Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bańka 30 litrów ,35% perhydrolu to koszt 130PLN w hurtowni chemicznej. :efendi2: Więc zabieg na ha wcale nie jest taki drogi.. No chyba Racyl że drogi?

15 minut temu, racyl napisał:

O to " Huwa San TR 50 1kg "  ci pewnie chodziło ?

tylko że takiej dawki ponad x10 na opakowaniu nie przewidzieli. z resztą to nawet stosowanie tego w takiej dawce to czysta głupota chociażby  ze względu finansowego

Przecież rozpisałem Ci na składniki dostępne na rynku.:gent:

Opublikowano

nie czytam wszystkich waszych wypocin. nie drogie to fakt ale na kwitnące rośliny tego nie walniesz.

Opublikowano

W moim przypadku tylko w fasoli muszę uważać, no i dawka mniejsza. I tak pierwsza dawka idzie 3-4 liści właściwych, albo przy opadach wcześniej, druga kiedy pojawiają się pierwsze kwiatki. Opóźnianie nie ma sensu, Przy niektórych odmianach ( szczególnie żółte) trzeba sobie wybrać czasem jakiś termin pod koniec kwitnienia. Inaczej szlag trafi cały łan.

Opublikowano

Huwa san jest tak rozmyty, że ponoć można. Gdyby sam nadtlenek 80 % nabyć byłoby taniocha bo rozcieńczysz w destylowanej tylko to towar dla niebezpiecznych profesjonalistó stąd te 30%. Mimo wszystko coś mi się widzi, że trzeba do tego oprysku wodę przygotować. Ale niewiem. Problem jest ze srebrem i cały pic huwasanu na nim się opiera jsk sądzę. Są różne odmiany i podejrzewam potrzebę 8 nanocząstek a to jest niełatwo kupić.

Opublikowano

Szkoda czasu na poszukiwania. Sam środek jest ponoc stabilizowany jonami srebra. A chodzi tu tylko o odkażające działanie srebra. Silny utleniacz dzialający natychmiast+ niepozwalające zasiedlić ran srebro. Woda leci normalna z głębinówki.  Kiedyś w formie próby dałem 2 litry/ ha oryginalnego środka i kwiatkom nic nie było. 

Nooo z tym srebrem łatwo nie jest. Ale i bez niego można uratować sytuację.

Opublikowano

no tak może to byc działanie wyniszczające ze względu na działanie silnie żrące nadtlenku wodoru ale jak nie ma pozostałości to i nie ma działania minimalnie zapobiegającego i szybko szkodnik czy grzyb powróci

Opublikowano

racyl - masz rację jeśli piszesz o nadtlenku w stężeniu 80 - 95%. Tu kupujesz perhydrol czyli roztwór nadtlenku a jeszcze go rozcieńczasz 20 razy a to już jak dobrze patrzę mniej jak woda utleniona. I tu nie testowałem i niewiem czy przyznać Ci rację ale mirro wie 😉 Szkodnik właśnie będzie miał problem hak posmakuje srebra.

Opublikowano

roślinę nie potraktujesz tyle razy nadtlenkiem wodoru co śoh  bo ona tego nie przeżyje

a czyich łapach są czołowe koncerny produkujące śor w europie ? a no w tych co te zasady ustalają. te same firmy produkują nadal te środki w tych krajach gdzie tych zakazów nie ma. tu bronią pszczółek a kilkadziesiąt kilometrów po za granicą UE te same firmy mają je gdzieś

Opublikowano

No właśnie roślina przeżywa i po każdym dostaje kopa. Przy dużej presji mączniaka w marchewce zawsze idzie najpierw nadtlenek a za dwa dni Scorpion. Rośliny szybko wypuszczają nową natkę obok tej ratowanej i ( tak jak w tym roku) zdążą jeszcze urosnąć. 

Opublikowano
7 minut temu, DTaras napisał:

racyl - masz rację jeśli piszesz o nadtlenku w stężeniu 80 - 95%. Tu kupujesz perhydrol czyli roztwór nadtlenku a jeszcze go rozcieńczasz 20 razy a to już jak dobrze patrzę mniej jak woda utleniona. I tu nie testowałem i niewiem czy przyznać Ci rację ale mirro wie 😉 Szkodnik właśnie będzie miał problem hak posmakuje srebra.

piszesz o robaku. to po zastosowaniu śor systemicznego jeszcze jakiś czas będzie w nim krążył a po nadtlenku obojętnie jakim stężeniu byle szkodnika usmiercił ten nadlenek nie zabezpieczy przed kolejnym nalotem

to może być dobre jako wyjście awaryjne coś w "stylu pigułka" po z tym nadtlenkiem wodoru w systuacji gdy ktoś przegapił moment na właściwe zastosowanie śor

Opublikowano

Racyl. Tlen się zużywa na metalach ale też białku. Skoro kwasami i zasadami można łupać z karencją to tylko kwestia karencji zapewne. Nie mniej możesz sobie trutki rozmaite perhydrolem spasywować. Nikt tu przecież nie forsuje hiperekosposobu a jedynie uzupełnienie ochrony, tanie uzupełnienie. Pisałem o szkodniku. Może to być inny pasożyt dla przykładu grzyb. Srebro ma moc a tlen w glebie z wody utlenionej poprawia kondycję życia w niej zawartego. Na to są poważne dokumenty.

Opublikowano

Racyl to o tyle dobre rozwiązanie że możesz walnąć bez względu na temperaturę, stadium szkodnika i czas do zbioru, Jak przegniesz z ciężką chemią to też dobrze nie będzie. I wtedy co? Mam zmienić swoja zasadę że jem bez obaw wszystko co produkuję?:lol:

Taras w uprawach polowych (takich jak fasola) najgorsze są bakteriozy duszące rośliny w fazie wschodów.

Opublikowano (edytowane)

Na hektar.

Do fasol daj 3litry, więcej dopiero jak będzie miała strąki i wlezie zgnilizna twardzikowa.

W dużym zagęszczeniu roślin dobrze jest dać dysze dwustrumieniowe.

Edytowane przez mirro
Opublikowano

Mirro - i w porządku. Można też się oczytać o działaniu w glebie i również na składniki mineralne. Pewnie ten opryskiwacz wiatrem pędzony do tego jest dobry. Jeżeli idzie o srebro to bakterie niszczy zawodowo - rozwinąć hasło "opatrunki" by trzeba było.

Opublikowano

mirro a na mączniaka w innych roślinach warzywniczych czy jagodowych , w ziemniakach

w ogórkach nie raz jest problem że jak sie wpierdzieli to już nie pogonisz śor

Opublikowano

Czyżbyś mirro do swojego dysku linka dał? Drożdże to chyba wkonkretnym szczepie i na uszkodzenia gdyż muszą skolonizować uszkodzenie przed grzybem... Dobra bo coś kombinuję a nie mam danych.

• Haha 1
Opublikowano
12 godzin temu, mirro napisał:

Aaaa nie napisałem dlaczego ich nie używałem. Powodem były właśnie wysokie temperatury i fakt że dawka 5l/ perhydrolu przy 400l wody załatwiała tak wszystko co lata jak i wszelkie bakteriozy. Olałem wszystko co możliwe ze środków owodo i grzybobójczych.

w takim razie jeśli u ciebie tak ze za wysokie to co dopiero u mnie ... jestem bramie morawskiej opryskiwacz nie miał by co robić od maja do września 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v