Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, dysydent napisał:

tak zawęziłem i wiem o tym ale  tłumaczenie że rozdawnictwo jest koniunkturotwórcze jest błędne a krótko to udowodnić... no ja nie potrafię

no tak zamiast zainwestować w swoich to lepiej sprowadzić uchodżców do pracy

Opublikowano
12 minut temu, racyl napisał:

tylko że ci co jak mówisz nic nie wpłacili i tak pójdą i zaraz to zostawia  w sklepach. skorzysta na tym państwo i inni przedsiębiorcy

Ale przecież jesteśmy opanowani przez obcy kapitał co zyski ukrywa i transferuje a w Polsce nic nie zostawia  Wiekszość towarów jest przecież zagranicznych więc sytacja wygląda nieco inaczej. Państwo zabiera rodzimym przedsiębiorcom którzy jeszcze jakoś daja radę funkcjonować , potem daje za darmochę ludowi który wydaje je w marketach, kupuje zachodnią elektronikę albo kupuje od Niemców samochody i pięknie zasila inne gospodarki. Proleteriat to popiera bo dostaje coś za darmochę i tak się to kreci.

Opublikowano

przecież było inaczej do 2015 r i co jak nikomu nie zabierali to było lepiej ?

Opublikowano (edytowane)

się poprawiało a to co teraz może się w pogorszanie zamienić
oczywiście wszystko kwestia proporcji i wyważenia i na dzisiaj jeszcze się ako tako toczy ale ja wsześniej widziałem perspektywy na poprawę. dzisiaj Bogu podziękuję za stagnację.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

to lepiej golić do gołej skóry swoich podatkami aby na rozdawanie starczyło? to pytanie to demagogia ale jednak

wczęsniej niby cię nikt nie golił to co niby z tą kasą robili jak nie rozdawali

Opublikowano
6 minut temu, racyl napisał:

no tak zamiast zainwestować w swoich to lepiej sprowadzić uchodżców do pracy

Ja chętnie zainwestuję w swoich, jak przyjdą do pracy i nie będę musiał płacić "uchodźcom". 

Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał:

Ja chętnie zainwestuję w swoich, jak przyjdą do pracy i nie będę musiał płacić "uchodźcom". 

dobrze wiesz że do sezonowej i kiepsko płatnej pracy jest ciężko kogoś poszukać

Opublikowano
7 minut temu, racyl napisał:

przecież było inaczej do 2015 r i co jak nikomu nie zabierali to było lepiej ?

Czym mniej zabierają  tym lepiej . Czym więcej  - tym gorzej  Każdy to wie. Wtedy też zabierali za dużo. Niestety teraz nastało takie zidiocenie że lud uważa że nic im nie zabierają , tylko dają , a kasa bierze się z powietrza.   

8 minut temu, Pafnucy napisał:

Social za pracę dają ?

A skąd takie wnioski ?

Opublikowano

może mało oferujesz, lokalizacja kijowa. to nie ma tak że wszystko jest na zawołanie

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, racyl napisał:

wczęsniej niby cię nikt nie golił to co niby z tą kasą robili jak nie rozdawali

mi nikt żadnej kasy nie odbierał a i dziś jeszcze ... no właśnie. mógłbym nawymieniać kilka wydatków które mi przybyły z resztą cały czas je tu wymieniam.

8 minut temu, racyl napisał:

dobrze wiesz że do sezonowej i kiepsko płatnej pracy jest ciężko kogoś poszukać

To d..pa z Ciebie nie gospodarz jeśli tylko miskę ryżu za pracę chcesz swoim rodakom płacić bo obcych nie wolno sprowadzać. już ten PiS lepszy bo minimalne i Tobie narzuca jako pracodawcy
Wytrzymasz? czy sam dołączysz do pracowników? i tak to z czase nie będzie dośc pracodawców jak na wymagania pracowników ... powoli to się uwidoczni rykoszetem jak zatory z chorującej chińskiej gospodarki.... i towarów przybrakuje. tak szacuję dwa trzy miesiące od teraz.

nie wiem coscie tam nowego napisali bo cztery posty widzę że nowe do odczytania czeka i bedzie na dzisiaj ze mnie :)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

mi nikt żadnej kasy nie odbierał a i dziś jeszcze ... no właśnie. mógłbym nawymieniać kilka wydatków które mi przybyły z resztą cały czas je tu wymieniam.

To d..pa z Ciebie nie gospodarz jeśli tylko miskę ryżu za pracę chcesz swoim rodakom płacić bo obcych nie wolno sprowadzać. już ten PiS lepszy bo minimalne i Tobie narzuca jako pracodawcy
Wytrzymasz? czy sam dołączysz do pracowników? i tak to z czase nie będzie doc pracodawców jak na wymagania pracowników ... powoli to się uwidoczni rykoszetem jak zatory z chorujące chińskiej gospodarki i towarów przybrakuje. tak szacuję dwa trzy miesiące od teraz.

nie iem coscie tam nowego napisali bo cztery posty widzę że nowe do odczytania czeka i bedzie na dzisiaj ze mnie :)

ja nie mówię że mam problem z procownikami. to było do mirusia

płacę i tak rynek sam weryfikuje

Opublikowano (edytowane)

a dzięki bo już na dziś mam dosyć  i jeśli kto co z mojego zacytuje to musi być na prawdę co ciekawe abym odpowiedział
tylko czy minimalna stawka godzinowa czy płaca minimalna to rynek? gdzie jest granica odchodzenia od tego rynku? i po co ten rynek jeśli  sterowanie przepływami rynkowymi zakłada że możliwe aby to ktoś mógł/potrafił rozpoznać bezbłędnie? nikomu to się jeszcze nie udało w całej znanej Historii.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
9 godzin temu, dysydent napisał:

tylko to jest teoria
w praktyce takie sklepy co stare opony przyjmują te nowe mają droższe od sklepów które jeszcze ..... wiem z praktyki

u mnie możesz sobie przy wymianie oddać za 5 zł bez kupowania nowych nowe zawsze zakupuje gdzieś dalej ode mnie bo tańsze ... 

Opublikowano (edytowane)

a dzięki a podpowiedź ale już tych swoich z tego bagna na drodze nie będę odkopywał :P
patrz co znalazłem i bym nie odpowiadał już nikomu dzisiaj ale wiadomo kto mi się skojarzył

h4ghtpfGREnYSjtr.jpg
nie  wiem czy jest co podobnego o emerytach

taki dzień jak dzisiaj raz na cztery lata
dobranoc.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

oj tam oj tam zamienię się jak ktoś chce 😛 na razie to tylko ukraińcy się zamieniają ...

4 godziny temu, mirro napisał:
6 godzin temu, racyl napisał:

Jak ci się bachory skurwią i będą łapy wyciagać po kasę to będziesz prosił Boga żeby PIS jak najdłużej rządził i dawał na wnuki 😁

Roman (z całym szacunkiem) Ty "skurwiała owco". Cały sęk w tym aby pokazać dzieciakom iż jednak opłaca się choćby minimalnie postarać w życiu, bo wtedy starczy również na potomstwo. Zapobiega to tez wyciąganiu łapek pod GOPS . Nie zaplanujesz życia swojemu potomstwu, ani nie uchronisz od błędów. Nic nie poradzisz że może próbować ułożyć sobie życie z jakimś zjebem. Ale jest nadzieja że da sobie radę.

@mirro ukradli konto ... to nie on ... chyba ze ugotował kobicie za słoną ......

4 godziny temu, mirro napisał:
6 godzin temu, racyl napisał:

Jak ci się bachory skurwią i będą łapy wyciagać po kasę to będziesz prosił Boga żeby PIS jak najdłużej rządził i dawał na wnuki 😁

Roman (z całym szacunkiem) Ty "skurwiała owco". Cały sęk w tym aby pokazać dzieciakom iż jednak opłaca się choćby minimalnie postarać w życiu, bo wtedy starczy również na potomstwo. Zapobiega to tez wyciąganiu łapek pod GOPS . Nie zaplanujesz życia swojemu potomstwu, ani nie uchronisz od błędów. Nic nie poradzisz że może próbować ułożyć sobie życie z jakimś zjebem. Ale jest nadzieja że da sobie radę.

@mirro ukradli konto ... to nie on ... chyba ze ugotował kobicie za słoną ......

2 godziny temu, Ulman napisał:

Lepiej być burakiem jak pro socjalnym chamem 

sam bierzesz wiec jesteś jednym i drugim ? 

2 godziny temu, Ulman napisał:

Lepiej być burakiem jak pro socjalnym chamem 

sam bierzesz wiec jesteś jednym i drugim ? 

Opublikowano

Odbieranie kasy która państwo mi zabrało czyni ze mnie socjalistę? To jak nazwać ciebie który popierasz by państwo ci zabierało i dawało nierobom? To pewnie jest prawicowe podejście a'la PIS. Bbbuucchhaaachaa🤣

Opublikowano (edytowane)

Aż tak yntylygyntny to nie jesteś.

Zarobiłem zajebiaszczo i nie zapłace z tego ani grosza podatku do tej lewicowo proletariackiej kasy państwa

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, Ulman napisał:

Aż tak yntylygyntny to nie jesteś.

a widzisz a jednak jestem 

jeszcze tego żyda z karkowa nam brakuje do kompletu 

Edytowane przez Roman176
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v