Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

no ale oni tam na nieco ....

7 minut temu, jarecki napisał:

https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-hiszpanskim-rolnikom-przestaje-sie-oplacac,nId,4311635    każdy dokłada kupno maszyn z rekordowymi wydatkami rolników .      

oni tam o krok przed nami do przodu cyt - "Wskazują, że rozwiązaniem może być skrócenie łańcucha pośredników i kupowanie produktów bezpośrednio od rolników, a nie jak teraz od spółdzielni rolnych i hurtowników."

u nas te struktury pośrednicze i inne podobne mają być dopiero tworzone

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, dysydent napisał:

u nas dopiero te struktury pośrednicze i inne podobne mają być dopiero tworzone

:D ale zo co ? że minister rolnictwa Ardanowski .................. :D   to chyba MIRRO pisał o planowanych poczynaniach resortu rolnictwa 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

wydaje mi sie że podstawowym problem o dziwo jest zbyt bogaty naród , zresztą wczoraj to na forum omawialiscie a dokładniej chyba Racyl napisał  o ziemiakach   , kiedyś kazdy w miescie  brał po 200 kg . na zime a dziś  woli zapłacić 2 -3 razy drożej i kupować w markecie na kilka dni  [ problem z przechowaniem opisaliscie rónież ] , jak by była bieda to ludzie wydawali by wiekszą kase na zapewnienie w pierwszej kolejnosci wyżywienia a dopiero potem innych dóbr czy potrzeb , a tak każdy wie że pieniądze ma zawsze i przez brak pieniedzy nie zrezygnuje z prowiantu . 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

no ale nie chcieli byśmy powrotu do dawnych czasów i to co jest jest na pewno lepsze dla klienta
Nawet nie tylko jest tak że klient bogatszy co bogatszy i dystrybutor bo jest w stanie technicznie zapewnić ciągłość oferty a to wymaga całej infrastruktury (majątku)
Poszkodowanym najbardziej jest oczywiście producent bo na niego reszta łańcucha logistycznego zwala największe ryzyko negatywne zaś izoluje przed pozytywnym
Problem jest tylko że za wolno idzie sygnał o zbyt dużej nadprodukcji od klienta do producenta, nie wiele szybciej idzie sygnał o niedoborach i profity ze wzrostów przejmują ogniwa końcowe łańcucha  a rząd nie może dopuścić do przerw w dostawach żywności i łata często w nieudolny sposób...
Brakuje mi weny aby to krótko i błyskotliwie wyjaśnić choć rozumiem o co w tym chodzi.
Może bieg tematu jakoś to ułatwi.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, dsbh napisał:

A co na to kandydat na prezydenta.

https://www.dorzeczy.pl/kraj/128805/zapytano-kidawe-blonska-o-zlagodzenie-kary-dla-gwalciciela-i-mordercy-3-latka-oto-co-odpowiedziala.html

Dwie sprawy sądowe. Miesiąc ograniczenia wolności za cukierka za 40 gr.

https://fakty.interia.pl/zachodniopomorskie/news-jest-wyrok-w-sprawie-70-latka-oskarzonego-o-kradziez-cukierk,nId,4311418

Kolejna sprawa, jednak powinno się informować społeczeństwo skąd się biorą dzieci.

Twierdziła, że nie wiedziała, iż jest w ciąży, a poród ją zaskoczył.
https://fakty.interia.pl/polska/news-martwy-noworodek-w-toalecie-proces-25-latki-oskarzonej-o-zab,nId,4311643

fajny link tam znalazłem mianowicie 

Aż 75,1 proc. Polaków chce, aby sędziowie odpowiadali dyscyplinarnie przez organem niezależnym od środowisk sędziowskich - wynika z sondażu przeprowadzonego przez Kantar

Opublikowano (edytowane)

postaw to pytanie inaczej to większość się zdziwi że dotychczas nie odpowiadali

dobra
albo ja porządkuję dane i montuję filmy z minionego roku albo odpisuję na af bo ani mnie na af pojąć ani sprawnie to drugie...

Tu już uściślę
Większość jest przekonana że sędziowie i tak dostosowują się do tych którzy są akurat w danym momencie silni czy to politycznie czy materialnie. Oczywiście jakieś tam przepisy sobie są a i tak tendencyjność w osądzaniu zawsze była co zmiana tych przy korycie

Podali listę dla KRS czyli nie mogę już się skarżyć

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
42 minuty temu, dsbh napisał:

https://fakty.interia.pl/mazowieckie/news-smiertelne-potracenie-w-zyrardowie-rmf-74-latek-uslyszal-zar,nId,4311452#comments4-1

Zdarzyło mi się już dobrych kilka razy stojąc  przed przejściem dla pieszych,że podjeżdża samochód i mnie przepuszcza na pasach. Szacunek dla tych kierowców.Dzisiaj ja jestem kierowcą a jutro pieszym lub odwrotnie. Należy chyba to uwzględnić.

a to nic Wodzisławiu śl  stoją 2 stare moherowe z plakietką ORP to akurat szczegół  , stały we 2 siatkami przed pasami auta się zatrzymywały  bo każdy myślał ze czekają zeby przejść ... no ale nie postanowiły sobie rozmawiać przed przejściem ... a ze Śląsk słynie z korków nie małych ...  to ktoś sie zatrzymał i z ryjem do nich wy k... tępe pizdy wszyscy zatrzymują się ruch tamujecie bo każdy myśli ze przechodzicie ...  ku...   stare ....  Elżbieta widzisz do czego ta pisowska zmiana doprowadziła    

10 minut temu, dysydent napisał:

postaw to pytanie inaczej to większość się zdziwi że dotychczas nie odpowiadali

mam zrozumieć ze po zabójstwie 3 latka i gwałcie  to wszyscy myślą  ze dobrze ???   teraz rozmawiają o tym w Polsacie news   teraz by ci odp 

13 minut temu, dysydent napisał:

Podali listę dla KRS czyli nie mogę już się skarżyć

wczoraj już były ...   i ta partia demokratyczna republikańsko wschodniej afryki czyli PO budka zastraszał sędziów ze ci co podpisali jak wygrają to ich rozliczą tu jest praworządność i konstytucja 😂

Opublikowano
10 minut temu, Roman176 napisał:

mam zrozumieć ze po zabójstwie 3 latka i gwałcie  to wszyscy myślą  ze dobrze ???   teraz rozmawiają o tym w Polsacie news   teraz by ci odp 

No właśnie jak napisałem byle jak to i byle co można z tego zrozumieć
Większość ludzi wierzy że sędzia który przekroczy poziom absurdu przy wyrokowaniu przed kimś tam odpowiada

ludzie w różne rzeczy wierzą i dla niektórych najlepszym interesem jest nie podmienianie wiary na wiedzę

abym się posuwał dalej musiał bym już konkretne dowody a na to ani chęci ani czasu u mnie

Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Kolego ja jako galan nie startuje na wybory Prezydenckie i nie trzeba mi reklamy skąd mogę wiedzieć skoro ktoś się wypowiedział to przedstawiłem .

zreszta odkad zabroniono palenia w piecach koszt ogrzewania nie wzrosl-ceny sa regulowane przez urzad regulacji energetyki-ale skad taki galan to moze wiedziec ????

wiec nie podawaj takich glupot bo ktos w to uwierzy... adrian to juz wie- widziales jak wczoraj w lubartowie sie dzialo ???

zetorek nie byles czasami powitac pana prezydenta ??????

2 godziny temu, witejus napisał:

to smog jak był tak jest a nawet większy😛

smog to wina zmian klimatu-kiedys gdy byla zima to wial wiatr,cisnienie bylo wysokie i spaliny szly w swiat ,teraz jest niskie cisnienie, slaby wiatr, wilgotno i cieplo do tego samochody i piece- tak tworzy sie smog, co z tego jak w powiecie krakowski mozna[na razie]palic to ponad 250 tys ludzi i na krakow wystarczy....

2 godziny temu, Roman176 napisał:

jacus znów ci się polepszyło ? jakie rokowania ?

pamietaj misiu po kazdej flaszce, ze przeszczep watroby jest  gorszy niz biodra😛 

teraz go zdejma ??? 

https://www.onet.pl/?utm_source=detal_viasg_wiadomosci&utm_medium=synergy&utm_campaign=allonet_detal_popularne&srcc=ucs&pid=6d5bb35e-a2ef-45fc-b648-30d288e390a6&sid=b177a2c9-166f-4113-9b28-185bbe554807&utm_v=2

Opublikowano
2 minuty temu, jacus napisał:

zetorek nie byles czasami powitac pana prezydenta ??????

No nie wiedziałem . Nawet byłem akurat w tych godzinach w Lubartowie .

Kurna , Bym Go zapytał czego Jego ministry dopłat mi nie dają .:D

Opublikowano
10 minut temu, jacus napisał:

smog to wina zmian klimatu-kiedys gdy byla zima to wial wiatr,cisnienie bylo wysokie i spaliny szly w swiat ,teraz jest niskie cisnienie, slaby wiatr, wilgotno i cieplo do tego samochody i piece- tak tworzy sie smog, co z tego jak w powiecie krakowski mozna[na razie]palic to ponad 250 tys ludzi i na krakow wystarczy....

z pamięcią też słabo,już zapomniałeś jaka czapa smogu była nad Krakowem gdy było ponad -20 i bezchmurna wyżowa pogoda?

Opublikowano (edytowane)

ja tez kasy nie mam -kontrola byla w 5 lat trzecia..

albo kazal zebys sie uczyl z nim😛 

https://wroclaw.onet.pl/siostrzeniec-premiera-organizuje-protest-przeciwko-tvp-w-obronie-demokracji/ex5jfd2

moglem zapomniec to ostatnio bylo chyba w 2006-ale wtedy to byla jedna stacja pomiarowa., a tak to pare razy po niecale 20 przez 2-3 dni, 

jest delikatna roznica miedzy 300-400 % normy pylow zawieszonych a 1250 jak bylo ze 3 tygodnie temu

Edytowane przez jacus
Opublikowano
54 minuty temu, Roman176 napisał:

Aż 75,1 proc. Polaków chce, aby sędziowie odpowiadali dyscyplinarnie przez organem niezależnym od środowisk sędziowskich - wynika z sondażu przeprowadzonego przez Kantar

W jakiej kwestii mają odpowiadać? Jeśli w kwestii olewania prawa w czasie rozpraw, to jak stworzyć taki organ co nic wspólnego ze środowiskiem prawniczym miał nie będzie? Kogo tam posadzić skoro wszyscy pozostali i tak mają problemy z interpretacją prawa? Czy budowlaniec ma udowadniać sędziemu że źle sądzi? 😂

Kto do k**wy nędzy stawia takie pytania?

Opublikowano

Kurde . Oglądałem kawałek jak był . Jaki On mądry !! Lubartowiakom historię Lubartowa opowiadał . No dajta spokój . :D

Opublikowano
3 minuty temu, jacus napisał:

a ja myslalem ze to ty chciales bic tego z transparentem😜

Ten z transparentem to pewnie w służbie kandydackiej do SOP.😂 Zawsze to bezpieczniej wpuścić swojego .

Opublikowano
23 minuty temu, zetorki12 napisał:

No nie wiedziałem . Nawet byłem akurat w tych godzinach w Lubartowie .

Kurna , Bym Go zapytał czego Jego ministry dopłat mi nie dają .:D

a coś wiadomo o dopłatach ??   jakoś cisza w tym roku ...  ja bym zapytał jeszcze kiedy bd mógł wiecheć z azotem  w grudniu adria nowski obiecał ze zrobią 15 lutego a tu cisza 

Opublikowano
1 minutę temu, Roman176 napisał:

a coś wiadomo o dopłatach ??

No jak ? Wiadomo , że będą . :D

Opublikowano (edytowane)

nie jestem wielkim fanem kary śmierci, nawet za zabójstwo, ale ten zwyrodnialec za gwałt i zabójstwo 3 letniego dziecka powinien dostać kulkę w łeb i należy takie prawo wprowadzić

Edytowane przez nie
  • Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v