy zostają tylko ci co nie mają  26 lat ,sąsiadka jeszcze powiedziała że pół roku popracuje i odchodzi po skonczy 26 lat .                                niemcy to dziwny kraj mają mało pracowników , chcieli przyjąć uchodzców nierobów a na Polskie dopiero niedawno otworzyli granice do legalnej pracy , chyba że chcieli być cwani i przefiltrować tych nierobów , bardziej wartosciowych zostawić sobie a reszte w ramach relokacji wyeksportować do krajów   zaprzyjaznionych

1 godzinę temu, DTaras napisał:

roman - w zasadzie to za fakt, że Cię w marketach nie obsługują łamaną z ukraińskim Polszczyzną powinieneś Niemcom podziękować...

no własnie , bo kilka lat temu pojawili sie w biedrze  ukraincy ale obecnie ich nie ma lokalnie , bo w wiekszych miastach to nie wiem w cerfurze chyba pracują  nadal ukraincy

Opublikowano

Marnowanie żywności. 1 marca wchodzi nowe prawo, posypią się kary .

Nadchodzi zmiana przepisów dotycząca marnowania żywności. Od 1 marca sklepy muszą oddawać jedzenie specjalnym organizacjom, zamiast je wyrzucać. Jeśli zrobią to drugie, czeka je kara.

https://www.money.pl/gospodarka/marnowanie-zywnosci-1-marca-wchodzi-nowe-prawo-posypia-sie-kary-6483571517523585a.html?utm_source=facebook&utm_medium=post&utm_campaign=fbwp&utm_conten

Dostaną ludzie za darmo .

• Thanks 1
Opublikowano

co bedzie gdy pis-dzielcy zrobia ci druga bawarie-jak prezes obiecuje- i powstana u was fabryki,huty , kopalnie ?? gdy przestaniecie wymierac i miliony emigrantow potrzebnych do pracy w tych fabrykach zaczna palic polskim weglem-bo bedzie ich na to stac ??

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, galan99 napisał:

Marnowanie żywności. 1 marca wchodzi nowe prawo, posypią się kary .

Nadchodzi zmiana przepisów dotycząca marnowania żywności. Od 1 marca sklepy muszą oddawać jedzenie specjalnym organizacjom, zamiast je wyrzucać. Jeśli zrobią to drugie, czeka je kara.

https://www.money.pl/gospodarka/marnowanie-zywnosci-1-marca-wchodzi-nowe-prawo-posypia-sie-kary-6483571517523585a.html?utm_source=facebook&utm_medium=post&utm_campaign=fbwp&utm_conten

Dostaną ludzie za darmo .

na początku subwencjonowanie rolnictwa żeby żywności nie brakowało, a gdy to dało rzeczywiście pozytywny efekt z nieuchronnym pewnym poziomem nadprodukcji to teraz krzyk że źle ta nadprodukcja i rozdawanie nadwyżek jest rzekomo na to receptą podczas gdy to tylko spłyca rynek bo nikt z glodu ne umiera i bez rozdawania na siłę.
Gdyby w ustawie zapisano nakaz innego wykorzystania nadwyżek np na paszę coś typu biogazownie itp to jeszcze bym zrozumiał ale t co czytam zniechęca mnie nawet do sensownej argumentacji.
Zamknęliśmy się w jednym pomieszczeniu i przystępujemy do piłowania wewnętrznych klamek - ot i wszystko na ten i wiele innych tematów.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Rosyjskie embargo jak wprowadzono rozdawanie jabłek było przemyślane NIE  bo trafiło na rynek za darmo .

Teraz warzywa trafią do ludzi za darmo i nie tylko takie jak banany i cytrusy też .

Co do szarańczy w Afryce zjada tam wszystko niech ludzie nie myślą że coś zarobią NIE  zarobią koncerny bo za darmo nikt tam nie da towaru żadnego .

Opublikowano

Po pierwsze ma "dzień dobry" dostaną po ryju dostawcy. Po drugie, kto i jak będzie określał czy towar nadaje się do przekazania, czy już nie. Po trzecie- pierwsze. koszty utrzymania i energii magazynów mogą, i na pewno tak się skończy, przekroczą wartość towaru. Jak latem przywali ciepłem to skraplacze przestana wyrabiać, to stawiam duużą wódkę że ktoś się struje.

Opublikowano (edytowane)

to postaw gorzelnię bo będziesz miał kolejkę co przyjdą się leczyć ... aaa i pieprzu dokup bo nifuroksazydu czy antybiotyków chińczyki nie doślą z wiadomych powodów:D

sterowanie gospodarką przez urzędasów q.wa jego .....ć .
no chyba nie ma innego sposobu na to wszystko jak porządny upadek całości, no nie ma.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
4 minuty temu, dysydent napisał:

to postaw gorzelnię bo będziesz miał kolejkę co przyjdą się leczyć ... aaa i pieprzu dokup

Kiedyś Żołądkowa Gorzka uratowała nam flaki , po eksperymencie kierownika stołówki w Nowej Dębie. 🤣

Opublikowano (edytowane)

takie jeszcze jedno spostrzeżenie, z artykułu od @galan99 cyt - "Gdyby sklep nie zawarł umowy z żadną organizacją, zapłaci 5 tys. zł kary oraz również 10 gr za każdy kilogram."
znaczy co? jeśli jakoś tam sklep tę organizację upoluje to ona też ma obowiązek umowę taką podpisać?
Oj żeby to jeszcze nie wywołało spustoszenia wśród tych organizacji no chyba że teraz uznają że trzeba kolejną ustawą wymusić tworzenie adekwatnego potencjału redystrybucji tej darmochy.
Jeśli kto planował założyć takie "darmowe jatki" to na razie niech się zastanowi i co najmniej poczeka ze dwa miesiące co to z tego wszystkiego wyjdzie.

pojawiły, nasiliły się problemy z logowaniem na af z niektórych przeglądarek lub konfiguracji typu system+przeglądarka+blockery reklam i podobne dodatki. ja to spod chrome na win7 wysyłam 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, mirro napisał:

Po pierwsze ma "dzień dobry" dostaną po ryju dostawcy. Po drugie, kto i jak będzie określał czy towar nadaje się do przekazania, czy już nie. Po trzecie- pierwsze. koszty utrzymania i energii magazynów mogą, i na pewno tak się skończy, przekroczą wartość towaru. Jak latem przywali ciepłem to skraplacze przestana wyrabiać, to stawiam duużą wódkę że ktoś się struje.

To są instytucje Charytatywne w każdym powiecie jest co wydaja takie dary nic nie musi przekraczać wartości bo jest na to kasa z Unii .

Nikt się nie struje czym sałatą , kapusta , papryka , ogórek , pomidor ,

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)

pod te darmowe jadło i co tam jeszcze -dajnie produkty są specjalnie produkowane ze specjalnych zamówień i finansowane certyfikowane i z przydatnością jak normalna produkcja na detal. Nawet odpowiednio etykietowane.
To jest zupelnie coś innego niż produkt niezbywalny w markecie co mu termin wazności wygasa i na zdrowy rozum powinien pojśc pierwej do recertyfikacji zanim powróci do oferty choćby i darmowej lub tylko na utylizację.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Ludzie - kiedyś zapłaciłem karę bo żywność w terminie najlepszej trwałości była za 1/20 ceny... Zapłaciłbym choćby była za darmo gdyż to co na sklepie yo w obrocie a prawo mówi o obrocie właśnie. Teraz jak nie oddam to mnie ukarają podwójnie gdyż poprzednie prawo nadal działa. Takie jabłko musi być zdjęte gdy jest brązowe nadgnicie bo nadaje się na wino wino lub zacier jedynie. Grzybek, który cieszy się rozwojem zasiał bowiem toksynę w reszcie owocu. Tak organizowałem HACCP. Ciekawe. Ciekawe również czy nowe przepisy rozróżniają choć termin przydatności do spożycia od terminu najlepszej trwałości.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

przepisy o oznakowaniu produktów przeznaczonych do detalicznego handlu. Nie chce mi się szukać adekwatnego.
na wszystko wygasa.
Jakoś nie wyobrażam sobie skwapliwych "darbiorców" na przebrane resztki z palet wystawianych luzem do grzebania przez klientów w tych kapustach,sałatach, paprykach .... porach etc.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

juz nawet napisane a tylko nagrać w wiosenniejszej scererii co ogłoszą
KOLEJNY SUKCES!!! itd. media prorządowe a porażkę te drugie media :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

o, widzę dwie pieczenie na jednym ogniu cyt "likwidację, z dniem 1 lipca 2020 r., Państwowej Inspekcji Sanitarnej Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji, której zadania przejmie Państwowa Inspekcja Sanitarna."

starych można pozwalniać a pozatrudniać swoich.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v