Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli totalni dobrze głoszą o tym Polexicie  ,bo   raczej cały kraj po takiej dyrektywie będzie za . 

https://www.agrofoto.pl/produkcja-zwierzeca/pzhipbm-podatek-od-miesa-ma-sprawic-by-hodowla-zwierzat-stala-sie-nieoplacalna,91796.html

Opublikowano

ja podatek cukrowy popieram , cukier zawarty w owocach lub warzywach nie bedzie brany pod uwage ,najbardziej mie smieszą wypowiedzi z branży soków że im to zaszkodzi ,  to tak samo jak z kilkoma działaniam rządu jak niektórzy   wieszczyli katastrofy z ich powodu , najważniejsze że soki nie podrożeją bespośrednio w związku z podatkiema posrednio mogą produceni marże zwiekszyć .

Opublikowano
2 minuty temu, jarecki napisał:

najważniejsze że soki nie podrożeją bespośrednio w związku z podatkiema posrednio mogą produceni marże zwiekszyć .

YYYYY ??

To ceny będą wyższe przez ten podatek , czy nie ?

Opublikowano

Mechanizm? Niczym. Stan umysłu pto vege także. Im się kuźwa wydaje, że gleba nie żyje i uprawa pod rośliny oraz samych roślin nie generuje CO2. Toć jesienią mamy do czynienia z wyrzutem tego gazu. Sam las jedzie na tlenie... Szkoda strzępić języka na idiotów.

Jeszcze zapytam: czy konsumenci soków coś ugrają? Paszę dla pszczół ktoś zadotuje? Cukier do domowych przetworów? To jest ten sam stan umysłu powtarzam.

• Like 1
Opublikowano

cukier zwykły w torebkach 1 kg .nie zostanie obłożony opodatkowaniem ! 

8 minut temu, zetorki12 napisał:

YYYYY ??

To ceny będą wyższe przez ten podatek , czy nie ?

w związku z podwyżką  byleczego pseudo napojów , produceni soków ale przede wszystkim sprzedawcy markety mogą chcieć wiecej zarobić .  w grudniu czytałem że po wzroscie akcyzy na alkochol piwo podrożeje o 1 zł na litrze , a podwyżki akcyzy to około 10 gr .   nawet niewiadomoile wyniesie podatek i bedzie uzależnione od zawartosci cukru i innych słodzików

Opublikowano

Podniosą podatek , a sklepy cenę podniosą nie przez podatek , ale przez chęć zarobku ... :D     To mi Jarecki wytłumaczyłeś . Ty sam to wymyśliłeś ? :D

Opublikowano (edytowane)

a tego to ja nie wiem , zresztą i oni sami nie wiedzą , ale coś pod publike wymyslą .  ZETOREKI 12 niestety ale tak może być i zapewne bedzie , bo soki nie zostaną obłożone nową daniną , choć tu wpływ ma rok czy urodzajny czy nie .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

No, to teraz wróćmy do początku i zastanów się czy jeszcze popierasz tak skonstruowany podatek, za który i tak zapłaci plantator bo ceny surowca z pewnością nie pójdą w górę, jeśli nie spadną.

Opublikowano

To jaki to podatek od cukru? Jak syrop GF naleją będzie dobrze? Gdy sprzedadzą kartonik z cukrem do dosłodzenia także? Co jest bardziej szkodliwe: cukier czy łakomstwo, cukier czy aspartam?

A to już ustalone, że to dojarka przy następnym cycku. Odpowiem co będzie z walutą: pójdzie na reformę sądownictwa bo to jest ważniejsze niż np waloryzacja 500+

Opublikowano
33 minuty temu, jarecki napisał:

bo soki nie zostaną obłożone nową daniną , choć tu wpływ ma rok czy urodzajny czy nie .

To nie ma wpływu, ponieważ największymi graczami są i tak producenci koncentratu. Ich to wali po całości, tak samo jak protesty sadowników.

Opublikowano

Douglas jednak sobie odpuścił. Susza jest w centralnej Polsce tragiczna. Może zamiast trykać się z sędziami ktoś rozpocząłby retencjonowanie? Zamiast kopać na mierzei lepiej gdzieś indziej? Bałtyk przyjmie wodę z Morza Północnego to przynajmniej będzie słony...

Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

To nie ma wpływu, ponieważ największymi graczami są i tak producenci koncentratu. Ich to wali po całości, tak samo jak protesty sadowników.

sprawa jest bardziej skomplikowana , produceni koncentratu płacą farmerom tyle żeby ci nie zbankrutowali i nie zamkneli plantacji na rolnikach to przełożenia nie bedzie miało bo i tak Wiesz jakie ceny płacą przetwórcy to  sprzedawca market dyktuje ceny a nie producent . market zmiejszy marże np .na sok jabłkowy sprzeda wiekszą  ilość soku zamiast np. tymbarku i zmiejszy podaż na rynku .

Opublikowano

Najpierw czytam: sprawa jest skomplikowana a potem wkładasz stałe i upraszczasz. Producent jeżeli przejdzie w tryb stagnacji - zginie. Zmiana kwalifikacji to ryzyko wpisane - nie usztywniaj tego do poziomu mojej jabłonki na podwórku co rośnie dla cienia.

• Like 1
Opublikowano

ale tak jest przetwórca płaci tyle żeby jego dostawca nie zrezygnował z uprawy ale tu może i ok . bo jak da cene + to za kilka lat bedzie nadprodukcja . w ubiegłym roku lokalna sieć marketów wystawiła 3 palety soku jabłkowego po 2,4 za litr  w piątek rano to było a na wieczór soku zabrakło cześc  ludzi zamiast np .coli kupiła ten  sok jakby wszystkie sieci tak zaareowały to nadwyżka soku by się  sprzedała tylko pewno market miał marże na pokrycie kosztów .

Opublikowano
41 minut temu, jarecki napisał:

ale tak jest przetwórca płaci tyle żeby jego dostawca nie zrezygnował z uprawy ale tu może i ok . bo jak da cene + to za kilka lat bedzie nadprodukcja . w ubiegłym roku lokalna sieć marketów wystawiła 3 palety soku jabłkowego po 2,4 za litr  w piątek rano to było a na wieczór soku zabrakło cześc  ludzi zamiast np .coli kupiła ten  sok jakby wszystkie sieci tak zaareowały to nadwyżka soku by się  sprzedała tylko pewno market miał marże na pokrycie kosztów .

Przetwórcę grzmoci czy gościu wykopie jabłonki. Przetwórcę interesuje aby nie dołożyć do interesu. Jeżeli litr NFC kosztuje około 5 PLN (koszt wytłoczenia), to cena 2,4 raczej wskazuje że ktoś albo chciał wejść na rynek, albo wymuszona przez sieć partia promocyjna, albo to nie był sok.😂 

Opublikowano (edytowane)

był to sok z koncentratu 100  % tak było napisane , zresztą soki jabłkowe w sklepach kosztują ok 4 zł za litr  . nowe swiatło na podatek cukrowy rzucają amerykanskie sieć coca cola i pepsi które są potentatami na rynku i fajnie pracują nad domionacją na rynku w barach czy restauracjach zakaz produktów konkurencji afera wyszła ciekawa we francji https://innpoland.pl/157351,coca-cola-wycofuje-swoje-produkty-z-francuskich-sklepow-intermarch-i-netto    a może to jest próba ograniczenia dominacji amerykanskich korporacji w europie ten  podatek ?

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Nooooo przy takim lizaniu dupska amerykanom jak nasze, to na pewno próba ograniczenia dominacji.😂
Sok z koncentratu - wszystko jasne. Ja tam za sok uważam ew. te NFC nieklarowane. Reszta to pic na wodę, tzn dużą ilość wody.

Opublikowano

polska tylko poczuła kase na podatku a kto pierwszy wpadł na pomysł , który kraj to nie wiem , zresztą wszedzie prawie zamiast cukru jest syrop glukozowo-fruktozowy  ,tylko cola i pepsi dają cukier 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v