Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To że jakiś podatek jest po to aby ludziom odebrać tym którzy to wypracowali a wydać na innych to już dziecko powinno zrozumieć a nawet często można to nawet i zaakceptować. To że domiar do ceny ...
albo inaczej bo może będzie krócej  :P
Jeśli jakiś towar jest dotowany w produkcji i jest szkodliwy i jeszcze po to jest dotowany aby nie żywić dochodami obcych (spoza unii) importem i dodatkowo dotacji u siebie jest pobierane cło.
Pole zajmują buraki a zaczyna gleb brakować na inne uprawy właśnie tych najlepszych na których tylko takich buraki urosną.
Czy nie wystarczyło by obniżyć dopłaty i podnieść cło importowe przez co ceny też cukru wzrosną, takie same pieniądze będą na wydatki celowe, nie trzeba nowych obowiązków fiskalnych i kolejnych etatów które je będą rozliczać a eksport jest i tak subwencjonowany po za unię czyli nawet nie wiadomo czy to wszystko jakkolwiek wpłynie na poziom produkcji i stan cukrownictwa u siebie które przecież produkuje towar szkodliwy i jak by co to płakać nie ma po czym.

Dokładając nowy domiar do towaru w obrocie niezależnie skąd pochodzi ten towar jest jawnym tylko kolejnym haraczem nie mającym na celu obniżenie konsumpcji a tylko zniwelowaniem sukcesu jaki wypracowali ludzie tej branży sprawiając że cukier jest tak tani bo jest w relacji do innych towarów i komplikacji ich wytworzenia.
Potrafiliście tak wymyślić i dopracować logistycznie tę technologię że produkt wasz jest najtańszy w historii w relacji do reszty no to my zadbamy aby wasz sukces zniwelować i tak jest we wszystkich produktach obłożonych akcyzami i innymi specyficznymi domiarami.

Czy to wróży dalszy postęp taki jaki mieliśmy przez całe minione dwa wieki? Jeśli nasze dzieci nie będą mądrzejsze od nas to wnuki mają prz...ane.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

aż musiałem przełączyć stronę na innym urządzeniu bo z tego co piszę śmieci takie jak fb blokuję i nie otwierał mi się film

Bardzo słusznie że blokuje bo tego gostka już nawet lekceważą w tych sklepach taka Jego niska moc sprawcza
"gada? a niech sobie gada" (CK Dezerterzy - Złoto Dezerterów) "w końcu nie wiadomo kto tego słucha" a ci co słuchają myślą że coś z tego gadania będzie
no i dobrze, niech tak sobie myślą

ten film to był jakiś proroczy bo i to "dziurawe wojsko" a i złoto też i tak wywieźli

1 godzinę temu, mirro napisał:

A kto odkręci taki nawał durnych przepisów, wyłączeń itp? Toż wnuki nawet nie tkną tego.

to jest właśnie cały problem.
Skonstruować nienaprawialny system.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, jarecki napisał:

na tę chwile ten cały system tak daleko zabrnął iż bardziej szkodliwym dla wiekszosci konsumenów  byłoby  jego ......   zmiana ,  naprawienie ?

nie ma komu go naprawić a i nie ma woli zarówno po stronie ugruntowanego w tym systemie biznesu jak i społeczeństwa gdzie w przypadku liberalizacji każdy lub większość sądzi że ma coś do stracenia... z resztą beneficjenci budżetu całkiem słusznie.
Ja recepty nie wymyślę bo jednak wielu z rządzących całkiem szczerze chciało by naprawić jak najwięcej i oni zawodowo kombinują aby w demokracji utrzymać się przy władzy a bez utrzymania wszystkiego w sprawnym działaniu to jest trudne. 
Praktyka pokazuje że przesadny socjalizm kończy się zapaścią gospodarczą a przesadny liberalizm rewolucjami przez zbyt duże rozwarstwienie gdzie poziom nędzy u najuboższych nie daje im innej alternatywy ponad atak na resztę.
Podatek cukrowy jest tylko rozpaczliwym szukaniem recepty na ułomności na które recepty być nie może. Instrumentalizacja obywateli i nic więcej.
Jawnie zakłada się że obywatel jest zbyt głupi aby racjonalne argumenty zrozumiał i tylko presją ceny ograniczyć niepożądane zachowania a przymusem fiskalnym sprawić finansowanie skutków poczynań które mieszczą się w wolności osobistej.
Oświadczanie że jest to dla dobra obywateli już jest po za akceptowalną granicą i świadczy że władza jest jeszcze głupsza od tych obywateli w średniej statystycznej
ale to Cervantes już dawno temu zauważył i wielu Mu podobnych tak że ja tu niczego odkrywczego....
no może jedno - współczesny Sancho Pansa  częściej i odważniej sobie zadaje pytanie - dlaczego ja muszę służyć takiemu idiocie?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

A tu szajby ciąg dalszy. Fajnie że poziom tej szajby jest już tak wysoki iż podkładają się sami.😂

http://www.sadyogrody.pl/przetworstwo/105/bonduelle_nasze_priorytety_to_ochrona_gleby_i_roznorodnosc_biologiczna,20905.html

"Strategia B!PACT, którą będziemy realizować przez najbliższe pięć lat to naturalna konsekwencja naszych dotychczasowych działań. W długofalowej perspektywie chcemy, aby wszystkie produkty firmy pochodziły ze zrównoważonego rolnictwa, rolnictwa ekologicznego i nie zawierały pozostałości pestycydów – dodaje. Z tej swoistej gwarancji marki polscy konsumenci mogą korzystać już dziś sięgając m.in. po Złocistą Kukurydzę i Groszek Tradycyjny w puszce. Oba produkty sprzedawane są z nowymi etykietami, na których znajduje się informacja, że są to warzywa bez pozostałości pestycydów – tłumaczy Anna Telakowiec".

"– Planujemy także, że do roku 2025 Grupa będzie uprawiać 100% swoich areałów stosując co najmniej jedną alternatywną metodę uprawy – dodaje. Strategia zakłada również promocję sezonowych i lokalnych produktów czy ochronę bioróżnorodności oraz gleby poprzez zastosowanie m.in. techniki siewu bezpośredniego, eliminację GMO i szczegółowe badanie produktów". 

Czyli do tej pory firma Bonduelle nie pieprzyła się w tańcu i serwowała żarełko z dowolnym poziomem pozostałości pestycydów oraz GMO?😂 Oczywiście poza kukurydzą i groszkiem.

Opublikowano
3 godziny temu, galan99 napisał:

Tak się robi kasę w Polsce jak nic nie ma naszego a zachód ma zysk .

jako ze mieszkam na przedmiesciach krakowa wiec sie wypowiem-ten gosc to idiota..............

nurtuje mnie  tylko jedno pytanie czy nie wiekszym idiota jest ten wsiok co mieszka gdzies na zadupu dolnym w polsce c i nigdy nie byl w  zimie malopolsce zachodniej, poludniowej czy na slasku i wierzy w takie bzdury ???

ogrzanie domku kominkiem za 1000 zl- no pewnie, w krakowie kazdy ma swoj las😛, pile,siekiere i land rowera zeby drzewo z niego przywiezc😋, rachunek za ogrzewanie na 7 tys to chyba nieocieplony dom lub mieszkanie ze 150 m,.

zreszta odkad zabroniono palenia w piecach koszt ogrzewania nie wzrosl-ceny sa regulowane przez urzad regulacji energetyki-ale skad taki galan to moze wiedziec ????

Opublikowano

Kolego ja jako galan nie startuje na wybory Prezydenckie i nie trzeba mi reklamy skąd mogę wiedzieć skoro ktoś się wypowiedział to przedstawiłem .

zreszta odkad zabroniono palenia w piecach koszt ogrzewania nie wzrosl-ceny sa regulowane przez urzad regulacji energetyki-ale skad taki galan to moze wiedziec ????

Opublikowano
3 godziny temu, galan99 napisał:

w czym ten gość widzi problem? jest oznaczenie kraju pochodzenia ?,jest, jest zapisany w traktacie wolny przepływ towarów i usług ?jest,kapusta włoska jak nazwa mówi jest z Włoch a skąd ma być z Polski z Rosji.A że do Polski sieci importują odpady z sortowni bo tanie a tam musiały by iść do utylizacji i jeszcze trzeba do tego dopłacić  no to mamy to co widać na filmie

Opublikowano
18 godzin temu, Roman176 napisał:

Łódź: Śmiertelnie pobicie i gwałt na trzylatku. Wyrok niższy o 10 lat

Czytaj więcej na https://fakty.interia.pl/lodzkie/news-lodz-smiertelnie-pobicie-i-gwalt-na-trzylatku-wyrok-nizszy-o,nId,4309735#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome

z tym siedzią to na szubienicę

No szlag człowieka trafia , gdy czyta takie coś .za niedługo to będzie jeszcze tak że sędzia powie , że dziecko mogło się próbować bronić , to do zabójstwa być może by nie doszło , tylko do pobicia , moim zdaniem skoro wydali taki niski wyrok to pozostałe 10 lat powinni odsiedzieć ci sędziowie z apelacyjnego co obniżyli wyrok , to może by następni zaczeli wydawać surowe i sprawiedliwe wyroki za zabójstwa, a zwłaszcza dzieci

Sąd Okręgowy w Gdańsku skazał wnuka byłego prezydenta. Na karę trzech miesięcy pozbawienia wolności oraz dwa lata prac społecznych. Wyrok jest prawomocny. Sąd orzekł, że Dominik W. stosował przemoc wobec swojej partnerki - skazany za ugodzenie partnerki nożem.”

Ale za jazdę po pijaku, narażanie przechodniów ... i obrażanie funkcjonariuszy dostał 2,5 .Najsztub null bo kobitka była jak ,, rakieta " !

A co na to kandydat na prezydenta.

https://www.dorzeczy.pl/kraj/128805/zapytano-kidawe-blonska-o-zlagodzenie-kary-dla-gwalciciela-i-mordercy-3-latka-oto-co-odpowiedziala.html

Dwie sprawy sądowe. Miesiąc ograniczenia wolności za cukierka za 40 gr.

https://fakty.interia.pl/zachodniopomorskie/news-jest-wyrok-w-sprawie-70-latka-oskarzonego-o-kradziez-cukierk,nId,4311418

Kolejna sprawa, jednak powinno się informować społeczeństwo skąd się biorą dzieci.

Twierdziła, że nie wiedziała, iż jest w ciąży, a poród ją zaskoczył.
https://fakty.interia.pl/polska/news-martwy-noworodek-w-toalecie-proces-25-latki-oskarzonej-o-zab,nId,4311643

Opublikowano
1 minutę temu, dsbh napisał:

Twierdziła, że nie wiedziała, iż jest w ciąży, a poród ją zaskoczył.

Dobrze że nie na przejściu dla pieszych. W końcu przy takim zaskoczeniu miejsca się nie wybiera.

Opublikowano

@mirro W takich sytuacjach jestem za oknem życia w każdym powiecie. Z dokładną informacją o usytuowaniu w każdym urzędzie ,kościele czy tablicy ogłoszeń. Może było by mniej takich zdarzeń.

Odnośnie przejść dla pieszych.

https://fakty.interia.pl/mazowieckie/news-smiertelne-potracenie-w-zyrardowie-rmf-74-latek-uslyszal-zar,nId,4311452#comments4-1

Zdarzyło mi się już dobrych kilka razy stojąc  przed przejściem dla pieszych,że podjeżdża samochód i mnie przepuszcza na pasach. Szacunek dla tych kierowców.Dzisiaj ja jestem kierowcą a jutro pieszym lub odwrotnie. Należy chyba to uwzględnić.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v