Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Kurrr... KOBiZE chyba mnie od tego roku czeka. Teraz jest od rocznej rzeczywistej emisji zatem muszę złożyć raport i czekać na decyzję chyba? Mirro - Ty jesteś co prawda duży jak sądzę ale masz chłodnictwo i jakiś samochód pewnie, gaz spalasz. Jak to u Ciebie wygląda?

Dziewczyny rozliczały za tamten rok 60tyś litrów ON. No i jeszce OG do pieca w blanszowniku. Takie tam pierdoły.😂

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, DTaras napisał:

dysydent - rozpisałem się o czasie lat trzydziestych u. w. i agrofoto nie przyjęło🥺

znaczy post nie poszedł czy ukryli? czasem tak się robi. kopiuję wtedy zawartość do jakiego notatnika... bo edytor u mnie jak nie wyśle treści nie traci a tylko się zacina. po odświeżeniu strony ... itd.
powiem - szkoda i pominę parę przymiotników dla af bo też gotowe nie pójść :D

4 godziny temu, jarecki napisał:

napisałemże inflacja na poziomie 1 % jest pożądana i tego się trzymajmy .               DYsydent a brak pracowników nie jest czymś złym w gospodarce ?     tu ciekawym zjawiskiem jest ta inflacja a zarazem niskie stopy procentowe czyli rządowi zależy na inflacji , podniesienie stóp % spowodowało by droższe kredyty oraz wiekszy zysk z lokat , atak trzymanie kasy w banku jest nieopłacalne co skutkuje  inwestycjami i koło sie zamyka .

czy brak pracowników jest zły w gospodarce jako całości? w zasadzie to by mogło oznaczać że nikt się nie opier..la ze społeczności i wszyscy pracują aż w końcu zabrakło. wtedy wymyślają maszyny do roboty a nie broń do eliminowania nadmiaru zbędnych.
niby przewrotna interpretacja rzeczywistości ale jak by tak popatrzył po Historii albo nawet wokół teraźniejszości i pomyślał? chm?

niskie stopy procentowe przy rosnącej inflacji jest jakimś nowym eksperymentem co bardziej nawiedzonych ekonomistów a dla tego że boją się jakoby to miało gospodarkę spowalniać. no to bez zbędnego tłumaczenia - jakie były stopy procentowe po Balcerowiczu i jaki był wtedy wzrost gospodarczy Polski? nie zawsze i nie tylko a na pewno nie przede wszystkim koniunktura zależy od kosztu pieniądza.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Problem z aplikacją na smartfony. Nie chciało mi się drugi raz stukać. Czasem kliknę strzałkę i potem edytuję a tym razem siadło bez ostrzeżenia😁 mirro - ale jak tym razem? Odpady są kwartalnie a emisje? Dalej dwa razy w roku? Wyjdzie znów się szkolić...

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

nie wiem czy af ten link zaakceptuje ale spróbuję
https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/zboza/18598-krok-do-eliminacji-okradania-rolnikow

dobra, poszło
czyli będziemy mieli jeszcze jedną giełdę towarową rolniczą i chyba nic więcej.
Oczywiście to jest artykuł jakiejś gazeciny jednej z wielu i trudno w którejkolwiek o pełną rzetelność informacyjną i warto by przepisy wykonawcze czy tam statutowe czy jak inaczej tam je nazwali aby poznać zasady działania tej platformy i na ile arbitraż państwa będzie w ogóle tam skuteczny a na ile odstraszy czy to kupujących czy samych rolników. no tak, zaczynam i ja konfabulować czyli poszukajmy lub poczekajmy na pełny obraz mechanizmów na jakich ma to działać
a może tylko wyszukać wystarczy? ja nie zainteresowany bo nic z towarów wspomnianych w tym artykule ale jeśli komu... to wie czego szukać

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano

2009- baryłka - 39,86 USD, dolar -2,8PLN = 111,60PLN/baryłka /PB95-3,00PLN/ 2011 - baryłka -118,70USD, dolar 3,37PLN=400,00PLN/baryłka /PB95 - 5,13PLN/ 2020 - baryłka - 53,43 USD , dolar 3,9PLN = 208,00PLN/baryłka/PB95- 4,90PLN/ Ktoś nas nieźle "dyma"
Takie tam obliczenia 😄 twarde dane ale pisniekumaty nie zrozumie tego ile nam zabierają !

Opublikowano (edytowane)

a czasem nie wypożyczyli sobie "fachowca" od nas od dróg budowy , takiego od zegarków, czy Nowak Mu czasem nie było? no i co? nie pomogło. no może pomoglo tylko jedna literka różnicy zamiast jeżdzić drogą jeżdżą drogo czyli jednak coś tam... :P
pewnie od nas mają też fachowca od telefonii komórkowej bo sami sie śmieją że już mają 3G , znaczy sieć ma zasięg już w "triech gorodach"

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

żona Ziobry? a oglądaliście Stonogę w materiale do którego okrężną drogę pokazałem kilka stron temu?
no przecież wszystkiego nie będę pisał bo ani ja sołtys ani...
Groźby Stonogi tam i teraz to, jaki ten świat mały.

a że długo myślał? coś mi świata z czym ja to kojarzę. zaraz, poszukam
cyt -"Wiceminister zdrowia wystąpił w Senacie ws. koronawirusa. "Sytuacja jest dynamiczna""
koronowirus już od dwu miesięcy w tempie szybkości samolotów pasażerskich rozlatuje się po planecie a ten dopiero teraz zajarzył że .. jak wyżej
i tu już tylko obraz postawy jaką przyjmuje nasz kraj wobec groźby epidemii
cyt - "Codziennie otrzymujemy informacje na temat liczby łóżek zakaźnych w Polsce, one są przygotowane. Jeśli jednak tych łóżek potrzeba by było więcej, przekształcimy oddziały internistyczne w oddziały zakaźne – mówił z kolei wiceminister zdrowia Waldemar Kraska."
znaczy czekamy na wybuch epidemii a ja bym wolał usłyszeć  co robimy aby się przed tym ustrzec albo ograniczyć do minimum to ryzyko nawet jeśli to marna nadzieja to jednak nadzieja
Chińczycy cały kraj zatrzymali a u nas czekamy aż na taką skalę jak u Nich?
Jeszcze to było do opanowania może tydzień temu ale już i Brazylia a nawet Izrael zgłaszają przypadki
Polska nie potwierdziła jeszcze udowodnionego przypadku koronowirusa według oświadczeń oficjeli
tylko oby nie wyszło jak w powiedzeniu - nie ma zdrowych, są tylko niedostatecznie przebadani.

linki i źródła można wyszukać po kopii części lub całego zdania z cytatów a nie linkuję bo więcej niż jedna ze stron int ....

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Niepokojące wieści! Koronawirus z Chin dotarł do Polski. Pierwszy przypadek niebezpiecznego wirusa z Wuhan odnotowano w Łodzi. – podają lokalne media, m.in. Express Ilustrowany, Dziennik Łódzki czy Radio Łódź. Ma nim być zakażona 25 – letnia łodzianka. Obecność wirusa w jej organizmie potwierdził jeden z trzech przeprowadzonych testów. 

https://www.kurierzamojski.pl/pilne-koronawirus-juz-w-polsce-zarazona-kobieta-przebywa-w-lodzkim-szpitalu/?fbclid=IwAR1kVq6GbFon8KVeo6cxlWRbaLmos-dSBq8zxFpafYzWSGX4IasyYaSK09w

• Thanks 1
Opublikowano
20 minut temu, dysydent napisał:

cyt - "Codziennie otrzymujemy informacje na temat liczby łóżek zakaźnych w Polsce, one są przygotowane. Jeśli jednak tych łóżek potrzeba by było więcej, przekształcimy oddziały internistyczne w oddziały zakaźne – mówił z kolei wiceminister zdrowia Waldemar Kraska."

Bardzo zajebiaszczy pomysł. Zwłaszcza że interna i tak jest pośród innych oddziałów, co przy sąsiadującej z nią np chirurgii i możliwości zarażenia pacjentów pooperacyjnych nie daje im szans na przeżycie. Skąd Oni ich k**wa biorą, znaczy tych fachowców.

Opublikowano (edytowane)

ja do Galana
cyt -"Minister zdrowia zapewnia, że nie było w Polsce ani jednej pozytywnej próbki w Polsce. - Sianie paniki przez nieodpowiedzialnych polityków służy tylko temu, by tę panikę budować - podkreślił. - O pierwszym przypadku koronawirusa, kiedy się pojawi w Polsce, poinformujemy państwa tak szybko, jak się tylko da - dodał."
info z godz 14,08
no i jak to komentować? chyba nie warto? co?

Mirro
jeśli by dosłownie potraktować słowa wceMinistra to my na koronowirusa jesteśmy już od setek lat przygotowani tzn odkąd postawiono lazarety z łóżkami przy jakim klasztorze czy czym podobnym.

Podrzucę pomysł na kolejne oświadczenie jako to jest już lub tworzymy centrum kryzysowe w którym koncentrują się linie informacyjne z listami pasażerów wszystkich połączeń lotniczych kontroli drogowych i różnych kamer z przedłużonym czasem przechowywania zapisu ruchu pojazdów na np autostradach informacje z biur podróży  ....
Ustalenie pacjenta zero i jego kontakty itd
na razie to tylko natknąłem się na oświadczenia typu - wirus podobny do grypy , 80% infekcji przebiega stosunkowo łagodnie i takie tam które są właściwe dla sytuacji gdyby wirus już tu był

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
8 minut temu, dysydent napisał:

ja do Galana
cyt -"Minister zdrowia zapewnia, że nie było w Polsce ani jednej pozytywnej próbki w Polsce. - Sianie paniki przez nieodpowiedzialnych polityków służy tylko temu, by tę panikę budować - podkreślił. - O pierwszym przypadku koronawirusa, kiedy się pojawi w Polsce, poinformujemy państwa tak szybko, jak się tylko da - dodał."
info z godz 14,08
no i jak to komentować? chyba nie warto? co?

Mirro
jeśli by dosłownie potraktować słowa wceMinistra to my na koronowirusa jesteśmy już od setek lat przygotowani tzn odkąd postawiono lazarety z łóżkami przy jakim klasztorze czy czym podobnym.

Minister nie martwi się o ludzi tylko o personel w razie jak by zachorował kto będzie leczył ? . 

Opublikowano (edytowane)

Minister się martwi o to że w razie jak coś spieprzy jak przerobić to na efekt politycznej dezinformacji w celu siania paniki.
oczywiście w moim odczuciu bo w Jego głowie nie siedzę 

nikt tu nie panikuje
choroba jak choroba i nawet w większości przeważającej uleczalna ale może by spróbować opanować ją w zarodku?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

sytuacja wymaga zrobić najwięcej jak się da ... w tydzień

skrajnością jest pomysł Twój Jarecki ale czy nie mamy blisko do przeciwnej skrajności? - nie robić nic tylko czekać a później się zobaczy

tak jak by strażacy czekali aż pożar rozpali się lepiej bo na razie nie widać gdzie lać

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
5 minut temu, jarecki napisał:

eee ja bym nakazał zamknąć granice a podejrzanych rozstrzelać , a co Wy byscie zalecili ?

Napalm - w dużych ilościach.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v