Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja bym dał chinom 5 lat. pamiętajcie jak byli rozpi.....ni po tych komunistach. cały lud chiński odbudował się i jest niezwykle potężny. a co do Rosji to Putni nie da sobie w kaszę dmuchać i nie sądzę żeby się puki co w to ładował. Ameryka nie ma już czasu bo putin ich militarnie bardzo ściga chiny to samo a jeszcze jak się skumplują chiny z ruskami to jeno ameryka kichnie to utrą jej nosa. Razem z głową. dla tego teraz ameryka dążyła do tej wojny bo brak kasy i jest pretekst żeby coś rozwalić znowu i mieć benefity mam nadzieję że to będzie ostatnia taka wojna ameryki bo się jankesi rozochocili.

Opublikowano

Ja już kiedyś pisałem że jakby USA miało walczyć z Chinami, to ja wolałbym być po stronie.............. Rosji. 😂

1 godzinę temu, igor10246 napisał:

Ameryka potrzebowała wojny więc ją wywołała. ( od pięciu lat powtarzałem) a nasz mr Juda chętnie wyśle nas jako mięso armatnie dla amerykanów przeciwko iranowi

Czyli zgodnie z planem Amerykanie będą walczyć z Iranem do ostatniego Polaka. Bo Polska ( zgodnie z wypowiedziami miłościwie panujących) ma w pierwszej kolejności  do zaoferowania krew i ziemniaki.🤣

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Ulman napisał:

Nie wiem czy ten człowiek  ma jakiekolwiek pojecie o rolnictwie.

no , jeśli siarczan magnezu uznaje jako cel nawożenia siarką a nie magnezem dolistnie to tylko kursywą  w cudzysłów "fachowiec"
nie oglądałem całego filmiku i tak na chybił trafił akurat taki pechowy moment że więcej nie chcę wiedzieć o co .. po co ta "kinematografia" :P 

Jeśli Rosji nie uda się utrzymać Ukrainy w tym destabilizacyjnym letargu jak dotychczas to za dziesięć, góra dwadzieścia lat calkiem inaczej będzie postrzegane rolnictwo w Polsce. Jedynie jako uzupełnienie na lokalny rynek ile by dopłat nie wpompował.
W zasadzie to dopłaty tylko konserwują nieefektywną strukturę gruntów i tu zakończę bo pisząc dalej zbyt wielu się narażę.

aaa. Poczytałem wrzutkę Igora i plany dłuższe niż na rok w takiej sytuacji tracą jakąkolwiek powagę

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

No każdą teorie nawet najgłupsza można poprzeć faktami i znalesc jej wyznawców szczególnie w necie. Patrząc z perspektywy czasu co o polityce pisze kilku mędrców na tym forum to praktycznie nic się z ich przepowiedni nie sprawdzilo . Ale najlepsze że ciągle uważają się za mądrzejszych i co dzień nowe teorie spiskowe. Psy szczekają karawana jedzie dalej a PiS będzie rządził 3 kadencję. A wtedy dopiero jakaś nowa mądrzejsza opozycja się pojawi. Ale najpierw obecna w większości musi zejść ze sceny.

• Thanks 1
Opublikowano
51 minut temu, dysydent napisał:

Jeśli Rosji nie uda się utrzymać Ukrainy w tym destabilizacyjnym letargu jak dotychczas to za dziesięć, góra dwadzieścia lat calkiem inaczej będzie postrzegane rolnictwo w Polsce. Jedynie jako uzupełnienie na lokalny rynek ile by dopłat nie wpompował.
W zasadzie to dopłaty tylko konserwują nieefektywną strukturę gruntów i tu zakończę bo pisząc dalej zbyt wielu się narażę.

nic się nie Narazisz, są  dopłaty to z nich korzystam a że konserwują , żyjemy w takim systemie że wolałem swoją produkcje dostosować pod dopłaty i tyle i mam tego swiadomosć że gdy by nie dopłaty to by inne realia były gospodarowania były i też trzeba by śie odnalezsc .                    

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, PawelWlkp napisał:

No każdą teorie nawet najgłupsza można poprzeć faktami i znalesc jej wyznawców szczególnie w necie. Patrząc z perspektywy czasu co o polityce pisze kilku mędrców na tym forum to praktycznie nic się z ich przepowiedni nie sprawdzilo . Ale najlepsze że ciągle uważają się za mądrzejszych i co dzień nowe teorie spiskowe. Psy szczekają karawana jedzie dalej a PiS będzie rządził 3 kadencję. A wtedy dopiero jakaś nowa mądrzejsza opozycja się pojawi. Ale najpierw obecna w większości musi zejść ze sceny.

cokolwiek byś nie napisał to i tak ja przynajmniej z zaciekawieniem czytam wpisy każdego spoza grona owych "mędrców" i szczere dzięki za chęć opisania własnego punktu widzenia, zwłaszcza że w formie jak najbardziej poprawnej i merytorycznej.

Czy PiS będzie rządził trzecią kadencję tego nie wie sam PiS bo wszystko wskazuje na pogorszenie warunków życia akurat tych o których PiS deklarowało się zadbać. Nikt nie przewidywał upadku tej koalicji w ostatnich wyborach a ja bylem wręcz nieco zaskoczony stosunkowo niskim wynikiem wyborczym zważywszy poniesione koszty na politykę społeczną  która pomimo dostrzegalnej skuteczności wcale nie poprawiła statystyk wyborczych w zestawieniu z pierwszą kadencją.
Umiarkowany elektorat pragmatycznie stoi z Zjednoczoną Prawicą bo rzeczywiście nie ma sensownej alternatywy jak na polskie warunki.
Przedostatnie zdanie z cytatu - " jakaś nowa mądrzejsza opozycja się pojawi." - powtórzyło by zapewne za Tobą wielu bo od niepamiętnych już czasów oczekujemy na kogokolwiek na prawdę mądrego w polskiej polityce a obecni rządzący tylko dla tego że nikt się takowy nie znalazł.

Gorącym tematem jest przeddzień wojny  ... i tu bym chciał napisać - amerykańsko irańskiej - no niestety obecni nie ustrzegli Polski przed wmieszaniem naszych żołnierzy z ryzykiem bezsensownych strat choćby w ostrzale baz w Iraku dopiero co, gdzie są i Polacy a to przecież niemal prywatna rozgrywka Trump vs pewne odłamy islamu.
Amerykanie mieli być straszakiem na Rosję w/g strategii naszych władz a to my stajemy się Ich jednym z narzędzi w Ich wojnach w obronie pozycji petrodolara bo nie militarnie Iran zagraża USA co regionalnym potencjałem ominięcia rozliczeń za ropę w oparciu o dolara w regionie bliskowschodnim co bardzo szybko by rozwaliło pustą wartość amerykańskiej waluty, ale to inny temat.

reszta zapewne rozwinie się w dalszej dyskusji i biegu wypadków ale jednakowo krytycznie patrzę z resztą nie tylko ja; zarówno na ówczesną opozycję w Polsce jak i na władzę. Tak naprawdę to Oni za wiele między sobą się nie różnią.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, PawelWlkp napisał:

Patrząc z perspektywy czasu co o polityce pisze kilku mędrców na tym forum to praktycznie nic się z ich przepowiedni nie sprawdzilo

I Bardzo dobrze że się nie sprawdza, bo ani Ty ani my nie chcemy aby się to sprawdziło. A poza tym przecież nikt rozsądny nie czyta tego co tu się wypisuje. Toż to temat dla frustratów.🤣

Opublikowano

no jak się nie sprawdziło. Wskaźnik inflacji przeskoczył oczekiwania o co najmniej pół punktu a wszystko wskazuje na ... jak to na wojnie, ceny towarów rosną a spada wartość człowieka.

Opublikowano (edytowane)

słuchając wypowiedzi Premiera a zwłaszcza ministra Czaputowicza w jednym z wywiadów gdzie wprawdzie nieformalnie ale publicznie oświadczył że rozważana jest i ewentualność wycofania polskich żołnierzy ze stref niebezpiecznych co w połączeniu ze słowami Premiera w parlamencie na temat funkcji NATO i SAMODZIELNYCH DZIAŁAŃ USA  to wpisują się te deklaracje w preferencje owych "frustratów" nawet i z tego forum.
Akurat w tym przypadku krytycy władzy nawet .... może po chłopsku
m, in. dzięki temu i podobnym forom Prezydent lub Premier może Amerykanom powiedzieć coś w stylu - wicie rozumicie, ale my w kraju mamy takie nastroje społeczne ... itd ;)

P.S.
hm. mam dwa problemy
pierwszy to problemy z logowaniem już i na ff a na chrome edytor nie ma dostępu do serwera i postów nie zapisuje
a drugi to - dzięki temu i podobnych forów - ... no ten już rozwiązałem co widać w zmienionym tekście właściwym bo przed edycją było jak obok. No zamurowało mnie i nie wiedziałem jak powinno być poprawnie :D 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Bez oficjalnego ogłoszenia nic nie mogę w pewnych sprawach. Co z Iranem? A co ma być? spreparowali sobie niusa. Dali sobie po razie, Irak jest planowo wqwiony i zacznie się robić spokój. Gorzej jak trajektoria lotu rakiety spotkała się z kursem ukraińskiego samolotu albo jeszcze gorzej gdy ktoś w irańskim oplocie nerwowo nie wytrzymał.

Opublikowano (edytowane)

samolot wiem, ale opel?
z samolotem już draka o czarne skrzynki. skąd my to znamy?

a inflację widać gołym okiem i zanosi się na ciąg dalszy.
Czeka nas najpodlejsza jej wersja gdzie surowce relatywnie najmniej lub wcale nie drożeją a najwięcej produkt finalny.
Statystycznie będzie to o wiele lepiej wyglądać niż w odczuciu codziennych wydatków.

za równanie ceny pracy do Niemiec przecież z czegoś trzeba te podwyżki zapłacić
i jeszcze moje subiektywne odczucie ale czy nie wydaje Wam się że spada poziom nadprodukcji?
o wiele mniej tzw promocji posezonowych, najmniej wyprzedaży i stosunkowo najniższe obniżki od kilku lat na pozbywanie się badziewia magazynowego

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, dysydent napisał:

słuchając wypowiedzi Premiera a zwłaszcza ministra Czaputowicza w jednym z wywiadów gdzie wprawdzie nieformalnie ale publicznie oświadczył że rozważana jest i ewentualność wycofania polskich żołnierzy ze stref niebezpiecznych

Po uprzedniej zgodzie USA.🤣

32 minuty temu, dysydent napisał:

jeszcze moje subiektywne odczucie ale czy nie wydaje Wam się że spada poziom nadprodukcji?

Nie ma z czego robić tych promocji. Marchewka na świeży rynek w kontraktach marketowych 20gr, pietruszka 40gr, ziemniak 80gr. 

Edytowane przez mirro
Opublikowano

a po ile na pólkach w marketach?

Akurat nie o rynek żywności mi chodziło bo ten rządzi się własnymi prawami i trudno w nim o wyprzedaże akurat w środku sezonu przechowalniczego.
Akurat ceny marchewki świadczą o jej nadprodukcji bo zbliżone te 20gr do ceny buraków cukrowych na pryzmie na polu rolnika 

Chodziło mi o produkty przemysłowe np agd, elektronika, szmaty, samochody minionego rocznika itd

nawet zacząłem pisać o mechanizmach takich wyprzedaży ale ... tyle by tego wyszło że dałem sobie spokój

Opublikowano
7 godzin temu, robercikj100 napisał:

Możesz wytłumaczyć jak można się ułożyć z Rosją Putina ? Jak ten człowiek stosuje taktykę prawie jak za Stalina ? I ciągle uważa że Polska powinna być jego wasalem ?

Jak? Tak samo jak Francja, Niemcy, Węgry, Czesi, Słowacy i cała masa innych krajów gdzie politycy sa pragmatyczni a nie histeryczni. Oni zdaje sie zadnymi wasalami nie sa?

5 godzin temu, dysydent napisał:

no , jeśli siarczan magnezu uznaje jako cel nawożenia siarką a nie magnezem dolistnie to tylko kursywą  w cudzysłów "fachowiec"
nie oglądałem całego filmiku i tak na chybił trafił akurat taki pechowy moment że więcej nie chcę wiedzieć o co .. po co ta "kinematografia" :P 

Mówił że siarki tam jest duzo bo nie mają zaostrzonych norm emisji  jak w UE. Ciekawe skad ona tam ma być skoro przemysłu nie ma a ruch samochodowy  marny ajk to na prowincji. Traktory im tyle emitują?  

2 godziny temu, dysydent napisał:

no jak się nie sprawdziło. Wskaźnik inflacji przeskoczył oczekiwania o co najmniej pół punktu a wszystko wskazuje na ... jak to na wojnie, ceny towarów rosną a spada wartość człowieka.

No i mamy  nowe  podateczki, daninki, opłaty  a wszystko dla nszego dobra

1 godzinę temu, dysydent napisał:

samolot wiem, ale opel?
z samolotem już draka o czarne skrzynki. skąd my to znamy?

a inflację widać gołym okiem i zanosi się na ciąg dalszy.
Czeka nas najpodlejsza jej wersja gdzie surowce relatywnie najmniej lub wcale nie drożeją a najwięcej produkt finalny.
Statystycznie będzie to o wiele lepiej wyglądać niż w odczuciu codziennych wydatków.

za równanie ceny pracy do Niemiec przecież z czegoś trzeba te podwyżki zapłacić
i jeszcze moje subiektywne odczucie ale czy nie wydaje Wam się że spada poziom nadprodukcji?
o wiele mniej tzw promocji posezonowych, najmniej wyprzedaży i stosunkowo najniższe obniżki od kilku lat na pozbywanie się badziewia magazynowego

Gdy wyhamują  inwestycje mogą spaść ceny materiałów budowlanych i pochodnych co  zniweluje podwyzki cen produktów kupowanych codzienni przez Kowalskiego.

Nadprodukcja może spadać bo idzie spowolnienie i przyszłośc może przynieść mniejszy popyt wiec nie ma sensu nadmiernej podaży tworzyc

Opublikowano

@Ulman w tym problem że najbardziej histeryczny jest Putin który jak dotąd robi dużo żeby Polsce podstawić nogę na każdym kroku. Żeby się dogadać z Rosją oprócz naszej woli potrzeba by było odrobinę woli ze strony Putina . Ja mam wrażenie że on mógł by się z nami dogadać ale na zasadzie Białorusi albo nie daj Boże Ukrainy .

Opublikowano (edytowane)

Putin to twardy , wyrachowany  pragmatyczny stary wyjadacz i nie ma żadnych reakcji histerycznych bo emocje . Moze podasz przykłądy takich zachowań. 

Głupkowate reakcje ma rozhisteryzowana nasza klasa polityczna którą on ogrywa jak chce. Kto obwinia o zamach, pluje na każdym kroku, wypomina winy sprzed wieków, głosuje za sankcjami i dotkliwymi dla Rosji rezolucjami, Do tego jeszcze to śmieszne odgrażanie się militarneO.o Nawet stary Morawiecki mówił że to głupota. Fragmenty poniżej a wywiad dla RIA Nowosti  musisz znaleźć w necie bo linki wycina.

Przykro mi, że polski rząd i polskie media, czyli polskie elity, w dużym stopniu nastawiają Polaków przeciwko Rosjanom – przyznał Marszałek Senior. Morawiecki wyraził ubolewanie, że podobne działania obserwujemy także po stronie rosyjskiej.

W swoim czasie my wszyscy walczyliśmy o hegemonię i Rosja wygrała tę bitwę. Tym niemniej uważam, że poprawa stosunków polsko-rosyjskich leży w naszym wspólnym interesie, w interesie Europy, a także w interesie całego świata. Bardzo bym tego chciał 

Patrząc w skali swiatowej - Rosja to najwiekszy kraj świata, o duzych zasobach, poteznej armii i nieporównanie ważniejszej pozycji na scenie politycznej. Jesli jakiś mały sąsiedni kraj ciągle ujada to jak mają go traktować? Pewnie tak jak burka. Cały czas nie moge zrozumieć  czemu wszyscy wkoło moga miec mniej lub bardziej udane relacje z Rosją a my nie mamy żadnych.

Ty masz wrażenie ze on mógłby nas potraktować jak Ukraine lub Białoruś? A kto cie takimi  wymysłami karmi? Nie widzisz różnicy między ich i naszą pozycją w organizacjach europejskich i miedzynarodowych? A zresztą - trzeba miec świadomość że jakby chcieli nam ruscy zrobic"wjazd na chatę" to newet nie zdążymy pierdnąć.

No i na koniec aspekt historyczny - prowadzenie polityki dwóch wrogów ZSRR i Niemiec w dwudziestoleciu miedzywojennym  wiadomo jak sie skończyło tyle ze żadnej nauki z tego nie wynieślismy.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Torpedowanie budowy nordstreamu i budowanie baz amerykańskich tuż pod nosem Rosji, zaprzeczanie że od faszyzmu wyzwolili nas Rosjanie oraz okupację sowiecką nazywanie gorszą od niemieckiej i TYLKO TAKIE REAKCJE Putina jak dotychczas to ja bym jeszcze wolał jedną Jego kadencję bo większa szansa że zastąpi Go w Rosji ktoś bardziej podobny do Trumpa niż do .... właściwie trudno znaleźć porównywalnego pragmatyka w okolicy jakim przynajmniej do tej pory był Putin. A to że On sobie gada? Bo wiele więcej zrobić nie może a jest na tyle inteligentny że o tym wie. Inny jaki baran na Jego miejscu już by niejedną zadymę zmontował ze szkodą dla wszystkich i siebie samego.
Przypadek z Ukrainą był już z kategorii największych porażek polityki rosyjskiej bieżącego wieku i na naszym miejscu lepiej tutaj zachować neutralność niż rozdrapywać ranę zniszczonych ambicji bo i bez tego Rosjanie powoli zdają sobie sprawę że wyhodowali sobie długowiecznego wroga na dawnym własnym terytorium. Krym na pewno nie jest wart strat jakie już i jeszcze z jego powodu Rosja poniesie.

• Like 1
Opublikowano

robercik - serio? Niby dlaczego? A może jeszcze jedynym powodem dla którego to się nie dzieje jest obecność garstki amerykańskich straceńców? Węgiel sprzedaje, maszyny sprzedaje (jak to się dzieje, że ruski kombajn napędza amerykański silnik?) Gaz sprzedaje, ropę sprzedaje a my mu w zamian coś przez pośrednków. Amerykanie od amerykańców drewno z syberii ciągną albowiem takie tam budownictwo... Rosjanin to najlepszy sprzymierzeniec Amerykanina w zapasach z Chinami to wiesz dla kogo sankcje?

Aleśmy se wgrali postów - ciekawe czy przeczyta...😂

No. To cena ropy wysoko i kto miał sprzedać już chyba sprzedał bo wygląda że zmierza do zbiorowego mizianka...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...
v