Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, mirro napisał:

Roman magazyn jest jeden. Linia z mieszalnikami jedna. Receptura tylko się zmienia, czyli skład ładowany do mieszalnika. Na pakowaczkę  zakładasz folię z odpowiednim nadrukiem i wio.

słyszałem od kolegi ze na markety spiritus sprowadza się z chin destyluje i wio ... a tak idzie normalna produkcja 

Przed chwilą, mirro napisał:

Roman magazyn jest jeden. Linia z mieszalnikami jedna. Receptura tylko się zmienia, czyli skład ładowany do mieszalnika. Na pakowaczkę  zakładasz folię z odpowiednim nadrukiem i wio.

słyszałem od kolegi ze na markety spiritus sprowadza się z chin destyluje i wio ... a tak idzie normalna produkcja 

Opublikowano
4 minuty temu, Roman176 napisał:

do krusu ci dopłacam na leczenie ci dopłacam na socjal co bierzesz to ci dopłacam ...  ...  ja jestem socjalista 🤣   a ty jesteś pragnienie 🥵 a ja sprite

No i widzisz jaki z ciebie dureń - robisz na innych i jeszcze to popierasz i chcesz płacić coraz większe podatki. Może jesteś nienormalny?

Opublikowano
4 minuty temu, Roman176 napisał:

A ja Ci piszę jak to wygląda z mieszankami. 

Opublikowano
7 godzin temu, galan99 napisał:

to był feyk news było głośno o tym 

3 minuty temu, mirro napisał:

A ja Ci piszę jak to wygląda z mieszankami. 

wiem mirus 

9 minut temu, Ulman napisał:

No i widzisz jaki z ciebie dureń - robisz na innych i jeszcze to popierasz i chcesz płacić coraz większe podatki. Może jesteś nienormalny?

ale kto bd na ciebie wtedy płacił ? wolnym rynku musi być równowaga ty ją burzysz ...  

13 minut temu, dysydent napisał:

o ja jednego posta a oni w tym czasie jedną stronę
poddaję się.

nie podawaj się ...   😇   tylko zastanawia mnie co dalej ze służbą zdrowia za 10 lat gdzie pomieści tych chorych i starzejące się społeczeństwo 

Opublikowano
12 minut temu, Roman176 napisał:

Można poddać spirytus dodatkowej destylacji, aby jakoś zwiększyć, ale na pewno tego nie robią na zapleczu marketu. 

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Roman176 napisał:

nie podawaj się ...   😇   tylko zastanawia mnie co dalej ze służbą zdrowia za 10 lat gdzie pomieści tych chorych i starzejące się społeczeństwo 

no nad tym zastanawiają się wszyscy i do najróżniejszych wniosków dochodzą z jednym wspólnym mianownikiem - jakiś radykalny przełom jest nieuchronny tylko tu pomysłów jaki, nawet więcej niż pomysłodawców.
Nie wiem i może by w Historii jakich analogii poszukał jak się kończyły bodaj trochę podobne sytuacje.
Próby poszukiwania anaogii w przyrodzie do jakichś dziwnych ustaleń ... tak że nie wiem czy takie coś poważnie traktować chociażby dla tego że znamy wynik tego eksperymentu i wnioski u istoty rozumnej wyprzedzają procesy naturalne, ewolucyjne.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Eksperyment_Calhouna
. Jakkolwiek wydają się pomysły podboju kosmosu w oparciu o współczesną technologię ekonimiczno energetycznie absurdalne to jednak świadomość sama w populacji o bodaj cieniu szansy nieograniczoności ekspansji ponad jedną planetę może leżeć genezą u propagatorow już teraz porywania się z rakietami spalinowymi na Marsa. Właśnie z wniosków tego eksperymentu.
Temat ten daleko by musiał wykroczyć po za ramy tego forum.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
11 minut temu, dysydent napisał:

Próby poszukiwania anaogii w przyrodzie do jakichś dziwnych ustaleń ... tak że nie wiem czy takie coś poważnie traktować

Bardzo poważnie. Ale jako fragment rzeczywistości. A to tylko świadczy o tym że , to ruch,zmiana determinuje życie. 

Opublikowano (edytowane)

doczytaj co dopisałem wyżej w edycji i jak daleko jednak potrafi rozum przyspieszyć ewolucję. Z samego jej opisu w darwinowskiej teorii a później potwierdzonej wieloma dowodami z genetyką na czele wynika że stopień samokomplikacji i doskonalenia form życia przyspieszał nieliniowo a bardziej logarytmicznie w czasie
no pisałem że to trudny temat na publiczne dyskusje

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Tym bardziej potraktuj to jako fragment rzeczywistości. Ja bym to traktował bardziej jako układ przestrzenny. nawet biorąc pod uwagę układy kwantowe, ilość stanów (poza 0-1). ilość informacji, ( dla nas niedostępnej). Kuźwa faktycznie to nie to miejsce.

Opublikowano
34 minuty temu, Roman176 napisał:

Co się stanie? Nic. Na emerytury będziemy się zapożyczać albo dowalać nowych podatków. Służba zdrowia będzie tak samo niewydolna jak obecnie. Ludzie będą umierać, bo starzy przecież umierają. Nikt się nie będzie tym przejmować. 

Opublikowano

do woli i pewnie z zachowaniem ichniej mysiej dietetyki znaczy "ekologicznie" jak na mysią dietę ale treściwie

wniosek dla polityki jeden
jak nie było powrotu do dinozaurów (restytucji gatunków lub form podobnych jako dominujące) ta nie będzie powrotu do feudalizmu czy wczesnego kapitalizmu
no chyba że inny gatunek będzie musiał zaczynać od nowa jeśli ten będzie wystarczająco głupi który teraz dominuje i nie stanie się podstawą już ewolucji umysłu i natura będzie musiała odbijać gdzieś z pnia poniżej

Opublikowano

co do starzenia się społeczenstwa  to chyba pedro opisał sytuacje  w innym temacie  ,  to bedzie kolejny kierunek gdzie w domach opieki bedzie potrzeba tys . pracowników zresztą można  poczytać co w niemczech sie dzieje na rynku pracy w tym segmencie , u mie z powodu braku pracowników zamkneli dom opieki a przebywało w nim ze 40 podopiecznych . a może wybory wygra  lewica i zasponosruje eutanazje ?

Opublikowano

Dysydent - A jak miał być powrót do dinozaurów kiedy Pani kopacz z kumplami cały czas walili w nie kamieniami? Przyroda wolała nie ryzykować, zostawiła Panią Kopacz .:lol:

1 minutę temu, jarecki napisał:

a może wybory wygra  lewica i zasponosruje eutanazje ?

Taniej będzie spychać z urwiska.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
54 minuty temu, Roman176 napisał:

ale kto bd na ciebie wtedy płacił ? wolnym rynku musi być równowaga ty ją burzysz ...  

Jak ja burzę równowagę na wolnym rynku? Opisz ten fenomen. 

4 minuty temu, jarecki napisał:

co do starzenia się społeczenstwa  to chyba pedro opisał sytuacje  w innym temacie  ,  to bedzie kolejny kierunek gdzie w domach opieki bedzie potrzeba tys . pracowników zresztą można  poczytać co w niemczech sie dzieje na rynku pracy w tym segmencie , u mie z powodu braku pracowników zamkneli dom opieki a przebywało w nim ze 40 podopiecznych . a może wybory wygra  lewica i zasponosruje eutanazje ?

Społeczeństwa się starzeją bo zidiociały socjalizm z olbrzymimi podatkami  sprawia że dzieci są olbrzymim wydatkiem i luksusem. Nawet nasz rząd przestał oszukiwać że dzięki 500+ będzie wzrost urodzeń.

Opublikowano (edytowane)

Jarecki już nie będę linkował ale Dylewicz Dylewski o Holandii przejawia jakieś przeczucie niewyartykułowane co do eutanazji

A tak Ulman, socjalizm jaki znamy jest ślepą uliczką ewolucji jak te dinozaury. Jeśli twór mechanizmu który go stworzył odrzuca zasady tego mechanizmu to proces tworzenia się kończy
Nie mniej ewolucja czy dla innych opatrzność, istota wyższa daje możliwość wyboru i nawet dopuszcza takie ślepe uliczki tak że niekoniecznie wszystko przed nami ale przed kimś tam może być przynamniej dużo więcej jeśli tych mechanizmów nawet nieśiadomie nie odrzuci
no qwa trudne
zmieńmy temat

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Ulman napisał:

Społeczeństwa się starzeją bo zidiociały socjalizm z olbrzymimi podatkami  sprawia że dzieci są olbrzymim wydatkiem i luksusem. Nawet nasz rząd przestał oszukiwać że dzięki 500+ będzie wzrost urodzeń.

hmm ,rodziny wielodzietne są z reguły miej zamożne , tylko ciekawe czy były od początku  miej zamożne czy dzieci ich doprowadzaja do nedzy ? co było pierwsze kura czy jajko ,bieda czy rodziny wielodzietne ?

Edytowane przez jarecki
  • Haha 1
Opublikowano

@jarecki zdecydowanie mniej zamożni mają statystycznie więcej dzieci, a nie dzieci powodują zubożenie. Jest to trend znany na całym świecie. W pierwszym, drugim i tym trzecim. 

Opublikowano
8 minut temu, jarecki napisał:

hmm ,rodziny wielodzietne są z reguły miej zamożne , tylko ciekawe czy były od początku  miej zamożne i dzieci ich doprowadzaja do nedzy ? co było pierwsze kura czy jajko ,bieda czy rodziny wielodzietne ?

Nie ten dylemat. Rozpatrujesz przez pryzmat swojego podwórka i stereotypy.  Zasadą stało się że dzieci są dobrem niemal ekskluzywnym bo obciążenia podatkowe nie pozostawiają w kieszeniach na tyle by można było się bawić w rodzicielstwo. 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Adrian_K_90 napisał:

@jarecki zdecydowanie mniej zamożni mają statystycznie więcej dzieci, a nie dzieci powodują zubożenie. Jest to trend znany na całym świecie. W pierwszym, drugim i tym trzecim. 

w trzecim jeszcze nie za bardzo bo Afryka to w tym stuleciu jest bombą demograficzną planety, już nie Azja
kolejny raz polecam Dylewicza
może są i lepsi ale Jego akurat pamiętam oile wielu ocenach się myli to główne fakty statystyczne raczej bliskie prawdy musi podać bo jest np. Wikipedia i nie ma takiej propagandy która była by skuteczna całkowicie oderwana od faktów, przynajmniej tych podstawowych
no i chlop ewoluuje w poglądach jeśli chronologicznie jego materiały zestawić
oj nie Dylewicz a Dylewski na yt

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v