Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
42 minuty temu, ogarek napisał:

A z tym spadkiem to miały być jakieś zmiany ponoć że nie trzeba w takich przypadkach odrzucać spadku nawet...czyli co zostało po staremu i nadal nieletnich ścigają? 

a ty masz ferie zimowe ??

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, dysydent napisał:

za nieletnich może to zrobić ich opiekun prawny który zawsze musi jakiś być

odrzucenie spadku w imieniu dziecka jest trochę bardziej skomplikowane

Zgoda sądu na odrzucenie spadku w imieniu dziecka

Edytowane przez Roman176
Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

za nieletnich może to zrobić ich opiekun prawny który zawsze musi jakiś być

Z automatu nieletni dziedziczy tak jak pisałem, natomiast opiekun ustawowy ma 6 miesięcy na to aby wybrać inne rozwiązanie (odrzucić w całości, lub przyjąć z długami).

Opublikowano
Przed chwilą, Roman176 napisał:

wyspałeś się ??

Chłopie ja żem nie spał bo miał powody a ty czego noc zarywał 🤣

Opublikowano
Przed chwilą, ogarek napisał:

Chłopie ja żem nie spał bo miał powody a ty czego noc zarywał 🤣

ja poszedłem o 1;50 spać wiec spal;em   ale o 7 dzieci mnie obudziły i nie spałem  i 4 ale poszedłem spać po 15 min 

Przed chwilą, marcinl1991 napisał:

Z automatu. Przepisy się zmieniły.

przed chwilą w mony.pl sprawdzałem 

Opublikowano

Procedurę odrzucenia spadku w imieniu małoletniego możemy podzielić na 3 główne etapy:

1. odrzucenie spadku przez rodzica (rodziców) w ich imieniu – przed notariuszem lub sądem – należy to zrobić w ciągu 6 miesięcy od dnia, w którym rodzic dowiedział się o śmierci spadkodawcy albo o istnieniu testamentu w którym został powołany do spadku.
  2. złożenie do właściwego sądu rodzinnego wniosku o zezwolenie na dokonanie czynności przekraczającej zakres zwykłego zarządu majątkiem dziecka – w tym wypadku taką czynnością jest odrzucenie spadku.
  3. po otrzymaniu sądowego zezwolenia, złożenie oświadczenia o odrzuceniu spadku w imieniu małoletniego dziecka.
  4. https://www.infor.pl/prawo/spadki/postepowanie-spadkowe/2703214,Jak-zrzec-sie-spadku-w-imieniu-maloletniego-dziecka.html
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Roman176 napisał:

przed chwilą w mony.pl sprawdzałem

Za zgodą sądu odrzucenie spadku w całości. Automatycznie z dobrodziejstwem inwentarza.

Edytowane przez marcinl1991
Opublikowano (edytowane)

Kurla... Niedoszły zieciunio Marcinolot a ja żem nie zauważył.... 😂😂😂😂

Edytowane przez ogarek
Opublikowano (edytowane)

Też można i konieczność uzyskania zgody sądu zrozumieć bo opiekun może działać wbrew interesowi nieletniego np zwalić na nieletniego długi a sam zająć aktywa spadkowe.
Miałem przypadek gdy w prostej sprawie zadeklarował się prawnik tak prostą sprawę za sporą opłatą poprowadzić.
No rozwalił bym łeb na czworo takiej hienie dla tego skoro mowa o demonach to czasem lepiej nie przyznawać się do prawniczych korzeni bo te hieny potrafią .... dowcip o gruszce na miedzy nie wziął się z niczego.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
5 minut temu, dysydent napisał:

Miałem przypadek gdy w prostej sprawie zadeklarował się prawnik tak prostą sprawę za sporą opłatą poprowadzić.

nic dodać nic ująć , i nieraz adwokat wywinduje koszty wieksze niż wynikało by ze sprawy którą prowadzi . ostatnio jak byłem w sądzie to sedzina mie zapytała czy poniosłem koszta związane ze sprawą , mówie nie , jedyny koszt jest związany z dojazdem który musiałem ponieść a ona pyta czy wnioskuje o zwrot kosztów podróży od powoda , 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, jarecki napisał:

nic dodać nic ująć , i nieraz adwokat wywinduje koszty wieksze niż wynikało by ze sprawy którą prowadzi . ostatnio jak byłem w sądzie to sedzina mie zapytała czy poniosłem koszta związane ze sprawą , mówie nie , jedyny koszt jest związany z dojazdem który musiałem ponieść a ona pyta czy wnioskuje o zwrot kosztów podróży od powoda , 

to akurat jest jak najbardziej ok bo czasami i menda się wśród "powodów" trafi jak ten przypadek o którym słusznie już nie pamiętam jak Ogarek napisał i za zawracanie szanownej komorniczej d...y komornik mógł zażądać jakichś zwrotów kosztów nawet dochodów utraconych bo przez sprawę w sądzie znów zapomniał kwitów na kolejną egzekucję  xD

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

dysydent - takie dzielenie spadku jest jak wyprowadzanie majątku ze spółki. Znaczy z masy spadkowej w tym przypadku. Jest to przestępstwo. Pozakładałem kilka rzeczy ale mimo błędu można dojść do wniosku iż mamuśka chciała zarobić i coś przebarszczyła. Podejrzewam, że przyjęła połowę i hycnęła ją od razu na curuś u notariusza a to się okazało nie tędy nie tędy. Takie artykuły wszystkiego nie pokazują... Ale może i komornikowi firma wskazała łebków do bicia (komornik wszak pyta - dwuznaczność wg uznania😉 ) i ten podjął się egzekucji bez sprawdzenia. Po namyśle - prawo wstecz nie działa i uj wi ile ma sprawa. Kiedy to?

Opublikowano

Ja pier**lę, nowa forma działalności, ciekawa co jeszcze ta komunistyczna ekipa wymyśli.🤣

http://www.sadyogrody.pl/prawo_i_dotacje/104/map_wkrotce_przedstawi_propozycje_konsolidacji_spolek_rolno_spozywczych,20889.html

"Jak mówił Ardanowski, "to nie ma być państwowa firma do zajmowania się przetwórstwem, choć będą współpracowały podmioty państwowe, takie jak Krajowa Spółka Cukrowa, Elewarr, rynki hurtowe czy gospodarstwa Skarbu Państwa podlegające pod Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa". Wyjaśnił, że chodzi o wspieranie podmiotów o różnej formie prawej, przede wszystkim prywatnej, które mają pomagać na rynku.

Zapewniał, że holding nie będzie nastawiony na zysk, ale na to, by jak najwięcej zagospodarować polskiej żywności, przetworzyć ją i wyeksportować. Ale nie będzie to także firma charytatywna, która dopłaca. "Nie jest sensem zarabianie pieniędzy na rolnikach, tylko pomoc, by rolnicy więcej zarobili na dobrze zorganizowanym rynku"

Nie będzie nastawiona na zysk, tak swój jak i rolników. Najlepszy z ministrów znowu w formie. 😂

Załatwili już radców rolnych w placówkach dyplomatycznych, to teraz załatwią firmę co ma się czymś zajmować, a jednak nie ma się tym zajmować.

Opublikowano

tak czy inaczej stracił jakiś wierzyciel i nie da się w żadnym prawie zapisać że wierzyciel nie może niezawinienie stracić bo rzeczywistość pokazuje inaczej.
Prawo wymyślone przez ludzi jest często bzdurą oderwaną od rzeczywistości i nie widzę powodu aby bronić tezy że sprawiedliwość istnieje wobec życia nawet bo nie istnieje. Zawsze można wykorzystać nawet z założenia najobiektywniejsze zapisy prawa przeciwko obiektywizmowi... dalej bym tłumaczył jeszcze trudniejszą argumentacją a zmierzam do czego innego i to jest już proste - jak najmniej osobników utrzymujących się li tylko ze stosowania prawa bo według praw naturalnych większość naszych praw jest absurdalna...

o Mirro. Ja calkiem bezprawnie i niezgodnie z tematem.
Pytała się taka jedna jaka odmiana marchwi najlepsza na detal z przechowania na czarnoziem?
Jeszcze o ogórki pytała na rozsadę chyba ale na grunt i coś w okolicach odm. Akord mi przychodzi do głowy ale Ty z ogorkami nie... i tylko marchew bo pamiętam... ale kiedy ja to znajdę i to jeszcze na starym forum

Opublikowano

kiedyś stary rolnik mi powiedział że ziemiaki to tylko uprawiane na glinie lub na piasku bielicowym są najlepsze , cos mówił i o marchwi ale nie wnikałem w szczegóły , ale i chyba o marchi mówił że  najlepsza z gliny lub z piasku .

Opublikowano

Najsmaczniejsza Olimpo. Nie przechowuję tylko wszystko w mrożenie. W mojej piwniczce ładnie się przechowała, taka na niedzielny rosół, choć i tak do rosołu wrzucam kostkę z zamrażarki. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

ja jeszcze "cięższy przypadek" bo fasolę na sałatki na święta dwa kilo perły... kupowałem na Elizówce czort wie od kogo :D
nawet mam w stodole ale przywalona innymi odmianami które dopiero teraz na nasiona zacznę młócić. Znak czasu
Moja nawet kolorowa

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v