Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Argument dla klienta w sklepie- "Musi być drożej bo podatek podnosi koszta dostawy."
Argument dla dostawcy - "Nie możemy zapłacić drożej za towar bo podatek podnosi koszta transportu." 
- "Ale przecież transport jest po mojej stronie."
- "No właśnie."😂

Opublikowano

Opłata w górę akcyza w dół - a co ma rolnik zwracane? W Zielonej Górze na stacji obcego marketu cena litra oleju napędowego 4.68. Jak ktoś ma jakieś opony do utylizacji to może się okazać, że taniej nająć koparkę i zakopać na własnym terenie.

Opublikowano
25 minut temu, Ulman napisał:

Jakby nie wzrosty podatków to byś kupował jeszcze kilkanaście groszy taniej 

jak by nie jeździli tyle to nie trza było tyle remontować  

2 minuty temu, DTaras napisał:

Jak ktoś ma jakieś opony do utylizacji to może się okazać, że taniej nająć koparkę i zakopać na własnym terenie.

musiał bym mieć w głowie usrane zeby tak zrobić ..  5 zł utylizacja 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Roman176 napisał:

tak ale jak kupisz nową 

tylko to jest teoria
w praktyce takie sklepy co stare opony przyjmują te nowe mają droższe od sklepów które jeszcze ..... wiem z praktyki
U mnie poszły na podbudowę drogi w takim bagnie gdzie na wierzch kliniec później posypali i chyba już trzeci czy czwarty rok ta droga niby się trzyma. Nawet szukaliśmy kto by jeszcze miał
Popatrz no nie pomyślałem o opłacie utylizacyjnej :D

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Ulman jeśli rozdali to muszą odebrać i to że zabierają co darmo rozdali było by nawet zrozumiałe
tylko dlaczego odbierają tym którzy najmniej lub wcale z tej darmochy nie skorzystali?
Dajemy na dzieci i dajmy jeszcze więcej ale szkolnictwo płatne. Jeśli już dajemy na służbę zdrowia dajmy do ręki ale leczenie płatne , no to akurat prawie się udało ale tylko z jednej strony bo i tak leczenie płatne a do ręki pacjentowi haraczu zdartego z gospodarki nie dają.

tak ja wiem że i to jest trochę chore ale następni którzy by taki stan zastali kapną się i zastanowią - po co dawać jak można nie odbierać.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

przeczytaj, zapamiętaj, czas pokaże jakie z tego wnioski trzeba było już teraz wyciągnąć
według oficjalnych danych koronawirusa wykryto na Litwie Estonii USA w Polsce jeszcze nie
Planowane są manewry wojskowe głównie na terytoriach państw nadbałtyckich ('inflantach") z udzialem ok 25 tys wojsk USA oraz wojsk innych członków paktu w tym Polski.
czyli słowo jeszcze najlepiej oddaje najbardziej prawdopodobny efekt tych manewrów bo wszelkie inne z politycznymi efektami włącznie stają się coraz większą niewiadomą w obliczu konfliktu NATO Rosja na syryjskim poligonie terytoriów okupowanych przez Turcję z którą to okupacją i jej skutkami nieuchronnymi - stratami w żołnierzach tureckich solidaryzuje z Turcją sam szef NATO.

niczego tu nie ma z mojego subiektywnego komentarza a tylko zestawienie faktów. i może jedno pytanie

17 minut temu, gienio007 napisał:

Kaczor go nie chce

czy On w ogóle wie czego chce?  po za na pewno reelekcją "swojego" Prezydenta?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

Ulman jeśli rozdali to muszą odebrać i to że zabierają co darmo rozdali było by nawet zrozumiałe
tylko dlaczego odbierają tym którzy najmniej lub wcale z tej darmochy nie skorzystali?
Dajemy na dzieci i dajmy jeszcze więcej ale szkolnictwo płatne. Jeśli już dajemy na służbę zdrowia dajmy do ręki ale leczenie płatne , no to akurat prawie się udało ale tylko z jednej strony bo i tak leczenie płatne a do ręki pacjentowi haraczu zdartego z gospodarki nie dają.

tak ja wiem że i to jest trochę chore ale następni którzy by taki stan zastali kapną się i zastanowią - po co dawać jak można nie odbierać.

Jak jednym czy drugim się zaczyna dawać to zaraz kolejka chętnych się tworzy. za PO nikomu nie dawali to i nikt się nic nie spodziewał a teraz jednemu czy drugiemu nie dadzą i już mówią że pis zły

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, racyl napisał:

Jak jednym czy drugim się zaczyna dawać to zaraz kolejka chętnych się tworzy.

Edytowano i zmieniono na wyraźne żądanie Dysydenta, aby nie prowokować posądzeń o multikonto.

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)

Racyl
Bardzo słuszny wniosek i nie ważne kto by nie rozdawał musi się z takim rozwojem wypadków liczyć zanim rozdawanie rozpocznie.
Żądania będą rosły w nieskończoność aż w końcu zmiotą tego kto te spiralę nakręcił.
Porażka wpisana w strategię już na samym początku

Mirro , co do diabła? weźże potwierdź że masz jaki podgląd do mojego kompa albo co bośmy przecież naszych odpowiedzi nie uzgadniali
no to samo napisał co ja tylko innymi słowami i jeszcze prze de mną zdążył. ja się tak nie bawię :/

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

no to pójdziecie poprzecie tego co coś próbuje dawać czy tego co nic nie dawał

Opublikowano

to co wy macie do powiedzenia jak nikogo nie popieracie . ktoś wam głupot naopowiadał że nic wam nie zabierze i będzie czysta sielanka i w to wierzycie

Opublikowano (edytowane)

no własnie nie spotkałem takiego kto by to obiecywał i nie były to niewiarygodne głupoty.
przecież to napisałem to co się czepiasz?
To że poprę tego czy innego to będę coś więcej znaczył? ciekawe.
Popieranie tego co już wszystko rozdał i pozostało mu tylko odbieranie jest jeszcze ciekawsze.
u nas we wsi mówią takiemu - sp***rzaj dziadu bo masz wszy jak chrabązcze
czy przypadkiem nie czytałem tu nawet wiele typu - jak dają to brać - tylko co jest dalej w tym powiedzeniu?
na takim elektoracie właśnie rozdawacze opierają swoje poparcie. Czyli jaki mają stosunek do tego elektoratu? i ja mam popierać takiego kto ma mnie w pogardzie .... i innych argumentów nie ma, nie stosuje jak polityczne przekupstwo?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

ktoś jednak rządzić musi i coś trzeba wybrać.

chyba będziesz jednak coś znaczył bo pewnie nie długo przejdziesz na emeryture lub rentę to taka trzynastke chętnie byś  przytulił. podobnie dzieci też chętnie by przytuliły po socjalu na twoje wnuki . co tam jeszcze inni obiecują .................

Opublikowano (edytowane)

10 minut temu, racyl napisał:

przejdziesz na emeryture lub rentę to taka trzynastke chętnie byś  przytulił.

do czasu gdy przejdę na emeryturę to po tej teraz rozdanej trzynastce nie będzie nic po za długami i nie wiem czy masz mnie za głupca czy ...
Nie wiem czyś Ty emeryt rencista czy kto tam czy kiedy ... bo mi to niepotrzebne ale to co teraz rozpieprzą to właśnie dla tych następnych zabraknie.
Nawet to już co bystrzejsi wyliczyli ile i kiedy i o ile szybciej im więcej teraz przepieprzymy.
nawet jeżeli i można emerytury lub niedługo konieczne będzie podnosić nominalnie to po jaką cholerę mnożeniem miesięcy wirtualnych? przecież to przejaw jawnej pogardy rządzących dla podwładnych bo to jawny chwyt propagandowy.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

ludziom to nic nie dogodzi. coś by chcieli a sami nie wiedzą czego

żal d*pę ściska jak przysłowiowego polaczka że dlaczego ktoś ma mieć lepiej jak mi nic nie dadzą

jeżdzić po dobrych drogach tylko podatków nie płacić, jednoczęsnie darmowej i bez kolejek, limitów służby zdrowia i wysokich pensji dla lekarzy

takich cudów to ni ma że wszystkie zachcianki można na raz spełnić

Opublikowano

Część chce aby im mniej zabierać ( nie zabierać wciąż więcej), albo pozwolić robić swoje nie dokładając "betonowego koła ratunkowego" na garba,

Opublikowano (edytowane)

Racyl tak możesz Ulmanowi odpisać a mnie chyba nie pamiętasz co pisałem i tylko z lenistwa nie zamierzam tego powtarzać. Nie jestem przeciwnikiem redystrybucji ciągle rosnących nadwyżek bardziej nowoczesnej i technologicznie sprawniejszej gospodarki. Jestem zwolennikiem tworzenia mechanizmów automatycznych tej redystrybucji a nie uznaniowych. Mechanizmów "sproporcjalizowanych" do wydolności gospodarki bo tylko takie są transparentne i nie podlegają politycznym manipulacjom ani nie dają podstaw do przekrzykiwania się w żądaniach.

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v