Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, Roman176 napisał:

czyli czasami warto oglądać na discovery lot w przestworzach  

da się usunąć przy pomocy backspace tak jak się usuwa tekst literka po literce, kursor ustawiony przed pierwszą literą którą chcesz z tekstu za twittem zostawić i próbuj
w telefonach chyba się to cancel nazywa ale zasada taka jak podczas poprawiania tekstu a twitt jest literą tego tekstu.
dziwne że delete nie zadziałało u mnie i zostawała ramka która w dodatku nie da się zaznaczyć

Opublikowano

Towarzysze sopkojne. Jeszcze jeden marsz czarnych sukienek czy czego tam, jeszcze timmermansy i inne donki trochę poszczekają z brukselki i może ... wygracie. Już marszałka kopertowego Gorodzkiego macie, to duży sukces, prawie jak marszałek samolocik Borsevicz, po Nojmannah i Gwlovskych pasuje, też biznesa umie prowadzić, oczywiście tylko własne, bo jak coś jest państwowe to już bidulek nie umie.  A na razie jak za bardzo Wami towarzysze rzuca to może by tak, zamiast Kleru czy innej Polityki czy TWN-y oglądać, może by tak do KK się przejść, wyspowiadać i wiadro święconej wody na głowę wylać, może Wam Towarzysze troszkę pomorze ...

Opublikowano (edytowane)

a propos Pomorza to nie wiem czy to fake czy rzeczywiście tak prokuratura tlumaczyła?
cyt - " W jednym z najnowszych (postanowień odmowy - red.), sporządzonym 23 grudnia 2019, na czterech stronach drobnym maczkiem uzasadnia się, dlaczego groźby nie mogą być ścigane przez prokuraturę z urzędu. Koronnym argumentem jest to, że mail z obelgami i groźbami nadszedł na urzędowy adres prezydent Gdańska o godzinie 22.07 – czyli, jak wywiodła prokuratura, po godzinach pracy. Z tego powodu, zdaniem prokuratury, sprawca nie może być ścigany z urzędu. "

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,25600017,prokuratura-nie-chce-sledztwa-ws-grozb-wobec-dulkiewicz-powod.html

skoro już tu jestem i kawa nie wystygła to trafiłem na przykład walki której bym dał tytuł - walka z zakapiorami prowadzona przez idiotów.
Nazywanie dezinformacją cytaty z artykułów których się dezinformacją nie nazywa jak inaczej nazwać jeśli tylko cytatami a skoro pozmieniane co nieco to zwykłym fałszerstwem a przy okazji taki rodzaj walki robi utraprawicowcom tylko zbędną reklamę. a już najbardziej ciekawy jest termin - prawicowa międzynarodówka. Teraz ze stałych czytelników przybędzie atakowanemu portalowi jeszcze wielu z czytelników POLITICO

https://wiadomosci.onet.pl/politico/w-ramach-skrajnie-prawicowej-miedzynarodowki-polacy-prowadza-we-francji/54vb4sq

Po co o tym wspominam? Bo nawet najświętsza prawda nie ma szans jeśli będzie broniona przez idiotę i dotyczy to obydwu przykładów.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
6 godzin temu, mirro napisał:

Czy w przypadku Smoleńska którykolwiek z rządów "sojuszników" albo sąsiadów, albo w ogóle ktokolwiek zasugerował iż Rosja zrobiła kuku,

Norwegia Szwecja i kontrwywiad USA coś dawał do zrozumienia , dałem ci jednego linka ostatnio 

Opublikowano

podniesienie płacy minimalnej dla przedsiebiorców może okazać sie dobrym posunieciem ,  UE chce wprowadzić płace minimalną w całej wspólnocie w wysokosci  60 % sredniej płacy z całej unni a to by oznaczało że nagle mogło by sie okazać że podwyzka i jej wysokosc mogła by być znaczna na terenie RP  a tak  to wyprzedzimy ich pomysły  wolnym dostosowaniem sie do 60 % sredniej unijnej . -                                                                                                                                                                                                                      Gazeta el pais uważa, że nowy plan KE jest korzystny dla państw "starej Unii", naciskających na Brukselę “w kwestii zwalczania dumpingu płacowego poprzez zaostrzenie przepisów dotyczących pracowników delegowanych, np. w transporcie".

Opublikowano

to by oznaczało też że wiele z polskich firm jak np meblarskie utraci konkurencyjność na unijnym rynku, wiele usług jak np budowlano remontowe, serwisowe podrożeje na polskim rynku, gastronomia, usługi kuriersko pocztowe. itd itp

Spory udział w tzw "sukcesie gospodarczym Polski" ma właśnie ów "dumping płacowy"

nie jest to takie jednoznaczne czy aż tak dobrym jest dla nowych krajów unii ten pomysł bo na pewno nie leży u jego podstaw dobrotliwa litość dla pracownika co względy ja najbardziej w interesie firm i pracowników starej unii

Opublikowano

już zatwierdzili pomysł 

Komisja Europejska ustaliła wysokość płac minimalnych w krajach UE

Czytaj więcej na https://praca.interia.pl/zarobki/news-komisja-europejska-ustalila-wysokosc-plac-minimalnych-w-kraj,nId,4262669#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome

Według europejskiej agencji Eurofound roczna minimalna płaca netto w krajach takich jak Polska, Węgry, Czechy czy Słowacja nie przekracza (w przeliczeniu) 5000 euro, zaś w Bułgarii i Rumunii oscyluje na poziomie 3000 euro. Z kolei w Niemczech, Francji i Włoszech przekracza 13 tys. euro, a w Hiszpanii 11 tys. euro"

Opublikowano (edytowane)

w sumie kaczynski jest przygotowany , wiele razy powtarzał że polska nie powinna być tanią siłą roboczą , wprowadzenie tego przepisu ja bym poparł bo to nie tylko tani pracownik ale przede wszystkim drenowanie rynku z zasobów ludzkich , gzdzieś czytałem niemieckiego ekonomiste który w odniesieniu do braku inżynierów na rynku niemiecki przewiduje że to przełoży się na reszte europy , coś wypowiadał sie o braku 0,5 mln pracowników dobrze wykształconych w niemczech może spowodować drenaż takiej kadry w panstwach o niskich zarobkach i problemach takowych gospodarek w razie ich wyjazdu do niemiec           . przykład z Polski od czasu akcesji do unni wyjechało 30 tys lekarzy młodych a teraz zamykane są oddziały szpitalne z powodu braku lekarzy .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
5 godzin temu, DTaras napisał:

Dopiszę tylko do samolotu. Gdyby w Smoleńsku kamery nagrały wybuch sprawy możnaby porównywać a tak ni przypiął ni przyłatał.

Eee ram coś manipulujesz. W obydwu przypadkach były samoloty które spadły i jak jeden został zestrzelony to jest oczywiste że drugi też musiał.

2 godziny temu, Roman176 napisał:

Norwegia Szwecja i kontrwywiad USA coś dawał do zrozumienia , dałem ci jednego linka ostatnio 

Przeczytaj czym jest kontrwywiad i co robi a potem pisz 

32 minuty temu, Roman176 napisał:

już zatwierdzili pomysł 

Komisja Europejska ustaliła wysokość płac minimalnych w krajach UE

Czytaj więcej na https://praca.interia.pl/zarobki/news-komisja-europejska-ustalila-wysokosc-plac-minimalnych-w-kraj,nId,4262669#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome

Według europejskiej agencji Eurofound roczna minimalna płaca netto w krajach takich jak Polska, Węgry, Czechy czy Słowacja nie przekracza (w przeliczeniu) 5000 euro, zaś w Bułgarii i Rumunii oscyluje na poziomie 3000 euro. Z kolei w Niemczech, Francji i Włoszech przekracza 13 tys. euro, a w Hiszpanii 11 tys. euro"

No i znowu jest sPISek! Co ty na to?

27 minut temu, DTaras napisał:

Roman - zadaj sobie więcej trudu

Nie żartuj.........

Opublikowano

no akurat inżynierów, lekarzy i innych deficytowych profesji ten poziom wynagrodzeń o jakim mowa i w Polsce już nie dotyczy bez narzucania minimalnej unijnej tak że akurat przed drenażem to polskiego rynku nie uchroni. Utrata sporej części konkurencyjności na pewno.
trzeba się dobrze zastanowić czego ię chce bo można to na prawdę dostać.

Opublikowano

a te cholery dalej wyjeżdżają bo tam te średnie i wysokie wynagrodzenia nadal pozostaną wyższe niż w Polsce i tak; nie dośc że najtańszy robotnik podrożeje co najprymitywniejsze dziedziny gospodarki osłabi to i tak nie będzie komu zbudować tych bardziej skomplikowanych.
nie upieram się ani za ani przeciw. po prostu nie wiem czy można przewidziec jakie naprawdę skutki wywoła ten pomysł dla Polski i okolic.

Opublikowano
8 godzin temu, Ulman napisał:

Za słuchanie JKM to się nie powinieneś brać bo percepcja ci się wyczerpuje po kilku zdaniach wyrwanych z kontekstu. Czemu Jarosław _Polskę zbaw , tak ostro wzbrania się przed rozbiciem UE ? 

Jakie słowa wyrwane z kontekstu . Przecież tak powiedział i wszyscy zaczeli się śmiać .

A myślisz podobnie jak Korwin powiedział że trzeba się śmiać z tego co Putin powiedział a nie reagować na kłamstwa historyczne ?

Opublikowano

Co rozumiesz pod pojeciem likwidacji i Jak wyobrażasz sobie krajobraz  po zniknięciu UE? Jakie bedą stosunki polityczne i gospodarcze miedzy krajami europy? Jak bedzie wygladac europa po takich zmianach? 

Putin wywołał dokładnie taką reakcje jaka chciał wywołać. Wiadomo że tłumaczy sie tylko winny i on taki efekt osiągnął więc moze wysmianie go byłoby słusznym krokiem.

Opublikowano

UE wcześniej czy puźniej i tak się rospadnie  , bo coraz więcej krajów widzi jak jedni mogą robić co tylko chcą a inni za byleco są  gnębieni  i jakoś świat dalej będzie trwał . 

• Like 1
Opublikowano

wszystko predzej czy pozniej sie rozpadnie- czy cesarstwo rzymskie,zsrr czy tysiacletnia III rzesza- tylko pytanie czy pozniej bedzie lepiej ??? po rozpadzie cesarstwa rzymskiego cywilizacyjna zapasc europy skonczyla sie gdzies po 1000 lat- cywilizacja rzymska najlepiej zachowala sie w krajach muzulmanskich..

rosja chyba po 20 latach bedzie miala nowego premiera-dziw ad dziwy

https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/gwiazdy-siatkowki-w-tym-bartosz-kurek-i-lukasz-zygadlo-maja-zeznawac-w-sadzie-w-tle/978q66g

blokuja nadal te linki- ciekawa historia stoczni szczecinskiej, 

roman- ogladalem na dicovery odcinek o katastrofie w smolensku . bylo cos tam o zamachu ,wybuchu,zestrzeleniu ??? w kolo to powtarzaj wiem moze kiedys ogladne drugi raz i tam beda wybuchowe parowki ?

wy to w ogole istniejecie ?? tak a propo ktoregos wpisu ?? czy jestescie, jak ja tylko internetowym bytem ?? bez zdjec.wieku, fb twittera,yt ?? ja to szaleje  jeszcze na amerykanskich ukladach scalonych, a wy juz pewnie na chinskich i juz niedlugo beda musieli podstawic nowe boty za was.

tylko roman istnieje realnie- robotow z dysleksja jeszce nie wymyslili.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, DTaras napisał:

dysydent, o ile pamiętam to żyłeś na tzw zachodzie i tu masz ode mnie pytanie: Tylko za pieniądzem się tam jedzie?

wolał bym nie pisać co oprócz pieniędzy może być celem wyjazdu na zachód Europy bo może to pogłębić kompleksy w tym i tak zakompleksionym kraju.
Ja akurat byłem w celach bardziej zawodowo krajoznawczych a jako że interesowały mnie zagadnienia rolnicze i agrobiznesowe to najłatwiejszym sposobem poznania tajemnic branży jest się w niej zatrudnić. Niecałe dwa miesiące w kilku różnych miejscach i specjalizacjach od sadownictwa po przez warzywnictwo kończąc na automatycznych liniach sortujących.
Większość kontaktów moich z zachodem to kontakty bardziej już później towarzyskie i nawet nazwę - drobnobiznesowe.

Nie, nie tylko pieniądze są powodem wyjazdów ale w przeważającym procencie jednak niestety one decydują gdy wszystko inne jest równoważne w porównaniach.
Podejrzewam kontekst pytania i rzeczywiście tam gdzie nie było komuny lepiej jest doceniana wartość człowieka w statusie spolecznym. Inaczej traktowala mnie np policja gdy byłem gastarbajterem a inaczej gdy byłem - for business & tourist purposes.
Pojawił się wyżej Gieno co mi przypomniało gostka który sobie wrzuca filmiki na yt ze sporadycznych biznesowych wypadów do Holandii a jako że tam to musiał zwrócić moją uwagę :) może znajdę Jego wolne wnioski o polskim biznesie i szansach jakie ma na zachodzie i ... z resztą jeśli znajdę sam to powie

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
34 minuty temu, dysydent napisał:

Niecałe dwa miesiące w kilku różnych miejscach i specjalizacjach od sadownictwa po przez warzywnictwo kończąc na automatycznych liniach sortujących.

I jakbyś wziął się za serwisowanie tych linii, to w tej chwili byłbyś całowany po rękach przez grupy producenckie, a i kasiorą tez by Cię obsypali.:lol:

Opublikowano (edytowane)

wszystko kiedyś się kończy w tym zdolność przyswajania nowych informacji, wzrok i nawet zapotrzebowanie na tę kasiorę bo kiedy to wydać?
A poważnie to serwisowanie tego nie jest takie aż skomplikowane i dochodowe bo najczęściej ogranicza się do mechanicznej wymiany jakiegoś elementu czy modułu z kolei kwestie programistyczne to tylko u producenta i właśnie tam co i raz są udoskonalane i trzeba by nadążać z uczeniem a tu za twardy stary łeb i nawet jak coś w końcu przyswoi to młodszy dziesięć razy tyle w tym samym czasie.
jeśli o zapotrzebowaniu na kasę to Dylewicz może dać niejednemu ubaw na dzisejszy wieczór tylko trzeba sobie wyobrazić że wszystko to mówi z sarkazmem
Oczywiście nie namawiam do oglądania ale ja się ubawiłem

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...
v