Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, DTaras napisał:

dysydent - to jest ile czasu musisz robić na państwo a reszta dla Ciebie

a jaka to różnica czy robię na pana plebana czy wójta. i tak to ma znamiona pańszczyzny i to siłą zdzieranej.
Już lepiej byś argumentował że część z tego wraca bo dzieci mam za względnie tanio kształcone czy leczyć w panstwowych lecznicach będą , jak będą to będą ale w nagłym przypadku przyjmą i takie tam chodniki latarnie i policjanty
Tylko to ja bym chciał decydować kto mnie leczy i uczy moje dzieci bo czego to już można dyskutowac jeśli mają być mądrzejsze ode mnie.
Rzecz w tym - tu z góry odpowiem na swój własny argument - Na ile jest ograniczona moja wolność którą tak gęby sobie wycierają politycy wszelkich maści wolność w dyspozycji tym co wytworzyłem i be ze mnie by tego nie było.
Coraz większa częśc populacji popada w apatię i robi tylko to co konieczne a to już jest degeneracja społeczeństwa jako całości.
taki skrot myślowy - sens połowiczny to już praktycznie bezsens

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Ulman napisał:

Gdzie mogę tam omijam ale nie o tym tu mowa. Ty uważasz że tak musi być i że nie ma innej drogi jak dalszy wzrost podatków, biurokracji, ilości przepisów i coraz większa kontrola władzy nad jednostką . Ja jestem za wolnością jednostki i wiarą we własne siły zamiast życia by przeżyć i chleb na …….. przerabiać. 

Idealne miejsce do wszelakiej wolności 😁. jeśli nadajesz z takiego miejsca to rozumiem o czym piszesz 🤣

Picture10.jpg

Edytowane przez racyl
Opublikowano
11 minut temu, racyl napisał:

tacy jak DTaras i mirro to za dużo nie robią na państwo jak ich całymi dniami obserwujemy na agrofoto.pl  😁

To ciężka i słabo płatna robota.😂

Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał:

To ciężka i słabo płatna robota.😂

to ze słabo płatna to nie wątpię 😄 w końcu ponoć ciecie najmniej zarabiają 🤣

Opublikowano
9 minut temu, racyl napisał:

Idealne miejsce do wszelakiej wolności 😁. jeśli nadajesz z takiego miejsca to rozumiem o czym piszesz 🤣

Picture10.jpg

Niektórym przedsiębiorczym , pracowitym i zaradnym udaje się nawet takie coś sobie kupić. 

Racyl, nie ma możliwości żebyś zrozumiał. To cie przerasta bo lubisz jak ktoś za ciebie myśli i decyduje. Właśnie dlatego europa się nie rozwija tylko wegetuje tak jak jej mieszkańcy

Opublikowano

No tym razem fajnego Racyl argumentu użył bo wiadomo że tylko dla nielicznych samotnych wysp wystarczy podczas gdy reszta musi zostać tam gdzie jest.
Nawet i w najliberalniejszym społeczeństwie musi być jakiś poziom redys... socjalu bo jednak eugenika wykracza po za wrażliwość istoty społecznej jaką z natury jest czlowiek.
Problem może nawet nie tyle w skali opodatkowania co bezwpływności na to jak to jest rozdysponowane.
Najgorsze jeśli polityczne grupy używają nazw wartości uniwersalnych. Społeczeństwo obywatelskie nawet gdy podatki wysokie jest w stanie zachować to owo zdrowie społeczne gdy wiem i uznaję że wprawdzie muszę się podzielić ale współdecyduję na co.
Zdefrałdowano pojęcie obywatelski jeszcze milicją obywatelską w tym kraju a PO dopełniło reszty czyli trzeba jakiś nowy termin... na sprawiedliwośc z resztą niedługo też...
Czy muszę rozwijać czy wystarczy?

Opublikowano
10 minut temu, Ulman napisał:

Niektórym przedsiębiorczym , pracowitym i zaradnym udaje się nawet takie coś sobie kupić. 

Racyl, nie ma możliwości żebyś zrozumiał. To cie przerasta bo lubisz jak ktoś za ciebie myśli i decyduje. Właśnie dlatego europa się nie rozwija tylko wegetuje tak jak jej mieszkańcy

a za ciebie to niby nie decydują 😂

Opublikowano

dysydent - nic nie mogę argumentować a jedynie zwróciłem Ci uwagę, że to jest to co Państwo chce od przeciętnego (zapomniałem napisać przeciętnego) obywatela. Analiza byłaby może podstawą do dyskusji. Jakiś wyrywny jesteś

Opublikowano (edytowane)

jak to pisałeś zapewne nie czytałeś mojego poprzedniego wpisu a to może nieco moją wyrywność... co? jaką wyrywność?
szybko piszę i tyle :D
Odbieranie po za moją dyspozycję a nakazanie poziom służebności  ale wedle własnego uznania celów.
Tym się różni haracz od składki
Pańszczyzna i wspólczesne podatki mają znamiona haraczu nawet jeśli w dowod łaski część z nich zostanie mi zwrócona to na szacunek i poparcie taki .. jak się nazywa ten co haracze ściąga? (można mylić z fiskusem) nie ma co mój liczyć a co najmniej na bezsilne posłuszeństwo i to tylko wtedy gdy czuję się bezsilny

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Czy racyl użył fajnego argumentu? Taką wyspę na miarę potrzeb zdaje się gwarantuje Konstytucja. Można zminimalizować podatki do posiadanego gruntu, wykopać studnię, postawić sławojkę, produkować prąd ze słońca i wiatru, zamieszkać ze zwierzętami. Zminimalizować koszty w działalności hołubione j przez rolniczego ministra. Jest wyspa na miarę możliwości?

Opublikowano (edytowane)

zależy od planu zagospodarowania przestrzennego i desperacji tambylczej władzy w budowach np autostrad lub portów lotniczych  i wielu podobnych no i oczywiście stawek podatków katastralnych

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, DTaras napisał:

Czy racyl użył fajnego argumentu? Taką wyspę na miarę potrzeb zdaje się gwarantuje Konstytucja. Można zminimalizować podatki do posiadanego gruntu, wykopać studnię, postawić sławojkę, produkować prąd ze słońca i wiatru, zamieszkać ze zwierzętami. Zminimalizować koszty w działalności hołubione j przez rolniczego ministra. Jest wyspa na miarę możliwości?

a coś kojarze , a przypadkiem jakiś czech  tak nie zrobił ? coś było niedawno . mam Liberland , ale i w https://innpoland.pl/131631,polak-zalozyl-wlasne-panstwo-bez-zus-u-podatkow-i-urzednikow-andrzej-duda-mu-nie-odmowil

Edytowane przez jarecki
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Fajnego w tym sensie chociażby przenośni że Ulman "nadaje" z wyspy/rzeczywistości marzeń bo rzeczywistość realna jest zgoła odwrotna.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
5 minut temu, DTaras napisał:

a na starość, niedołężność wyciągnąć łapy do państwa aby przyjeło do przytułku i utrzymywało na koszt wszystkich

co byś nie użył na tym gruncie to jest w nim podatek

Opublikowano
19 minut temu, racyl napisał:

a za ciebie to niby nie decydują 😂

Decydują . Różnica jest taka że ty to uznajesz za dobre rozwiązanie, normę i jesteś z tym pogodzony  Ja uznaje to za patologię bo decydują za mnie ludzie wybrani przez głupia, bez ambicji i pogodzona z marnym losem większość. Nie maja prawa dobrze rządzić tym bardziej jeśli wierzą w socjalizm który z zasady promuje bycie dziadem.  Tak trochę pomyśl  - jak taki minister zarabia 15 tys/mc + ekstarsy to jak nisko on się ceni? Dobry fachowiec za podwójną stawkę by się nie chciał za to brać Mamy w rządzie jełopów , kłamców i zaprzańców i tylko propaganda zabezpiecza ich byt.

Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał:

Decydują . Różnica jest taka że ty to uznajesz za dobre rozwiązanie, normę i jesteś z tym pogodzony  Ja uznaje to za patologię bo decydują za mnie ludzie wybrani przez głupia, bez ambicji i pogodzona z marnym losem większość. Nie maja prawa dobrze rządzić tym bardziej jeśli wierzą w socjalizm który z zasady promuje bycie dziadem.  Tak trochę pomyśl  - jak taki minister zarabia 15 tys/mc + ekstarsy to jak nisko on się ceni? Dobry fachowiec za podwójną stawkę by się nie chciał za to brać Mamy w rządzie jełopów , kłamców i zaprzańców i tylko propaganda zabezpiecza ich byt.

ok uznajesz jak uznajesz i możesz to wyrazić raz na 4 czy 5 lat i na tym twoja rola w decydowaniu się zamyka

po co ja mam się przejmować kto ile zarabia, szkoda mi na to życia. wole sie martwić o siebie żeby mi nie zabrakło kasy

Ambicje każdy ma różne jednemu wystarczy jak objedzie świat dookoła wypłukując swoje oszczędności a drugiemu 2 mln na koncie bez zwiedzania i poznawania czegokolwiek

Opublikowano
50 minut temu, racyl napisał:

to ze słabo płatna to nie wątpię 😄 w końcu ponoć ciecie najmniej zarabiają 🤣

Wpadnij, pocieciujemy wspólnie. :lol:

Opublikowano
3 minuty temu, mirro napisał:

Wpadnij, pocieciujemy wspólnie. :lol:

podaj adres to kanapki albo pizze podrzucę 😀

Opublikowano

Gdyby można się było wymiksować z panującego opresyjnego sytemu 

7 minut temu, racyl napisał:

ok uznajesz jak uznajesz i możesz to wyrazić raz na 4 czy 5 lat i na tym twoja rola w decydowaniu się zamyka

Problem w tym że decyduje większość bez ambicji i rozeznania a licząca na darmochę. Dlatego jest jak jest

Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał:

Eeeee tam z ciepłą nie dojedziesz.:lol:

nic nie bój 😂 podaj adres to kupimy na miejscu

Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

7 minut temu, racyl napisał:

A europoseł Czarnecki wymiksował się troszkę. Ma chałupę na Malcie i jakby co, to pontonem się tam dostanie.:lol:

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Ulman napisał:

Problem w tym że decyduje większość bez ambicji i rozeznania a licząca na darmochę. Dlatego jest jak jest

A kto ma o tym decydować jak nie większość narodu

Ambicja to pojęcie względne

miruś nie bój żaby nic nie zginie z tego co pilnujesz. gdzie ta posesja

Edytowane przez racyl
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v